wodą/bulionem i udusić do miękkości.Osolić do smaku. 3. Ugotowaną kaszę, uduszone warzywa, jajka, obie mąki i przyprawy wymieszać razem. 4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placuszki i smażyć na złoto z obu stron. Podawać z dowolnym sosem - u mnie z pieczarkowym. Inspiracja: ChilliJemy
Kto ugości moich gości?waflach ryżowych z dodatkiem szczypiorku. Równie pysznie smakowałaby z innymi warzywami, np. ogórkiem czy pomidorem. Poza kanapkami można ją użyć np. jako nadzienie do naleśników czy dodatek do wytrawnych placuszków. Firma Primavika wytwarza produkty ekologiczne najwyższej jakości. Do ich przygotowania używa polskich naturalnych składników pochodzących ze sprawdzonych źródeł, niezmodyfikowanych genetycznie. Więcej o firmie i jej produktach można przeczytać na stronie
Kto ugości moich gości?Minimalna ilość pracy, świeże produkty i krótki czas wykonania oraz oczywiście wyśmienity smak to atuty tych prostych placuszków z cukinii. W czasie sezonu możecie dać do nich co tylko chcecie. Do przygotowania porcji dla 4 osób czyli około 16 placków będziemy potrzebowali : 1 średniej wielkości cukinii 1 papryki czerwonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 300 g. mąki pszennej
Full Smakunadzieję, że nie macie dość tych placuszków, bo mam kolejną porcję – tym razem z dodatkiem kaszy manny i orzechów włoskich. Na przywołanie tej ciepłej wiosny i obym wreszcie wrzuciła swoją kurtkę zimową do szafy! Zajadamy je z cukrem pudrem i przegryzamy jakimś cytrusem, bo wiadomo witamina C potrzebna :) Składniki 200 g mąki
Pink Envelopesztywną pianę i dodajemy do ciasta. Na patelnię kładziemy po łyżce masy i smażymy na średnim ogniu ok. minutę z każdej strony – trzeba pilnować, bo szybko się przypalają. Placuszki najlepiej smażyć na teflonowej patelni bez użycia tłuszczu. Polewa truskawkowa 10 truskawek ( ja użyłam mrożonych) 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżka sok z cytryny 2-3 łyżki cukru Przygotowanie Truskawki wkładami
Kulinarne Inspiracjeciepło, ale można je wziąc jako przekąskę na spacer lub podjadać w trakcie zabawy. Jeden z pomysłów podsunęła mi moja najmłodsza siostra, która znalazła ten przepis w sieci. Placuszki tuńczykowe sprawdziły się świetnie! Dla małej smażyłam je bez tłuszczu. Składniki: 2 puszki tuńczyka w zalewie własnej 150g mąki gryczanej 100g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka
Kulinarne InspiracjeDoprawiamy solą i pieprzem i porządnie mieszamy. Ciasto powinno być w miarę gęste, jeśli jest lejące trzeba dodać jeszcze trochę mąki, ale nie warto z nią przesadzać. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju aż będą złote i chrupiące! Po zdjęciu z patelni odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem kurkowym
Kulinarne InspiracjeOstatnio królują u nas wszelakie placki i placuszki. To szybki sposób na coś ciepłego w coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Oprócz klasycznych placków na słodko pojawiają się czasem także te wytrawne. Robiłam już wcześniej placki z tuńczykiem , tym razem zdecydowałam się na makrelę i chrupiące ziarna słonecznika. Składniki: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka (osobno białka
Kulinarne Inspiracjemasy dodać zmielone lub drobno pokrojone mięso, jajka, kasze mannę, sól i pieprz do smaku, dokładnie wyrobić, tak by całość przypominała masę jak na kotlety mielone Smażyć w formie placuszków na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano ( u mnie bez panierki ). Do tego
Proste Potrawyteraz na wieczór jogurt i kefir w litrowych słojach. O dziwo wszystko schodzi na bierząco jednak muszę się przysnac ze nie oszczedzam. Jogurty dorzucam wszędzie: do niedzielnych placuszków, do chleba i pieczonej owsianki. Uwielbiam też jogurt z mrożonymi miksowanymi owocami. Powstaje cos o konsystencji mocno rozmrozonego loda (albo nawet zamrozonego jeśli damy mało kefiru a duzo
Lubczyk i WaniliaMuszę się pochwalić, że trafiłam na wspaniały przepis, który właśnie dziś wypróbowałam. I już nie wiele zostało z tego placuszka. Podciągnęłabym go pod piernika na szybko, który nie musi dojrzewać. Jest wilgotne, puszyste, a zapach ma niebiański. Wspaniałe ciacho na co dzień i od święta. Składniki: 1 szklanka i 1 łyżka mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu
Ciasteczkowy Potwórnagrzanego do temp. 170'C Składniki na polewę wrzucam do garnuszka, podgrzewam do połączenia się ich ze sobą, zdejmuję i jeszcze ciepłą wykładam na wierzch mojego przestudzonego placuszka. Odstawiam, aby polewa zastygła
Ciasteczkowy Potwórmasłem. Na gotujące wlać wcześniej przygotowany budyń z mąki i mleka, przestudzić. Masą przełożyć ciasto. Wierzch posypać cukrem pudrem. Potem to już tylko kawusia i oczywiście kawałek placuszka. Życzę smacznego
Ciasteczkowy Potwórminut do wyrośnięcia. 2. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Oprószam solą oraz pieprzem. Ser ścieram na tartce o dużych oczkach. 3. W wyrośniętego ciasta formuję owalne placuszki. Układam je na blaszce. Na ciasto nakładam porcję cebuli. Wierzch posypuję żółtym serem oraz czarnuszką. 4. Cebularze piekę 20 minut w temperaturze 220 stopni. Do przygotowania cebularzy użyłam czarnuszki
Tradycyjna kuchnia Kasipostawi przede mną cały talerz tych serowych pyszności, posypanych grubo cukrem pudrem... Ach... Jej racuchy były i będą zawsze najlepsze! A dziś przedstawiam Wam moją wersję tych serowych placuszków, które z uśmiechem na twarzy wcina moja mała pociacha :) ... wszystkie tak szybko znikły, że w ostatnim momencie udało się zrobić zdjęcie Składniki: 250 g miękkiego sera półtłustego 3/4 szklanki mąki pszennej
Słodkie okruszki