placuszki - 9050 przepisów (strona:444/604)

Kotlety ziemniaczane z kiełbasą 314

ziemniaków, sól, pieprz i mąkę. Dokładnie zagnieść ciasto ( gdy ciasto będzie kleiło się do rąk dodać więcej mąki) ma być ścisłe i łatwo się formować. Z gotowanego ciasta uformować placuszki na każdym położyć porcję kiełbasy, przykryć drugim ciastem, zlepić brzegi i nadać kształt kotleta. Tak przygotowane kotlety układamy na rozgrzanym oleju kokosowym ( ja użyłam oleju kokosowego gdyż jest bardzo zdrowy

Smaczne Potrawy
Placki pomidorowe 194

Cześć ! Dziś mam dla Was przepis na pyszne placuszki pomidorowe na które natknęłam się na blogu  filozofia smaku . składniki 4 pomidory pół szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 2 ząbki czosnku ( przeciśniętego przez praskę lub posiekanego) pół czerwonej cebuli (posiekanej drobno) pół pęczka pietruszki 5 listków świeżej mięty ( posiekanej drobno ) łyżka bazylii, oregano sól , pieprz oliwa do smażenia Pomidory parzymy

Cukier&Puder
Placki ziemniaczane bez tarcia – z blendera 482

Nikomu z nas nie chce się trzeć ziemniaków na placki. Nikt się nie rwie do tej ciężkiej pracy, ale wszyscy chętnie by pochrupali. Przyznajcie się – nie odmówicie chrupiącego, pachnącego placuszka, prawda? Nie muszą być czasochłonne i nie potrzebujecie wcale ostrej tarki. Jedyne, co Wam potrzebne to… blender! Jedna z ulubionych potraw od lat szczenięcych. Jedzenie na pocieszenie. Moje nieśmiertelne

Karo in the Kitchen
Puszyste i delikatne pancakes z mleka i jogurtu 221

mleko, miksujemy do połączenia. Wlewamy olej, dodajemy partiami po łyżce mąkę, mieszamy na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 10 minut. Po tym czasie smażymy niewielkie placuszki, około 5cm średnicy, nakładając ciasto łyżką na mocno rozgrzaną patelnię. Odwracamy je, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się dziurki po pęcherzykach uciekającego powietrza i dosmażamy z drugiej strony. Pancakes lubią

Karo in the Kitchen
Pourlopowy marazm 124

mała porcja) 20g serka kremowego (coś typu Philadelphia) 1 łyżka masła 30g cukru pudru (*czyt. przepis) szczypta cukru waniliowego albo wanilinowego Zaczynamy od utarcia cukinii- robiłam też tego dnia placuszki, więc starłam więcej a po odciśnięciu wody odmierzyłam 200 gram. Piekarnik nagrzewamy do 180*C. W misce mieszamy cukinię, jogurt, jajko, oba cukry i cukier wanilinowy. W oddzielnym naczyniu mieszamy

les mirabelles
Chlebki naan 112

miski, przykrywamy kuchenną ściereczką  i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 60 minut.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 porcji. Każdą delikatnie rozwałkowujemy na kształt łzy. Każdy placuszek smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, na średnio rozgrzanej, suchej (można posmarować niewielką ilością oleju) patelni.    Podajemy z potrawami indyjskimi. Dzieci nie potrzebują do tych chlebków

bistro mama
128. Jabłuszka pod chrupką chmurką czyli: biszkopt z papierówkami pod bezą 231

papierówki są bezdyskusyjnie wspaniałym darem lata, a co najważniejsze wszędzie jest ich pełno.. Wspaniaje zdobyć wystarczy mały wypad za miasto. Nam kojarzą się przede wszystkim z dzieciństwem, z placuszkami babci z ogromną ilością cynamonu i imbiru lub podgryzane w wersji surowej, z zabawą kto dalej wyrzuci ogryzek, kto więcej doniesie do domu.. :) Nasza dzisiejsza, kolejna deserowa propozycja

