mogę się zebrać do stanu sprzed. Cóż... Może w końcu się uda. Póki co jednak prym na śniadanie wiodą u mnie owsianki, domowa granola, naleśniki i wszelkiej maści placuszki. Takie typowo jesienne śniadanka. Chleb zszedł na dalszy plan, i muszę przyznać, że nawet specjalnie mi go nie brakuje. Ale skoro trafiła się okazja (i to nie byle jaka!), zakasałam rękawy
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkiem imbiru rozgrzewa i wzmacnia odporność. Co zrobiłam z dyni znajdziecie tutaj [ klik ] Tu połączyłam dynię, płatki owsiane i mąkę gryczaną a placki są pyszne i puszyste, polecam. Placuszki z dyni i płatków owsianych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieAksamitne puree z dyni, doskonałe do ciast, babeczek, placuszków lub na wytrawnie. Podstawa naszych jesiennych, aromatycznych wypieków ;) Puree możemy przygotować na dwa sposoby: zapiekając lub gotując. Zarówno jeden jak i drugi sposób jest sprawdzony i bardzo dobry. Składniki: (na 2 średnie słoiczki) 1 mała dynia Przygotowanie: Dynię przekroić na ćwiartki i za pomocą łyżki oczyścić z nasion. Przekroić jeszcze
Nastoletnie Wypiekanieścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z cynamonem i dodajemy do ciasta. 3. Wszystko razem mieszamy. 4. Na patelni rozgrzewamy olej, dajemy małe porcje ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Wyciągamy i odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. 5. Racuszki układamy na talerzu. 6. I posypujemy cukrem pudrem Diamant. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkimąką, dodać pozostałe składniki, wymieszać dokładnie, doprawić do smaku. 3. Łyżką nakładać porcje masy ziemniaczanej na rozgrzany olej (masa jest gęsta więc należy ją "ugnieść" na patelni formując placuszki - ja robię to łyżką maczaną w zimnej wodzie - wtedy ciasto nie przykleja się do niej) i smażyć na złoto z obu stron. Podawać z ulubionym sosem - u mnie z pieczarkowym
Kto ugości moich gości?Proste i szybkie placuszki z twarogu, które są tradycyjną potrawą kuchni rosyjskiej (Сырники) i ukraińskiej, gdzie nazywane są również tworożnikami (творожники). Najczęściej podawane są ze śmietaną (u mnie gęsty jogurt) i konfiturą. Masa jest zbliżona do tej na nasze pierogi leniwe, jednak nie ubija się białek, co znacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają się
Pełny talerzstolnicy uformować z ciasta wałek i odcinać równej wielkości kawałki. Powinno wyjść mniej więcej 14 sztuk (zależy jak duże będą śliwki) . Każdy kawałek rozpłaszczyć w dłoni na cienki placuszek, położyć połowę śliwki i oblepić ją ciastem kształtując kulkę. W razie potrzeby ręce posypywać mąką. Odkładać sklejeniem w dół. Kłaść na lekko osolony wrzątek i od chwili wypłynięcia klusek
Maślane ciasteczkonadzieję, że i Wam się spodoba ;) Gorąco zapraszam i oczywiście polecam domowe drugie śniadania;) W skład dzisiejszego zestawu wchodzą: Śniadanie - papryka faszerowana serkiem wiejskim z przyprawami Lunch - placuszki bananowe z przepisu Malwiny z bloga Filozofia Smaku , które najlepiej smakują z czekoladą ;) Smacznego! PS. Moje faszerowane papryczki chcialabym dodac do kilku paprykowych akcji, choc moze
Codzienne Gotowanieognia i dodac posiekane pistacje. Zwilzyc dlonie, nabierac masy zewnetrznej, formowac z nej kulke mieszczaca sie w dloniach, nastepnie zrobic w niej zaglebienie i nieco rozgniesc ciasto, formujac maly placuszek, lyzeczka nakladac farsz, ugniesc, a nastepnie zlepic warstwe zewnetrzna tak jak pierog, dokladnie zagniesc, wygladzic i ukladac na papierze do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 30-45 minut. Podawac
Codzienne Gotowaniesię w domu jeszcze jedna dynia, będzie dyniowo i pomarańczowo ;) Śniadanie : Sałatka z tuńczyka, karczochów i ryżu. Lunch : Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym na mleku z ryżem. Przekąska : Placuszki dyniowe smażone bez tłuszczu. Smacznego
Codzienne Gotowaniemnie jakoś nadal nie bardzo czuję, że nadeszła. Niestety. Jest chłodno, wietrznie i mokro. To jednak nie przeszkadza mi w przygotowaniu pysznego jedzonka do pracy ;) Śniadanie : Placuszki jogurtowe Lunch : Tortille z grillowana piersią z kurczaka w przyprawie 5 smaków z warzywami (sałata, pomidor, cebulka) Przekąska : Owoce (kiwi, truskawka) Smacznego
Codzienne Gotowaniemąki – uważajmy, by nie przesadzić, bo ciasto zrobi się twarde. Ważne jest wystudzenie kaszy – ciepła znacznie bardziej się klei. Urywamy po kawałku i obsypanymi mąką dłońmy formujemy placuszki, układamy wydrążoną śliwkę i rolujemy knedle. Gotujemy we wrzątku po 4 minuty od momentu wypłynięcia. Uwaga! Jeśli ktoś lubi słodkie, każdą śliwkę przed zrolowanie dodatkowo obsypuje odrobiną cukru. Smacznego
Ostra na Słodkomusieli się zastanawiać nad różnicą między kiszeniem a kwaszeniem… :) Bliżej świąt dodam przepis na kapustę z grzybami, bez której nie wyobrażam sobie Wigilii, a póki co zapraszam również na placuszki z kiszoną kapustą, czyli Fuczki :) Fuczki Przepis bierze udział w akcji
Trzeci talerzWprowadźmy je do swojej diety i żyjmy smacznie i zdrowo. Na blogu będziecie mogli znaleźć inspirujące i smaczne przepisy z produktami firmy Ziarenkowo . Już dziś zapraszam Was na "Jabłkowe placuszki z kaszy manny z cynamonowymi ziarenkami
Słodkie okruszkisól pieprz Przygotowanie Ziemniaki dokładnie umyłem, ugotowałem w mundurkach. Wystudziłem. Zmieliłem, wbiłem 2 jajka, dodałem mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobiłem gładkie ciasto. Z ciasta uformowałem wałek, pokroiłem na placuszki, na każdym ułożyłem, pasek żółtego sera i porcję farszu, zawinąłem i uformowałem kotleciki. Smażyłem farszynki na złoto na smalcu. Farsz : na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem pokrojone w dość dużą kostkę
R'n'G Kitchen