placuszki - 9050 przepisów (strona:455/604)

Pancakes czekoladowe z jogurtem, truskawkami i nektarynką 153

łyżeczka miodu   Dodatkowo : jogurt naturalny truskawki nektarynka  Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy

Chocolate Muffin Blog
Kanapka z mozzarellą, pomidorem i oliwkami 134

temu postanowiłam rozbudować kategorię Kanapki . Dziś wrzucam kolejną propozycję na szybkie drugie lub pierwsze śniadanie jeśli ktoś woli posiłki na słono niż na słodko. Ja zdecydowanie wolę owsianki lub placuszki z owocami i jogurtem. Czasem, na odmianę warto spróbować czegoś innego :) Składniki: 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego 4 plastry mozzarelli krążki cebuli 2 plastry pomidora oliwki oregano oliwa lub sos vinegret

Chocolate Muffin Blog
994. Awokado brownie placki. 117

Awokado brownie placki;  z gorzką czekoladą i truskawkami  I jak zwykle myśl, Natalia może usmażyłabyś trochę cieńsze placuszki, ale większe? nieeeee. po co skoro mam takie śmieszne, małe grubaski < 3 Chyba tylko ja potrafię dostać kataru, przy okazji bólu głowy, bolących mięśni, generalnie objawów grypy, przy 30 stopniowym upale o dziwo w ciąż idealną temperaturą

More food, love and dreams
Odrywane, razowe bułeczki orkiszowe z truskawkami 128

lodówce jeśli ciasto wyrastało w lodówce wystawić je około godziny wcześniej, by się ogrzało. Zagnieść powtórnie i podzielić na 12 jednakowej wielkości kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, na środku ułożyć truskawkę i zwinąć jak knedla. Układać w foremce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu bułeczkę obok bułeczki. Użyłam dużej formy do pieczenia chleba.Przykryć foremkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placuszki bananowe z rabarbarem 141

naturalny i mleko. Wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając. Na koniec dodać lekko podsmażony rabarbar. Wymieszać do połączenia składników. Smażyć na złoty kolor z obu stron niewielkie placuszki. Pozdrawiam Anulla

Fabryka pomysłów
Knedle z truskawkami 125

miski, dodać cukier i ser, zmiksować.  Ciasto ziemniaczane:  Ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce, dodać obie mąki , jajka , zagnieść ciasto.  Odrywać z ciasta małe kawałki, formując placuszki, nakładać na każdy po jednej truskawce, dobrze zlepiać, uformować kulkę.  Knedle wrzucić do wrzącej i osolonej wody, gdy wypłyną na wierzch , gotować jeszcze na wolnym ogniu 4 minuty.  Wybierać

Kuchnia Danusi
Wegeburgery z plackami z fety cukini i marchewki 179

Dzisiaj przepis na pyszne burgery, w których w role mięsa wcielają się pyszne placuszki z fety, cukinii marchewki, które są najlepszymi plackami z cukinii jakie kiedykolwiek robiłam, dlatego z czystym sumieniem mogę je wam polecić :) Składniki : Na placki :  - 2 szklanki startej na tarce cukini  - 1 szklanka startej marchewki - 3 jajka - 5 łyżek mąki (ja użyłam owsianej, ale może

zdrowa vege kuchnia
Pampuchy- pyzy drożdżowe 111

jajka z resztą cukru, włożyć do naczynia razem z aromatem, masłem i solą do smaku. Wyrobić ciasto po czym odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta formować placuszki, nakładać łyżeczką Nutellę  (polecam domowej roboty ) lub marmoladkę i zlepiać bułeczki. Następnie maczać w rozpuszczonym tłuszczu, układać w przygotowanej tortownicy i posypać ziarnem np. słonecznika w karmelu. Piec przez

Tradycyjna Kuchnia
Homiłki inaczej 120

Homiłki to placuszki z twarogu. Ja nieco zmodyfikowałam dziś ten regionalny przepis. Zamiast twarogu użyłam ziemniaków i żółtego sera. W zasadzie całkowicie go zmieniłam, a z przepisu została chyba tylko nazwa. Ale efekt jest bardzo smaczny. Składniki: 1 kg ziemniaków 10 dag żółtego sera 2 jajka 2 łyżki śmietany 2 łyżki mąki zwykłej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Koperek lub kminek

Tradycyjna Kuchnia
Jeżyki z macy 103

użycia zakwasu i bez soli, pieczony około osiemnaście minut. Według tradycji maca spożywana jest podczas Paschy, zwanej Świętem Niekwaszonego Chleba (info. sonko.pl) Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą lub podane na słodko- polane masłem z konfiturą. Składniki: 20 dag macy 5 jaj 12 dag oliwy sól do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Czekoladowe gębusie 180

szczyptę soli. Następnie wsypać mąkę z kakao, ucierać energicznie aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Ostudzić i wbijać kolejna jaja, cały czas ucierając. Nakładać na blachę wyłożona pergaminem placuszki łyżką lub workiem cukierniczym. Piec w temperaturze 170 stopni 20 minut. Wykonanie masy czekoladowej: Czekolady rozpuścić z mlekiem, żelatynę rozpuścić w ¼ szklance wody. Serek mascarpone rozetrzeć i dodać śmietankę ubitą

Tradycyjna Kuchnia
Chlebek długoterminowy 98

Przedstawiam dziś mój sekret na świeży chlebek. Tak powstały chlebek- placuszki nie wysychają, są świeże i wilgotne przez dwa tygodnie! Najczęściej podaje go z kawą inką lub mlekiem. Składniki: ½ kg mąki 2/3 szklanki mleka 10 dag cukru pudru 2 jaja 8 dag masła ½ cukru waniliowego 4 dag drożdży Wykonanie: Żółtaka rozrobić w letnim mleku, dodać mąkę, stopione masło, rozrobione

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka owsiane 119

gram bakalii Wykonanie: Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać roztopione masło i całe jaja. Jeżeli masa jest zbyt sucha to można dodać 2-3 łyżki mleka. Formować małe placuszki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 stopni ok. 10-15 minut

Tradycyjna Kuchnia
Placki owsiane z pieczarkami 131

cienkie plastry, razem z cebulą podsmażyć na złoty kolor. Następnie połączyć z mąką, sodą, płatkami, jajami, mlekiem i przyprawić do smaku.  Masę dokładnie wymieszać i smażyć cienkie placuszki na dobrze rozgrzanym tłuszczu

Tradycyjna Kuchnia
Langosz, lángos - placek węgierski z serem i kwaśną śmietaną 122

dodać dobrze zmielone ziemniaki oraz resztę mleka. Całość wyrobić tak aby ciasto było elastyczne. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta uformować 10 kulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron

Tradycyjna Kuchnia