Cukiniowe placuszki 211Pyszne, chrupiące, vege placuszki świetnie sprawdzą się jako szybki obiad w bardzo słoneczny dzień. Taki, w którym zjadło by się coś dobrego, lekkiego,ale nic robić się nie chce. Składniki: 2 cukinie 2 jajka 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 łyżki - jogurtu naturalnego 8 łyżki - mąki 2 marchewki sól pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania
Wielki apetyt
Masło orzechowe Primavika 228dań wytrawnych. W wersji na słodko, podobnie jak masło sezamowe, doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako
Kto ugości moich gości?
Koktajl oczyszczający: burak czerwony-banan-cytryna 187Uwaga: Buraczki nie muszą się zmarnować, możesz użyć ich do koktajlu albo zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami, doprawić. dodać 2-3 łyżki mąki i usmażyć z nich placuszki buraczkowe :) Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePiny
pizzerinki – mini pizze 298oliwek pokrojonych 4 pieczarki pokrojone w plasterki 10 plasterków kiełbasy 1/4 papryki (pokrojonej w paseczki) świeże listki bazylii wykonanie: Wyrośnięte ciasto dzielimy na ok. 10 części. Formujemy cienkie placuszki na których rozsmarowuje sos i układamy po jednej rozdrobnionej kuleczce sera, kiełbasę, pieczarki, paprykę oraz oliwki. Pieczemy przez ok. 10 -15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Podajemy
Domowy Smak Jedzenia
Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi 212ziemniako obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej posiekac listki szałwii starte ziemniaki wymieszać z płatkami owsianymi, jajkami, solą i posiekaną szałwią usmażyć na rozgrzanym oleju 12 placuszków o średnicy 8 cm na złoto-brązowo. Podawać z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chlebek /pita wypiekana na patelni z domowej roboty masłem czosnkowo-ziołowym 204Boskie, chrupiące placuszki chlebowe z domowej roboty masłem czosnkowo-ziołowym. Mniam! Na śniadanie, do obiadu, na kolacje lub jako przekąska. Najlepsze na ciepło z rozpływającym się masełkiem... Składniki (12 sztuk): Chlebki: 350 g mąki + spora ilość do podsypywania 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g jogurtu greckiego 100 g mleka Masło czosnkowo-ziołowe
Pora na pora i pomidora
Cebulowe ciasteczka z kremem z pomidorów. 213stolnicę mąkę, dodajemy przetartą cebulę i resztę składników. Wyrabiamy ciasto i rozwałkowujemy na placek ok. 0,5 cm. Wykrawamy szklanką krążki i układamy na blachę wysmarowaną oliwą. Każdy placuszek nakłuwamy kilkakrotnie widelcem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i pieczemy na złoty kolor. Czas pieczenia to ok. 15-20 min. Składniki zupa: 1 butelka passaty 1 czerwona cebula
vegetanie
Pierogi z mięsem - wersja dla dzieci. 226może być za suchy, wtedy będzie trudno zamknąć go w cieście. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm i wycinamy malutkie krążki. Nakładamy trochę farszu na placuszek i zaklejamy. Gotujemy w nieosolonej wrzącej wodzie. Skomentuj
MamaOskarka
Placki z pasternaku 229jajka, 1 – 2 łyżki mąki pszennej, sól, olej do smażenia Pasternak umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Dodać do niego jajka, mąkę, szczyptę soli. Dokładnie wymieszać. Formować placuszki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z obu stron. Podawać same lub jako dodatek do mięs..... zastawa
królestwo garów
Knedle ze śliwkami i czekoladą 163soli. Składniki dokładnie wymieszać. Obie czekolady posiekać, dodać posiekane jalapeno. Krótko zmiksować. Z każdej śliwki usunąć pestkę, na jej miejsce włożyć czekoladę. Oderwać niewielki kawałek ciasta, uformować na dłoni placuszek, w środek włożyć śliwkę. Zlepić brzegi i dłońmi uformować kulkę. Tak przygotowane knedle wrzuć do gotującej się osolonej wody i gotować przez 5 minut. Pumpernikiel pokruszyć, zmiksować z cukrem
królestwo garów
Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika 187czegoś bardziej neutralnego w samku, bo samo może szybko zasłodzić. Doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując: jak dla mnie - wielbicielki chałwy
Kto ugości moich gości?
Placuszki z białego sera 311masy serowej dodajemy rodzynki. Dokładnie mieszamy. 5. Na patelni, na rozgrzany olej kładziemy łyżką masę serową formując ją w zgrabne placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki serowe podajemy z kwaśną śmietaną i/lub posypane cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni Katie
Pancakes czy naleśniki? Które lepsze na podwieczorek? 232Gdzie nie spojrzeć to pancakes i pancakes. Jakiś czas temu szaleństwo na nie zapanowało. Gospodynie domowe przestały robić tradycyjne, płaskie naleśniki na rzecz tych puszystych placuszków. I ja się skusiłam. Ostatnio miałam zamiar zrobić zwykłe naleśniki w ramach podwieczorku Syna, ale oczywiście naszło mnie żeby coś udziwnić. Postanowiłam sprawdzić w końcu co takiego jest w tych opasłych naleśnikach, że taki
Kuchnia po mojemu
Knedle z całymi owocami. Idealny obiad czy podwieczorek na letnie dni. Bez glutenu do tego. 177soli do smaku. Dodajemy tyle maki ziemniaczanej ile będzie potrzebne do wyrobienia gładkiego, nielepiącego się do ręki ciasta (jak na śląskie). Formujemy małe kulki ciasta. Rozgniatamy je na placuszki i zawijamy w nie truskawki. Jedna truskawka - jeden knedelek. Wrzucamy na lekko osolony i posłodzony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy ok 3-4 minuty od czasu wypłynięcia. Ja podałam
Kuchnia po mojemu
Wypasione placki ziemniaczane - z papryką i szynką 216cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy całe jajka. Mieszamy dokładnie. Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Wykładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Mega pyszne placuszki gotowe. Nadal pysznie ziemniaczane, a jednak z aromatem warzyw i wędliny. Mniam. Pyszny, kompletny obiad. Może nie do końca postny lecz tak smakowity, że warto zgrzeszyć
Kuchnia po mojemu