placuszki - 9092 przepisów (strona:469/607)

Frużelina truskawkowa 443

moje pierwsze przetwory tego typu. Nigdy wcześniej ich nie robiłam. Wyszły pyszne, będą w sam raz do wszelkich naleśników, placuszków czy gofrów zimą. Składniki: 1 kg truskawek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny) 400 ml wody 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 50 ml wody do rozpuszczenia Sposób przygotowania: 1. Truskawki

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana” 325

Jeżeli twoim zdaniem ciasto będzie zbyt suche, dodaj do niego odrobinę wody. Teraz rozwałkowywać placki o grubości około 3 mm. Wycinać kółka o średnicy około 7 cm. Na każdy placuszek ciasta nałożyć łyżeczkę nadzienia (lepiej nie dawać zbyt dużo nadzienia, bo będzie wyciekało podczas pieczenia), a następnie zlepić w sposób pokazany poniżej (fot.1-4) , tak aby powstały trójkątne sakiewki, zamykane

Świat Ciasta
Gęsie szyjki faszerowane 195

przez praskę  duży pęczek pietruszki posiekany 2 jajka majeranek sól, dużo pieprzu przygotowanie wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony, najlepiej zrobić mały placuszek i usmażyć na patelni. Farszem napełnić szyje, zaszyć z dwóch stron, włożyć do dużego rondla i zalać posoloną, wrzącą, wodą, gotować na małym ogniu ok 50 minut. Można też nafaszerowane

Stare Gary
Placki z cukinii 2 201

dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam. Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious    składniki 800 g cukinii - użyłam żółtej i zielonej 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki pszennej mąki uniwersalnej 1/4 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki

Stare Gary
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone 213

tłuszczu. Zmielić mięsa i wątróbkę z cebulą. Wątróbkę podzielić na 2 części. W oddzielnych miskach wymieszać  składniki farszów. Aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony, najlepiej zrobić mały placuszek i usmażyć na patelni. Farszem napełnić szyje, zaszyć z dwóch stron, włożyć do dużego rondla i zalać posoloną, wrzącą, wodą, gotować na małym ogniu ok 20 minut.  Następnie szyje

Stare Gary
Burgery serowe z botwinką 216

rynku zachęcająco spogląda na Was botwinka, to pakujcie ją do koszyka! Burgery te można podawać i na ciepło i na zimno- np. jako przystawka na imprezę (w formie mini placuszków), świetny pomysł również dla niejadków- na przemycenie cennych witamin... Są naprawdę pyszne! :) * botwinka- pęczek * ser pecorino- 100g (lub inny ser) * jogurt naturalny- 150ml * jajko- 1 szt. * mąka gryczana- 3 łyżki

Kraina Miodem Płynąca
Serowo-bazyliowe placki z ugotowanych ziemniaków z sosem tzatziki 345

ciasto bardzo dobrze się formuje. Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki. Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja do świętowania ze znajomymi, to zapewne te placuszki pojawią się na stole :))) Polecam, są fantastyczne! Placki:  * ugotowane ziemniaki- 500 g * mąka ryżowa- 2/3 szklanki (lub każda inna mąka)* * ser żółty- pół szklanki startego (u mnie gouda) * świeża

Kraina Miodem Płynąca
Makaron z botwinką w sosie serowym 201

Wstyd się przyznać, ale w tym roku botwinkę podałam tylko 3 razy- w niezawodnych, aromatycznych placuszkach serowych  oraz standardowo była też zupa z botwinką i chrupiącą cebulką, no i wersja dzisiejsza- z makaronem w serowym sosie. Może za rok będę miała większą wenę na botwinę ? ;) A wracając do dania, a bardziej do serów, można użyć ich mieszanki

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto Aniołek 1127

Ciasto Aniołek , już sama nazwa sugeruje , że ciasto jest pyszne . Potwierdzam :) Ciasto składa się z amoniakowych placuszków , które przełożone są masą budyniową a całość zwieńczona wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa dni wcześniej ponieważ musi nawilgnąć od masy a wtedy rozpływa się w ustach.  Ciasto:   4 szkl mąki pszennej 2 jaja ¾ szklanki kwaśnej śmietany ½  szklanki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Placki marchewkowe 170

mówi: " jeszcze tylko to jedno zadanko, tylko to jedno" i tak od zadanka do zadanka moje postanowienie odwleka się w czasie. Ale dzisiaj na pewno pójdę wcześniej spać :D Placuszki, dobre zarówno na słodko z cynamonem, jak i na ostro z dodatkiem czosnku. Czyli można je jeść na śniadanie, obiad i kolację ^^ ~ Placki marchewkowe  + serek naturalny i cynamon ~ Składniki

Kuchenny Skrawek Nieba
Żytnie ciasteczka ze słonecznikiem 241

jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Kulę zawinąć w folię i na 2 h do lodówki. Ziarna słonecznika, resztę miodu, masła i śmietanę zagotować i wystudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe placuszki o średnicy 3-4 cm, ułożyć na natłuszczonym papierze. Na każde ciasteczko nałożyć po 1 łyżeczce masy słonecznikowo - miodowej. Piec w temp.180.stop. na złotobrązowy kolor około 7-10 minut

Kulinarny karnet Christophera
Knedle z morelami 195

Ziemniaki ugotowac.Przecisnac przez praske. Z ziemniakow,maki,jajka i oleju zagniesc zwiezle,nielepiace sie ciasto.Podzielic na 3 czesci i uformowac waleczki.Podzielic na rowne kawalki.Formowac placuszki,na ktore nakladac po 1 moreli,lyzeczke cukru i odrobine cynamonu.Morele dokladnie oblepic ciastem.Odkladac na umaczony blat. W duzym garnku zagotowac osolona wode.Knedle wrzucac na wrzaca wode gdy wyplana gotowac jeszcze okolo 5 minut,najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii - I wersja 220

startym na tarce zoltym seremi posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace. Smazyc male placuszki na rozgrzanym oleju.Nakladac naprawde male porcje ciasta ,poniewaz placki sa bardzo delikatne i wieksze ,beda sie po prostu lamaly podczas odwracania. Gotowe ukladac na papierowym reczniku do odsaczenia z nadmiaru tluszczu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki wrocławskie z makiem 158

buleczki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Jak formowac,by mialy ladny ksztalt? W dloniach z odcietego kawalka ciasta uformowac kulke,tak jak robimy to np.przy knedlach.nastepnie splaszczyc.Teraz brzegi placuszka zawijac do srodka.Robimy to wielokrotnie na dlugosci calego zewnetrzego brzegu placka,az powstanie sliczna kulka.Ukladamy ja na blaszce zwinieciem pod spod.Czynnosc powtarzamy 9-krotnie.Przykryc bulki sciereczka i pozostawic do napuszenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski śląskie z farszem pieczarkowym 9834

zeszklic na masle.Pod koniec smazenia dodac zabek czosnku. Drobno pokroic pieczarki i dolozyc na patenie do przysmazenia.Poddusic kilka minut.Na koniec posolic i doprawic pieprzem. Z przygotowanego ciasta zrobic placuszek,na ktory ukladac po 1 lyzeczce farszu.Zwinac w kulke.Tak samo postapic z nastepnymi kluskami,az do wykonczenia ciasta i farszu. Gotowac w osolonej wodzie,jeszcze kilka minut po wyplynieciu.Wyjmowac lyzka cedzakowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!