Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy. Cebulę ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka, sól, mieszamy. Nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej formując placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem, sosem, śmietaną, ketchupem, jogurtem ... czyli tym, co lubimy najbardziej
Walijskie Pichcenieżółtka 200 g masła szczypta soli Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta robimy ok. 25 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego. Z każdej kulki robimy okrągły placuszek i smarujemy go marmoladą, a następnie ciasto zawijamy do środka. Teraz lekko spłaszczamy powstałą kulkę i nadcinamy brzegi tworząc płatki kwiatka, a każdy płatek zawijamy. W środku każdego kwiatka kładziemy
Salonik smakówmiski i wyjąć 1/4 ciasta,wsypać w to miejsce mąkę .Dodać tą 1/4 ciasta , jajko i sól.Zagnieść ciasto, brać po kawałku ciasta w rękę i uformować placuszek , położyć farsz z kapusty i zlepić formując w podłużne wałeczki.Gotować w osolonej wodzie.Podawać polane zeszkloną cebulką. W Farszu Niepodległości 2014 udział wzięli:[ dziękuję bardzo za wspólne farszowanie] Paweł
Moje domowe kucharzenieprzygotowania tego koktajlu posłużył nam mus, który zrobiłyśmy jako bazę dla placuszków z dyni http://colourfulspree.blogspot.com/2014/10/dyniowe-pancakes-z-nuta-kokosowa.html Składniki musu: średniej wielkości dynia szczypta cynamonu odrobina gałki muszkatołowej szczypta szafranu opakowanie cukru wanilinowego cukier trzcinowy 1/3 puszki mleczka kokosowego Zblendowałyśmy około 2 szklanek tego musu z 1 dużym jabłkiem ze skórką. Koktajl wyszedł przepyszny :) Smacznego! ;) P.S.WeAreCrazy
WeAreCrazysklejać ziarna kukurydzy. Paprykę czerwoną i ser pokroić w drobną kosteczkę i dodać do masy. Doprawić solą do smaku i smażyć na małej teflonowej patelni posmarowanej olejem rzepakowym. Placuszki należy smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor
Moje domowe kucharzeniepołączyć z mlekiem , zapachem, sodą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Następnie dodać przesianą mąkę i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianą i delikatnie połączyć z ciastem. smażyć okrągłe placuszki na suchej dobrze rozgrzanej patelni, na średnim ogniu. Pancakes ładnie rosną i nie powinny opadać podczas smażenia. podawać z ulubionymi dodatkami
Malinowe Pocałunkizagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Rozwałkowujemy je na cienkie placki grubości ok. 2mm, które przy użyciu nożyka do faworków kroimy w małe kwadraty. Krojenie ciasta, zamiast wycinania z niego okrągłych placuszków oszczędza nam czas i pracę, bo nie zostawia skrawków, które trzeba ponownie zgniatać :) Na ciasto nakładamy farsz i zagniatamy. Ja obok farszu kładłam kawałek suszonego pomidora dla urozmaicenia smaku pierogów
Taste Of My Daywedle uznania. Dalej gotujemy. Jeśli uznacie, że konsystencja sosu jest zbyt rzadka, dodajcie do niego łyżkę mąki, która go zagęści. Gotowe :) Mi tym razem sos posłużył jako dodatek do placuszków warzywnych . Przepis na nie znajdziecie tutaj
Taste Of My Daycukier. Gdy cukier się rozpuści dodać jabłka, dusić około 5 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić. Z ciasta odrywać małe porcje, spłaszczać na okrągłe placuszki, nakładać porcję jabłek i sklejać formując okrągłe knedle. Kłaść partiami na osolony wrzątek, gotować około 5 minut od wypłynięcia. Odsączyć na durszlaku i podawać z resztą stopionego masła, odrobiną cukru
Z miłości do słodkościłyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki mąka tortowa, 2 sztuki żółtka, 1 kostka masło lub margaryna, 1/4 łyżeczki aromat cytrynowy, 14 sztuk truskawki z ciasta francuskiego z biedrony wycinać kubkiem placuszki z rulonu wyszło mi 14 babeczek każdy włożyć do foremki silikonowej 4x7 cm nie smarować foremek żadnym tłuszczem piec około 25 minut w 200C i dobrze je po upieczeniu wystudzić
W Mojej Kuchni Lubiępiekarniku z 20 minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów z ziemniaków podgotowanych, podawane są jako duże placki z różnymi dodatkami lub bez, ja usmażyłam małe placuszki bo nam takie lepiej smakują i podsumowując to te placki są mega smaczne, łatwe i można je komponować z czym się lubi: od warzyw po mięsa, ryby lub same do sosów
W Mojej Kuchni Lubiętylko) np. w takich przepisach : - zupa krem z dyni z curry i imbirem - dyniowe ciasto z orzechami - gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym, rukolą i parmezanem - placuszki dyniowe z brzoskwinią i karmelem SMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacjeporcję po około 57 g każda. Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie każdą kulkę ciasta rozwałkować na placek o średnicy 9 cm. [ rozwałkowałam ciasto i wycięłam kubkiem kółka ] .Placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm odstępy, przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas ostatniego rośnięcia.Odstawić w ciepłe miejsce
Moje domowe kucharzenieokreślenie: ciapaja :)). 2. W między czasie masło kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby nam nie wyrósł za bardzo podczas pieczenia
My Culinary Artzimno, dodatkowo potwornie leje i wieje! Jeślibym nie zaświeciła światła, to bym się przewróciła na środku pokoju ! Ciemno, zimno, zle tak ! Musiałam zadziałać. Przywowlałam wspomnienie lata...truskawek w śmietanie, placuszków śmietankowych z truskawkami..koktajlii..napojów....i ha! Zaświeciła mi się lapmka! Przecież ja nie potrzebuję wspomnień truskawek...o! Ja mam truskawki w śmietanie przecież..Mam kawę od Skworcu ! TRUSKAWKI
Z Kuchni Do Kuchni