usmażyć, bo wróciłam po ilu? Chyba 9godzinach do domu, padnięta, ale i szczęśliwa, z pustym portfelem :(, ale i szerszą szafą. :D A jedyne na co było mnie stać to placuszki z ricotty, cukinii i szpinaku polane obficie keczupem, zdjęcia niestety nie zdążyłam zrobić, bo chyba bym nawet tych 2min nie wytrzymała, gdybym czegoś nie zjadła
More food, love and dreamssłodkie i delikatne" placuszki smażone na maśle podane z dom.dżemem truskawkowo-rabarbarowym i cukrem pudrem Ale one były dobre, takie puchate, mięciutkie, słodziutkie, nieboo *.* Pamiętam jak kiedyś miałam na nie "fazę" i mogłam je jeść codziennie, nawet mój brat je lubi, a to już coś, bo (cytuję) "on takich wynalazków nie jada" :P Przepis: inspiracja 50g przesianej mąki pełnoziarnistej
More food, love and dreamssłodkie i delikatne" placuszki smażone na maśle z jabłkiem i rodzynkami posypane trzscinowym cukrem pudrem (Ps. przepis podlinkowany ) Znów one, tym razem nadziane *.* Nie wiem jak u was, ale u mnie pogoda już iście wiosenna i mam nadzieje, że tak już zostanie
More food, love and dreamsplacuszki bananowe z mleczkiem kokosowym i ananasem, podane z jogurtem naturalny z mascarpone i cukrem trzcinowym Jeszcze tylko jutro. Tak jakoś dzisiaj, szaro, zimno i mokro :( Przepis: 60g mąki 1/2 zmiksowanego banana 30-40ml mleczka kokosowego jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli, cynamonu, armat coś do posłodzenia kilka plastrów ananasa Jajko miksuje z bananem
More food, love and dreamsDyniowe placuszki z pistacjami i miodem Bardziej leniwie się nie da wrzucić do miski, zmiksować i usmażyć. Dla mnie wciąż usmażenie placków jest jednym z najszybszych śniadań
More food, love and dreamskoktajl) i tych bardziej zaawansowanych (np. kaczka lub tort bezowy). I chociaż wszystkie są raczej proste to na pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym. Kto nie miałby na to wszystko ochoty? Ja mam! :) Przepisy
Mienta blogklasykę, pyszne lekko winne jabłka otulone kruchym ciastem czyli szarlotka a możne jabłecznik ?? Co prawda od zawsze myślałam , że szarlotka to nasze ciasto a tu niespodzianka , ten pyszny placuszek przywędrował do nas z Francji. Więc zapraszam na ciasto z Francji , szarlotkę . Czas pieczenia: około 45 minut Temperatura pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPamiętam moje pierwsze ptysie, totalna porażka urósł tylko jeden a z reszty zrobiły się placuszki , to mnie bardzo zniechęciło do tego rodzaju ciasta. Ale z tego względu , że jestem wytrwała po pewnym czasie postanowiłam zrobić je ponownie , wyrosły pięknie, od tamtej pory nie miałam z nimi już żadnych przykrych niespodzianek :) No może po za tym, że o tych akurat zapomniałam
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamyśl o idealnym cieście pokrytym ulubionymi dodatkami. Pizza robi furorę, ale nie oszukujmy się - w wielu restauracjach (że już o tych sklepowych, podgrzewanych pizzach nie wspomnimy) ten ciepły placuszek nie może leżeć koło dobrze zrobionej pizzy domowej! I tu, teraz bezglutenowcy niepotrzebnie rozkładają ręce! :) Mamy przepis na idealną, przepyszną pizzę domową zarówno na zwykłym jak i na bezglutenowym cieście
Wypisz Wymalujkopczyk. W bardzo gorącej wodzie rozpuszczamy masło i cukier trzcinowy. Energicznie nożem mieszamy mąkę z przygotowanym gorącym płynem. Wyrabiamy ciasto, tworzymy wałek, kroimy na krążki (około 1 cm). Formujemy placuszki, nakładamy nasze nadzienie, sklejamy tworząc pączki (będą gdzieniegdzie popękane, ale "kto bogatemu zabroni" mieć takie pączusie!). /nadzienie: Sezam prażymy na teflonowej, suchej patelni, razem z cukrem trzcinowym. Gdy tylko
Wypisz WymalujPamiętam ten zapach z dzieciństwa. Rozgrzany olej. Tarte jabłuszka. Placuszki. Mama często je robiła. Zwykle posypane cukrem. Tak prosto. Tak najlepiej. Dzisiaj sama jestem mamą. Dopiero odkrywam uroki dziecięcego gotowania. Zmagam się z Gizmolowymi brejowatymi papkiami. Na bazie kaszki i banana. Jabłka. Marchewki... Normalnie Magda Gessler wymięka ;) I cieszę się jak głupia, gdy łyżeczka nie chce być wypuszczona z malutkich
bastalenaolejem, włóż do miski i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na półtorej godziny (powinno podwoić swoją objętość). Podziel ciasto na sześć części i rozwałkuj na owalne placuszki centymetrowej grubości, zem. Przełóż chlebki na blachę wysmarowaną tłuszczem. Nagrzej piekarnik do 220 st.Obserwuj, kiedy pity zaczną się wybrzuszać,to znak, że zaraz będą gotowe (nie powinny się zrumienić). Surówkę
Walijskie Pichcenierozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia
Walijskie PichcenieCebularze to pyszny przysmak lubelski. Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :) Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki
Walijskie Pichceniekoniec ubijania dodajemy skrobię ziemniaczaną. Następnie do ubitych białek przekładamy otręby z żółtkami i miksujemy b.krótko, dosłownie chwile, aby składniki połączyły się. Patelnię teflonową rozgrzewamy mocno, łyżką nakładamy placuszki z naszej masy, przykręcamy gaz, przykrywamy patelnię i smażymy aż zrumienią się z jednej strony. Następnie przekładamy je na drugą stronę i dosmażamy bułki z drugiej strony. Po usmażeniu przekładamy
Walijskie Pichcenie