placuszki - 9050 przepisów (strona:439/604)

Rachy dyniowe z twarogiem 161

kostkę i rozgotować w małej ilości wody. Następnie dynię zmiksować, połączyć ze zmielonym twarogiem, posiekaną natką pietruszki, mąką, jajkami i przyprawami do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na rumiano

Tradycyjna Kuchnia
Placuszki z cukinii z żółtym serem 136

szatkownicy. Placki można jeść same polane np. jogurtowym sosem z posiekanym koperkiem, mogą też być dodatkiem do sosów z mięsem. Polecam wypróbować, dla mnie pyycha:) Składniki na ok 15 placuszków: dwie młode cukinie (razem ok 70dkg) 20dkg sera żółtego  2 jajka 1 mała cebula 4łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz do smaku posiekana natka pietruszki

Maślane ciasteczko
"Tosty" z ziemniaków z pieczarkami i serem 200

farszu i wymieszać. Ziemniaki zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach, przełożyć na bardzo gęste sito i dokładnie wycisnąć płyn, który należy wylać. Pozostałe składniki  dokładnie wymieszać. Usmażyć 16 placuszków. Połowę z nich ułożyć  na blaszce wyłożonej pergaminem. Na każdym rozłożyć farsz i przykryć drugim plackiem. Posypać  startym serem  i zapiekać

Maślane ciasteczko
Kresowe, drożdżowe pierożki z soczewicą 108

dniu miały gospodynie więcej czasu. Pamiętam jak Babcia, już po przygotowaniu farszu i ciasta, siadała przy stolnicy i...odrywała ciasto kawałek po kawałeczku, formowała w dłoni mały placuszek, nakładała farsz i zwinnymi palcami zlepiała fantazyjnie pierogi. Nie używała wałka - lepienie pierogów było dla Niej rytuałem i formą odpoczynku. I oczywiście piekła je w piecu chlebowym :)  Długo nie mogłam odtworzyć

Nie tylko w kuchni
Maca, Pałanica, Podpłomyki – przepis 224

części mąki (np. 2 szklanki) 1 część wody pół łyżeczki soli Sposób przygotowania Składniki suche mieszamy, dodajemy wody i ugniatamy. Ciasto wyrabiamy około 2-3 minuty. Wałkujemy na cieńkie placuszki i pieczemy na suchej patelni. Uwagi Podpłomyki można również upiec na kamieniu do pizzy w piekarniku, na grillu czy ognisku. Bardzo ciekawym rozwiązaniem jest dodawanie do ciasta różnego rodzaju dodatków

Mr. Taste
Ziołowy omlet z serem feta 198

obejść się bez kostki lub dwóch sera feta. To prawda. Uważam, że słony smak tego sera wspaniale wzbogaca prawie każde danie. Dodaję go do sałatek, warzywnych gulaszy, pizzy, zapiekanek, placuszków i makaronów. Zresztą, jeżeli wpiszecie hasło "ser feta" do wyszukiwarki bloga, znajdziecie co najmniej 15 przepisów. Tym razem ser feta dodałam do cieniutkich omletów o pięknym zielonym kolorze, który otrzymałam

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszki z cukinii 421

Sezon na cukinię w moim ogródku powoli dobiega końca. Zdecydowanie najczęściej wykorzystywałam ją w tym roku do przyrządzenia takich placuszków, które podbiły nasze kubki smakowe:) Teraz co prawda muszę się obejść smakiem, ale na pewno na stałe zagoszczą w naszym codziennym menu i zastąpią zwykłe placki ziemniaczane.    Składniki:  cukinia,  3 ziemniaki,  2 duże marchewki

Z miłości do słodkości
Lunch kids! Energia i kolor dla dzieciaków! To co lubią najbardziej! 122

nadeszła. Oczywiście najmłodsi zaangażowali się w projekt raz dwa. Otrzymałam garść informacji tj. że do szkoły to najlepiej kanapka, wrap, tortila, baton. Spytałam czy np. wzieli by ze sobą placuszki czy naleśniki - bo taki miałam pierwotny zamysł, no i klapa, bo nie. "Jak to zjeść?", "Tyle to ja nie mam czasu na przewie".  W trakcie rozmowy uzyskałam kilka wniosków

