spotykają się z nieodłącznym entuzjazmem na wszystkich grillach :) Przepis jest klasyczny - bazuje na drożdżach, mące, wodzie i oleju. Po wyrobieniu ciasta musi ono wyrosnąć, następnie jego kawałki wałkujemy na placuszki, odstawiamy do wyrośnięcia i pieczemy przez 10 minut. Dodatkowym atutem jest wspaniały aromat unoszący się po domu w czasie pieczenia i długo
Milion Smakówpełnoziarniste z lnem ciastka len koktajl z owocami goji i figami - Iwona Chmiel , która dodała przepisy na: 1. Babeczki marchewkowo - cukiniowe z orzechową kruszonką 2. Komosianka z owocami 3. Placuszki z quinoa i zielonymi warzywami 4. Sałata z batatami, komosą ryżową i karmelizowanymi migdałami Wszystkie przepisy znajdziecie we wpisie konkursowym we wpisie konkursowym . Przez kolejne 7 dni czekam
Kulinarne przygody Gatityzechce przesłać mi zdjęcie- z radością je tu też umieszczę. RABARBAROWE TIRAMISU (porcja dla niewierzących, że pyszne- polecam podwoić składniki!) Na mus (pełna porcja- nadmiar zużyłam do gruszkowych placuszków pofukując ze szczęścia) 500g rabarbaru 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki cukru Na poncz 50ml rumu 100ml wrzącej wody 1/4szkl cukru 250g serka mascarpone (ja używam firmy epiu) 2 świeże jajka
les mirabellesPlacuszki z mąką kasztanową i czerwonym olejem palmowym wychodzą niesamowicie słoneczne w swojej barwie. Czerwony olej palmowy to przede wszystkim naturalny karoten, prowitaminy A, witaminy E, koenzym Q10. Zdrowe tłuszcze powinny być bardzo ważne w diecie każdego człowieka, bez względu na wiek. Co do ich smaku.. Nie ma tutaj ani grama cukru , mimo tego są słodkie i przepyszne. Lekko
MamaOskarkakaszę gryczaną ,całość mieszamy(jeśli jest potrzeba ,dodajemy 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej ). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem . Na rozgrzany tłuszcz nakładamy masę formując okrągłe placuszki . Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Gorące placki wykładamy na talerz . Smacznego
w mojej kuchniliście na durszlaku przelać wrzątkiem i odcisnąć z wody, w rozdrabniaczu rozdrobnić - mieloną łopatkę wieprzową wymieszać z jakiem, tartą bułką, szpinakiem, kucharkiem, pieprzem na kleistą masę na dłoni zrobić placuszek z mielonego i nałożyć czubatą łyżeczkę koziego sera lub jak lubisz to fety, nakryć porcją mielonego i uformować kotlety-kule prawie jak piłka tenisowa układać w naczyniu do pieczenia posmarowanego
W Mojej Kuchni Lubięśrodek i kroimy jabłka na nie za grubo. Gotowe krążki posypujemy cukrem cynamonowym. Krążki maczamy w cieście i smażymy na patelni do zarumienia z obu stron. Przed podaniem posypujemy placuszki cukrem pudrem, smacznego! ***** At the beginning, we make the dough. We mix the eggs with the sugar, then we add flour and milk and mix it again
Projekty ze smakiemPrzykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce,by ciasto podwoiło swoją objętość. Następnie odrywać małe porcje ciasta i spłaszczać tworząc kształt koła. Na środku każdego placuszka zrobić wgłębienie przy pomocy szklanki. Truskawki (mrożone rozmrozić i odsączyć) świeże pokroić na pół, mrożone całe wymieszać z obranym i pokrojonym w kostkę rabarbarem. Wymieszać z łyżką cukru. Owoce
Z miłości do słodkościCałotygodniowe zbieranie jabłek z sadu skusiło mnie na wykonanie tego wspaniałego placuszka, który przypomina mi czasy spędzane u rodziny na śląsku. Ciasto łączy w sobie orzeźwiający smak jabłek, doprawiony nutką aromatycznego cynamonu, który nie dość, że wpływa na smak ciasta, to również na jego fantastyczny zapach. Jednak nie tylko wnętrze tego ciasta jest zachwycające, już same okruszyny smakują wyśmienicie
Kuchenne aromatysmażenia Sposób 5 jajek ugotować na twardo, schłodzić, obrać. Do mielonego mięsa dodać pozostałe jajo, bułkę namoczona w mleku, majeranek, przyprawę, sól, pieprz. Z wyrobionej masy uformować 5 placuszków, do każdego włożyć ugotowane na twardo jajo i zawinąć. Obtoczyć w tartej bułce i usmażyć na gorącym oleju. Podawać z ziemniakami i surówką. Piosenka po której przechodzą
Kuchenne aromatykwaśną nutę, która idealnie balansuje słodycz. Wypieki z tymi różowymi łodygami, nawet te najprostsze, nigdy nie są nudne. A dżem z rabarbaru mogę jeść do wszystkiego - kanapek, naleśników, placuszków czy też jako dodatek do budyniu. Świetnie się sprawdza jako nadzienie bułeczek czy innych drożdżowych wypieków, a może nawet jako dodatek do sernika...? Ten jest wyjątkowy - z pomarańczowo-waniliową nutą
Pożeraczka, czyli raz adobrzebabcinymi perfumami. Jako że perfum robić nie potrafię, postanowiłam jego aromat zamknąć na dłużej w moim kulinarnym królestwie. Powstał bardzo fajny cukier puder, który będzie idealny do ciast, placuszków i naleśników. Kto wie, do czego jeszcze go użyję ;) SKŁADNIKI: 1 szkl kwiatów lilaka (bzu) 1 1/2 szkl drobnego cukru A jak to zrobić: Kwiaty bzu, zasypać cukrem i zmielić. Należy
Kuchnia w opałachźródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysoko wartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D- dlatego warto o nich pamiętać przygotowując posiłki, szczególnie dla dzieci. Małe, pulchne placuszki kochają dzieci i nie tylko. To idealne słodkie śniadanie lub podwieczorek. Do ciasta na placki nie dodałam cukru, słodkości dodadzą im dodatki. Tradycyjne amerykańskie pancakes je się z syropem klonowym
Smakowity Blog Kulinarnyformujemy lekki dołek i umieszczamy trochę nadzienia. Bardzo podobnie do lepienia pierogów zamykamy nadzienie w cieście i spłaszczamy w dłoni. Nadzienie będzie nam wypływać, nic nie szkodzi. Kładziemy gotowego placuszka na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne jest aby zachować duże odstępy na blaszce do pieczenia, ponieważ ciasteczka bardzo się rozrastają. Zapiekamy ciastka w temp 200 stopni około 20 minut
upichconaTakie piękne śniadanko dostałam w dniu 18 urodzin :) Placuszki serowe chciałam przygotować już dawno temu. Te przygotowane przez moją Mamę są podobne do małych omlecików. Nie zawierają prawie w ogóle dodatku mąki, jedynie troszkę płatków owsianych. Zostały pięknie podane, z jogurtem i kawałkami świeżych, pysznych truskawek :) Składniki : 2 łyżki płatków 2 jajka 100 g twarożku Płatki zmielić na mąkę
Chocolate Muffin Blog