placuszki - 9050 przepisów (strona:461/604)

Masło sezamowe słodzone syropem z agawy Primavika 116

czegoś bardziej neutralnego w samku, bo samo może szybko zasłodzić. Doskonale nadaje się do smarowania zwykłych kanapek, pieczywa chrupkiego, andrutów, krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, ciast i kremów. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Podsumowując: jak dla mnie - wielbicielki chałwy

Kto ugości moich gości?
Placuszki z białego sera 221

masy serowej dodajemy rodzynki. Dokładnie mieszamy. 5. Na patelni, na rozgrzany olej kładziemy łyżką masę serową formując ją w zgrabne placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki serowe podajemy z kwaśną śmietaną i/lub posypane cukrem pudrem. Smacznego

W kuchni Katie
Krokiety z serem i pieczarkami w lekko pikantnej wersji 171

Uwielbiam tworzyć dania, w których skład wchodzą pyszne, aromatyczne pieczarki. Dziś zapraszam Was na krokiety. Zazwyczaj te małe zawijane placuszki serwuje się z mięsem lub kapustą i grzybami. Ja robię je z najróżniejszymi farszami. Dziś propozycja krokietów z farszem serowo-pieczarkowym. Takie danie idealnie nadaje się na obiad, jak również na ciepłą przekąskę na przyjęcia. Składniki: (na około

Słodkie okruszki
Pancakes czy naleśniki? Które lepsze na podwieczorek? 162

Gdzie nie spojrzeć to pancakes i pancakes. Jakiś czas temu szaleństwo na nie zapanowało. Gospodynie domowe przestały robić tradycyjne, płaskie naleśniki na rzecz tych puszystych placuszków. I ja się skusiłam. Ostatnio miałam zamiar zrobić zwykłe naleśniki w ramach podwieczorku Syna, ale oczywiście naszło mnie żeby coś udziwnić. Postanowiłam sprawdzić w końcu co takiego jest w tych opasłych naleśnikach, że taki

Kuchnia po mojemu
Knedle z całymi owocami. Idealny obiad czy podwieczorek na letnie dni. Bez glutenu do tego. 114

soli do smaku. Dodajemy tyle maki ziemniaczanej ile będzie potrzebne do wyrobienia gładkiego, nielepiącego się do ręki ciasta (jak na śląskie).  Formujemy małe kulki ciasta. Rozgniatamy je na placuszki i zawijamy w nie truskawki. Jedna truskawka - jeden knedelek. Wrzucamy na lekko osolony i posłodzony wrzątek z odrobiną oleju. Gotujemy ok 3-4 minuty od czasu wypłynięcia. Ja podałam

Kuchnia po mojemu
Wypasione placki ziemniaczane - z papryką i szynką 151

cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem. Wbijamy całe jajka. Mieszamy dokładnie. Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Wykładamy na ręcznik papierowy by odsączyć nadmiar tłuszczu. Mega pyszne placuszki gotowe. Nadal pysznie ziemniaczane, a jednak z aromatem warzyw i wędliny. Mniam. Pyszny, kompletny obiad. Może nie do końca postny lecz tak smakowity, że warto zgrzeszyć

Kuchnia po mojemu
Placuszki buraczkowe z mlekiem kokosowym i dżemem ogórkowym 127

szynki i kiełki, 5. Następnie polać ciasto buraczkowe 3. Smażyć na patelni grillowej, z obu stron (bądź na zwykłej patelni na odrobinie oleju) na małym ogniu do momentu aż placuszek będzie sztywny i zarumieniony, Podawać polane mlekiem kokosowym, z odrobiną kiełków, dżemu ogórkowego, posypane garam masala. Smacznego

KreatywnePiny
Placki Ziemniaczane 169

miękkości. Odlać sok z ziemniaków, dodać resztę składników, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Na patelni zagrzać olej, gdy już będzie gorący kłaść przygotowane ciasto na patelnię formując placuszki. Olej jest dobrze rozgrzane jeśli skwierczy gdy kładziemy na niego ciasto. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu kłaść na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Smacznego

Mama Gotuje
Barszcz Czerwony 140

Barszcz czerwony jest doskonały nie tylko na różnego rodzaju przyjęcia czy święta, ale również na codzienny obiad. Doskonale smakuje z uszkami, muffinami faszerowanymi mięsem , krokietami czy chociażby z placuszkami z pieczarkami. Zakwas na barszcz można zrobić wcześniej i gotowy przechowywać w lodówce tydzień lub dwa aż będzie nam potrzebny. Składniki: kawałek dowolnego mięsa lub kość na wywar. Ja wykorzystuję porcję

Mama Gotuje
Drożdżowe Placuszki z Pieczarkami 113

Drożdżowe placuszki z pieczarkami są bardzo łatwe w wykonaniu. Świetnie nadają się do czerwonego barszczu lub jako przekąska np. do piwa czy na przyjęcie. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki masła 4 dag drożdży 4 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli Pozostałe składniki: 0,5 kg pieczarek średnia cebula sól pieprz oliwa do smażenia Wykonanie

Mama Gotuje
Ryżowe Racuszki 153

Racuszki ryżowe są świetnym pomysłem na wykorzystanie ryżu, który już został ugotowany ale nie wykorzystany podczas gotowania. Te słodkie placuszki mogą być rewelacyjnym deserem podanym z jogurtem naturalnym, owocami, dżemem albo po prostu same bez jakichkolwiek dodatków . Składniki: ¾ szklanki ryżu 2 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki śmietany 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka miękkiego masła ½ szklanki mąki 1 łyżeczka

Mama Gotuje
Kakaowe powidła śliwkowe 140

konfiturze nie ma orzechów. Takie powidła robiłam też w zeszłym roku, a że rewelacyjnie nadają się nie tylko do chleba ale i do naleśników i innych placuszków, w tym roku również je usmażyłam. Śliwki węgierki są słodkie, a mnie odpowiada wersja powideł bardziej kakaowa niż słodka, więc nie dodawałam dużo cukru. Oczywiście każdy może je dosłodzić według własnego gustu. Śliwki

Mama Gotuje
Placki ziemniaczane w sosie z boczniaków 120

umyć, obrać. Zetrzeć na tarce (małe lub duże otwory, jak kto lubi). Wymieszać z mąką, jajkiem,pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię z olejem. Placuszki smażyć z obu stron. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odkładać na papierowy ręcznik. Potem na talerz.    Grzyby umyć szybko i sprawnie, a następnie dokładnie osuszyć. Pokroić w cienkie

MarciochaKucharzy
Placki z kaszy jaglanej 173

wodą/bulionem i udusić do miękkości.Osolić do smaku. 3. Ugotowaną kaszę, uduszone warzywa, jajka, obie mąki i przyprawy wymieszać razem.  4. Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placuszki i smażyć na złoto z obu stron. Podawać z dowolnym sosem - u mnie z pieczarkowym. Inspiracja: ChilliJemy

Kto ugości moich gości?
Paprykarz z kaszą jaglaną Primavika 166

waflach ryżowych z dodatkiem szczypiorku. Równie pysznie smakowałaby z innymi warzywami, np. ogórkiem czy pomidorem. Poza kanapkami można ją użyć np. jako nadzienie do naleśników czy dodatek do wytrawnych placuszków. Firma Primavika wytwarza produkty ekologiczne najwyższej jakości. Do ich przygotowania używa polskich naturalnych składników pochodzących ze sprawdzonych źródeł, niezmodyfikowanych genetycznie. Więcej o firmie i jej produktach można przeczytać na stronie

Kto ugości moich gości?