SMYKWKUCHNI
KNEDLE SEROWE Z TRUSKAWKAMI 110

suszymy. Twaróg rozgniatamy,łączymy z jajkami,solą i mąką i dokładnie wyrabiamy.Ciasto trochę się lepi ale nie należy dodawać więcej mąki bo knedle wyjdą twarde.Z ciasta formować małe placuszki,środek wypełnić truskawką i zlepić dokładnie brzegi,formując kulki.Knedle wrzucać na wrzącą osoloną wodę.Gdy się zagotują,gotować jeszcze ok 3-4 min. Gotowe knedle polać przygotowanym sosem z truskawek

Niespełnione zdolności kulinarne
PIZZA Z PATELNI 3980

łyżki przegotowanej wody oraz sól,pieprz i paprykę.Na końcu połączyć z podsmażonymi wcześniej składnikami.Masę wylać na patelnię,smażyć placki.Z takiej ilości składników wyszły mi 4 sztuki większych placuszków.Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym by były mniej kaloryczne. Na minipizze położyć trochę startego sera żółtego,na ten ser grubszy plasterek pomidora i znowu starty ser.Posypałam ziołami prowansalskimi.Tak

Niespełnione zdolności kulinarne
Ruskie pampuchy z dynią 214

krótko zagnieść, uformować rulon i podzielić na 16 części. Wtedy wszystkie pampuchy będą tej samej wielkości. Jeżeli ciasto będzie się lepiło, to podsypać trochę mąką. Z każdej części zrobić placuszek i zamknąć w nim porcję nadzienia. Odłożyć na tackę oprószoną mąką łączeniem do dołu i przykryć ściereczką. Pampuchy powinny trochę podrosnąć. W zasadzie jak kończyłam lepić ostatnie pierwsze były gotowe

https:KKuchniaMniam
Podpłomyki, tzatziki i faszerowane kapelusze pieczarek czyli przekąski dla każdego 128

Podpłomyki to nieco więcej zabawy, wyrabiamy ciasto, które twardością i konsystencją powinno przypominać ciasto na pierogi, ale również i grubość rozwałkowanego ciasta powinna być podobna jak przy pierogach. Takie placuszki ciasta układamy na patelni i suszymy je. Nic się nie stanie jeżeli się przypalą. Tak wysuszone podpłomyki powinny być kruche i chrupiące. Faszerowane kapelusze pieczarek, jak sama nazwa wskazuje potrzebujemy

Kuba Gotuje
Krem z cukinii 161

Lubicie cukinię? My bardzo! W każdej postaci.... Placuszki z cukinią.... cukinia nadziewana.... mniaaam Dziś postanowiłam zrobić krem z cukinii. Bardzo delikatny i niezwykle smaczny. Polecam! Krem z cukinii Składniki: 2 cukinie, 4 marchewki, pietruszka, por, kawałek selera, 2 ziemniaki, cebula, 2 łyżki masła, łyżeczka tymianku, łyżeczka majeranku, liść laurowy, 5 ziela angielskie, sól, pierz. Wykonanie: Z umytych i obranych warzyw

paapilotkaa
Nutella ze śliwek / Czekośliwka 195

kakao, dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. 3. Gorącą masę przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut. 4. Gotowa nutella świetnie smakuje z goframi, naleśnikami, placuszkami, nadaje się też do przekładania ciast kruchych. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
placki dyniowo ziemniaczane 132

Czosnek przeciskamy przez praskę. Cebule kroimy w drobną kostnkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wyrabiając dokładnie do połączenia. Odstawiamy na ok. 10 – 15 min. Po tym czasie smażymy placuszki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obu stron. Podajemy np. z kefirem

Domowy Smak Jedzenia