placuszki - 9050 przepisów (strona:451/604)

Frużelina czereśniowa 173

domu nadal stoi kilka łubianek.  Dlatego przerabiamy je na wszystkie możliwe sposoby.  Między innymi powstała frużelina czereśniowa.  Głównie z myślą o gofrach, ale i do placuszków będzie też idealna, a może i do sernika, o takiego ?     Składniki: 1 kg czereśni (waga po wydrylowaniu) 1 czubata łyżka żelatyny 250 g cukru sok z 1/2 cytryny

Sto kolorów kuchni
Pełnoziarniste drożdżówki makowo-serowe 92

Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. 4. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami i podzielić na około 10 równych części. Każdą część podzielić na dwie mniejsze, z których uformować okrągłe placuszki. Zlepić je brzegami. Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem. Przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia. Następnie za pomocą nakrętki, np. od butelki zrobić wgłębienia w każdej bułeczce (1 drożdżówka

Nastoletnie Wypiekanie
Domowy soczek, kompocik 182

minut. 2. Kompocik przelewamy do szklaneczek lub dzbanka przez sitko. Ja dodaję jeszcze wody mineralnej, szczególnie jak gruszki czy jabłka są bardzo słodkie. Owoce wykorzystuję jako dodatek do placuszków, miksuję dodaję śmietanki lub zajadamy jako przekąskę. Soczek przecierowy: marchewka gruszka  jabłko 1. Składniki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 do 7 minut

NA MOIM TALERZU
Orkiszowe pierogi z jagodami i lawendowym jogurtem 223

przestudzenia. Przestudzony napar lawendowy przelać przez sitko i wymieszać z jogurtem greckim ciasto podzielić na 3 części. Każdą dość cienko rozwałkować i wykrawać szklanką lub foremką kółka. Na każdy placuszek nałożyć łyżeczkę jagód i dokładnie zlepić brzegi. Układać na ściereczce lub macie silikonowej. W międzyczasie  zagotować wodę z solą i 1 łyżką oleju. Wrzucać pierogi partiami i gotować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Burgery z cukinii i ricotty 99

miski , dodałem pokruszony ser , żółtka, bułkę tartą i posiekaną natkę. Doprawiłem solą i pieprzem. Masę warzywną starannie wymieszałem i na koniec połączyłem z ubitym na sztywno białkami. Uformowałem małe placuszki. Na patelni rozgrzałem olej. Włożyłem burgery i usmażyłem na średnim ogniu po 3-4 minuty z każdej strony

R'n'G Kitchen
Placuszki a'la tort szwarcwaldzki. 198

Puszyste kakaowe placuszki,  z czereśniami, ricottą i tartą czekoladą inspiracja Odzwyczaiłam się jakoś od smażenia tych bardziej "zwyczajnych" placków, w krew mi już chyba weszły te cukiniowe, z płatków i inne wydziwiasy, Swoja drogą najlepsze czereśnie w tym sezonie

More food, love and dreams
Placuszki owsiane z białkiem 229

Placuszki owciane są alternatywa dla owsianki, ponieważ możecie je zrobić ze wszystkich składników, z których przygotowujecie owsiankę w takiej samej proporcji. Dodatkiem jest jajko wiążące całość oraz odżywka białkowa, która nadaje daniu słodki smak, bez grama cukru :) Składniki: 3 łyżki płatków owsianych 2 jajka miarka odżywki białkowej (ok 30 g) po łyżeczce: pestek słonecznika, pestek dyni, siemienia lnianego, rodzynek, jagód

Taste Of My Day
Placki ziemniaczane zapiekane z fasolką szparagową i serem 165

tarce o drobnych oczkach. Do startych ziemniaków dodaję jajko, mąkę oraz szczyptę soli i pieprzu. Mieszam masę. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką niewielkie porcje masy ziemniaczanej, formując placuszki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Fasolkę obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam. 3. Na usmażone placki nakładam porcję fasolki. Oprószam ziołami prowansalskimi. Na wierzchu

Tradycyjna kuchnia Kasi
placuszki ze zsiadłego mleka i z owocami 145

składniki na ciasto: 300 g mąki 500 ml zsiadłego mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczki sody szczypta soli olej

Domowy Smak Jedzenia
27. Placki cukiniowe (bezglutenowe) 193

CHEAT DAY :) Chociaż przyznam szczerze, że mam niemałe wyrzuty sumienia przez ilość pochłoniętego jedzenia, ale czego się nie robi dla frajdy swojego mężczyzny! Dziś proponuję na obiadek czy przekąskę - placuszki cukiniowe bezglutenowe, które mają świetny, lekko orientalny smak. Warto zajadać się nimi w towarzystwie sosu czosnkowego, aczkolwiek nie zawsze możemy sobie na to pozwolić :) Wychodzą ze 3 porcje

Be Fit Be Strong
37. Bardzo kakaowe naleśniki jaglane z kremem cytrynowym 177

nadzieję, ze i Wy spędzacie aktywnie czas wolny, nie marnując go przed telewizorami, komputerami.  Dzisiaj kakaowe naleśniczki, które były robione specjalnie dla mojego łakomczuszka, który kocha wszelkie placki, placuszki, naleśniki. Tak, więc standardowo musiałam wykombinować jakąś niecodzienną wersję jego ulubionych przysmaków. On to ma ze mną dobrze.. hihi :)  Wychodzi 7 naleśników, 1 to ok. 71g = 118kcal. Krem

Be Fit Be Strong
51. Orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym 179

miksujemy w malakserze lub blenderem na jednolitą konsystencję bez grudek. Smażymy na patelni muśniętej olejem kokosowym bądź oliwą z oliwek na średnim ogniu, pamiętając o zasadzie: 1 łyżka = 1 placuszek . W międzyczasie możemy przygotować sos. Mieszamy składniki do uzyskania gładkiej struktury. Po usmażeniu układamy na talerzu i polewamy sosem. U mnie z wiórkami kokosowymi i chipsami bananowymi. Smacznego

Be Fit Be Strong
JAGODZIANKI SIOSTRY ANASTAZJI 888

ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formować w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować  jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec

RAROSSA
Falafel 121

nią poradzi. Do zmielonej ciecierzycy dodajemy przyprawy i zioła. Wyrabiamy ręką dodając 3-4 łyżki zimnej wody. Masa ma być tak wyrobiona, że po ściśnięciu ręką zostaje kształt placuszka. Falafele smażymy na rozgrzanym oleju. Niektórzy smażą w głębokim tłuszczu, ale ja wolę delikatniej odsączamy na ręczniku i jemy. Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Post Falafel pojawił się poraz pierwszy

ladykitchen
Jagodzianki, jak z cukierni 409

ciągle coś się gotowało, ważne by ciasto było w ciepłym miejscu. 6. Opruszyć ciasto mąką i formułować w wałki. 7. Kroić duże paski alla kopytka 8. Z kopytek robić placuszki. 9. Na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką 10. Skleić ciasto jak do pieroga. 11. Odwrócić i uformować podłużną bułeczkę 12. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

KreatywnePiny