Pyszne drożdżowe placuszki z owocami, kto by się nie skusił. Najbardziej je lubię gdy są jeszcze ciepłe, takie prosto z patelni. Zawsze wtedy, przypomina mi się moja mama, która mówi: " Nie jedź takich gorących, bo cię będzie brzuch bolał." Ale co tam : "Na przekór mamie, odmrożę sobie uszy ;)." SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki szczypta soli 1/3 kostki świeżych drożdży 1 łyżka
Kuchnia w opałachmąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta formować grube wałki i pociąć je na 3-4 centymetrowe kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyć na okrągły placek. Na środku każdego placuszka kłaść śliwkę bez pestki, zawinąć ją w ciasto i utoczyć kule. Knedle wrzucać na gotującą wodę i gotować tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Masło roztopić, dodać bułkę tartą
Kuchnia w opałachdodajemy je do ciasta. Całość dzielimy na dwie porcje. Do jednej z nich dodajemy kakao i mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i łyżeczką wykładamy porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżeczka). Placki smażymy po kilka minut z każdej strony. Gotowe placki przekładamy na talerz i pałaszujemy
Kuchenny Skrawek Niebapieczarki. Doprawiam solą i pieprzem. Smażę do momentu odparowania wody. Mięso wraz z pozostałymi składnikami wyrobić na gładką masę. Formę do muffinek (12 gniazd) wysmarować olejem. Formować z mięsa placuszki i wypełniać nimi otworki formy tak, aby powstało gniazdko.Formować delikatnie nie przygniatając mocno mięsa do formy. W powstałym dołku umieścić farsz. Tak uformować całość i wstawić do piekarnika nagrzanego
O kuchni z uczuciemKolejne placuszki :D Tym razem dla miłośników kaszy gryczanej. Są łatwe i szybkie w przyrządzeniu. Mają zwartą strukturę, więc się nie rozpadają przy przewracaniu. Idealnie nadają się na I lub II śniadanie w pracy/szkole/na uczelni. Ja do swoich nie dodawałam słodzidła ani owoców, dlatego nie były słodkie, ale myślę, że będą doskonale łączyć się na przykład z jabłkiem,gruszką
Kuchenny Skrawek Niebazemleć. Ubić pianę z 2 białek, dodać do zmielonego mięsa wraz z żółtkami, solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Wariant I /z patelni Z mięsa formować płaskie placuszki, na środek nakładać przestudzony szpinak, boki zawijać tworząc pulpety. Standardowo panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażąc na rozgrzanym tłuszczu. Wariant II / z wody Rozwinąć folię spożywczą, skropić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamąki orkiszowej (może być inna) 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól + dowolne dodatki Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem i smażymy na niej placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas smażenia, patelnię przykrywamy pokrywką). Gotowe przekładamy na talerz i podajemy np. z sosem wiśniowym , kremem orzechowym lub posmarowane masłem z awokado
Kuchenny Skrawek NiebaWitajcie :) chociaż już póżno to zapraszam jeszcze na pyszne placuszki serowe :) Nadają się do kawki a także można podać je na obiad z musem truskawkowym lub malinowym szczególnie wtedy gdy nie mamy czasu na przygotowanie jakiegoś dania
Sama słodycz i szczypta chilipełni zrelaksowani rzecz jasna), w kuchni będą już na Was czekać gotowe maleństwa. Co można przygotować z ugotowanych buraczków? Barszcz wigilijny, różnego rodzaju sałatki, przeciery, surówki, placuszki i co tam sobie jeszcze wymyślicie :-) Buraczki (bulwy): 50 g -70 g Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 20 min Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: wedle uznania Buraczki (bulwy) średnie
Szybko SzybkowarLeciutkie, zdrowe i puszyste placuszku sprawdzą się na niemalże każdą porę, czy to śniadanie, czy podwieczorek :) Jabłko niebiańsko rozpływa się w ustach, a ciasto jest delikatne i mięciutkie :) Mniam :P Co nam potrzeba: - 2 jabłuszka - 1 szklanka mąki (z braku pełnoziarnistej użyłam zwykłej) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cynamonu - słodzidło
Zdrowie na języku :Ppatelnie nakładamy po jednej łyżce ciasta. Zmniejszamy ogień, gdy pojawią się pęcherzyki - przewracamy na drugą stronę. Polewamy miodem albo jogurtem, dodajemy owoce itp. Z podanego przepisu wychodzi ok. 10 placuszków :) Smacznego
Zdrowie na języku :Pautorka to temperatura posiłków. W okresie jesienno - zimowym dania powinny być ciepłe, aby syciły na dłużej i rozgrzewały organizm. I tak poznasz przepisy na przygotowanie własnej owsianki, granoli, jaglanki, placuszki serowe, róże omlety. Przedstawione ich zdjęcia są niezwykle barwne i można wywnioskować, że przepisy te są bardzo smaczne :) Przed ostatni rozdział to odpowiednio dostosowana ułożona dieta jesienno - zimowa , pełna ciekawych
Zdrowie na języku :Pmąk bezglutenowych. Odznacza się niską zawartością tłuszczu, a dużą białka, lekko słodkim smakiem i delikatnością, którą nadaje swoim wypiekom :) Można ją zastosować do: wypieku babeczek, ciast, naleśników, pieczywa, placuszków, omletów, jako substancję zagęszczającą, dodatek do jogurtów, jako posypka różnych dań czy w formie panierki. Mąka kokosowa dzięki dużej zawartości błonnika wchłania większą ilość płynów niż inne rodzaje mąk, koniecznie trzeba
Zdrowie na języku :Pniego "suchsze". Sól dodana w idealnych proporcjach. W składzie znajdziemy tylko migdały i wcześniej wspomnianą sól, dokładnie sól morską. Podsumowując - pychotka! Idealne do różnych słodkości, typu gofry, naleśniki, placuszki, ale także do owsianki, jogurtu czy po prostu wyjadania ze słoiczka :) Olej kokosowy W 90% składa się z tłuszczów nasyconych o średniej długości łańcucha, które przekształcane są przez organizm
Zdrowie na języku :PUgotowałam za dużo ryżu, w dodatku wyszedł jakiś taki kleisty... No cóż, zdarza się. Szkoda mi go było wyrzucić więc pomyślałam o przepisie na placuszki, który od jakiegoś czasu ciągle odkładałam na później - to był strzał w 10! SKŁADNIKI: 1 torebka ryżu ugotowanego 1 jajko 1 i 1/4 szklanki mleka 1 łyżka cukru szczypta soli 1 i 1/2 szklanki mąki
Kto ugości moich gości?