skupić się na przyjemnościach ;) Do pisania bloga powracam z extra przepisem od mojej mamusi :* Przepis z kuchni botswańskiej - DIPHAPHATA - nie wiem co to znaczy- są to słodkie małe placuszki - adnotacja mojej mamy na kartce z przepisem - WYŚMIENITE - zgadzam się w stu procentach! Składniki: 1 łyżeczka suszonych drożdży cukier woda 2 szklanki mąki sól dwie łyżki oleju Zrobiłam rozczyn
NA MOIM TALERZUkiedy sos zgęstnieje. Gotowe. Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem i dowolną surówką, np z białej kapusty. My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków. Jest to wersja bardziej pracochłonna, ale smaczniejsza i ciekawsza. Smacznego
Maminek kulinarnyNaleśniki znają chyba wszyscy. Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków. Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki. My do naleśników dodamy masę serową. Zaczniemy od składników na ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 szklanki mleka -1/4 łyżeczki cukru -1 łyżka oleju -2 jajka Na masę twarogową: -0,5 kg twarogu -100-150 ml kwaśnej
Maminek kulinarnytłuszczu. Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej. Można też dodać sos czosnkowy. Jeśli zostanie nam ciasto, smażymy z niego niewielkie placuszki. Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują wybornie. Smacznego
Maminek kulinarnymąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałek. Tniemy na porcje, w zależności od wielkości śliwek ( 20-25 porcji ). Porcje spłaszczamy na placuszki, nakładamy śliwki wypełnione odrobiną cukru i formujemy kulki. Na patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy masło z bułką tartą. Kulki wkładamy do wrzącej, osolonej wody
Maminek kulinarnysoli i zagniatamy jednolite ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałek o średnicy około 4 cm i kroimy w kawałki po 3 cm. Rozpłaszczamy je je na okrągłe placuszki. Na każdy nakładamy śliwkę, odrobinę masła i szczyptę cukru. Ciasto zlepiamy nad śliwką i mokrymi lub obsypanymi mąką dłońmi nadajemy całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotowujemy knedle
Smakowity Blog Kulinarnybyło gładkie i elastyczne . Odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części. Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek i położyć na nim obraną z folii parówkę. Złożyć jak pieróg i zlepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta. Naciąć w poprzek na 6-8 części w zależności
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaplasterki, cebulę w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki. Smażyć, aż cały płyn odparuje. Wyrośnięte ciasto króko zagnieść, podzielić na 9 równych części. Każdą rozwałkować na placuszek trochę większy od dłoni, nakładać sporą porcję farszu tak, żeby łatwo dało się zlepić brzegi. Ufromować podłużne bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przed pieczeniem posmarować
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię niemożliwe. Koniec. Patrzę na zdjęcie w książce - idealne serduszka, wszystko gra. Więcej mąki...? Bałam się, że przez to będą twarde i niedobre. W związku z tym upiekłam rozwałkowany placuszek, ostudziłam i dopiero wtedy powycinałam serduszka. Wyszły, jak już pisałam, naprawdę dobre. Potrzebują tylko trochę cierpliwości... I żelaznych nerwów też. Przepis z Småkager. Kræs for slikmunde - pierwszy, który okazał
Pożeraczka, czyli raz adobrzewręcz ilości pieczywa. Wszystko dlatego, że teraz codziennie jemy razem śniadania (i, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będziemy je jeść przynajmniej do końca listopada). Owszem, bywają na śniadanie placuszki, jadamy owsiankę, albo najzwyklejsze płatki kukurydziane z mlekiem. Pieczywo jednak jest niezwykle mile widziane. Tak naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam chleb... I bardzo mi z tym dobrze. Domowy jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzezaczynu dodać resztę cukru i mleka, wbić jajka, wlać masło. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odjąć około 150 g, rozwałkować na cienki placuszek wielkości formy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć rozwałkowane ciasto - zapobiegnie wyciekaniu dżemu. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości 30x40 cm. Posmarować dżemem, zostawiając 2 cm wolne
Pożeraczka, czyli raz adobrzezetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem. Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut, aż się zrumienią i będą chrupiące. Przestudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce. Pozostałą śmietanę podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut z dodatkiem 5-8 kwiatów lawendy, nie dopuszczając do zagotowania, odcedzić
SzczyptaSmaQUwielbiam dynie i jak tylko pojawią się w sprzedaży zawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca. Dynia, tak jak orzechy i winogrona, jest uważana za super food, razem tworzą znakomite połączenie. Czas przygotowania: 5 minut Porcje: 2 Składniki: 1 szklanka
SzczyptaSmaQcukrem i cukrem wanilinowym. 6. Orzechy i migdały zmielić. Dodać do białek i wymieszać. Czekoladę posiekać nożem , dodać do masy i jeszcze raz delikatnie wymieszać . 7. Na każdy okrągły placuszek nakładać po łyżeczce masy . 8. Zlepiać tak jak pierogi i odwracać tak jak by sadzając każdy pierożek. 9. Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają mieć złoty
Sama słodycz i szczypta chili