placuszki - 9050 przepisów (strona:488/604)

CIASTO ŁABĘDZI PUCH, NA MĄCE ORKISZOWEJ 465

krótkiej przerwie z ciastem "łabędzi puch". Typowo wiosenne, akurat na taką pogodę jaką mamy za oknem:) Ciasto składa się z biszkoptu, masy, posypki z kokosu i dodający nutki całemu placuszkowi dżem z czarnej porzeczki! Oczywiście wiele osób może się z tym połączeniem nie zgodzić, bo ilu ludzi tyle gustów. Jednak dla wielbicieli nowych smaków, miłośników porzeczki lub po prostu eksperymentowania

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻÓWKI ORKISZOWE Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI 191

kruszonkę. W miseczce rozkruszyć masło, ksylitol lub cukier i mąkę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lub papier i podzielić na 12 mniej więcej równych części. Z każdej uformować okrągły placuszek, lekko wdusić środek, tak by zmieściły się wymieszane razem owoce. Owoce posmarować rozmąconym białkiem i posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Ja piekłam na 2 blaszkach po 6 sztuk.   Piec

Smaczne Zdrowe
FLORENTYNKI OWSIANO-MIGDAŁOWE Z ZIARNAMI , BEZ CUKRU 375

wystudzone ziarna i płatki owsiane oraz dodać migdały. Dokładnie wymieszać. Wykładać po niepełnej łyżce gotowej masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formować przy pomocy widelca płaskie , okrągłe placuszki. Starać się by nie było prześwitów między ziarnami, by były zwarte. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku ok.10-20 minut do czasu aż będą ciemno miodowe na brzegach i jasno

Smaczne Zdrowe
Racuszki gryczane z kremowym serkiem 240

Serek wyjmujemy do miseczki, kroimy anchois, dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki oraz ogórka pokrojonego w kosteczkę. Doprawiamy chrzanem, pieprzem i solą, po czym miksujemy blenderem na gładką masę. Placuszki smażymy na gorącej patelni, aż będą rumiane.    Podajemy na talerz z kleksikeim sosu i przyozdabiamy małą słoną rybką ;)    Ja nieco urozmaiciłam i dodałam jeszcze na wierzch nieco

Sajkofanka smaku
Drożdżowe grzebienie z dżemem 343

godz. do podwojenia objętości.   Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować wałek i podzielić go na 8 części.  Z każdej części uformować kulkę. Kulki wałkować na stolnicy na okrągły placuszek o grubości ok. 0,5cm.  Na środek nałożyć kopiastą łyżeczkę dżemu.  Już sprawdziłam, że najlepiej pod mój smak pasuje tu nadzienie w postaci dżemu z przetartej czarnej porzeczki

Grunt to przepis!
Czekoladowo-waniliowe pancakes z jagodami 151

łyżce przesianej mąki i kakao oraz cukier waniliowy i szczyptę soli. Następnie dodać jogurt, krótko zmiksować. Dodać owoce (mrożonych nie rozmrażać). Dokładnie wymieszać. Na mocno rozgrzany olej kłaść małe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Arabskie kefty z pietruszką i fetą 252

pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wyrobić masę.  Pietruszkę dokładnie posiekać, dodać pokruszony ser feta, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.  Z masy mięsnej formować placuszki, nakładać po trosze farszu i zlepiać, formując podłużne kefty.  Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.  Można także upiec je na grillu lub zapiec w piekarniku

Z miłości do słodkości
Racuszki z dyni 187

Macie dynie i nie wiecie do czego ją wykorzystać?? Polecam pyszne placuszki z dodatkiem dyni. Są bardzo delikatne, a dynia prawie w ogóle nie jest wyczuwalna, za to kolor jaki im nadaje idealnie pasuje do jesiennej aury... Polecam na śniadanko:) Składniki: 400g miąższu dyni obranego ze skóry, duże jajko, 2 łyżki masła, czubata szklanka mąki pszennej, szczypta imbiru, szczypta soli

Z miłości do słodkości
Tradycyjne pączki nadziewane konfiturą różaną 150

koniec dodać ocet. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia. Następnie nabierać łyżkę ciasta, rozgnieść w dłoni na okrągły placuszek i nałożyć łyżeczkę ulubionych konfitur, dobrze zakleić. Gotowe pączki układać na blasze złączeniem do dołu i odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut. Następnie smażyć na 1/2 kg smalcu

Z miłości do słodkości
Mielone roladki nadziewane kapustą i parówką 205

Parówki obrać z osłonek, przekroić w poprzek na pół. Mięso urobić z jajkiem, odciśniętą bułką, drobno posiekaną cebulką oraz przyprawami. Odrywać małe porcje masy mięsnej, spłaszczać formując owalny placuszek. Nakładać po 1/2 liścia kapusty oraz po kawałku parówki. Zlepiać tworząc roladki. Obsmażyć na odrobinie oleju, ze wszystkich stron na zloty kolor

Z miłości do słodkości
Knedle ze sliwkami 175

skorki i przepuszczamy przez praske. Dodajemy make, jajka, sol i cukier. Dokladnie mieszamy na jednolita mase. Formujemy walek, ktory kroimy na kawaleczki okolo 2 cm. W dloni robimy placuszek, w ktory zawijamy polowki sliwek. W miejsce pestki kladziemy maly kawalek marcepanu. Zwijamy brzegi i formujemy dlonmi kulki. Gotujemy w osolonym wrzatku okolo 3-4 minuty. Zamiast smietany do polania knedli

Przysmaki Karolki
Rolada indycza z suszonymi pomidorami i plackami z kuskusu 151

tego co macie w lodowce albo lubicie. Wszystko zależy do waszego smaku i pomysłowości. Poza tym warto jeść indyka, bo zdrowe, chude i pyszne mięso. Smacznego. Roladę podałam z placuszkami z kuskusu, lekko zmienionymi, które urzekły mnie na blogu u Izy oraz z sosem z kurek. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pancakes - puszyste naleśniki 172

śniadanie idealne.  Pulchne, mięciutkie małe placuszki, które można podawać z wieloma dodatkami. Składniki: 150 g mąki 50 g cukru 280 ml mleka 1 jajko 35 g masła, roztopionego 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do podania według upodobań : syrop klonowy, miód, masło, cukier puder lub świeże owoce. W misce wymieszać suche składniki

Zabawa smakiem
Pancakes maślankowo-jogurtowe 127

Placuszki o waniliowym smaku , Dzięki dodaniu maślanki i jogurtu są delikatne  Dzieci się nimi zajadają ale i dorośli z przyjemnością skuszą się na tę  słodycz :) Składniki: 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 szklanki mąki 3 jajka 2 łyżki roztopionej margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka cukru 1 op. cukru waniliowego

Malinowa Kawiarenka
Szpinak w dziugasowym koszyczku 145

garści utartego na małych oczkach tarki jarzynowej ( środkowe nie najdrobniejsze) sera Dziugas lub Parmezan Utrzeć ser. Na rozgrzaną suchą patelnię wsypać pojedynczo porcje sera tak by utworzył się płaski placuszek wielkości podstawki pod filiżankę .Ser zaczyna natychmiast bulgotać i topić się. Gdy zrumieni się i powierzchnia sie wyrówna ( trzeba bardzo pilnować bo się spali ) zdecydowanym ruchem przy pomocy łopatki

Buniabaje w kuchni