placuszki - 9092 przepisów (strona:433/607)

Lato na talerzu - część I 190

CZĘŚĆ II - Letnie sałatki, tarty i napoje   CZĘŚĆ III - Słodkości na lato  Może ktoś skorzysta :)  ŚNIADANIA kaszki, pasty, omlety... ZUPY   DANIA OBIADOWE jajka, warzywa, placuszki, pierogi, makarony...     SMACZNEGO

bistro mama
Bułeczki drożdżowe z czarnymi malinami 190

części o wadze ok 60 g, tworzymy kuleczkę, układamy je na stolnicy, przykrywamy mokrą ściereczką i zostawiamy na następne 15 minut. Potem każdą taką kulkę rozgniatamy dłonią na placuszek (nie za cienko żeby podczas wyrastania ciasto nie rozeszło się i żeby nie zrobiły się dziury), na który nakładamy maliny (ok łyżeczki/dwóch), posypujemy cukrem (tak nie więcej niż pół

Kuchenne Wariacje
Svele - norweskie placki 264

bardzo prosty i nie wymaga użycia miksera i samo przygotowanie naleśników bez odczekania zajmuje mniej niż 15 minut. trzeci placek schował się pod gruszkami, oj nie ładnie ;d   Placuszki/ Naleśniki/Racuchy (na kefirze) norweskie - svele podane z smażoną gruszką i jogurtem greckim Przepis adaptacja z yellowlemontreeblog.com / 2 porcje - ok. 6-8 sporych placków /  Jak zrobić

tost z dżemem
Placuszki z cukinii z wędzonym serem, Vegus 237

Placuszki przygotujesz wg tego przepisu . Dodaj do ciasta jeszcze ok. 50-100 g startego wędzonego żółtego sera. Jedzone z sałatą i sosem czosnkowym (jogurt naturalny + czosnek + zioła + sól + pieprz). Niestety po ostatniej wizycie w Vegusie , trochę się rozczarowałam. Nie chodzi o jedzenie (bo to jest bardzo smaczne), ale o obsługę. Wiem, że kelnerki pracują tu jak mrówki, więc chyba trafiliśmy

Qlinarnie i Qlinarnie
placki z cukinią i białym serem 172

ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odlewamy nadmiar wody. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dodajemy do startej cukinii, doprawiamy solą oraz pieprzem. Niewielkie placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Podajemy z sosem mięsnym lub czosnkowym. (Inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Placki ziemniaczane z marchewką i cukinią 346

Warzywa zostały starte na tarce o drobnych oczkach dzięki czemu po usmażeniu nie były surowe, a mimo to zachowały swoją chrupkość. Jeżeli pożądana jest przez Was wersja dietetyczna takich placuszków, to polecam dodanie 2 łyżek oleju do masy, a następnie uformowanie placków na blaszce wyłożonej papierem i zapiekanie przez około 25 minut w 220 stopniach- taka wersja jest smaczna, jednak

Kraina Miodem Płynąca
Placki cukiniowo-serowe 204

Rzadko jadam śniadanie na słono, ale po tych plackach czuję, że to się zmieni. Ser i cukinią to genialne połączenie. Takie placuszki z cukinią i serem żółtym to szybki i łatwy sposób na śniadanie z cukinią. Podałam je z twarożkiem i pietruszką. Możecie je również podać z serem fetą czy serem pleśniowym, łososiem, jogurtem, śmietaną czy ketchupem, ale to już

tost z dżemem
Pancakes 222

mąki jajko szklanka mleka bądź maślanki ćwierć szklanki cukru pudru  łyżeczka proszku do pieczenia oliwa  szczypta soli do podania: syrop klonowy, mus malinowy na przykład do przełożenia placuszków, listek mięty Mieszam ze sobą mąkę, jajko, mleko, sól, cukier puder i proszek do pieczenia na gładką masę. Rozgrzewam patelnię i smażę małe pancakes z dwóch stron przez kilka minut

Mango Papaja
Drożdżówki z wiśniami i kruszonką 188

lodówki. Nadzienie: Wiśnie mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na blat i ponownie zagniatamy. Dzielimy na na równe części. Każdą część formujemy na kształt placuszka. Na środku kładziemy porcję nadzienia i zawijamy brzegi tworząc zgrabną bułeczkę. Drożdżówki układamy zwinięta częścią do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą drożdżówkę smarujemy mlekiem i układamy

My simple kitchen
Racuszki z maślanki z dodatkiem jabłek 2570

mąki, 2 jajka, 1 ½ szklanki maślanki, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, sól do smaku, 5 jabłek, olej do smażenia, cukier puder wymieszany z cynamonem do posypki. Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki na placuszki(najlepiej mikserem). Jabłka obrać, pokroić w plasterki, wymieszać z ciastem. Smażyć na rozgrzanym oleju. Lekko przestudzone posypać mieszanką cukru pudru z cynamonem

Tradycyjna Kuchnia
Placek z Manioku w sosie Gulaszowym 214

wszystkim, gdy woda odparuje dodać przecier pomidorowy wymieszać i dusić dalej. 9. Na koniec przyprawiamy solą do smaku:) 10. Możemy odstawić na 12h, żeby miało lepszy smak z placuszkami

pichciszto
Pasta z czarnych oliwek i bobu 209

połączenie domowej tapenady z czarnych oliwek z bobem. Świetnie się sprawdza przy niezapowiedzianych gościach, na letnie śniadanie, kolację i jako przystawka. Znakomita pasta do chleba, chrupiących grzanek lub wytrawnych placuszków. Składniki: 250 g bobu, 1 średni słoik czarnych oliwek z pestkami, ok. 80 ml oliwy, 1 chilli, 1 łyżka kaparów, łyżka posiekanej kolendry lub mięty, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki

SzczyptaSmaQ
Drożdżowe babeczki z jagodami 198

następnie ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko wyrabiamy  i wlewamy roztopioną schłodzoną margarynę. Nadal wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Z gotowego już ciasta formujemy placuszki, nadziewamy je jagodami z cukrem i lepimy kulki, które wkładamy do papierowych foremek.  Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego

Salonik smaków
Marokańskie naleśniki baghrir 213

zakończenie lub na świetny początek dnia :) Marokańskie naleśniki baghrir są z reguły podawane jako śniadanie lub kolacja w krajach Afryki Północnej. W okresie Ramadanu placuszki zastępują też inne posiłki. Najczęściej jada się je z syropem maślano-miodowym - jak to w kuchni arabskiej bywa, desery są bardzo słodkie :) Niektórym mogą przypominać nasze polskie racuszki, ale zapewniam Was, że są zupełnie inne

Chocolate Muffin Blog
Knedle z jagodami i różą 201

dłoni. Dosalamy do smaku. Nadzienie: jagody łączymy z jogurtem greckim i konfiturą. Dokładnie mieszamy starając się nie rozgniatać jagód. Odrywamy porcje ciasta i rozgniatamy w dłoni tworząc mały placuszek. Na jego środku umieszczamy łyżkę nadzienia i zaklejamy formując okrągłą kluskę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Kluski delikatnie wkładamy do wrzątku i gotujemy kilka minut od wypłynięcia. Serwujemy polane śmietanką

Pyry na Gaz

Proponowane wyszukiwania