placuszki - 9092 przepisów (strona:435/607)

Wianuszki z dżemem. 199

miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, żeby ciasto wyrosło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 części i każdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto nieco pod kontem i zwijamy, jak roladę. Teraz wystarczy tylko połączyć

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i rabarbarem. 229

czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek o grubości co najmniej 5 mm, brzegi każdej bułeczki smarujemy rozmąconym żółtkiem. Rabarbar oraz truskawki myjemy i obieramy. Rabarbar dzielimy na 5 mm kawałki i równomiernie układamy na bułeczkach, dokładamy truskawki (najlepiej użyć truskawek mrożonych

Rozpustne gotowanie
Buchty z truskawkami. 192

kruszonka.      Po godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek (grubszy w środku, cieńszy na brzegach), nakładamy trochę dżemu (około 0,5-1 łyżeczki), truskawkę i sklejamy, tworząc okrąglutką bułeczkę. Drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki. 200

przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części.      Przygotowujemy nadzienie. Oczyszczone, umyte jagody mieszamy z bułka tartą i cukrem. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką jagód (maksymalnie 2 łyżki, bo inaczej ciasto popęka w trakcie pieczenia), formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze

Rozpustne gotowanie
Babeczki drożdżowe z jagodami. 192

ciasto powinno już podwoić swoją objętość.      Składniki nadzienia mieszamy ze sobą, tylko delikatnie, żeby nie uszkodzić jagód. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, z każdej formujemy placuszek, nadziewamy łyżką nadzienia, zlepiamy i formujemy kulkę, wkładamy ją do sylikonowej foremki. Odstawiamy na 30-45 minut. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyrośnięte drożdżówki smarujemy rozkłóconym żółtkiem i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki de lux. 220

przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części.      Przygotowujemy nadzienie. Oczyszczone, umyte jagody mieszamy z bułka tartą i cukrem. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką jagód (maksymalnie 2 łyżki, bo inaczej ciasto popęka w trakcie pieczenia), formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze

Rozpustne gotowanie
Knedle z kaszy manny z jagodami. 184

masy dodajemy jajka i olej, dobrze wyrabiamy i przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Zagniatamy gładkie ciasto, ewentualnie podsypując mąką. Gotowe ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy spory placuszek, na środku którego nakładamy 1 łyżkę jagód, zlepiamy tworząc kulę. W szerokim garnku zagotowujemy wodę, na wrzątek wrzucamy knedle, zmniejszamy grzanie i gotujemy od momentu wypłynięcia 10-12 minut

Rozpustne gotowanie
Bułki drożdżowe z mięsem i cebulą. 189

pieprzem, mieszamy i wyłączamy grzanie, studzimy.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części, z każdej formujemy gładką kulę, a następnie każdą z nich wałkujemy na placuszki o grubości około 5 mm. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i odkładamy na około 20-30 minut, żeby jeszcze raz wyrosły. W tym czasie nagrzewamy piekarnik

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki z serem. 221

rozpuszczamy w rondelku. W niewielkiej misce mieszamy mąkę z cukrem i dodajemy rozpuszczone, gorące masło, szybko mieszamy i odkładamy do przestygnięcia.      Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go sporą łyżką nadzienia, formujemy owalną, zgrabną bułeczkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki ze śliwkami. 185

około 60 minut.Po tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość, gdy to nastąpi przekładamy je na stolnicę i dzielimy na 16 równych części. Każdą z nich wałkujemy na placuszek o grubości około 5 mm, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy na około 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 175 stopni

Rozpustne gotowanie
Bułeczki drożdżowe z dżemem i kruszonką. 304

przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.      Gdy ciasto podwoi objętość przekładamy je na wysypaną mąką stolnicę i delikatnie wyrabiamy. Dzielimy na 32 części, formujemy placuszki, o grubości około 0,5 cm. Układamy na blaszce i odstawiamy na około 30 minut, żeby bułeczki podrosły. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Gdy już ciasto wyrośnie smarujemy bułki

Rozpustne gotowanie
Buchty pieczone z jabłkami i cynamonem. 389

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę lub blat podsypany mąką. Delikatnie wyrabiamy, żeby odgazować ciasto, następnie dzielimy na 8 równych części. Każdą część kolejno formujemy w gładkie kulki, następnie w placuszki o cieńszym brzegu, a grubszym środku. Na każdym rozkładamy porcję nadzienia, następnie sklejamy i w dłoniach formujemy okrągłe bułeczki (proces wygląda tak samo jak przy wyrabianiu pączków). Formę (tortownicę

Rozpustne gotowanie
Pączki z dziurką (amerykańskie doughnuts lub donuts) 184

szklanką wycinamy krążki, a w każdym z nich wąskim kieliszkiem wycinamy dziurki. Tak przygotowane ciasteczka układamy na ściereczce i zostawiamy na około 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie placuszki przewracamy na drugą stronę i zostawiamy na kolejna 15 minut. Po tym czasie we frytkownicy lub garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej (na wysokość co najmniej 4 cm). Gdy olej

Rozpustne gotowanie
Bułeczki zajączki. 192

stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować. Następnie dzielimy na 7 równych części, z każdej formujemy kulkę (tak jak na pączki). Następnie każdą kulkę wałkujemy na owalny placuszek. Nożem robimy nacięcie od środka ku węższemu końcowi, to będą uszy. Uszy lekko naciągamy, uważając, żeby nie przerwać ciasta. Gdy już zająca bezkarnie wytarmosimy za uszy bierzemy np. sylikonową szpatułkę

Rozpustne gotowanie
Bułki z czosnkiem i pietruszką. 213

chwilkę wyrabiamy, żeby je nieco odgazować. Następnie dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy kulkę. Nadzienie dzielimy na 12 części. . Każdą bułeczkę wałkujemy na dość cienki placuszek (około 3 mm), z jednej strony robimy nacięcia, z drugiej kładziemy porcję nadzienia. Miejsce z nadzieniem zwijamy jak pieroga, dociskamy krańce dokładnie zlepiając. Zwijamy jak roladę, układamy na blasze zlepieniem

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania