placuszki - 9050 przepisów (strona:483/604)

Ziołowe placki ziemniaczane z topionym kozim serem 169

Przepis na te placki wyszukałam w książce Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej" . Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i naprawdę smaczne przepisy. A placuszki no cóż chrupkie, lekkie, po prostu poezja smaku. Składniki: 200g mącznych ziemniaków 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści majeranku lub tymianku, plus 1-2 gałązki do przybrania 1 dymka, drobno posiekana

Gorący kąsek
Placki z ricottą i bananami 139

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne placuszki z serem ricotta i bananami. Idealne na podwieczorek lub śniadanie dla całej rodziny. Posmakują szczególnie dzieciom Przepis znalazłam tutaj . Post Placki z ricottą i bananami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Placki z ziemniaków i sera 2197

białego sera sól Przygotowanie : Obrane , ziemniaki i ser zmielić Dodać do tej masy jajko , mąki ,szczyptę soli - zagnieść Z uformowanego wałka odcinać po kawałku , rozgnieść na okrągłe, dość cienkie placuszki Smażyć na rozgrzanym oleju zna rumiano z obydwu stron Podawać z cukrem lub śmietaną, można same bez dodatków, a z surówką

Proste Potrawy
Knedle z mięsem 139

całość nie przywarła do niej Do garnka wlewamy ok. 2 l. wody, solimy i gotujemy Masę ziemniaczaną kroimy na mniejsze kawałki i odkrawamy taką ilość by zrobić mały placuszek Nakładamy na niego farsz mięsny, sklejamy i toczymy kulki Do GOTUJĄCEJ wody wrzucamy ostrożnie knedle- mieszamy delikatnie Gdy wszystkie wypłyną na wierzch pozwólmy im się pogotować około 5 min,   Wyłączyć

Proste Potrawy
Pierogi ziemniaczane z pieczarkami 178

moje ciasto było trochę luźniejsze niż na kopytka Ciasto rozwałkować cienko i wykroić krążki o średnicy  5- 8 cm, ja odkrawałam po kawałku i rozgniatałam ręką na okrągłe placuszki Rozłożyć na nich wystudzony farsz, sklejać brzegi  Umoczyć w rozmąconym jajku, potem w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, ja o tym zapomniałam

Proste Potrawy
Pierogi z kaszą gryczaną 169

stolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Z każdego placka wykrawamy okrągłe placuszki, a na nim wykładamy przesmażoną cebulę z kaszą, zlepiałam brzegi, gotowałam w posolonym  wrzątku. Przygotowanie farszu :                1. Lekko ugniecioną, ugotowaną kaszę

Proste Potrawy
Różyczki mocnoooo czosnkowe 203

mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki...Wszystko razem mieszamy i zagniatamy ciasto...Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce... Z ciasta odrywamy niewielkie kuleczki, rozwałkowujemy je na okrągłe placuszki...Nacinamy po każdej stronie... Smarujemy masłem i na środek kładziemy żółty ser...I tak ułożony ser zawijamy po koleji każdym trójkątem z ciasta... Smarujemy różyczki olejem ewentualnie jeśli nam zostanie

NaKońcuJęzyka
Chyba winna Wam jestem podsumowanie... z jajem? 216

zapiekanki z jajkiem i suszonym pomidorem  (Jak zdrowo żyć i nie zwariować) Jajeczne muffinki  (Misiu Lubi Zjeść) Jajka zapiekane z serem brie i pieczarkami  (Gorący kąsek) Placuszki otrębuski z żurawiną, migdałami i suszonym mango  (Sio-smutki) Słodkie grzanki na śniadanie  (O kurrrka!) Owsianka. Pasta... Owsianka z jajkiem  (Lawendowy Poranek) Kremowa kaszka  (Śniadania Fate

bastalena
Placki z dyni (zdj. - porcja ok. 350 kcal) 132

widać na zdjęciu, lekko polane po całości) Przygotowanie: 1. Jajko rozbić, dodać mąkę, cukier i cynamon   - połączyć mikserem 2. Dodać startą dynię, wymieszać 3. Lepić płaskie placuszki i smażyć na maśle do przyrumienienia Polać sosem, posypać cukrem pudrem lub jak i czym kto woli ;) Kalorie: 1 porcja bez sosu: ok. 310 kcal 1 porcja z sosem i cukrem pudrem

Malowane smakiem
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 236

minut. Następnie dnem szklanki, mniejszej od naszych drożdżówek, docisnąć środek drożdżówek, tak, by powstało nam małe wgłębienie do nadzienia. Truskawki umyć  pokroić w kosteczkę. Na każdym placuszku układać około czubatej łyżki pokrojonych owoców.     Kruszonka: 125g mąki pszennej, 60g drobnego cukru, 60g zimnego masła lub margaryny.     Mąkę przesiać, dodać cukier oraz posiekane masło, palcami

Z miłości do słodkości
Pancakes rabarbarowo - truskawkowe 214

razem znalazłam u Żaków  przepis na pyszne pancakes z truskawkami i rabarbarem. Nie byłabym sobą gdybym ich nie spróbowała:) Żałuję tylko, że przepis odkryłam tak późno, bo placuszki są rewelacyjne - lekkie, puszyste, mocno truskawkowe... Polecam! Składniki: czubata szkl. mąki pszennej, 1 szkl. maślanki, jajko, 2 łyżki cukru pudru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżeczki miodu, 20g masła

Z miłości do słodkości
Smażone patisony 134

Patisony to dietetyczne i bardzo delikatne warzywa. Najprostszy sposób na ich przygotowanie to usmażenie ich  w formie placuszków w panierce. Przepis na smażone patisony: SKŁADNIKI 1 średni patison 2 ząbki czosnku wegeta, pieprz mąka jajko mleko bułka tarta oliwa lub olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Obieramy patisona ze skórki (chyba, że jest to bardzo młody osobnik -wtedy nie jest

Moje Kuchenne Rewelacje
Jagodzianki Babci Ali 168

następnie ubite jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko wyrobić  i wlać roztopioną schłodzoną margarynę. Nadal wyrobić ciasto i pozostawić do wyrośnięcia. Z gotowego juz ciasta uformować placuszki, nadziać je jagodami z cukrem i ulepić kulki.  Blachę posmarować margaryną, ułożyć na niej jagodzianki. Piec je w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut. Smacznego

Salonik smaków
Knedle jak u mamy 159

bułki tartej sól Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku i przepuszczamy przez praskę razem z twarogiem i studzimy. Dodajemy do masy 25 dag mąki i jajka. Zagniatamy ciasto. Formujemy okrągłe placuszki. Na każdym kładziemy śliwkę obtoczoną cukrem. Zawijamy ciasto, zlepiamy brzegi, formujemy kulki. Do osolonego wrzątku wrzucamy knedle. Gotujemy ok. 3 minut do czasu wypłynięcia. Smacznego

Salonik smaków
Pancakes 153

Ależ dzisiejsze śniadanie było pyszne. Pancakes - amerykańskie naleśniki. Te delikatne placuszki są idealną propozycją do porannej kawy z mleczkiem. Składniki: 1 i 1/4 szklanki mleka 1 i 1/2 mąki 2 jajka 2 łyżeczki cukru odrobinę soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju  Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem

Salonik smaków