Ostatnio królują u nas wszelakie placki i placuszki. To szybki sposób na coś ciepłego w coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Oprócz klasycznych placków na słodko pojawiają się czasem także te wytrawne. Robiłam już wcześniej placki z tuńczykiem , tym razem zdecydowałam się na makrelę i chrupiące ziarna słonecznika. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka (osobno białka
Kulinarne Inspiracjemasy dodać zmielone lub drobno pokrojone mięso, jajka, kasze mannę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wyrobić, tak by całość przypominała masę jak na kotlety mielone Smażyć w formie placuszków na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano ( u mnie bez panierki ). Do tego
Proste Potrawyteraz na wieczór jogurt i kefir w litrowych słojach. O dziwo wszystko schodzi na bierząco jednak muszę się przysnac ze nie oszczedzam. Jogurty dorzucam wszędzie: do niedzielnych placuszków, do chleba i pieczonej owsianki. Uwielbiam też jogurt z mrożonymi miksowanymi owocami. Powstaje cos o konsystencji mocno rozmrozonego loda (albo nawet zamrozonego jeśli damy mało kefiru a duzo
Lubczyk i WaniliaMuszę się pochwalić, że trafiłam na wspaniały przepis, który właśnie dziś wypróbowałam. I już nie wiele zostało z tego placuszka. Podciągnęłabym go pod piernika na szybko, który nie musi dojrzewać. Jest wilgotne, puszyste, a zapach ma niebiański. Wspaniałe ciacho na co dzień i od święta. Składniki: 1 szklanka i 1 łyżka mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu
Ciasteczkowy Potwórnagrzanego do temp. 170'C Składniki na polewę wrzucam do garnuszka, podgrzewam do połączenia się ich ze sobą, zdejmuję i jeszcze ciepłą wykładam na wierzch mojego przestudzonego placuszka. Odstawiam, aby polewa zastygła
Ciasteczkowy Potwórmasłem. Na gotujące wlać wcześniej przygotowany budyń z mąki i mleka, przestudzić. Masą przełożyć ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem. Potem to już tylko kawusia i oczywiście kawałek placuszka. Życzę smacznego
Ciasteczkowy Potwórminut do wyrośnięcia. 2. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. Ser ścieram na tartce o dużych oczkach. 3. W wyrośniętego ciasta formuję owalne placuszki. Układam je na blaszce. Na ciasto nakładam porcję cebuli. Wierzch posypuję żółtym serem oraz czarnuszką. 4. Cebularze piekę 20 minut w temperaturze 220 stopni. Do przygotowania cebularzy użyłam czarnuszki
Tradycyjna kuchnia Kasipostawi przede mną cały talerz tych serowych pyszności, posypanych grubo cukrem pudrem... Ach... Jej racuchy były i będą zawsze najlepsze! A dziś przedstawiam Wam moją wersję tych serowych placuszków, które z uśmiechem na twarzy wcina moja mała pociacha :) ... wszystkie tak szybko znikły, że w ostatnim momencie udało się zrobić zdjęcie Składniki: 250 g miękkiego sera półtłustego 3/4 szklanki mąki pszennej
Słodkie okruszkitrzcinowego lub palmowego 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia cukier puder, miód lub syrop klonowy do posypania / polania placuszków Przygotowanie Jajka i jogurt dokładnie wymieszać z solą, cukrem oraz cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jogurtowo - jajecznej. Mieszać łyżką lub mikserem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasię za gotowanie. Sięgam wtedy po szybkie przepisy, na które nie muszę poświęcić więcej niż 30 minut. Może to być gulasz warzywny z ryżem lub jajkiem sadzonym , szybkie placuszki , ale bardzo często przygotowuje wtedy danie z makaronu . Wiele sosów można zrobić nawet w czasie gotowania długich nitek, choćby pesto bazyliowe lub sos tuńczykowy . Zazwyczaj obiad przygotowuję od razu
Chilli Czosnek i Oliwaukładamy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Zachęcam do wypróbowania innych przepisów w wersji fit: Naleśniki z twarożkiem , Nuggetsy , Placuszki otrębowe . Smacznego
paapilotkaaZupa zrobiona zupełnie przez przypadek. ponieważ w mojej lodówce uzbierało się pora i cukinii, postanowiłam coś z tego zrobić. Na początku miały być placuszki z cukinii i surówka z pora, ale jednak powstała zupa-krem. Kobieta zmienną jest ;) Krem ten jest bardzo gęsty i z dodatkiem grzanek/groszku ptysiowego/ciabatki stanowi sycący posiłek. W smaku jest słodko-ostra. Polecam ! 'krem serowy
CookYourselfjednolite i elastyczne ciasto, nie klejące się do rąk. W razie konieczności podsypać mąką. Uformować wałek (większy i grubszy niż na kopytka). Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta. Delikatnie uformować placuszek. Na środek ciasta płożyć wydrążoną śliwkę (w całości lub połówki - w zależności od ich wielkości). Wsypać 1 łyżeczkę cukru cynamonowego i zakleić jak pieroga. W dłoni uformować kuleczkę. Knedle
CookYourselfczłowieka, powietrza czy środowiska. Patelnia jest solidna, gdyż znajdziemy w niej 5 mm dno, dzięki czemu patelnia długo utrzymuje ciepło i idealnie smaży się na niej naleśniki czy inne placuszki. Dno patelni do naleśników Neoflam Mitra 26 cm , zostało wyprofilowane tak, żeby ułatwić podrzucanie smażonych potraw i zsuwanie ich po usmażeniu bezpośrednio na talerz. Jednak należy uważać, podczas rozlewania
CookYourselfwiosenne placki z cukinii na przekór dzisiejszej pogodzie :). Są niezwykle szybkie i bardzo łatwe do zrobienia, wystarczy zetrzeć cukinię, wymieszać z mąką, jajkiem i jogurtem, żeby otrzymać bardzo smaczne placuszki. Cukinia jest bardzo zdrowym warzywem, zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę A,C,B1,PP, jest lekkostrawna, polecana nawet dla bardzo małych dzieci, nie odkładają się w niej metale ciężkie, powinna
zdrowa vege kuchnia