wykładamy papier do pieczenia i równomiernie wylewamy jedną część. Pieczemy 15 minut. Z drugą robimy to samo Z biszkoptu wykrawamy szklanką kółeczka i nasączamy herbatą (powinno wyjść ok. 40 placuszków biszkoptowych). Można zrobić odwrotnie: przez wykrojeniem kółeczek cały biszkopt nasączyć herbatą Teraz robimy masę jagodową: rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki ciepłej wody i odstawiamy Ser wraz z cukrem pudrem przesypujemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSabi, Natalko dziękuję bardzo za pomoc w gotowaniu :). Na stole znalazły się : mandazi - wschodnioafrykańskie trójkątne pączki z dodatkiem mleka kokosowego i kardamonu, chakalaka - południowoafrykański aromatyczny przysmak podany na małych placuszkach chapati.Na koniec Bissap orzeźwiający senegalski napój na bazie herbaty z hibiskusa, imbiru i soku ananasowego. Myślę, że wszystkim smakowało bo na stole dosłownie po kilku minutach zostały tylko puste talerzyki
noteskulinarnyfigaformować kotleciki. Masę mięsna doprawiamy solą i pieprzem. Suszone morele przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Moczymy ok 5 minut i odcedzamy. Z masy mięsnej formujemy na ręce małe placuszki, na środek nakładamy 2-3 morele i zamykamy je w środku formując małe kulki. Smażymy na rozgrzanym oleju, co chwile obracając aby dopiekły się z każdej strony
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżek wiórków kokosowych - całość dokładnie miksujemy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Herbatniki kruszymy na drobniutko. Dodajemy do schłodzonej masy i dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy placuszki na których układamy - płatki migdałowe bądź migdała i zawijamy formując kuleczki. Obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Odstawiamy do lodówki by się schłodziły na 2-3 godziny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipastę paprykową i tabasco. Farsz doprawiamy delikatnie solą prowansalską, i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, u mnie było to 8 kawałków, z każdej części robimy płaski placuszek, na środek którego nakładamy farsz i zamykamy tworząc bułeczkę. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkijabłka obrać i pokroić na małe kawałki. Wrzucić na patelnię i podsmażać kilka minut z dodatkiem cynamonu. Pod koniec smażenia dodać miód, całość wymieszać. Z ciasta formować małe placuszki, na środek kłaść po łyżeczce owoców i formować kulki. W garnku do gotowania na parze zagotować wodę, ułożyć kluski i gotować pod przykryciem ok 12-15 minut. Resztę owoców wymieszać
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiświeżo zmielonym pieprzem, ewentualnie ulubionymi ziołami. Do wyrośniętego ciasta dodajemy podsmażoną cebulę i ponownie zagniatamy, odkładamy na kilka minut, a następnie dzielimy na 10 części. Każdą część rozwałkowujemy na placuszek i układamy w foremce do babeczek. Od razu nakładamy przygotowany farsz do środka łyżką. Z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni 25 minut. Podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwbić jajko i doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać. Następnie dodać około 2 łyżek maki. Ponownie mieszamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy porcję ciasta ziemniaczanego formując placuszki. Smażymy na złoto z dwóch stron. Gulasz drobiowy z cukinią SKŁADNIKI: 300 g piersi z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula biała 1 łyżka koncentratu 2 łyżki oleju sól
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJabłka obrać z skórki i pokroić na cienkie plasterki,dodać do zmiksowanego ciasta i wymieszać łyżką. Wykładać łyżką (około 2 łyżki ) na rozgrzany tłuszcz lub olej i formować niewielkie placuszki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać ciepłe np. posypane cukrem pudrem.Smakują wyśmienicie
Przepisy i porady kulinarnekońcowym etapie dodajemy skórkę pomarańczową. Formujemy kulę i oklepujemy ją olejem rzepakowy. Przykrywamy ścierką i odstawiamy na minimum 1,5h. Po tym czasie jak ciasto podwoi objętość formujemy małe placuszki, na środek dajemy nadzienie (Wasz wybór, czy będzie to marmolada, konfitura, czy inne, można również dodać kajmak, kostkę czekolady, to na co macie ochotę), zlepiamy ku górze i formujemy okrągłe
BaRepasDzisiaj przedstawiam ciekawą propozycję dla najmłodszych. Przepis na ciasteczka pochodzi ze strony SOS rodzice, a podesłała mi go czytelniczka, Pani Ola :) Ciasteczka w konsystencji przypominają bardziej placuszki niż ciasteczka, są mięciutkie i nie za słodkie. W smaku jak dla mnie przypominają chrupki kukurydziane :) Ja dodałam do nich kawałki gorzkiej czekolady, ale możecie je zastąpić ulubionymi suszonymi owocami
My Culinary Artmąki. Na koniec dodajemy kilka kropli amaretto. Ciasto odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wylewamy ciasto, tak by powstały małe placuszki. Smażymy z obu stron. Placki podałam na porcelanie Bogucice
Aga w kuchniwodzie, dokładnie rozgnieść wraz z twarogiem specjalną praską do ziemniaków (najlepiej robić to, jak ziemniaki będąjeszcze lekko ciepłe, powstanie wtedy gładka masa i łatwiej będzie można formować farsz na placuszkach). Cebulę drobno pokroić i zrumienić na patelni. Wymieszać z twarogiem z ziemniakami. Przyprawić solą, pieprzem, farsz nie powinien być mdły. Farsz numer 2. Na pierogi Clauditta Banditta
ClauditteMissCookingszklanki mąki ziemniaczanej i kukurydzianej Zmiksuj cukier z jajkami. Dodawaj po łyżce mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, dalej miksując. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki. Piecz kilka minut w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Podawaj z jogurtem lub musem owocowym. Zupka na lato (powyżej 6. miesiąca) garść świeżo łuskanego groszku mała cukinia lub kilka
ClauditteMissCooking