wraz z naleśnikami. Gdy truskawki staniały przygotowaliśmy zapasy na zimę. Taki dżem świetnie nadaje się do wypieków – np. przełożenia ciasteczek lub tortu. Warto go zjeść do naleśników , pankejków , placuszków lub chałki. Pamiętajmy tylko, że do dżemu nie nadają się każde owoce – trzeba wybrać te dojrzałe, słodkie i nieuszkodzone. Gdy wybierzemy truskawki twarde i niedojrzałe – dżem może się
Poezja smakumasła i cukru. Z twarożkiem także nieco kombinowałam i dodałam ptasie mleczko - samą iście waniliową piankę, bez czekolady. I to był strzał w dziesiątkę! :) Obawiałam się zakalca, ale niepotrzebnie. Placuszek wyszedł naprawdę pysznie, a najbardziej zadowolony był tata. Zachwycił się jego smakiem pomimo, że jest wierny tradycyjnym potrawom i wypiekom. Serdecznie polecam!~ Składniki (na tortownicę o śr. 23 cm) : Ciasto
Kuchnia Elliepyszna, zresztą na surowo też jest obłędna. Dzisiaj dołożyłam do niej szpinak, który uwielbiam i w rezultacie pyszne placki, prawie kotlety cieszyły nasze brzuchy. Zróbcie sobie koniecznie, wszystkim zasmakuje. Placuszki z młodej kapusty ze szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieServe with fresh fruit and some more maple syrup if you like:) This is a sweet start of a day:) Gdy masz ochotę na słodkie śniadanie, te lekkie puszyste placuszki są idealne. Nie ma tu dodanej mąki co czyni je bezglutenowymi i zgodnymi z dietą paleo. Na 2 porcje potrzebne będzie: 2 jajka ( żółtka i białka oddzielone) 1 banan
Kulinarna rozmowakogo: dla lubiących owocowe dodatki dla szukających czegoś nowego do polania naleśniczków czy placuszków dla chcących wykonać domową frużelinę Składniki: 500 g owoców (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody Wykonanie: Owoce umyj, wysusz i usuń
Mania WypiekaniaProsty, aromatyczny dżem bez konserwantów. Co także może Was do niego przekonać to to, że jest tani, a ma wiele zastosowań: naleśniki, placuszki, kanapki, a nawet szarlotka, jeśli zabraknie Wam musu. Dla kogo: dla lubiących słodkie śniadania dla fanów naleśników z owocami dla mających nadmiar jabłek do wykorzystania Składniki: 1kg jabłek (waga po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych - także trzeba
Mania WypiekaniaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Placuszki na jogurcie greckim z truskawkami. Są niezwykle pyszne, delikatne i puszyste. Z dodatkiem truskawek smakują wyśmienicie. Ich zaletą jest to, że smaży się je na teflonowej patelni, bez tłuszczu. Możemy przygotować je na śniadanie, obiad czy podwieczorek. Polecam Post Placki jogurtowe z truskawkami pojawił się poraz pierwszy
Marta Gotujefont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mucver czyli Tureckie placuszki znane ze swojego wyrazistego smaku oraz znacznej aromatyczności. Składniki: -> 1 cukinia -> 2 średnie marchewki -> 1 średnia cebula -> 2-3 ząbki czosnku -> 1 jajko
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki, placuszki, racuchy, itd. Dlatego takie potrawy bardzo często pojawiają się na moim stole. Moja mała pociecha również je je z ogromną przyjemnością, co sprawia, że jeszcze z większym zapałem smażę i wymyślam nowe rodzaje tych pyszności. Dziś zapraszam Was na kokosowe naleśniki, które podałam z pyszną malinową konfiturą. Ale smakują równie wyśmienicie np. z truskawkami, bananami
Słodkie okruszkiprzepisów znajdujących się na rewersie ulotki reklamowej strony , która ukaże się już w najbliższym czasie :) Drugą propozycją, dzięki której spróbuję zachęcić Was do zdrowego odżywiania są czekoladowe żytnie placuszki z jogurtem i truskawkami . Owsianka jest niezwykle prosta w przygotowaniu, a wyjątkowości dodaje jej budyń waniliowy :) Składniki : 4 łyżki płatków owsianych 250 ml mleka 1 płaska łyżka budyniu waniliowego bez cukru
Chocolate Muffin Blogresztę składników i mieszamy mikserem, albo blenderem. Odstawiamy masę na 15 minut, po czym smażymy na patelni. Suchej, bądź nawilżonej tłuszczem. Dowolność w tym temacie. Na rozgrzaną patelnię nakładamy placuszki łyżką w odstępach, ponieważ rosną jeszcze na patelni podczas smażenia. Podajemy z konfiturami. Skomentuj
MamaOskarkapokrojone pomidory, ser feta, podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Farsz trochę miksujemy blenderem, ale nie całkowicie. Odrywamy kawałki ciasta (jak się klei do podsypujemy mąką), rozklepujemy sobie na dłoni placuszki, nakładamy farsz i formujemy kulki. Wrzucamy kluchy do osolonej gotującej się wody i czekamy aż wypłyną. Drugą cebulkę podsmażamy i polewamy nią kluchy
Aga w kuchniOstatnio mam albo pełną lodówkę, albo świeci pustkami.. brak mi złotego środka. Muszę na to mieć sposoby, nie ma rady ;) Znalazła się cukinia, myślałam o placuszkach, ale miałam jej zbyt mało, pomyślałam, że w sumie czemu nie zrobić z niej sosu do makaronu. W szafce, aż prosił się o wejście do gara makaron spaghetti z pełnego ziarna od Primo
MamaOskarkaciasta z dużą ilością pęcherzyków powietrza. Przykryłam ściereczką i ponownie odstawiłam ciasto do wyrośnięcia do momentu, aż podwoiło swoją objętość. Na patelni rozgrzałam olej i nałożyłam łyżką ciasto formując placuszki o średnicy około 10 cm i grubości niewiele większej niż 0,5 cm. Na małym ogniu smażyłam na rumiano z obu stron. Podałam gorące w towarzystwie domowej konfitury z czarnej
Kuchenne zapiski EdytyDelikatne placuszki z ziemniaków i młodej cukinii - ja podałam je do polędwiczek wieprzowych w kurkowym sosie , ale doskonale smakują również podane z cukrem i kwaśną śmietaną, lub samą śmietaną na słono - wedle gustu. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty