placuszki - 9050 przepisów (strona:452/604)

37. Bardzo kakaowe naleśniki jaglane z kremem cytrynowym 175

nadzieję, ze i Wy spędzacie aktywnie czas wolny, nie marnując go przed telewizorami, komputerami.  Dzisiaj kakaowe naleśniczki, które były robione specjalnie dla mojego łakomczuszka, który kocha wszelkie placki, placuszki, naleśniki. Tak, więc standardowo musiałam wykombinować jakąś niecodzienną wersję jego ulubionych przysmaków. On to ma ze mną dobrze.. hihi :)  Wychodzi 7 naleśników, 1 to ok. 71g = 118kcal. Krem

Be Fit Be Strong
51. Orkiszowe placki z mascarpone z sosem bananowym 174

miksujemy w malakserze lub blenderem na jednolitą konsystencję bez grudek. Smażymy na patelni muśniętej olejem kokosowym bądź oliwą z oliwek na średnim ogniu, pamiętając o zasadzie: 1 łyżka = 1 placuszek . W międzyczasie możemy przygotować sos. Mieszamy składniki do uzyskania gładkiej struktury. Po usmażeniu układamy na talerzu i polewamy sosem. U mnie z wiórkami kokosowymi i chipsami bananowymi. Smacznego

Be Fit Be Strong
JAGODZIANKI SIOSTRY ANASTAZJI 885

ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto jest dobrze wyrośnięte, jeżeli powiększy swoją objętość dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice, urywać małe kawałki ciasta i formować z nich placuszki na środek kłaść jagody następnie sklejać i formować w dowolny kształt. Gotowe bułeczki posmarować  jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka. Można jeszcze odstawić na 10 minut aby podrosły , następnie piec

RAROSSA
Falafel 115

nią poradzi. Do zmielonej ciecierzycy dodajemy przyprawy i zioła. Wyrabiamy ręką dodając 3-4 łyżki zimnej wody. Masa ma być tak wyrobiona, że po ściśnięciu ręką zostaje kształt placuszka. Falafele smażymy na rozgrzanym oleju. Niektórzy smażą w głębokim tłuszczu, ale ja wolę delikatniej odsączamy na ręczniku i jemy. Smacznego! OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Post Falafel pojawił się poraz pierwszy

ladykitchen
Jagodzianki, jak z cukierni 406

ciągle coś się gotowało, ważne by ciasto było w ciepłym miejscu. 6. Opruszyć ciasto mąką i formułować w wałki. 7. Kroić duże paski alla kopytka 8. Z kopytek robić placuszki. 9. Na środek nałożyć jagody wymieszane z cukrem i mąką 10. Skleić ciasto jak do pieroga. 11. Odwrócić i uformować podłużną bułeczkę 12. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

KreatywnePiny
Pierogi truskawkowe na maślance 218

truskawek, które czasem trudno jest "upchnąć" w pierogu, robię trochę inaczej. Formuję z ciasta wałki jak na kopytka, kroję na grubsze plastry, a następnie pojedynczo wałkuję formując lekko owalne placuszki. Łatwo je nadziewać truskawkami i sklejać. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Od momentu, gdy woda powtórnie zawrze gotować około 10 minut. Odcedzić. Polać roztopionym masłem, posypać cukrem

Praktyczna pl
Śniadaniowy torcik naleśnikowy czekoladowo- malinowy 198

pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie 1 łyżeczka miodu   Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy

Chocolate Muffin Blog
Placuszki z kaszy jaglanej, awokado i kurczaka 167

potrzeba, można doprawić ją świeżo mielonym czarnym pieprzem, ja jednak użyłam cytrynowego. Patelnię rozgrzewamy z niewielką ilością tłuszczu. Łyżką wykładamy na nią masę (jak przy racuchach) i tworzymy niewielkie placuszki. Smażymy po kilka minut, aż z każdej strony będą rumiane. Zdejmujemy je z patelni na ręcznik papierowy, a następnie układamy na talerzu. Podajemy ciepłe ze świeżym, pachnącym czosnkiem sosem tzatziki

Kuchenna Kontrrewolucya
Knedle z truskawkami 140

mich szypułki. Jeśli truskawki są duże podzielić je na mniejsze kawałki. Ziemniaki włożyć do miski lub na stolnicę, dodać mąkę, sól i jajko. Zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie placuszki, na środek układać truskawki i dokładnie zlepiać ciasto jednocześnie formując kule. Gotowe knedle układać na talerzu lub tacce oprószonej mąką. Knedle wrzucać na osolony wrzątek i gotować 3-4 minuty

Mama Gotuje
Racuszki kukurydziane z zsiadłego mleka 151

olej do smażenia Wykonanie: Wsypać do miski obie mąki, wbić jajka, wlać zsiadłe mleko( może być kefir lub maślanka) dodać sól do smaku, sodę oczyszczoną. Wymieszać składniki, kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej i smażyć złociście z obu stron. Smakują wybornie z sezonowymi owocami i ewentualnie z bitą śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Nieźle nadziane jagodzianki z waniliową kruszonką. 133

Jagody połączyć z mąką, cukrem oraz bułką tartą. 6. Wyrośnięte ciasto podzielić na ok. 20 niedużych porcji z każdej uformować kulę wielkości moreli.  7. Kulę należy uformować w placuszek. Na środek nałożyć dużą łyżkę jagód i zakleić jak pieroga. Końce pieroga zawinąć pod spód i złączeniem do dołu ułożyć na wyłożónej papierem do pieczenia blaszcze. Tak samo postąpić

DefinicjaSmaku
Ciasteczka gryczane z masłem migdałowym, bakaliami i chia / FIT 150

kule wielkości sporego orzecha włoskiego i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec zwilżamy łyżke wodą i przy jej pomocy spłaszczamy ciastka, tak aby przybrały kształt okrągłych placuszków. Pieczemy w 170-180 stopniach przez 20-25 minut. Ciasteczka powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Smacznego

DefinicjaSmaku
Dżem truskawkowy 146

wraz z naleśnikami. Gdy truskawki staniały przygotowaliśmy zapasy na zimę. Taki dżem świetnie nadaje się do wypieków – np. przełożenia ciasteczek lub tortu. Warto go zjeść do naleśników , pankejków , placuszków lub chałki. Pamiętajmy tylko, że do dżemu nie nadają się każde owoce – trzeba wybrać te dojrzałe, słodkie i nieuszkodzone. Gdy wybierzemy truskawki twarde i niedojrzałe – dżem może się

Poezja smaku
Jaglane ciasto z waniliowym twarożkiem i czereśniami 207

masła i cukru. Z twarożkiem także nieco kombinowałam i dodałam ptasie mleczko - samą iście waniliową piankę, bez czekolady. I to był strzał w dziesiątkę! :) Obawiałam się zakalca, ale niepotrzebnie. Placuszek wyszedł naprawdę pysznie, a najbardziej zadowolony był tata. Zachwycił się jego smakiem pomimo, że jest wierny tradycyjnym potrawom i wypiekom. Serdecznie polecam!~ Składniki (na tortownicę o śr. 23 cm) : Ciasto

Kuchnia Ellie
Placuszki z młodej kapusty ze szpinakiem 133

pyszna, zresztą na surowo też jest obłędna. Dzisiaj dołożyłam do niej szpinak, który uwielbiam i w rezultacie pyszne placki, prawie kotlety cieszyły nasze brzuchy. Zróbcie sobie koniecznie, wszystkim zasmakuje. Placuszki z młodej kapusty ze szpinakiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie