trochę więcej mleka lub kremówki. Jeśli za rzadkie to możemy zagęścić trochę orzechami lub mąką :) Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i wałkujemy do uzyskania placuszka. Smarujemy nadzienie i zwijamy w rulonik. Taki rulonik składamy na pół. Przecinamy go w połowie, pozostawiając nie przecięte ok. 2 cm. Wywijamy rozcięte części na boki, tak by powstał
Aga w kuchniosolonej wodzie. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostudzenia. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy mąkę, jajka i zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasto, formujemy kulkę i rozklepujemy na placuszek. W środek wkładamy połówkę śliwki - w miejsce pestki wlałam trochę miodu (ok. 1/2 łyżeczki). Zawijamy brzegi ciasta na śliwkę, tak by powstała nam kulka. a śliwka była w środku. Z tego
Aga w kuchnizostała poporcjowana, umyta, dołożyłam wszystkich jarzynek. Doprawiłam przyprawami i wlałam filtrowanej wody. Całość przykryłam szczelnie pokrywką i położyłam na najmniejszy palnik.Gotowalam prawie pół dnia. Zebrałam łyżką tłuszcz- podobno niesamowite placuszki wychodzą, można na nim smażyć , dusić i dodawać do kapusty z grzybami. Moja kaczucha nie była za bardzo jednak tłusta. Rosół z kaczuszki podałam z makaronem krajanka. Smak jest niezapomniany
Z Kuchni Do Kuchniściereczka i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym jajkiem, układamy cebulę z makiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy cebularze około 20-25 minut. insertCookd("bd8d3a2ee2034bfd647777338d4f5179
Kulinarne przygody Gatitypatelni podgrzewamy olej i smażymy warzywa, do lekkiego przyrumienienia. Przyprawiamy i odstawiamy do przestygnięcia Gdy ciasto już wyrośnie dzielmy je na kawałki i każdy wałkujemy. Placuszki układamy na papierze do pieczenia, brzegi malujemy rozkłóconym jajkiem, układamy na nich farsz i posypujemy serem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzewamy
Kulinarne przygody Gatitydynia z sosem grzybowo - serowym okazała się być rewelacją ! Na blogu znajdziecie też inne dyniowe propozycje. Na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Placuszki dyniowe na słodko Sałatka z pieczonej dyni i fety Zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym Zupa-krem z pieczonej dyni I na słodko: Dżem dyniowy z pomarańczami Przyprawa
Kulinarne przygody Gatitywymieszało i nakładało, ale nie za drobno, żeby nie wyszła paćka ;) ) 3. Pieczarki dodajemy do ciasta, dolewamy mleka w razie potrzeby, dodajemy sól, pieprz i mieszamy. 4. Smażymy niewielkie placuszki na dobrze rozgrzanym oleju, na małym ogniu, żeby pieczarki doszły, po czasie przewracamy na drugą stronę. Kaloryczność: 1 porcja - ok. 390 kcal Smacznego
Malowane smakiemFashionelkowych. Mocno czekoladowych na poniedziałkowego kopa. Makaronowych , konkursowych. Sentymentalnych a'la Manekin . Greckich rulonikach. Mamusinych trójkątach. Bankejkach . I żurawinowych placuszkach Pana Kejka . I w ogóle pierwszych pankejkach. Ale pierwsze z tiramisu. Jeśli nie na kolację. To na śniadanie w sam raz. Wystarczy odgrzać
bastalenaszklanki wody, może ciut więcej), wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. (Lub wersja 2: dzielimy ciasto na 6-7 małych kulek i każdą rozwałkowujemy na okrągły placuszek ;) ) 4. Na kawałki ciasta wykładamy kurczaka z warzywami i zalepiamy. Jak zostanie, resztę zajadamy czekając aż ugotują się pierogi ;) 5. Pierożki wkładamy do parowaru i gotujemy 10 min. Kaloryczność: porcja
Malowane smakiemPrzepis na te placki wyszukałam w książce Gino D'Acampo "Buonissimo, Najlepsze potrawy z kuchni włoskiej" . Polecam tę książkę, można w niej znaleźć łatwe i naprawdę smaczne przepisy. A placuszki no cóż chrupkie, lekkie, po prostu poezja smaku. Składniki: 200g mącznych ziemniaków 2 łyżeczki posiekanych świeżych liści majeranku lub tymianku, plus 1-2 gałązki do przybrania 1 dymka, drobno posiekana
Gorący kąsekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne placuszki z serem ricotta i bananami. Idealne na podwieczorek lub śniadanie dla całej rodziny. Posmakują szczególnie dzieciom Przepis znalazłam tutaj . Post Placki z ricottą i bananami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujebiałego sera sól Przygotowanie : Obrane , ziemniaki i ser zmielić Dodać do tej masy jajko , mąki ,szczyptę soli - zagnieść Z uformowanego wałka odcinać po kawałku , rozgnieść na okrągłe, dość cienkie placuszki Smażyć na rozgrzanym oleju zna rumiano z obydwu stron Podawać z cukrem lub śmietaną, można same bez dodatków, a z surówką
Proste Potrawycałość nie przywarła do niej Do garnka wlewamy ok. 2 l. wody, solimy i gotujemy Masę ziemniaczaną kroimy na mniejsze kawałki i odkrawamy taką ilość by zrobić mały placuszek Nakładamy na niego farsz mięsny, sklejamy i toczymy kulki Do GOTUJĄCEJ wody wrzucamy ostrożnie knedle- mieszamy delikatnie Gdy wszystkie wypłyną na wierzch pozwólmy im się pogotować około 5 min, Wyłączyć
Proste Potrawymoje ciasto było trochę luźniejsze niż na kopytka Ciasto rozwałkować cienko i wykroić krążki o średnicy 5- 8 cm, ja odkrawałam po kawałku i rozgniatałam ręką na okrągłe placuszki Rozłożyć na nich wystudzony farsz, sklejać brzegi Umoczyć w rozmąconym jajku, potem w bułce i smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor, ja o tym zapomniałam
Proste Potrawystolnicę i dalej wyrabiamy rękami Ciągle podsypujemy mąką , by nie przywarło do stolnicy Całość wyrobionego ciasta dzielimy na mniejsze kawałki i każdy osobno wałkujemy Z każdego placka wykrawamy okrągłe placuszki, a na nim wykładamy przesmażoną cebulę z kaszą, zlepiałam brzegi, gotowałam w posolonym wrzątku. Przygotowanie farszu : 1. Lekko ugniecioną, ugotowaną kaszę
Proste Potrawy