placuszki - 9050 przepisów (strona:474/604)

Bliny gryczane ze śmietaną i łososiem czyli Środowe Rybki odc.41 134

Wiem, wiem, robię sobie z gęby cholewę! miał być przepis wczoraj ale nie dali mi, no nie dali! Przepis na te pyszne bezglutenowe placuszki znalazłam u Liski. Już od dawna miałam chrapkę na kolejny przepis z mąką gryczaną w roli głównej szczególnie, że rodowód tychże smakowitości jest rosyjski a w tamtą stronę zawsze bardziej mnie ciągnęło niż na zachód. Bliny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Jesienne Pankejki dyniowe z miodem i orzechami czyli Niedzielne Sniadanie odc.45 163

Godzina siódma rano, na jednej patelni skwierczą naleśniki, na drugiej pankejki. Czy warto tak zaszaleć o poranku? WARTO! Szczególnie w przypadku placuszków. Dyniowe, korzenne, delikatne i puszyste. Syncio na dwa śniadania pożarł 8 sztuk co jest chyba najlepszą ich rekomendacją. Przepis z wrześniowej KUCHNI. U nas w wersji nie wegańskiej, lekko zmienionej. Pankaces dyniowe z miodem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowo-jogurtowe racuchy z rabarbarem i musli 164

wyrośnięcia. Ciasto powinno mieć bardziej gęstą masę niż na naleśniki. Gdy ciasto jest za rzadkie dodajemy więcej mąki albo musli, a gdy zbyt gęste to więcej ciepłego mleka. Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu z obu stron. Konfitura z rabarbaru Składniki: ok pół kilograma rabarbaru (20 -30  łodyg rabarbaru) pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego) szklana wody

Bon Appetit Małgorzaty
Knedle ze śliwkami, rozmarynem i Nestea 125

Knedle: ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy a następnie mielimy przy pomocy praski. Ziemniaki wykładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę, wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy placuszki i na każdym dajemy po 1 łyżce dżemu ze śliwek. Zalepiamy w kulkę. Gotujemy we wrzątku partiami. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z bułką tartą

Bon Appetit Małgorzaty
Frużelina truskawkowa 421

moje pierwsze przetwory tego typu. Nigdy wcześniej ich nie robiłam. Wyszły pyszne, będą w sam raz do wszelkich naleśników, placuszków czy gofrów zimą. Składniki: 1 kg truskawek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny) 400 ml wody 5 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 50 ml wody do rozpuszczenia Sposób przygotowania: 1. Truskawki

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana” 298

Jeżeli twoim zdaniem ciasto będzie zbyt suche, dodaj do niego odrobinę wody. Teraz rozwałkowywać placki o grubości około 3 mm. Wycinać kółka o średnicy około 7 cm. Na każdy placuszek ciasta nałożyć łyżeczkę nadzienia (lepiej nie dawać zbyt dużo nadzienia, bo będzie wyciekało podczas pieczenia), a następnie zlepić w sposób pokazany poniżej (fot.1-4) , tak aby powstały trójkątne sakiewki, zamykane

Świat Ciasta
Gęsie szyjki faszerowane 165

przez praskę  duży pęczek pietruszki posiekany 2 jajka majeranek sól, dużo pieprzu przygotowanie wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać. Aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony, najlepiej zrobić mały placuszek i usmażyć na patelni. Farszem napełnić szyje, zaszyć z dwóch stron, włożyć do dużego rondla i zalać posoloną, wrzącą, wodą, gotować na małym ogniu ok 50 minut. Można też nafaszerowane

Stare Gary
Placki z cukinii 2 170

dowolnym jogurtowym sosem. Sprawdzą się jako przystawka czy zakąska, ale też mogą być całkiem dobrym głównym daniem w letnie dni. Warto wtedy podać je z sałatą. Polecam. Inspiracją były placuszki, które zobaczyłam na blogu Damn Delicious    składniki 800 g cukinii - użyłam żółtej i zielonej 1 łyżeczka soli 1/4 szklanki pszennej mąki uniwersalnej 1/4 szklanki tartego parmezanu 2 ząbki

Stare Gary
Gęsie szyjki faszerowane, pieczone 190

tłuszczu. Zmielić mięsa i wątróbkę z cebulą. Wątróbkę podzielić na 2 części. W oddzielnych miskach wymieszać  składniki farszów. Aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony, najlepiej zrobić mały placuszek i usmażyć na patelni. Farszem napełnić szyje, zaszyć z dwóch stron, włożyć do dużego rondla i zalać posoloną, wrzącą, wodą, gotować na małym ogniu ok 20 minut.  Następnie szyje

Stare Gary
Burgery serowe z botwinką 187

rynku zachęcająco spogląda na Was botwinka, to pakujcie ją do koszyka! Burgery te można podawać i na ciepło i na zimno- np. jako przystawka na imprezę (w formie mini placuszków), świetny pomysł również dla niejadków- na przemycenie cennych witamin... Są naprawdę pyszne! :) * botwinka- pęczek * ser pecorino- 100g (lub inny ser) * jogurt naturalny- 150ml * jajko- 1 szt. * mąka gryczana- 3 łyżki

Kraina Miodem Płynąca
Serowo-bazyliowe placki z ugotowanych ziemniaków z sosem tzatziki 320

ciasto bardzo dobrze się formuje. Ja zaserwowałam je z sosem tzatziki. Świetna propozycja jako imprezowa przekąska i jak tylko nadaży się okazja do świętowania ze znajomymi, to zapewne te placuszki pojawią się na stole :))) Polecam, są fantastyczne! Placki:  * ugotowane ziemniaki- 500 g * mąka ryżowa- 2/3 szklanki (lub każda inna mąka)* * ser żółty- pół szklanki startego (u mnie gouda) * świeża

Kraina Miodem Płynąca
Makaron z botwinką w sosie serowym 173

Wstyd się przyznać, ale w tym roku botwinkę podałam tylko 3 razy- w niezawodnych, aromatycznych placuszkach serowych  oraz standardowo była też zupa z botwinką i chrupiącą cebulką, no i wersja dzisiejsza- z makaronem w serowym sosie. Może za rok będę miała większą wenę na botwinę ? ;) A wracając do dania, a bardziej do serów, można użyć ich mieszanki

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto Aniołek 1095

Ciasto Aniołek , już sama nazwa sugeruje , że ciasto jest pyszne . Potwierdzam :) Ciasto składa się z amoniakowych placuszków , które przełożone są masą budyniową a całość zwieńczona wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa dni wcześniej ponieważ musi nawilgnąć od masy a wtedy rozpływa się w ustach.  Ciasto:   4 szkl mąki pszennej 2 jaja ¾ szklanki kwaśnej śmietany ½  szklanki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Placki marchewkowe 147

mówi: " jeszcze tylko to jedno zadanko, tylko to jedno" i tak od zadanka do zadanka moje postanowienie odwleka się w czasie. Ale dzisiaj na pewno pójdę wcześniej spać :D Placuszki, dobre zarówno na słodko z cynamonem, jak i na ostro z dodatkiem czosnku. Czyli można je jeść na śniadanie, obiad i kolację ^^ ~ Placki marchewkowe  + serek naturalny i cynamon ~ Składniki

Kuchenny Skrawek Nieba
Żytnie ciasteczka ze słonecznikiem 219

jajko. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Kulę zawinąć w folię i na 2 h do lodówki. Ziarna słonecznika, resztę miodu, masła i śmietanę zagotować i wystudzić. Ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe placuszki o średnicy 3-4 cm, ułożyć na natłuszczonym papierze. Na każde ciasteczko nałożyć po 1 łyżeczce masy słonecznikowo - miodowej. Piec w temp.180.stop. na złotobrązowy kolor około 7-10 minut

Kulinarny karnet Christophera