dzisiaj na obiad? - Może "bliny"?;-) -A co to jest "BLINY"?! -Jak to co- placki ziemniaczane! :D A jak u Was mówi się na te cudownie chrupiące placuszki?:-) Skladniki: 0,5kg szynki wieprzowej 1-2 cebule (do sosu, w zależności od wielkości cebuli) 0,5 kg ziemniaków cebula mąka pszenna jajko sól, pieprz, papryka wędzona olej Szynkę kroimy
Czerwona Porzeczkabyć elastyczne i miękkie, nie lepkie. Zagniecione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (np. do piekarnika w temp. 30 ° -40 ° C ). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, formujemy placuszki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dnem szklanki lub łyżką wyciskamy w kulkach zagłębienia. Dołki podsypujemy delikatnie bułką tartą lub kaszą i wkładamy truskawki. Bułki smarujemy mlekiem
Pełny talerzDodać mąki wymieszane z proszkiem. Energicznie wymieszać. Banany obrać,rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny, dodać do pozostałych składników. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać niewielkie placuszki, smażyć na złoto z obu stron. Sos czekoladowy 100ml śmietanki 30% 40g gorzkiej czekolady Śmietankę zagotować, dodać połamaną czekoladę. Rozpuścić mieszając. Placki polewać sosem lub po prostu w nim maczać
Pełny talerzwydrylowane wcześniej odlać sok, który wyciekł. Przed nałożeniem do bułeczek wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Gdy ciasto podwoi objętość podzielić je na 12-14 części. Z każdej uformować placuszek na środku ułożyć 6-8 wiśni. Brzegi mocno zlepić, uformować bułeczkę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Bułeczki posmarować
Pełny talerzIdealny do deserów, placuszków, omletów, ciast, na kanapke itd itd itd :) Zachwalać mogłabym go bardzo długo.. Ale moje zachwalanie byłoby dłuższe niż sam przepis! Więc pokrótce: Krem z awokado dostarcza nam wielu dobrych tłuszczów - te z kakao i te z awokado. Z naszej diety nie powinniśmy eliminować zdrówych tłuszczów. Często osoby na redukcji obcinają tłuszcze do minimum (pożal
Czarnawisienkadosalamy) lub miodu (dosładzamy). naleśniki Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Używam robota z mieszadłem hakiem. Dzielimy ciasto na 10 równych części i rozwałkowujemy je na baaardzo cienkie placuszki, podsypując mąką. Smażymy na średnim ogniu na grubej patelni lub w woku do powstania brązowych bąbelków z obu stron. Upieczoną kaczkę dzielimy na części i kroimy mięso. Marchewkę i ogórek
W kuchni wieczorempodsypać mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić na 2 placuszki i włożyć je do foremek. Palcem zrobić duże wgłębienia w cieście. Poczekać około 10- 20 minut by ciasto odrobinkę się napuszyło. Kłaść składniki farszu. Piec: 20-25 minut w temperaturze
KreatywnePinyścianki mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić na 2 placuszki i włożyć je do foremek. Palcem zrobić duże wgłębienia w cieście. Poczekać około 10- 20 minut by ciasto odrobinkę się napuszyło. Kłaść składniki farszu. Piec: 20-25 minut
KreatywnePinyłyżką cukru pudru, solą jakiem i oliwą z oliwek, dodajemy mleko, całość miksujemy. Każdy krążek zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor . Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem i natychmiast podajemy
Smakowite DaniaPancakes czyli pankejki, pyszne naleśniki, placuszki - można je zajadać zarówno na gorąco ledwo zdjęte z patelni i jako zimną przekąskę. Podane z bitą śmietaną i konfiturami smakują obłędnie, są puszyste, delikatne i miękkie. składniki na 15 sztuk 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki maślanki naturalnej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Smakowite Daniawrzucamy na osolony wrzątek na 12 minut pod przykryciem, lub po 5 minut z każdej strony. Po wyjęciu z wody przekrawamy knedle najlepiej żyłką lub nitką na mniejsze placuszki. Knedle można odsmażyć na maśle, lub wrzucić na tetrę na parę na minutę z każdej strony, by je podgrzać. Sos: -pół cebuli posiekanej -kawałek pora posiekanego -wino białe półwytrawne
BaRepasżałuję, że nie wzięliśmy koca, żeby posiedzieć na nim w tą plażową pogodę, ale TARG na Ursynowie ma zostać zdaje się do połowy września (choć mogę się mylić ;)) Wspomniane placuszki z ricottą - palce lizać! Już niedługo planuję zrobić takie same w domu! :) Francuskie makaroniki i mega sympatyczny Pan z obsługi - próbowałam makaroników truskawkowych z wanilią - bardzo smaczne, dla mnie
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dyni już zużyliście w tym sezonie? Ja sporo. I to nie koniec! Zapraszam na placuszki z dyni w wersji na słodko! Potrzebny nam na początek będzie mus dyniowy - jakieś 2 szklanki. Taki mus robiliśmy już piekąc dyniowe babeczki , ale dla przypomnienia zamieszczam jeszcze raz :) Na około 400 g musu, czyli 2 szklanek, potrzebujemy ok. 1 kg dyni.. Z dyni
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jabłkowego 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Mus z dyni Żeby sprawnie i szybko zrobić całe ciasto można zacząć od zrobienia musu z dyni. taki mus można wykorzystać do zrobienia placuszków dyniowych lub babeczek dyniowych . Do zrobienia 400-500 g musu potrzeba około 1 kilograma z dyni, którą kroimy w paski, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 3-40 minut
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Próbuję sobie przypomnieć i chyba dawno nie było przepisu na śniadanie. A skoro tak, to muszę to szybko nadrobić! Zapraszam na owsiane placuszki z jabłkami, pyszne i ekspresowe! Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g otrębów owsianych 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 300 ml kefiru 2 jabłka masło klarowane do smażenia Mąkę wymieszać z otrębami, cukrem
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!