naleśniki z serkiem waniliowym, soczystym dżemem wiśniowym i rozpływającą się w ustach polewą czekoladową,całe przygotowanie zajęło mi 30 minut więc jak najbardziej polecam na śniadanie! Małe okrągłe placuszki z pyszną warstwową wkładką polane domowym sosem czekoladowym tworzą wspaniały efekt dla oczu i podniebienia, pycha... Przekonajcie się sami i trzymajcie za mnie kciuki, bo to mój pierwszy wpis
Wanilia i Kardamondobrze, że przyszedł piątek i brak pomysłu na obiad :) I stało się! Przypomniałam sobie o starych dobrych ziemniaczanych placuszkach i to w dodatku z ziemniaków przywiezionych z ogródka mojej Mamy :) Takie zawsze sa lepsze od tych kupionych w sklepie :) Wiem też, że każdy ma swój sposób pochłaniania tych pyszności. Niektórzy jedzą je ze śmietaną, sosem grzybowym lub pieczarkowym, czy ketchupem
ChilliJemydość, że smaczna to jeszcze bardzo zdrowa. Można ją jeść jako dodatek do obiadu, w sałatkach, czy np jako główny składnik placuszków, które znikną tak szybko, że nie zorientujemy się, że jeszcze byśmy ich posmakowali. Z racji tego, że nie mogłam zdecydować się na to, czy wolę kaszę jaglaną w wersji na słono, czy na słodko zrobiłam
ChilliJemytorebki budyniu rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka, dosypujemy łyżeczkę mielonego cynamonu. Resztę zagotowujemy, po czym wlewamy doń budyniową miksturę. Sos umyślnie jest nieco rzadszy, niż normalny deser budyniowy. Polewamy placuszki i posypujemy mielonym cynamonem. Pyyyyyycha
Kuchenna Kontrrewolucyaziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania ciasta o gęstości kwaśnej śmietany. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do średnio głębokiego smażenia (jak na placki ziemniaczane). Na rozgrzaną patelnię wkładamy pojedynczo placuszki. Najlepiej, by każdy był utworzony z jednej łyżki stołowej, wtedy wyglądają i smakują najlepiej. ;) Na talerzu układamy ręcznik papierowy i po usmażeniu kładziemy na nim placki, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Kuchenna Kontrrewolucyazapasów z ubiegłego roku. U mnie wciąż jest sporo fasoli borlotti, o której przypomniałam sobie ostatnio. W połączeniu z botwinką wyszły bardzo ciekawe w smaku i bogate w żelazo placuszki. A do tego surówka botwinki. Składniki : Placki pół szklanki fasoli (suchej) garść botwinki (czerwone części) kilka gałązek cząbru 2 jajka sól pieprz olej do smażenia Rano wypłukać fasolę i namoczyć
Weekendy w domu i ogrodziejesteście mistrzami formowania ciasta to polecam odrywać po kawałku, formować w dłoni kulkę wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ją lekko w dłoni i ułożyć na blasze:) Wówczas zamiast rogalików otrzymacie placuszki:) Przepis znaleźliśmy na kartce wyrwanej z kalendarza :) Składniki na 2 duże blachy 20 dag wiórków kokosowych 5 dag mąki + mąka do podsypywania 1 małe jajko 25 dag cukru pudru
My simple kitchenciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto uformować na kształt wałka i za pomocą noża podzielić na 10 części. Każdą z nich formować w dłoni na kształt grubszego placuszka. Na środek położyć truskawkę i zawinąć boki ciasta ku górze. Następnie za pomocą dłoni nadać kształt owalny (jak na kluski) i odstawić na posypaną mąką deskę lub ściereczkę. W garnku
My simple kitchenciasto. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Ciasto uformować na kształt wałka i za pomocą noża podzielić na 10 części. Każdą z nich formować w dłoni na kształt grubszego placuszka. Na środek położyć śliwkę (lub połówkę - w zależności od wielkości owocu) i zawinąć boki ciasta ku górze. Następnie za pomocą dłoni nadać kształt owalny (jak na kluski) i odstawić
My simple kitchensię nie pójdzie wszędzie pełno truskawek, choć mamy wrażenie, że nie są tak słodkie niestety jak we wcześniejszych latach! Na blogu znajdziecie całkiem sporo przepisów z wykorzystaniem truskawek - od placuszków, cupcake'ków, propozycji śniadaniowych, po dietetyczny sernik na zimno i pyszną tartę z ricotty! Wszystkie truskawkowe przepisy z bloga znajdziecie tu - KLIK
Plate of Joymace/ podpłomyk robi się bardzo podobnie jak pierogowe. Mąkę połączyć z ciepłą wodą, łyżką oliwy, solą i przyprawami. Dobrze ugnieść, tak by odchodziło całkowicie od palców. Rozwałkować na placuszki o średnicy ok 20-30 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni- najlepiej na kamieniach do pizzy. W między czasie można przygotować sos jogurtowy. my dodaliśmy czosnek i przyprawy
MarciochaKucharzySmaczne placuszki z cukinii i ziemniaków. Polecam! Składniki: 25 dag ziemniaków, 1 młoda cukinia, 1 jajko, 3 łyżki mąki, sól do smaku, pieprz do smaku, gałka muszkatołowa do smaku, olej do smażenia. Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, ostudzić i utłuc lub zmielić. Dodać startą na grubych oczkach cukinię, jajko, mąkę i przyprawy do smaku. Połączyć składniki, kłaść łyżką placki na rozgrzany
Tradycyjna KuchniaMarchewkę obrać, drobno zetrzeć i poddusić na maśle razem z pokrojoną dymką. Połączyć z masą ziemniaczaną i sztywno ubitą pianą z białka jajka. Rozgrzać olej i kłaść łyżką małe placuszki i smażyć z obu stron na złoto. Jako dodatek polecam sałatkę pomidorowo- cebulową
Tradycyjna KuchniaWczoraj pisałam Wam o placuszkach z bzu czarnego a dziś proponuje racuszki akacjowe równie pachnące i przepyszne. Akacja kwitnie w tym roku przepięknie i tak pachnie jak już dawno nie pachniała. Może dlatego że w mojej okolicy deszcze dawno nie padały a słonko przygrzewało. Kwiaty zrywamy z daleka od dróg i szos, najlepiej rano i nie po deszczu. Można
Moje Małe Czarowaniesię udało :) Mam swoją Sanę, dzięki firmie Eujuicers , znającej się świetnie na wyciskaniu :) Dzięki wyciskarce można szybko i łatwo przygotować różne dania i chciałabym Wam przybliżyć jej możliwości :) Najprostsze placuszki marchewkowe Składniki na 8 małych placków: - 3 marchewki, - 1 cebula, - 3 łyżki mąki, - 2 łyżki siemienia lnianego, - sól, pieprz, - olej kokosowy do smażenia. Wykonanie: Marchewkę i cebulę zmielić używając wyciskarki
Co na wege obiad?