placuszki - 9050 przepisów (strona:442/604)

Kapuśniaczki 182

razem, dodając ewentualnie suszone grzyby, jeśli ktoś takowe posiada. Przygotowane wcześniej ciasto podzielić na dwie części i z każdej utoczyć wałeczek, odcinać po plastrze ciasta, nakładać na środek rozwałkowanego placuszka łyżkę, bądź nawet więcej, farszu i zlepić brzegi. Można też rzeczone brzegi „zawinąć” w kilku miejscach, jak przy klasycznych pierogach, będą wtedy ładnie się prezentować. Piec w temperaturze

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pancakes II 142

gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Najbardziej klasycznym sposobem podania jest kawałek masła położony na jeszcze ciepłego placuszka i syrop klonowy - jest to wyjątkowo smaczne połączenie. Ale pancakes smakują równie dobrze z miodem czy dżemem. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Trylogia pierogowa: Pierogi z kapustą i grzybami 156

miskę. Odkrawać po kawałku (mniej więcej 1/5 na raz), rozwałkować rękami na grubszy wałek i pokroić go w prostokąty długości ~7cm. Prostokąciki rozgnieść w dłoni na cienki placuszek, na środek każdego wyłożyć łyżkę farszu. Złożyć na pół i skleić brzeg, można też zrobić palcami falbanki, żeby się lepiej trzymało, albo jak ja kiedyś w dzieciństwie, zrobić karbowanie widelcem :) Wrzucić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Trylogia pierogowa: Pierogi ruskie 183

miskę. Odkrawać po kawałku (mniej więcej 1/5 na raz), rozwałkować rękami na grubszy wałek i pokroić go w prostokąty długości ~7cm. Prostokąciki rozgnieść w dłoni na cienki placuszek, na środek każdego wyłożyć łyżkę farszu. Złożyć na pół i skleić brzeg, można też zrobić palcami falbanki, żeby się lepiej trzymało, albo jak ja kiedyś w dzieciństwie, zrobić karbowanie widelcem :) Wrzucić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Trylogia pierogowa: pierogi z serem na słodko 185

miskę. Odkrawać po kawałku (mniej więcej 1/5 na raz), rozwałkować rękami na grubszy wałek i pokroić go w prostokąty długości ~7cm. Prostokąciki rozgnieść w dłoni na cienki placuszek, na środek każdego wyłożyć łyżkę farszu. Złożyć na pół i skleić brzeg, można też zrobić palcami falbanki, żeby się lepiej trzymało, albo jak ja kiedyś w dzieciństwie, zrobić karbowanie widelcem :) Wrzucić

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierogi z jagodami 135

miskę. Odkrawać po kawałku (mniej więcej 1/5 na raz), rozwałkować rękami na grubszy wałek i pokroić go w prostokąty długości ~7cm. Prostokąciki rozgnieść w dłoni na cienki placuszek, na środek każdego wyłożyć łyżeczkę albo dwie jagód. Złożyć na pół i skleić brzeg, można też zrobić palcami falbanki, żeby się lepiej trzymało, albo jak ja kiedyś w dzieciństwie, zrobić karbowanie widelcem

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jabłka w cieście 181

się ciasto zarumieni. My pożeraliśmy bez niczego, ponieważ same ze sobą są po prostu pyszne! Jabłek było trochę za mało na taką ilość ciasta, wiec na koniec zrobiłam kilka placuszków, dzięki czemu przekonałam się, że także samo ciasto jest wyśmienite. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Placuszki z kaszy jaglanej. 123

jajkami, oliwkami, sola, pieprzem oraz rozmarynem. Na końcu dodac paprykę i czosnek i wszystko dokładnie wymieszać z kasza. Mase doprawić do smaku i formowac z niej niewielkie placuszki .(najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi bo wtedy masa nie przykleja się nam do nich)  Na końcu obtoczyć je w mące kukurydzianej. Na patelni rozgrzać masło z oliwa i smazyc

Radość kipiąca uśmiechem.
Pakieciki z duszonymi jabłkami. 94

Naleśniki i różnego rodzaju placuszki robię bardzo często. Ten pomysł na pewno spodoba się dzieciom. Nadzienie za każdym razem może być inne, u mnie trafiło na prażone jabłka z cynamonem. A więc zaczynamy! Składniki; pół szkl. ciepłej wody 1 szkl. maki pszennej 1 szkl. mleka 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki suchych drożdży 1 łyzeczka proszku do pieczenia Farsz: 3 jabłka

Radość kipiąca uśmiechem.
Pyzy z mięsem 107

ziemniaków. Łączymy z jajami, solą oraz mąką i zagniatamy. Farsz: Cebulę obieramy, siekamy i szklimy na oleju, następnie odstawiamy i przestudzamy. Dodajemy mięso, przyprawy i wyrabiamy. Z ciasta formujemy placuszki. Na każdym kładziemy łyżeczkę nadzienia, kształtujemy kule. Pyzy wkładamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gdy wypłyną gotujemy jeszcze przez 5 minut. Pyzy wyławiamy z wody, układamy na talerzu i polewamy

Camilla w kuchni
Knedle serowe ze śliwką 141

wypestkowanych śliwek cukier, sól Wykonanie: Ugotowane i przestudzone ziemniaki przecisnąć przez prasę razem z twarogiem. Dodać jajka, mąkę i sól, wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na części. Na dłoni uformować placuszki, na środek kłaść śliwkę obtoczoną w cukrze. Dokładnie zlepić, formułując kulki. Wrzucamy po kilka sztuk na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy

magiczna kuchnia Kasi
Dyniowe brioszki z makiem / powidlem czyli Niedzielne Sniadanie odc.64 122

użyłam jednej dużej blaszki. Ciasto dzielimy na 16 równych części. Formujemy z nich kuleczki i układamy w foremkach (jeśli używamy nadzienia każdą z kulek rozgniatamy w dłoni na placuszek i do środka wkładamy łyżeczkę powideł/masy makowej, zlepiamy brzegi i formujemy kulkę). W każdej blaszce powinno się znaleźć po 8 kulek. Pozostawiamy bułki do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Piekarnik

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piątkowy obiad 190

jajko, drobno pokrojony szzypiorek ,lub pietruszkę ,oraz , mąkę pszenną. Łączymy wszystko łyżką i krótko wyrabiamy,podsypując mąką. Z gotowego ciasta formujemy walec (-jak roladę-), kroimy go na porcje, owalne placuszki o grubości 1,5 do 2 cm. Rozgrzewamy patelnie z masłem klarownym ,lub olejem.Placuszki oprószone mąką, smażymy na złoty kolor z każdej strony na wolnym ogniu.Ja smażyłam na rozgrzanej patelni

w mojej kuchni
Placki z bananami 116

Następnie wlewamy mleko, masło, dodajemy rozdrobnionego banana i jajka. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie mikserem. Pancak smażymy na średnio rozgrzanej patelni, po pojawieniu się bąbelków powietrza na wierzchu placuszka przekładamy na drugą stronę. Usmażone placki kładziemy na dużym płaskim talerzu. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
Knedle z morelami II 127

ciasto. Ciasto kroimy na 3 lub 4 równe części. Z każdej formujemy grubszy wałek, który tniemy na kawałki (ok. 3-4 cm). Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoni na okrągły placuszek.  Na środku takiego placka kładziemy odpestkowaną morelę, zawijamy ją w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki.  Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które

bistro mama