Symfonia Smaków
Śliwkowe Batatajki 172

wyjąć pestki. Moje były dość duże, więc pocięłam je na cztery kawałki. Część z nich użyłam do sosu, a reszta została nadzieniem knedli. Z niewielkich kawałków ciasta należy uformować placuszki, na środku których układamy kawałek śliwki i posypujemy odrobiną cukru. Zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Ukulane Batatajki wrzucamy do osolonego wrzątku.i gotujemy 5-10 min. w zależności od wielkości

Karczma Honorietty
Kulanki gruszkowe 139

ciasto. Obsypać mąką i przykryć np. miską.  Gruszki obrać i usunąć środek z pestkami. Pokroić na kawałki. Zagotować i osolić wodę. Odkrajać kawałeczki ciasta i formować z nich placuszki, na środek których nakładamy kawałek gruszki i obsypujemy cukrem. Zlepiamy brzegi i formujemy kulkę. Wrzucamy do gotującej się wody i czekamy aż wypłyną. Gotujemy 5-10 min. W tzw. między

Karczma Honorietty
Fit minipizze z płatkami owsianymi 142

łupinek, chyba że lubimy je także zjadać. Świeżego pomidora, obraną kalarepę, czerwoną cebulę i ser mozzarella kroimy w plasterki. Z ciasta formujemy kulki, obtaczamy je w mące i formujemy placuszki. które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i układamy wg uznania składniki, które Hońka zaproponowała i wieńczymy pokruszoną fetą.. Pieczemy 8-10 minutek i gotowe. Smakowitości

Karczma Honorietty
Maślane rogaliki śniadaniowe 228

ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 60 minut) 2. Po tym czasie ciasto podzielić na  12 równych części. Uformować z nich kulki. Każdą rozwałkować na podłużny placuszek o długości około 20 cm (patrz zdjęcie poniżej) Posmarować je miękkim masłem, a następnie zwinąć, wzdłuż krótszego boku, rozciągając na zewnątrz. Uformować rogaliki i ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem

Nastoletnie Wypiekanie
Cukiniowe racuszki 106

Dzisiaj troszkę inna wersja cukiniowych placuszków, bo z nutką słodyczy :) Składniki: - 200 g cukinii - 6 łyżek mąki pszennej - 2 jajka - 2 łyżki cukru - szczypta przyprawy curry - szczypta soli Przygotowanie: Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Białka ubijamy na sztywną pianę. Cukinię łączymy z żółtkami, mąką, cukrem oraz przyprawą curry i solą. Na koniec dodajemy ubite białka

Zainspirowana w kuchni
Kotlety mielone z gorgonzolą 116

wcześniej wlewamy mleko ( mleko wlewamy aby kotlety nie były suche ). Całość mieszamy. Z masy w rękach robimy małe placki. Na środek kładziemy ser gorgonzola ( ok. 2 x 2 cm ), placuszek zamykamy i formujemy kotleta. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Placki z zielonego groszku 114

Upały lekko odpuściły, trochę wytchnienia się przyda. Dzisiaj prezentuję dość oryginalne danie, a mianowicie placuszki z zielonego groszku. Placki w konsystencji są bardzo lekkie, puchowe. Idealne danie również na upalne dni. Można je podać z gęstą śmietaną, szczypiorkiem, wędzonym łososiem czy też jajkiem sadzonym. Wybór należy do Was. Składniki: 2 szklanki zielonego groszku ( może być mrożony ) 4 jajka 2 łyżki

Smaki Ewy
Placuszki z cukinii z serem feta 106

przyprawy. Mieszamy.  Za pomocą łyżki wykładamy masę na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor, po kilka minut z obu stron. Odsączamy na papierze z nadmiaru tłuszczu. Placuszki idealnie komponują się z sosem czosnkowym. Sos czosnkowy: 2 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany Czosnek siekamy w drobną kostkę. Łączymy ze śmietaną.  SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi