placuszki - 9050 przepisów (strona:475/604)

Gęsie szyjki faszerowane 159

przez praskę  duży pęczek pietruszki posiekany 2 jajka majeranek sól, dużo pieprzu przygotowanie wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony, najlepiej zrobić mały placuszek i usmażyć na patelni. Farszem napełnić szyje, zaszyć z dwóch stron, włożyć do dużego rondla i zalać posoloną, wrzącą, wodą, gotować na małym ogniu ok 50 minut. Można też nafaszerowane

Stare Gary
Placki z cukinii 2 165

dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam. Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious    składniki 800 g cukinii - użyłam żółtej i zielonej 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki pszennej mąki uniwersalnej 1/4 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki

Stare Gary
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone 185

tłuszczu. Zmielić mięsa i wątróbkę z cebulą. Wątróbkę podzielić na 2 części. W oddzielnych miskach wymieszać  składniki farszów. Aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony, najlepiej zrobić mały placuszek i usmażyć na patelni. Farszem napełnić szyje, zaszyć z dwóch stron, włożyć do dużego rondla i zalać posoloną, wrzącą, wodą, gotować na małym ogniu ok 20 minut.  Następnie szyje

Stare Gary
Burgery serowe z botwinką 183

rynku zachęcająco spogląda na Was botwinka, to pakujcie ją do koszyka! Burgery te można podawać i na ciepło i na zimno- np. jako przystawka na imprezę (w formie mini placuszków), świetny pomysł również dla niejadków- na przemycenie cennych witamin... Są naprawdę pyszne! :) * botwinka- pęczek * ser pecorino- 100g (lub inny ser) * jogurt naturalny- 150ml * jajko- 1 szt. * mąka gryczana- 3 łyżki

Kraina Miodem Płynąca
Serowo-bazyliowe placki z ugotowanych ziemniaków z sosem tzatziki 315

ciasto bardzo dobrze się formuje. Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki. Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja do świętowania ze znajomymi, to zapewne te placuszki pojawią się na stole :))) Polecam, są fantastyczne! Placki:  * ugotowane ziemniaki- 500 g * mąka ryżowa- 2/3 szklanki (lub każda inna mąka)* * ser żółty- pół szklanki startego (u mnie gouda) * świeża

Kraina Miodem Płynąca
Makaron z botwinką w sosie serowym 171

Wstyd się przyznać, ale w tym roku botwinkę podałam tylko 3 razy- w niezawodnych, aromatycznych placuszkach serowych  oraz standardowo była też zupa z botwinką i chrupiącą cebulką, no i wersja dzisiejsza- z makaronem w serowym sosie. Może za rok będę miała większą wenę na botwinę ? ;) A wracając do dania, a bardziej do serów, można użyć ich mieszanki

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto Aniołek 1090

Ciasto Aniołek , już sama nazwa sugeruje , że ciasto jest pyszne . Potwierdzam :) Ciasto składa się z amoniakowych placuszków , które przełożone są masą budyniową a całość zwieńczona wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa dni wcześniej ponieważ musi nawilgnąć od masy a wtedy rozpływa się w ustach.  Ciasto:   4 szkl mąki pszennej 2 jaja ¾ szklanki kwaśnej śmietany ½  szklanki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Placki marchewkowe 143

mówi: " jeszcze tylko to jedno zadanko, tylko to jedno" i tak od zadanka do zadanka moje postanowienie odwleka się w czasie. Ale dzisiaj na pewno pójdę wcześniej spać :D Placuszki, dobre zarówno na słodko z cynamonem, jak i na ostro z dodatkiem czosnku. Czyli można je jeść na śniadanie, obiad i kolację ^^ ~ Placki marchewkowe  + serek naturalny i cynamon ~ Składniki

Kuchenny Skrawek Nieba
Żytnie ciasteczka ze słonecznikiem 217

jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Kulę zawinąć w folię i na 2 h do lodówki. Ziarna słonecznika, resztę miodu, masła i śmietanę zagotować i wystudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe placuszki o średnicy 3-4 cm, ułożyć na natłuszczonym papierze. Na każde ciasteczko nałożyć po 1 łyżeczce masy słonecznikowo - miodowej. Piec w temp.180.stop. na złotobrązowy kolor około 7-10 minut

Kulinarny karnet Christophera
Knedle z morelami 164

Ziemniaki ugotowac.Przecisnac przez praske. Z ziemniakow,maki,jajka i oleju zagniesc zwiezle,nielepiace sie ciasto.Podzielic na 3 czesci i uformowac waleczki.Podzielic na rowne kawalki.Formowac placuszki,na ktore nakladac po 1 moreli,lyzeczke cukru i odrobine cynamonu.Morele dokladnie oblepic ciastem.Odkladac na umaczony blat. W duzym garnku zagotowac osolona wode.Knedle wrzucac na wrzaca wode gdy wyplana gotowac jeszcze okolo 5 minut,najlepiej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii - I wersja 199

startym na tarce zoltym seremi posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace. Smazyc male placuszki na rozgrzanym oleju.Nakladac naprawde male porcje ciasta ,poniewaz placki sa bardzo delikatne i wieksze ,beda sie po prostu lamaly podczas odwracania. Gotowe ukladac na papierowym reczniku do odsaczenia z nadmiaru tluszczu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułeczki wrocławskie z makiem 137

buleczki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Jak formowac,by mialy ladny ksztalt? W dloniach z odcietego kawalka ciasta uformowac kulke,tak jak robimy to np.przy knedlach.nastepnie splaszczyc.Teraz brzegi placuszka zawijac do srodka.Robimy to wielokrotnie na dlugosci calego zewnetrzego brzegu placka,az powstanie sliczna kulka.Ukladamy ja na blaszce zwinieciem pod spod.Czynnosc powtarzamy 9-krotnie.Przykryc bulki sciereczka i pozostawic do napuszenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kluski śląskie z farszem pieczarkowym 9796

zeszklic na masle.Pod koniec smazenia dodac zabek czosnku. Drobno pokroic pieczarki i dolozyc na patenie do przysmazenia.Poddusic kilka minut.Na koniec posolic i doprawic pieprzem. Z przygotowanego ciasta zrobic placuszek,na ktory ukladac po 1 lyzeczce farszu.Zwinac w kulke.Tak samo postapic z nastepnymi kluskami,az do wykonczenia ciasta i farszu. Gotowac w osolonej wodzie,jeszcze kilka minut po wyplynieciu.Wyjmowac lyzka cedzakowa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyzy z mięsem 172

wymieszac odcisniete tarte ziemniaki z przepuszczonymi przez praske .Dodac obie maki jajko i skrobie pozostala po odlaniu soku.Wyrobic na jednolite ciasto. nabierac lyzka porcje ciasta,rozplaszczyc w wilgotnych dloniach placuszek,ukladac po 1 lyzeczce farszu miesnego ,zlepic brzegi i formowac okragla pyze.Postepowac podobnie do wyczerpania skladnikow. gotowac w duzej ilosci osolonej goracej wody.Po wyplynieciu pyz,przykryc garnek pokrywka,zmiejszyc ogien

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii - wersja II odchudzona 167

Mega proste,mega szybkie i po prostu pyszne  placuszki z cukinii.Zajadamy sie nimi kazdego lata.Wersja bardziej chrupiaca,jednoczesnie bardziej kaloryczna,bo z dodatkiem zoltego sera zachwycala nas przez lata,: tutaj .Dzisiaj wersja odchudzona,bo zolty,kaloryczny ser zastapila marchewka,a dodatek sporej ilosci zielonego oregano dodal im srodziemnomorskiego,wakacyjnego charakteru.Pyszne ,cieple prosto z patelni i jako mala przegryzka jedzone

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!