mleka. Resztę mleka zagotowujmy z cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając. Studzimy. KRUSZONKA: Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka. CAŁOŚĆ : Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu. Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie 2 pozostałe. Tworzymy ” pakunek ” ( tak jak w przepisie na chaczapuri ) Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy obficie
Ostra na Słodkomiski wsypujemy mąkę. Dodajemy rozbełtane jajka , mleko i majonez. Dorzucamy mięso , cebulkę i kukurydzę . Wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą , pieprzem i papryką. Smażymy okrągłe i nie bardzo grube placuszki na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem czosnkowym ( jogurt + majonez + czosnek + sól + pieprz ). Smacznego
Ostra na SłodkoSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę gotujemy w 3 szklankach osolonej wody, tak by była kleista. Dodajemy masło. Miksujemy z jajkami i mąką. Dodajemy startą marchew i doprawiamy do smaku. Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące z ulubionym sosem , śmietaną lub solo! Smacznego
Ostra na Słodkoodsączamy. Posiekaną cebulę podsmażamy wraz z pokrojonym boczkiem – na złoto. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy , a następnie smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące
Ostra na SłodkoRacuchy … placuszki … pancakes – jak zwał tak zwał – mogłabym zajadać codziennie! Niezastąpione na szybki obiad , ale i leniwe śniadanie! Dziś mam dla Was wersję ” full wypas ” – pełne soczystych owoców ! Z malinami … brzoskwiniami … jeżynami i odrobiną płatków migdałowych! Na jednym się nie skończy – gwarantuję! SKŁADNIKI: - mleko – 250 ml - mąka
Ostra na SłodkoKolejny niesamowicie smaczny przepis dla mięsożerców ( tak , u mnie coraz częściej gości na stole mięso , choć jak wiecie należę do tych , co naleśniki , racuchy i innego rodzaju placuszki zawsze wychwalali pod niebiosa! ). Delikatne , soczyste mięso z kurczaka zamarynowane w przyrządzonym w domowym zaciszu pesto Rosso jest nie tylko niesamowicie smaczne , ale i niezwykle aromatyczne! Chrupiąca panierka ukrywa w sobie niezwykły
Ostra na Słodkoodrobiną soli. Dodajemy jajka , mleko i dokładnie mieszamy – powinno powstać gęste ciasto naleśnikowe. Wrzucamy pokrojone parówki i podsmażone pieczarki z cebulą. Doprawiamy pieprzem i odrobiną papryki. Smażymy placuszki z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z ulubionymi sosami! Smacznego
Ostra na SłodkoKrokiety , naleśniki , racuchy , placuszki to jak wiecie przysmaki , które goszczą u mnie najczęściej. Dziś mam dla Was jeden z najbardziej prostych , a zarazem jeden ze swoich najbardziej ulubionych przepisów na krokiety. Z dodatkiem aromatycznego szpinaku i słonej fety. To połączenie sprawia , że danie nie tylko jest niesamowicie aromatyczne , ale i niezwykle smaczne! Polecam! SKŁADNIKI : NALEŚNIKI : * mąka – 1 szkl **proszek
Ostra na Słodkokolejne super racuszki / placuszki gotowe! Tym razem wersja z sera białego . Słodkie , ale zarazem niesamowicie delikatne … chrupiące … ze środkiem rozpływającym się w ustach. Przepyszne! Są świetnym pomysłem zarówno na słodki obiad … leniwe śniadanie … jak i przekąskę imprezową. SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1,5 szkl * ser biały 1 x zmielony – 250 g * cukier
Ostra na Słodkopokrywką na patelni to zrobią się napuszone i uprażone w środku, trzeba tylko je potem potrzymać już bez przykrycia na tyle długo, by wysmażył się sok a placuszki się ślicznie zrumieniły. 2 jabłka pobrane i pokrojone w plastry lub cząstki, oby nie grubsze niż 1 cm 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody szczypta soli tyle mąki
Z butelką mleczka w tlecienkie plasterki. Gdy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na grubość ok. 1 cm i wykrawamy przy użyciu szklanki krążki. Każdy z nich formujemy tak aby brzegi pozostały grubsze. Placuszki smarujemy sosem pomidorowym. wykładamy pieczarki i posypujemy tartym serem (oczywiście można również dodać inne ulubione dodatki). Mini pizze układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i umieszczamy w piecu nagrzanym do temperatury
Słodka Stronaciasteczka foremką. Posmarowaną papierem nasączonym tłuszczem patelnię taką do naleśników (ja użyłam) nagrzać, kłaść ciasteczka i smażyć na niezbyt dużym ogniu z każdej strony do brązowego kolorku. (Jak placuszki). Smacznego
Moje pyszne gotowaniedodać otręby, płatki jęczmienne, sodę, cukier waniliowy, cukier wymieszać. Dać masło i posiekać. Następnie dodać kremówkę, i jajka. Dokładnie zagnieść ciasto. Z ciasta odrywać kawałki i formować okrągłe placuszki. Kłaść na blachę wyłożoną papierem. Następnie ciasteczka delikatnie ugnieść widelcem. Wkładać do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 20 minut, aż ładnie zbrązowieją. Smacznego
Moje pyszne gotowaniebyło :D). Ciasto powinno być, gładkie sprężyste i odchodzić od rąk. Odstawimy do wyrośnięcia, na co najmniej godzinkę. Następnie z ciasta odrywamy równe porcje i robimy z nich placuszki. Nadziewamy każde łyżką powideł i zlepiamy. Układamy na posypanej mąką stolnicy, bądź tacce zlepieniem do dołu. Kiedy trochę podrosną smażymy na nagrzanym oleju, z każdej strony, aż się ładnie zarumienią
Moje pyszne gotowanierumiany kolor. Smażyć należy na małym ogniu, bo inaczej szybko się spalą, a w środku będą surowe. Najlepiej ułożyć racuszki na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Placuszki można podawać w konfiturami, owocami, cukrem pudrem, czy syropem klonowym
upichcic