placuszki - 9050 przepisów (strona:478/604)

Pancakes twarożkowe z kisielem owocowym na winie 124

tłuszczu.  Nakładamy niezbyt cienką warstwę ciasta i pieczemy do czasu wystąpienia widocznych pęcherzyków powietrza. Dopiero wtedy odwracamy na drugą stronę i dopiekamy na złoty kolor. Ciepłe placuszki podałam dziś z kisielem przygotowanym z owoców z dodatkiem czerwonego wina. Kupiłam kiedyś 2 paczki mieszanki mrożonych owoców. Okazały się jednak tak strasznie kwaśne, że po wykorzystaniu pierwszej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Placki z cukinii 302

wymieniać. Wczoraj zapraszałam Was na zapiekaną z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą :) Mam nadzieję, ze smakowało? ;)  Na pewno każdy, kto lubi cukinię ma swoje ulubione potrawy. Placuszki są jedną z moich. Robię je między innymi wtedy, kiedy dzień wcześniej przygotowuję faszerowaną cukinię - pozostaje wtedy sporo wydrążonego środka, którego szkoda wyrzucać. Można je podawać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Błyskawiczna zupa krem z cukinii 305

gotowe :)  Można podawać na gorąco lub na zimno. Z dodatkiem na przykład chrupiącej grzanki lub plackami z...cukinii ;) Chłodna zupa z dodatkiem gorącego placuszka smakuje rewelacyjnie :) Smacznego! p.s. zupkę dedykuję mojej serdecznej blogowej przyjaciółce Marcie z bloga Magiczne Życie Marty

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rösti, czyli szwajcarskie placki ziemniaczane 376

przez praskę czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Nie podaję proporcji, gdyż każdy sam wie ile czego lubi. Na patelni rozgrzać olej i nakładać ziemniaki. Ja formowałam małe placuszki w dłoniach, było najwygodniej. Smażyć na średnim ogniu po kilka minut z obu stron. Placki powinny być równomiernie zrumienione. Po usmażeniu odsączamy je z tłuszczu układając na chwilę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu 165

Jesień oznacza dynię w mojej kuchni. Najczęściej pod postacią zupy nasyconej zapachem i smakiem imbiru, której nie mamy dość.  Czasem placuszki się trafią, czasem puree. Ostatnio pokusiłam się o ciasto z dyni. Wyszło jakoś tak z nudów, z chęci na coś słodkiego i z konieczności zagospodarowania niewielkiej dyni, która nie mieściła się już na kuchennym blacie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Syrop piernikowy 193

mieć klarowny syrop, przecedźcie go przez gęste sitko lub papierowy filtr do kawy. Do herbaty lub kawy zamiast cukru - polecam :) Można też polać nim naleśniki lub placuszki na słodko. Świąteczny zapach i nastrój gwarantowany :) Życzę Wam pachnących przygotowań do świąt

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jestem! 90

skupić się na przyjemnościach ;) Do pisania bloga powracam z extra przepisem od mojej mamusi :*  Przepis z kuchni botswańskiej - DIPHAPHATA - nie wiem co to znaczy- są to słodkie małe placuszki - adnotacja mojej mamy na kartce z przepisem - WYŚMIENITE - zgadzam się w stu procentach!  Składniki: 1 łyżeczka suszonych drożdży cukier woda 2 szklanki mąki sól dwie łyżki oleju Zrobiłam rozczyn

NA MOIM TALERZU
Kurczak w sosie koperkowym 153

kiedy sos zgęstnieje. Gotowe.    Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem  i dowolną surówką, np z białej kapusty. My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków. Jest to wersja   bardziej  pracochłonna, ale smaczniejsza i ciekawsza. Smacznego

Maminek kulinarny
Naleśniki z serem 175

Naleśniki znają chyba wszyscy. Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków. Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki. My do naleśników dodamy masę serową. Zaczniemy od składników na ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 szklanki mleka -1/4 łyżeczki cukru -1 łyżka oleju -2 jajka Na masę twarogową: -0,5 kg twarogu -100-150 ml kwaśnej

Maminek kulinarny
Paluchy z piersi kurczaka 181

tłuszczu. Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej. Można też dodać sos czosnkowy.    Jeśli zostanie nam ciasto, smażymy z niego niewielkie placuszki. Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują wybornie. Smacznego

Maminek kulinarny
Knedle ze śliwkami 178

mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto.    Z ciasta formujemy wałek.    Tniemy na porcje, w zależności od wielkości śliwek ( 20-25 porcji ).    Porcje spłaszczamy na placuszki, nakładamy śliwki wypełnione odrobiną cukru i formujemy kulki.    Na patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy masło z bułką tartą.     Kulki wkładamy do wrzącej, osolonej wody

Maminek kulinarny
Knedle ze śliwkami 303

soli i zagniatamy jednolite ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałek o średnicy około 4 cm i kroimy w kawałki po 3 cm. Rozpłaszczamy je je na okrągłe placuszki. Na każdy nakładamy śliwkę, odrobinę masła i szczyptę cukru. Ciasto zlepiamy nad śliwką i mokrymi lub obsypanymi mąką dłońmi nadajemy całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotowujemy knedle

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki z parówką " ziołowe gąsieniczki " 212

było gładkie i elastyczne .  Odstawić  w ciepłe miejsce na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części. Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek i położyć na nim obraną z folii parówkę. Złożyć jak pieróg i zlepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta. Naciąć w poprzek na 6-8 części w zależności

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
BaleTina, czyli o psich marzeniach słów kilka. I bułeczki 122

plasterki, cebulę w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki. Smażyć, aż cały płyn odparuje. Wyrośnięte ciasto króko zagnieść, podzielić na 9 równych części. Każdą rozwałkować na placuszek trochę większy od dłoni, nakładać sporą porcję farszu tak, żeby łatwo dało się zlepić brzegi. Ufromować podłużne bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przed pieczeniem posmarować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wymagające ciasteczka 132

się niemożliwe. Koniec. Patrzę na zdjęcie w książce - idealne serduszka, wszystko gra. Więcej mąki...? Bałam się, że przez to będą twarde i niedobre. W związku z tym upiekłam rozwałkowany placuszek, ostudziłam i dopiero wtedy powycinałam serduszka. Wyszły, jak już pisałam, naprawdę dobre. Potrzebują tylko trochę cierpliwości... I żelaznych nerwów też. Przepis z  Småkager. Kræs for slikmunde - pierwszy, który okazał

Pożeraczka, czyli raz adobrze