Placuszki twarogowe z sosem jagodowym 199Placuszki twarogowe z sosem jagodowym Składniki: ciasto: - 600 g twarogu półtłustego - 2 żółtka - 6 łyżek mąki pszennej - 3 łyżeczki cukru waniliowego sos: - czarne jagody pasteryzowane (u mnie Polska Róża) - 2 łyżki cukru trzcinowego dodatki: - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie mieszam i smażę na dużej ilości oleju, z obu stron na kolor złoty. Jagody gotuję w małym
Kuchnia co dnia
Cepeliny z nadzieniem z soczewicy z kminkiem 177ziemniaków. Połącz teraz surowe ziemniaki z gotowanymi i dodaj sól, jajko, krochmal i obie mąki. Zagnieć ciasto. Pokrój ciasto na równe części i zrób 1 cm okrągłe placuszki. Na środek każdego placka ułóż łyżkę farszu i zlepiaj formując cepeliny. Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Podawaj z cebulką zeszkliwszy na pozostałej części oleju. Podawaj z buraczkami i kiełkami
AZgotuj!
Mini naleśniki z jagodami wg N. Lawson 185Ciasto 1,5 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 1 jajko sól mała patelnia olej UWAGA: ciasto z mąki orkiszowej jest dość gęste, trzeba mało nalewać aby smażyć cieniutki placuszki, bo inaczej się nie zwiną z nadzieniem. Nadzienie: 1 opakowanie twarożku 500 gram jagód skórka z jednej cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka cukru
AZgotuj!
Placuszki z cukinii 128Wyborne placuszki. Przepis chyba zna każdy. Ale ja podaje swój. Niech i mój blog ma coś greckiego... 1 cukinia starta na dużych oczkach pół łyżeczki soli pieprz jajko oregano ząbek czosnku 2 łyki mąki pół kostki prawdziwej greckiej fety olej do smażenia Cukinię zetrzeć na dużych oczkach. Posolić. Odstawić. Po 30 minutach wycisnąć nadmiar wody. Dodać
AZgotuj!
Jak samemu zrobić mleko (napój) sojowe? 164jest naprawdę świetny. To mleko smakuje i wygląda podobnie do tego, które można samemu przygotować. A jest znacznie tańsze. Dlatego to mleko jest świetnym dodatkiem do owsianki, placuszków itd. 2 łyżki mąki sojowej szklanka przegotowanej wody łyżeczka miodu akacjowego szczypta soli Soję wsypać do szklanki , zalać przegotowaną wodą, dodać miód i sól. Dobrze dodać miód o najłagodniejszym aromacie. Sól
AZgotuj!
Knedle z truskawkami 335godz. Kiedy ciasto wyrośnie zagnieść je jeszcze raz, ale tym razem krótko. Wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką podzielić na małe części. Tak, aby po zrobieniu placuszka w środku można było zamknąć truskawkę. Knedle odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Pozostałe truskawki zmiksować dodając cukier według smaku. Wodę zagotować z niewielką ilość soli. Po wrzuceniu do wody knedle będą utrzymywać się
https:KKuchniaMniam
Placuszki ryżowe z cukinią 514Bardzo proste, smażone placuszki, których głównym składnikiem jest ryż i cukinia. Szybkie w przygotowaniu, szczególnie jeśli zostało nam trochę ryżu np z obiadu. Przypominały mi nieco placki ziemniaczane, więc podałam je ze śmietaną. Dzieciom bardzo smakowały, więc jest to dobry sposób aby przemycić im trochę warzyw :) SKŁADNIKI: 500g cukinii 1 łyżeczka soli 200g ugotowanego ryżu białego (waga po ugotowaniu
https:KKuchniaMniam
Knedle z morelami w kukurydzianej panierce 387Dodać twaróg, mąki, jajko. Wszystko dokładnie połączyć. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zrolować. Ciasto jest bardzo luźne i należy dobrze podsypywać mąką. Pociąć na plastry, rozklepując na placuszki. Morele wypestkować i zawijać posypane cukrem w ciasto. Formować okrągłe knedle. Wrzucać na gotującą się lekko posoloną wodę. Gotować ok 3min od momentu wypłynięcia . Na patelni rozpuścić masło i wsypać
https:KKuchniaMniam
Fasolowe knedle ze szpinakiem i wędzonym twarogiem 389fasoli wbić jajka i dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną. Połączyć. Stolnicę oprószyć mąką i wyłożyć ciasto. Zrolować i podzielić na jednakowe części. Ciasto należy podsypać niewielką ilością mąki. Formować placuszki i kłaść porcję nadzienia ze szpinaku. Zamykać w ciasto nadając kształt kulki. Gotować w lekko osolonym wrzątku przez 3minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Polać rozpuszczonym masłem i posypać natką
https:KKuchniaMniam
Owsiane placki śniadaniowe 232Ostatnio trochę eksperymentuję ze śniadaniami, wielką inspiracją są dla mnie blogi o tej tematyce. Czego tam się nie znajdzie ;D. Poniżej placuszki z płatków owsianych i serka wiejskiego, z dodatkiem świeżych owoców. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
Corner With Recipes
Placki z cukinii i ziemniaków 620grubych oczkach, następnie rękoma odciskamy z nich sok. Cukinię i ziemniaki mieszamy razem, następnie dodajemy pokrojony szczypiorek, jajka, sól, pieprz i skrobię ziemniaczaną. Na oleju smażymy nie duże placuszki. Smacznego
IMPRESJA SMAKU
Placki z cukinii / kabaczka 209Bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu. Wymieszać z mąką i otrębami. Doprawić ziołami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Odstawić, aż otreby nasiąkną i spęcznieją. Formować płaskie placuszki. Smażyć z obu stron do zrumienienia. Podawać koniecznie z keksem śmietany
Atlas Smaków
Knedle ze śliwkami 221miejsce uzupełniamy mąką pszenną i ziemnieczaną. Ewent. dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Z ciasta urywamy kawałki, spłaszczamy na dłoni tworząc placuszki. W środek wkładamy śliwkę i łączymy brzegi tworząc kulkę. Delikatnie rolujemy na stolnicy tworząc okrągły kształt. Kluski wrzucamy do gotującej się osolonej wody. Wyciągamy
Atlas Smaków
Masło z nerkowców Primavika 229słodko-słone a to wprost jest cudowne! Słodkawy smak orzechów nerkowca podkreślony nutą słoności - po prostu cudo! Masło z nerkowców stanowi świetny dodatek do wszelkich kanapek, wafli, krakersów, placuszków, naleśników, omletów itp. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Wybornie smakuje z dodatkiem słodkich owoców, dżemów a także czekolady! Z tego przepisu < klik > zrobiłam
Kto ugości moich gości?
pyszne racuszki z jabłkiem i świeżymi jagodami 139proszkiem do pieczenia, cukier wanilinowy oraz olej. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Następnie dodajemy do ciasta obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz jagody i delikatnie mieszamy. Smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanej patelni - ja nie użyłam tłuszczu do smażenia
The Sweet Damsel