jajka z resztą cukru, włożyć do naczynia razem z aromatem, masłem i solą do smaku. Wyrobić ciasto po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta formować placuszki, nakładać łyżeczką Nutellę (polecam domowej roboty ) lub marmoladkę i zlepiać bułeczki. Następnie maczać w rozpuszczonym tłuszczu, układać w przygotowanej tortownicy i posypać ziarnem np. słonecznika w karmelu. Piec przez
Tradycyjna KuchniaHomiłki to placuszki z twarogu. Ja nieco zmodyfikowałam dziś ten regionalny przepis. Zamiast twarogu użyłam ziemniaków i żółtego sera. W zasadzie całkowicie go zmieniłam, a z przepisu została chyba tylko nazwa. Ale efekt jest bardzo smaczny. Składniki: 1 kg ziemniaków 10 dag żółtego sera 2 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Koperek lub kminek
Tradycyjna Kuchniaużycia zakwasu i bez soli, pieczony około osiemnaście minut. Według tradycji maca spożywana jest podczas Paschy, zwanej Świętem Niekwaszonego Chleba (info. sonko.pl) Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą lub podane na słodko- polane masłem z konfiturą. Składniki: 20 dag macy 5 jaj 12 dag oliwy sól do smaku
Tradycyjna Kuchniaszczyptę soli. Następnie wsypać mąkę z kakao, ucierać energicznie aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudzić i wbijać kolejna jaja, cały czas ucierając. Nakładać na blachę wyłożona pergaminem placuszki łyżką lub workiem cukierniczym. Piec w temperaturze 170 stopni 20 minut. Wykonanie masy czekoladowej: Czekolady rozpuścić z mlekiem, żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wody. Serek mascarpone rozetrzeć i dodać śmietankę ubitą
Tradycyjna KuchniaPrzedstawiam dziś mój sekret na świeży chlebek. Tak powstały chlebek- placuszki nie wysychają, są świeże i wilgotne przez dwa tygodnie! Najczęściej podaje go z kawą inką lub mlekiem. Składniki: ½ kg mąki 2/3 szklanki mleka 10 dag cukru pudru 2 jaja 8 dag masła ½ cukru waniliowego 4 dag drożdży Wykonanie: Żółtaka rozrobić w letnim mleku, dodać mąkę, stopione masło, rozrobione
Tradycyjna Kuchniagram bakalii Wykonanie: Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać roztopione masło i całe jaja. Jeżeli masa jest zbyt sucha to można dodać 2-3 łyżki mleka. Formować małe placuszki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 10-15 minut
Tradycyjna Kuchniacienkie plastry, razem z cebulą podsmażyć na złoty kolor. Następnie połączyć z mąką, sodą, płatkami, jajami, mlekiem i przyprawić do smaku. Masę dokładnie wymieszać i smażyć cienkie placuszki na dobrze rozgrzanym tłuszczu
Tradycyjna Kuchniadodać dobrze zmielone ziemniaki oraz resztę mleka. Całość wyrobić tak aby ciasto było elastyczne. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta uformować 10 kulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron
Tradycyjna Kuchniasmażenia Sposób przygotowania: Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z cebulą, odcedzić z namiaru soku, dodać jajka, bułkę, mąkę, przyprawy i sodę. Wymieszać masę, kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z kwaśną śmietaną lub z rybą w pomidorze
Tradycyjna Kuchniaorzechów( ½ szklanki zostawiamy na faszerowanie ziemniaczków), zmieszać z mielonymi biszkoptami i połową kakao. Następnie dodać śmietanę, alkohol, cukier i sok z pomarańczy. Składniki dokładnie wymieszać, kształtować na dłoni małe placuszki , nadziewać po 1 orzechu laskowym i formować małe kule. Następnie obtaczać w kakao, ułożyć w ozdobnej misce i odstawić w chłodne miejsce
Tradycyjna KuchniaCebulę i pieczarki pokroić i przysmażyć na tłuszczu, ostudzić, dodać jajko, bulkę tartą- przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z ciasta formować wałek, kroić w plastry i ręką formować placuszki. Napełniać nadzieniem pieczarkowym, sklejać w kulki i ugotować w osolonym wrzątku. Ugotowane pulpety polać stopionym masłem i ozdobić pokrojonym żółtym serem
Tradycyjna Kuchniaszklanka mleka 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu 1 jabłko olej do smażenia Wykonanie: Zmiksować wszystkie składniki oprócz jabłka, dodać pokrojone w cienkie plastry jabłka, wymieszać. Smażyć małe placuszki na oleju z obu stron na złoto
Tradycyjna Kuchniapietruszki, olej do smażenia. Wykonanie: Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać mąkę, jajka, posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Następnie przyprawić do smaku, dokładnie wymieszać. Smażyć małe placuszki na złoty kolor. Podawać z kwaśną gęstą śmietaną
Tradycyjna Kuchniaprzygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach do jabłek dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy rozgrzewamy dużą teflonowa patelnie, na której smażymy placuszki przykrywamy pokrywką, żeby lepiej nam się przewracało racuszki na drugą stronę gotowe placki polewamy miodem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćMiały być placuszki, ale okazało się, że ciasto bardziej nadaje się na kluski ;) tak to bywa z eksperymentami ;p czy u Was też jest taka okropna pogoda? szaro, i deszczowo? dziś zdecydowanie nie ma się ochoty wychodzić z domu, trzeba coś upiec! ;) Składniki (około 13 klusek): 3 łyżki kaszki manny firmy Kupiec 0,5-1 łyżeczka stewii około 100g chudego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość