tego tego, jaka wyjdzie nam konsystencja ciasta, to dosypujemy więcej mąki lub dodajemy kefiru. Ciasto po wyrobieniu musi odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto rozwałkujemy. Wycinamy szklanką lub inną foremką placuszki, na które nakładamy łyżką farsz i dokładnie zlepiamy brzegi, ugniatając je widelcem w razie potrzeby. 3. Pierożki wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy -po wypłynięciu- około 3-4 minuty
UgotujmyTo.plciasto. Ciasto będzie się trochę kleiło do rąk, dlatego lekko możesz je podsypywać mąką ziemniaczaną. Urwij kawałek ciasta, uformuj niewielką kulkę i rozpłaszcz ją na dłoni. W taki okrągły placuszek zawiń polówkę lub dwie wydrylowanej śliwki, sklej ciasto od góry i znowu zroluj w dłoniach w zgrabnego knedla. Czynność powtórz aż do wyczerpania ciasta. Wrzuć knedle do wrzącej wody
Słodko-Słony Świat Ilonywymieszać na jednolitą masę. Jeżeli farsz będzie zbyt suchy można dodać do niego trochę bulionu. Z ciasta odrywać po kawałku ciasta (u mnie to było 130 g) i formować placuszki, o grubości około 7 mm. Na środek każdego placka nakładać farsz, a następnie zawijać go i formować a'la krokiety. Smażyć na oleju na jasnozłoty kolor z każdej strony. Ispiracja
Świat Domowej KuchniDzisiaj coś na szybko , zapraszam na pyszne placuszki zbójnickie z indykiem i żółtym serem :) Składniki : kawałek piersi z indyka( około 30 dag ) 300 g sera żółtego 1/2 l mleka 2 jajka 1 łyżeczka proszku 200 g mąki vegeta, pieprz, suszony szczypiorek , czosnek granulowany kawałek pora 1 cebulka Wykonanie : Piersi umyć i pokroić w drobną kosteczkę
Sama słodycz i szczypta chilinaleśniki … racuszki … są to dania , które można przyrządzić na setki różnych sposób , mając pod ręką najprostsze składniki! Jak wiecie jestem wielką fanką wszelkiego rodzaju naleśników i placuszków , więc kombinuję z nimi ile tylko się da! Dziś padło na wersję wegetariańską! Faszerowane soczewicą i warzywami są fantastycznym i niezwykle smacznym pomysłem na obiad. Chrupiące i mega sycące! Polecam! SKŁADNIKI
Ostra na Słodkowodę z moczenia soli oraz oliwę z oliwek. Zagniatamy szybko luźne ciasto. Przykryj ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Dzielimy na 6 małych części i formujemy placuszki oprószając dłonie mąką. Kładziemy na blasze wyłożone papierem do pieczenia , przykrywamy i odstawiamy jeszcze na ok. 40 minut. FARSZ: Cebulę kroimy w krążki, w ędlinę kroimy w paseczki. Paprykę kroimy
Ostra na Słodkopracy kanapki czy drożdżówki , a nie mamy możliwości zjeśc ciepłego obiadu. Ja należę właśnie do tego grona :( Staram się nie narzekac jednak i często przyrządzam sobie przeróżnego rodzaju placuszki , naleśniki , bułki czy też innego łatwe do zabrania smakołyki. Tym razem postawiłam na drożdżowe muffiny z pesto – przyznaję m był to mój wynalazek! Udany wynalazek , który na stałe zagości
Ostra na Słodkomleka. Resztę mleka zagotowujmy z cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając. Studzimy. KRUSZONKA: Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka. CAŁOŚĆ : Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu. Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie 2 pozostałe. Tworzymy ” pakunek ” ( tak jak w przepisie na chaczapuri ) Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy obficie
Ostra na Słodkomiski wsypujemy mąkę. Dodajemy rozbełtane jajka , mleko i majonez. Dorzucamy mięso , cebulkę i kukurydzę . Wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Smażymy okrągłe i nie bardzo grube placuszki na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem czosnkowym ( jogurt + majonez + czosnek + sól + pieprz ). Smacznego
Ostra na SłodkoSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gotujemy w 3 szklankach osolonej wody, tak by była kleista. Dodajemy masło. Miksujemy z jajkami i mąką. Dodajemy startą marchew i doprawiamy do smaku. Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące z ulubionym sosem , śmietaną lub solo! Smacznego
Ostra na Słodkoodsączamy. Posiekaną cebulę podsmażamy wraz z pokrojonym boczkiem – na złoto. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy , a następnie smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące
Ostra na SłodkoRacuchy … placuszki … pancakes – jak zwał tak zwał – mogłabym zajadać codziennie! Niezastąpione na szybki obiad , ale i leniwe śniadanie! Dziś mam dla Was wersję ” full wypas ” – pełne soczystych owoców ! Z malinami … brzoskwiniami … jeżynami i odrobiną płatków migdałowych! Na jednym się nie skończy – gwarantuję! SKŁADNIKI: - mleko – 250 ml - mąka
Ostra na SłodkoKolejny niesamowicie smaczny przepis dla mięsożerców ( tak , u mnie coraz częściej gości na stole mięso , choć jak wiecie należę do tych , co naleśniki , racuchy i innego rodzaju placuszki zawsze wychwalali pod niebiosa! ). Delikatne , soczyste mięso z kurczaka zamarynowane w przyrządzonym w domowym zaciszu pesto Rosso jest nie tylko niesamowicie smaczne , ale i niezwykle aromatyczne! Chrupiąca panierka ukrywa w sobie niezwykły
Ostra na Słodkoodrobiną soli. Dodajemy jajka , mleko i dokładnie mieszamy – powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe. Wrzucamy pokrojone parówki i podsmażone pieczarki z cebulą. Doprawiamy pieprzem i odrobiną papryki. Smażymy placuszki z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z ulubionymi sosami! Smacznego
Ostra na SłodkoKrokiety , naleśniki , racuchy , placuszki to jak wiecie przysmaki , które goszczą u mnie najczęściej. Dziś mam dla Was jeden z najbardziej prostych , a zarazem jeden ze swoich najbardziej ulubionych przepisów na krokiety. Z dodatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety. To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne! Polecam! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI : * mąka – 1 szkl **proszek
Ostra na Słodko