placuszki - 9092 przepisów (strona:464/607)

Knedle z morelami? Tyrolski smak inaczej. 216

Składniki dokładnie wymieszać.  Część moreli naciąć wzdłuż jednej strony, aby powstała kieszonka i napełnić ją ciastem knedlowym.  Pozostałe morele posiekać drobno. Na dłoni formować z ciasta małe placuszki i w środek wkładać pokrojone morele. Zlepić brzegi i dłońmi uformować zgrabne, małe kulki. Tak przygotowane oba rodzaje knedli wkładać do gotującej się słonej wody i gotować przez 5 minut

KUCHARNIA
Nalesniki czekoladowo-gryczane 229

Uwielbiamy wszelkie naleśniki i placuszki. Tym nie mogłam się oprzeć od pierwszego wejrzenia! Anna zafundowała mi ucztę dla oczu ale i brzucha gdy je zrobiłam.  Delikatne, cieniutkie i same w sobie pełne smaku. No i bezglutenowe :) Naleśniki czekoladowo-gryczane 200 g mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną) 50 g kakao 500 ml mleka (u nas bez laktozowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
gulasz wołowy w sosie z granatów 154

minut bez nakrycia..Tak przygotowany gulasz jest kompletny ,ale ,że lubie mieszać smaki ,podaje go z sosem z granatów Podawać  gulasz posypany posiekaną natką pietruszki i kolorowymi placuszkami. SOS Z GRANATÓW

w mojej kuchni
okonomiyaki 179

czasu, aż będą apetycznie złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz....Usmażone okonomiyaki udekoruj dodatkami i gotowe.-----------Wersja light: Użyj ciemnej mąki (nie pszennej). mleko zastąp jwodą. Placuszki upiecz w piekarniku (180C do czasu, aż będą złociste i delikatnie chrupiące z zewnątrz - piecz z obu stron),lub na patelni po 2-3 minuty z każdej strony....Ja daje kurczaka algi szczypior

w mojej kuchni
Pokrzywowe zielone makaronowe kluseczki 108

może przyklejać się do blatu.   Odstawiamy  ciasto na 6 minut pod przykryciem ,aby odpoczęlo. Po tym czasie dzielimy  ciasto na 2-3 części, z każdej uformuj placuszek ,który wałkujemy cienko. Wysuszony placek ,zawijamy   w rulonik i kroimy na paseczki.Uzyskane w ten sposób kluseczki roztrzepujemy i wieszamy do suszenia np.na wieszaku.Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem

w mojej kuchni
KNEDLE---GNOCCHI 95

Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sól, cukier oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę

w mojej kuchni
Indycze Bułeczki 139

sól, wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej i jajko, wszystko połączyć i dokładnie wyrobić ciasto. Odstawić przykryte w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto podzielić na kulki, każdą rozwałkować na placuszek, nałożyć nadzienie bolognese i kawałek żółtego sera, zlepić, uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć w blaszce obok siebie, odstawić na 20 - 30 minut, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać tymiankiem. Piec

w mojej kuchni
Nadziewane bułeczki 165

sól. Włączyć robot i wyrabiać ,aż utworzy się zwarta masa, kula. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść, utworzy ć wałek, podzielić na kawałki. Z każdego kawałka uformować placuszki . Posypać natką pietruszki, położyć 1 pomidorek i 1 kulkę mozzarelli, zawin ąć i skleić. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Ułożyć na blasze sklejeniem na spodzie. Piec w temp.180 stop

w mojej kuchni
Kartacze lub pyzy z mięsem 214

majerankiem. doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem - masa powinna być wyrazista w smaku, by po ugotowaniu nie pozostała mdła. Z ciasta odrywamy kulkę wielkości mandarynki, formujemy z niej placuszek. Nadziewamy mięsem i zlepiamy brzegi, formując w dłoniach podłużną kluskę. Brzegi spłaszczamy. Kartacze wkładamy na wrzącą, osoloną wodę po kilka sztuk, tak, by się nie sklejały. Od momentu wypłynięcia

W kuchennym oknie Ewy
Placki otrębowe: 214

wsypać do miski i wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni, formując  niewielkie placki. P lacki podawać  z serkiem homogenizowanym lub sosem czekoladowym. Z porcji wychodzi około 4-5 placuszków

Humanistka w kuchni
CHRUPIĄCE KOTLETY RYŻOWE 291

dokładnie mieszamy. Dodajemy łyzkę sosu sojowego i resztę wody. Wsypujemy ryż, sezam, posiekany czosnek, pokrojoną paprykę i szczypiorek – wszystko razem dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy niewielkie placuszki po ok. 3 minuty z każdej strony. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy gorace np. ze słodkim sosem chili. Smacznego

Ostra na Słodko
Śniadaniowe wariacje z jabłka, czyli racuchy z cynamonem i serkiem waniliowym. 242

dodajemy mąki i proszek do pieczenia  Mieszamy. Dodajemy mleko oraz jabłko i mieszając dolewamy oleju; doprowadzamy do jednolitej konsystencji. Smażymy na patelni bez tłuszczu z każdej strony, aż placuszki się zrumienią. Na koniec posypujemy słodkim kakao, cukrem pudrem i lentilkami, opcjonalnie podajemy z serkiem waniliowym

BaRepas
Szpinakowe placuszki z mąki gryczanej 195

przyprawami i studzimy. 2. Resztę składników dodajmy do szpinaku i powinnyśmy uzyskać ciasto trochę bardziej gęste od naleśnikowego. 3. Na rozgrzaną patelnie kładziemy 2 łyżki ciasta na każdy placuszek. Smażymy do zarumienienia na każdej stronie. Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Proziaki i Fuczki czyli o bieszczadzkich przygodach nie tylko kulinarnych 181

było mgły, były śnieżne szczyty... w oddali :) i nasz pensjonat :) Gdy nie było mgły, były śnieżne szczyty... w oddali :) selfie w pokojowym lustrze :) warsztatowe sodowe bułeczki czyli Proziaki i placuszki z kapustą czyli Fuczki Córci proziaki smakowały bardzo, Małżonowi też do fuczków pasował idealnie sos śmietanowy ze świeżymi ziołami... do proziaków sos również pasował

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tortilla z kurczakiem i warzywami 166

długo, bo placki będą się łamać i ciężko będzie je ładnie zawinąć. Po pojawieniu się pęcherzyków powietrza na placku - obracamy na drugą stronę. Jeśli pojawią się też na drugiej - placuszek gotowy :) Ciasto można modyfikować, dodając np. słodką paprykę lub inną ulubioną przyprawę. Składniki: (które będą zawinięte w tortillę) -1 filet z kurczaka -kilka liści sałaty lodowej -pomidor -papryka -ogórek -keczup

KasiekGotuje