placuszki - 9092 przepisów (strona:466/607)

Bułki do hamburgerów i nie tylko 223

porcję po około 57 g każda. Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie każdą kulkę ciasta rozwałkować na placek o średnicy 9 cm. [ rozwałkowałam ciasto i wycięłam kubkiem kółka ] .Placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm odstępy, przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie wyschło podczas ostatniego rośnięcia.Odstawić w ciepłe miejsce

Moje domowe kucharzenie
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 202

określenie: ciapaja :)). 2. W między czasie masło kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby nam nie wyrósł za bardzo podczas pieczenia

My Culinary Art
Truskawki w śmietanie- kawa od Skworcu 163

zimno, dodatkowo potwornie leje i wieje! Jeślibym nie zaświeciła światła, to bym się przewróciła na środku pokoju ! Ciemno, zimno, zle tak ! Musiałam zadziałać. Przywowlałam wspomnienie lata...truskawek w śmietanie, placuszków śmietankowych z truskawkami..koktajlii..napojów....i ha! Zaświeciła mi się lapmka! Przecież ja nie potrzebuję wspomnień truskawek...o! Ja mam truskawki w śmietanie przecież..Mam kawę od Skworcu ! TRUSKAWKI

Z Kuchni Do Kuchni
" Dachóweczki "do niedzielnej kawki. 411

aromat rozpuścić i ochłodzić. Połączyć z masą z białek, dodać cienkie paseczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i wymieszać. Blachę do pieczenia wysmarować masłem i łyżką nakładać ciasto tworząc cienkie placuszki o średnicy około 10 cm. Piec w temp 180-200stop. od 3-5 min. Podejrzeć po 3 min, aby nie przypalić. Gorące ciasteczka nakładać na wałek do ciasta lub inny

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z awokado. 181

zagotowany bulion, dobrze wymieszać .Doprawić solą ,sherry, pieprzem i odstawić. Mąkę kukurydzianą zagnieść z małą ilością wody, ciasto powinno być twarde. Rozwałkować zawinięte w papier  pergaminowy na cienki placuszek. Upiec na dobrze rozgrzanej żeliwnej patelni z obu stron na żółty kolor, pokroić w cienkie paseczki i dodać do zupy. Im bardziej dojrzałe awokado ,tym zupa jest bardziej kremowa. Chodzi

Kulinarny karnet Christophera
Bułeczki do szkoły. 179

oraz sól. Włączyć robot i wyrabiać ,aż utworzy się zwarta masa, kula. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść, utworzyć wałek, podzielić na kawałki. Z każdego kawałka uformować placuszki . Posypać natką pietruszki, położyć 1 pomidorek i 1 kulkę mozzarelli, zawinąć i skleić. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Ułożyć na blasze sklejeniem na spodzie. Piec w temp.180 stop

Kulinarny karnet Christophera
Na grzyby przepisy z borowikami 224

przewód pokarmowy. Opublikowałem sporo przepisów z różnymi grzybami, a teraz przedstawię kilka z tymi najszlachetniejszymi czyli borowikami. Torcik sezamowy z borowikami   Oryginalna przystawka ze smacznym prostym sosem. Składniki. Placuszki sezamowe 50 g sezamu białego 10 g maku 20g masła 5 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 10 g miodu lipowego Sos cebulowo - koperkowy. 100 ml śmietany

Kulinarny karnet Christophera
JAGLANY KREM Z AWOKADO Z MIODEM. 279

suchej kaszy) 2-3 łyżki ulubionego miodu sok z 1/2 cytryny Wszystko razem dokładnie zmiksować na pastę. Trzymać w lodówce do 2-3 dni. Idealny do kanapek, naleśników czy placuszków na słodko. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Zawijaski z mielonego mięsa z pieczarkami 224

popieprzyć. Podzielić na 5 porcji. Pieczarki opłukać, osuszyć, pokroić w talarki. Podsmażyć na oleju, zestawić z ognia, dodać po łyżce stopionego masła i bułki tartej. Farsz nałożyć na placuszki mięsne, zlepić je i uformować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.   źródło,,mięsa siostry Marii

Apetyczna babeczka
Wielkanocne zajączki 185

Nakryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.  3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść, podzielić na 16 części. Z każdego uformować kulę, lekko ją przypłaszczyć. Każdy placuszek naciąć nożem do połowy, uformować głowy zajączków wraz z uszami. Zajączki umieścić na blaszce w dużej odległości od siebie. Temperaturę ustawić na 175 C. 4. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować

Apetyczna babeczka
Zbiór przepisów na potrawy z dyni 195

bloga wszystkie przepisy z jej użyciem. Całkiem sporo się ich nazbierało:)) A niebawem pojawią się na blogu nowe, dyniowe wpisy... Zupa krem z dyni Racuszki z dyni   Placuszki serowo - dyniowe   Chlebek z dynią   Pianka z dyni   Tiramisu z dynią   Ciasteczka Whoopie Pies - czarne księżyce   Brownie z dynią   Klasyczne ciasto z dynią   Płonący

Z miłości do słodkości
OPONKI 158

łyżeczki soda 0,5 łyżeczki cukier puder do posypania olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Mąkę zagnieść z serem, cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą i jajkami. Ciasto rozwałkować na placuszki i wykrawać szklanką krążki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone oponki posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
Ciasteczka orzechowo owsiane 179

wymieszać. Płatki owsiane,wiórki kokosowe i orzechy dodać do masy,dokładnie wymieszać. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem,wysmarowanym tłuszczem. Z masy formować okrągłe kuleczki, lekko spłaszczyć,tak aby powstały placuszki. Układać ciasteczka na blasze,piec ok.20 minut w nagrzanym do 180 stop.piekarniku. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id

Kuchnia Danusi
Pączki oblane lukrem i czekoladą 184

tego dodać podgrzane składniki i drożdże z żółtkami. Ciasto dobrze wyrobić rękami, odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkować ciasto na grubsze placki. Szklanką wykrawać okrągłe placuszki, na środku każdego placka nałożyć niewielką ilość marmolady, zlepiać okrągłe paczki. Zostawić aby pączki dobrze wyrosły. W głębokim garnczku rozgrzewamy tłuszcz, wyrośnięte pączki kładziemy na tłuszcz i pieczemy z obu stron

Kuchnia Danusi
Pierogi z jagodami 180

oliwę, stopniowo do mąki dolewać ciepłą wodę, zagniatając ciasto. Ciasto dokładnie wyrobić.  NADZIENIE: Jagody opłukać, osuszyć. Wymieszać jagody z bułką tartą i cukrem. Ciasto rozwałkować na cienkie placuszki, szklanką lub foremką do pierogów , wykrawać krążki. Na każdym krążku ciasta układać łyżeczkę jagód, dobrze zlepiać.  Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.4 minuty od wypłynięcia. Podawać pierogi

Kuchnia Danusi