placuszki - 9092 przepisów (strona:463/607)

Jestem! 125

skupić się na przyjemnościach ;) Do pisania bloga powracam z extra przepisem od mojej mamusi :*  Przepis z kuchni botswańskiej - DIPHAPHATA - nie wiem co to znaczy- są to słodkie małe placuszki - adnotacja mojej mamy na kartce z przepisem - WYŚMIENITE - zgadzam się w stu procentach!  Składniki: 1 łyżeczka suszonych drożdży cukier woda 2 szklanki mąki sól dwie łyżki oleju Zrobiłam rozczyn

NA MOIM TALERZU
Kurczak w sosie koperkowym 191

kiedy sos zgęstnieje. Gotowe.    Kurczaka w sosie koperkowym można podać z ziemniakami, ryżem lub makaronem  i dowolną surówką, np z białej kapusty. My podaliśmy z malutkimi placuszkami z gotowanych ziemniaków. Jest to wersja   bardziej  pracochłonna, ale smaczniejsza i ciekawsza. Smacznego

Maminek kulinarny
Naleśniki z serem 213

Naleśniki znają chyba wszyscy. Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków. Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki. My do naleśników dodamy masę serową. Zaczniemy od składników na ciasto: -1,5 szklanki mąki pszennej -2 szklanki mleka -1/4 łyżeczki cukru -1 łyżka oleju -2 jajka Na masę twarogową: -0,5 kg twarogu -100-150 ml kwaśnej

Maminek kulinarny
Paluchy z piersi kurczaka 206

tłuszczu. Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej. Można też dodać sos czosnkowy.    Jeśli zostanie nam ciasto, smażymy z niego niewielkie placuszki. Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują wybornie. Smacznego

Maminek kulinarny
Knedle ze śliwkami 209

mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto.    Z ciasta formujemy wałek.    Tniemy na porcje, w zależności od wielkości śliwek ( 20-25 porcji ).    Porcje spłaszczamy na placuszki, nakładamy śliwki wypełnione odrobiną cukru i formujemy kulki.    Na patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy masło z bułką tartą.     Kulki wkładamy do wrzącej, osolonej wody

Maminek kulinarny
Knedle ze śliwkami 338

soli i zagniatamy jednolite ciasto. Odcinamy kawałek ciasta, formujemy z niego wałek o średnicy około 4 cm i kroimy w kawałki po 3 cm. Rozpłaszczamy je je na okrągłe placuszki. Na każdy nakładamy śliwkę, odrobinę masła i szczyptę cukru. Ciasto zlepiamy nad śliwką i mokrymi lub obsypanymi mąką dłońmi nadajemy całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotowujemy knedle

Smakowity Blog Kulinarny
Bułeczki z parówką " ziołowe gąsieniczki " 247

było gładkie i elastyczne .  Odstawić  w ciepłe miejsce na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 5 części. Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek i położyć na nim obraną z folii parówkę. Złożyć jak pieróg i zlepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta. Naciąć w poprzek na 6-8 części w zależności

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
BaleTina, czyli o psich marzeniach słów kilka. I bułeczki 164

plasterki, cebulę w drobną kostkę. Cebulę podsmażyć na maśle, dodać pieczarki. Smażyć, aż cały płyn odparuje. Wyrośnięte ciasto króko zagnieść, podzielić na 9 równych części. Każdą rozwałkować na placuszek trochę większy od dłoni, nakładać sporą porcję farszu tak, żeby łatwo dało się zlepić brzegi. Ufromować podłużne bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przed pieczeniem posmarować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wymagające ciasteczka 160

się niemożliwe. Koniec. Patrzę na zdjęcie w książce - idealne serduszka, wszystko gra. Więcej mąki...? Bałam się, że przez to będą twarde i niedobre. W związku z tym upiekłam rozwałkowany placuszek, ostudziłam i dopiero wtedy powycinałam serduszka. Wyszły, jak już pisałam, naprawdę dobre. Potrzebują tylko trochę cierpliwości... I żelaznych nerwów też. Przepis z  Småkager. Kræs for slikmunde - pierwszy, który okazał

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki od Tatter 164

wręcz ilości pieczywa. Wszystko dlatego, że teraz codziennie jemy razem śniadania (i, jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będziemy je jeść przynajmniej do końca listopada). Owszem, bywają na śniadanie placuszki, jadamy owsiankę, albo najzwyklejsze płatki kukurydziane z mlekiem. Pieczywo jednak jest niezwykle mile widziane. Tak naprawdę nie pamiętam, kiedy ostatnio kupiłam chleb... I bardzo mi z tym dobrze. Domowy jest

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Uchylam rąbka tajemnicy. I częstuję pysznymi drożdżówkami 179

zaczynu dodać resztę cukru i mleka, wbić jajka, wlać masło. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odjąć około 150 g, rozwałkować na cienki placuszek wielkości formy. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć rozwałkowane ciasto - zapobiegnie wyciekaniu dżemu. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt wielkości 30x40 cm. Posmarować dżemem, zostawiając 2 cm wolne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 185

zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z ziemniakami. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać na bardzo cieniutkie placuszki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Posypać solą i pieprzem. Piec w 180 st. C. przez 10-20 minut, aż się zrumienią i będą chrupiące. Przestudzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe naleśniki na lawendowym zabajone 242

miodem, skórką z cytryny i 2 łyżkami soku. Połowę śmietany ubić, wymieszać z serkiem i żelatyną, odstawić do zamrażarki. Wymieszać składniki ciasta naleśnikowego, usmażyć, wystudzić, wyciąć małe krążki. Placuszki układać warstwami przekładając na wpół ściętą śmietaną, całość schłodzić w zamrażarce. Pozostałą śmietanę podgrzewać na małym ogniu ok. 10 minut z dodatkiem 5-8 kwiatów lawendy, nie dopuszczając do zagotowania, odcedzić

SzczyptaSmaQ
SuperFood - mus dyniowy z bakaliami i granatem 183

Uwielbiam dynie i jak tylko pojawią się w sprzedaży zawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca.   Dynia, tak jak orzechy i winogrona, jest uważana za super food, razem tworzą znakomite połączenie.  Czas przygotowania: 5 minut Porcje: 2     Składniki: 1 szklanka

SzczyptaSmaQ
Ciasteczka z nadzieniem orzechowo - migdałowym 157

cukrem i cukrem wanilinowym. 6. Orzechy i migdały zmielić. Dodać do białek i wymieszać. Czekoladę posiekać nożem , dodać do masy i jeszcze raz delikatnie wymieszać . 7. Na każdy okrągły placuszek nakładać po łyżeczce masy . 8. Zlepiać tak jak pierogi i odwracać tak jak by sadzając każdy pierożek. 9. Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają mieć złoty

Sama słodycz i szczypta chili