Dyniowe placuszki z pistacjami i miodem Bardziej leniwie się nie da wrzucić do miski, zmiksować i usmażyć. Dla mnie wciąż usmażenie placków jest jednym z najszybszych śniadań
More food, love and dreamskoktajl) i tych bardziej zaawansowanych (np. kaczka lub tort bezowy). I chociaż wszystkie są raczej proste to na pewno nie banalne w smaku. Czekoladowe ciasto z orzechami laskowymi, placuszki z twarogiem, miodem i skórką z cytryny, krem ze świeżego groszku cukrowego czy też kaczka z brzoskwiniami, rozmarynem i octem balsamicznym. Kto nie miałby na to wszystko ochoty? Ja mam! :) Przepisy
Mienta blogklasykę, pyszne lekko winne jabłka otulone kruchym ciastem czyli szarlotka a możne jabłecznik ?? Co prawda od zawsze myślałam , że szarlotka to nasze ciasto a tu niespodzianka , ten pyszny placuszek przywędrował do nas z Francji. Więc zapraszam na ciasto z Francji , szarlotkę . Czas pieczenia: około 45 minut Temperatura pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaPamiętam moje pierwsze ptysie, totalna porażka urósł tylko jeden a z reszty zrobiły się placuszki , to mnie bardzo zniechęciło do tego rodzaju ciasta. Ale z tego względu , że jestem wytrwała po pewnym czasie postanowiłam zrobić je ponownie , wyrosły pięknie, od tamtej pory nie miałam z nimi już żadnych przykrych niespodzianek :) No może po za tym, że o tych akurat zapomniałam
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamyśl o idealnym cieście pokrytym ulubionymi dodatkami. Pizza robi furorę, ale nie oszukujmy się - w wielu restauracjach (że już o tych sklepowych, podgrzewanych pizzach nie wspomnimy) ten ciepły placuszek nie może leżeć koło dobrze zrobionej pizzy domowej! I tu, teraz bezglutenowcy niepotrzebnie rozkładają ręce! :) Mamy przepis na idealną, przepyszną pizzę domową zarówno na zwykłym jak i na bezglutenowym cieście
Wypisz Wymalujkopczyk. W bardzo gorącej wodzie rozpuszczamy masło i cukier trzcinowy. Energicznie nożem mieszamy mąkę z przygotowanym gorącym płynem. Wyrabiamy ciasto, tworzymy wałek, kroimy na krążki (około 1 cm). Formujemy placuszki, nakładamy nasze nadzienie, sklejamy tworząc pączki (będą gdzieniegdzie popękane, ale "kto bogatemu zabroni" mieć takie pączusie!). /nadzienie: Sezam prażymy na teflonowej, suchej patelni, razem z cukrem trzcinowym. Gdy tylko
Wypisz WymalujPamiętam ten zapach z dzieciństwa. Rozgrzany olej. Tarte jabłuszka. Placuszki. Mama często je robiła. Zwykle posypane cukrem. Tak prosto. Tak najlepiej. Dzisiaj sama jestem mamą. Dopiero odkrywam uroki dziecięcego gotowania. Zmagam się z Gizmolowymi brejowatymi papkiami. Na bazie kaszki i banana. Jabłka. Marchewki... Normalnie Magda Gessler wymięka ;) I cieszę się jak głupia, gdy łyżeczka nie chce być wypuszczona z malutkich
bastalenaolejem, włóż do miski i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na półtorej godziny (powinno podwoić swoją objętość). Podziel ciasto na sześć części i rozwałkuj na owalne placuszki centymetrowej grubości, zem. Przełóż chlebki na blachę wysmarowaną tłuszczem. Nagrzej piekarnik do 220 st.Obserwuj, kiedy pity zaczną się wybrzuszać,to znak, że zaraz będą gotowe (nie powinny się zrumienić). Surówkę
Walijskie Pichcenierozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia
Walijskie PichcenieCebularze to pyszny przysmak lubelski. Drożdżowe placuszki z cebulą i makiem stanowią rarytas w tamtejszej kuchni. Ponieważ bardzo lubię i ciasto drożdżowe i smażoną cebulkę, z góry wiedziałam, że i cebularze przypadną mi do gustu :) Oryginalny przepis zmodyfikowałam zamieniając mak na chudy boczek. Mięciutkie drożdżowe ciasto i podsmażona cebula z boczkiem stanowią pyszną przekąskę albo ciepłą kolację. Składniki
Walijskie Pichceniekoniec ubijania dodajemy skrobię ziemniaczaną. Następnie do ubitych białek przekładamy otręby z żółtkami i miksujemy b.krótko, dosłownie chwile, aby składniki połączyły się. Patelnię teflonową rozgrzewamy mocno, łyżką nakładamy placuszki z naszej masy, przykręcamy gaz, przykrywamy patelnię i smażymy aż zrumienią się z jednej strony. Następnie przekładamy je na drugą stronę i dosmażamy bułki z drugiej strony. Po usmażeniu przekładamy
Walijskie PichcenieZiemniaki obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy. Cebulę ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy mąkę, jajka, sól, mieszamy. Nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej formując placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z cukrem, sosem, śmietaną, ketchupem, jogurtem ... czyli tym, co lubimy najbardziej
Walijskie Pichcenieżółtka 200 g masła szczypta soli Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Z powstałego ciasta robimy ok. 25 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego. Z każdej kulki robimy okrągły placuszek i smarujemy go marmoladą, a następnie ciasto zawijamy do środka. Teraz lekko spłaszczamy powstałą kulkę i nadcinamy brzegi tworząc płatki kwiatka, a każdy płatek zawijamy. W środku każdego kwiatka kładziemy
Salonik smakówmiski i wyjąć 1/4 ciasta,wsypać w to miejsce mąkę .Dodać tą 1/4 ciasta , jajko i sól.Zagnieść ciasto, brać po kawałku ciasta w rękę i uformować placuszek , położyć farsz z kapusty i zlepić formując w podłużne wałeczki.Gotować w osolonej wodzie.Podawać polane zeszkloną cebulką. W Farszu Niepodległości 2014 udział wzięli:[ dziękuję bardzo za wspólne farszowanie] Paweł
Moje domowe kucharzenieprzygotowania tego koktajlu posłużył nam mus, który zrobiłyśmy jako bazę dla placuszków z dyni http://colourfulspree.blogspot.com/2014/10/dyniowe-pancakes-z-nuta-kokosowa.html Składniki musu: średniej wielkości dynia szczypta cynamonu odrobina gałki muszkatołowej szczypta szafranu opakowanie cukru wanilinowego cukier trzcinowy 1/3 puszki mleczka kokosowego Zblendowałyśmy około 2 szklanek tego musu z 1 dużym jabłkiem ze skórką. Koktajl wyszedł przepyszny :) Smacznego! ;) P.S.WeAreCrazy
WeAreCrazy