placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:222/314)

Rozpoczęcie sezonu grillowego, i tort z tej właśnie okazji 186

kremu maślanego) i owocami - będzie bardziej wiosennie i świeżo. W oryginale pieczone są trzy blaty ciasta w trzech tortownicach - ja mam tylko dwie, i w nich piekłam. Później każdy placek przekroiłam na pół - tort wyszedł bardzo wysoki. Miejcie to na uwadze - w trakcie układania warstw najlepiej wspomóc się papierem do pieczenia. Ogólnie przygotowanie ciasta to świetna zabawa - dodatek majonezu(...)jajka 75 g majonezu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki białego octu winnego mus owocowy: 250 g rabarbaru 300 g truskawek 4 listki żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny krem do przełożenia tortu: 500 m śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru krem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
chrupiące placki ze śmietaną... 170

Składniki: 10 średnie ziemniaki, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka kucharek, 1 sztuka jajka, 2 łyżki mąka pszenna, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba śmietana

W Mojej Kuchni Lubię
Rustykalne tartaletki truskawkowe z miętowo-cytrynową nutą 56

cytryny szczypta soli 1 małe jajko 3 łyżki lodowatej wody Na nadzienie: 1kg truskawek 4 łyżki cukru skórka otarta z połowy cytryny duża łyżka siekanej mięty płaska łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 4 łyżeczki bułki tartej 1 żółtko cukier trzcinowy do posypania brzegów cukier puder do oprószenia lody waniliowe/śmietankowe do podania – opcjonalnie   Do robota kuchennego wsypyjemy mąkę(...)listki mięty. Na to sypiemy cukier i albo rozcieramy w moździeżu lub na deskę, siekamy i rozcieramy nożem. Tak przygotowany aromatyczny cukier dodajemy do truskawek. Posypujemy je także mąką ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy. Wstawiamy do lodówki do chwili użycia.   Nagrzewamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.   Wyciągamy schłodzone ciasto z lodówki. Delikatnie oprószamy stolnice

Smaczna Strona
Pani Walewska – pychotka na dużą blachę 157

dużej blaszce beza w środek ciasta. 6 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodałam po łyżce cukru i wciąż ubijałam aż masa była bardzo gęsta. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i mieszałam za pomocą szpatułki. Uwaga: beza na jedną dużą blaszkę będzie z połowy składników(...)Jedną bezę posypałam migdałami ( to będzie wierzch ciasta). Ciasto bezowe pieczemy 40 minut w 160 stopniach C ( ja piekłam jedno ciasto na górze, drugie na dole, jednocześnie). Po upieczeniu placki studzimy. Masa budyniowa: składniki i wykonanie. 750 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g) pół szklanki cukru 2 żółtka kostka masła (200g) 1 łyżka maki pszennej Pól

Ania gotuje
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 146

lokalne superfoods jak rokitnik czy jagody. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda domowy chleb, grzaniec z tarniny, tarta na ziemniaczanym spodzie, różyczki kalafiora w glazurze, sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem, skańska brązowa kapusta w wersji wege i oczywiście skandynawskie kanapki na bogato. Zielone Boże Narodzenie Autorka: Karoline Jonsson Wydawnictwo Marginesy 5. Jajko. Zofia i Katarzyna(...)mamę i córkę. Zofia i Katarzyna Pilitowskie wychodzą z założenia, że jajko pasuje do każdego dania i do każdego posiłku. Jajko może być przecież na miękko, w zupie, w plackach, w cieście, w pasztecie, w szakszuce, tortilli, naleśnikach z serem i w leniwych pierogach. Można je jeść przez cały dzień, ale śniadanie bez jajka to nie śniadanie. Prawie każdy

Ugotowane pozamiatane
Rafaello na Krakersach 77

czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek kokosowych 400g masła 6-7 łyżek ajerkoniaku 2 opakowania krakersów WYKONANIE: W połowie mleka roztrzepać żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Drugą połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Z całości ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć stopniowo dodając budyń na końcu kokos i ajerkoniak(...)600g śmietany 30% 5 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny odrobina gorącej wody WYKONANIE: Śmietanę ubijamy do gęstości dodajemy cukier puder na końcu żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Nakładamy na placka. Górę placka posypujemy wiórkami kokosowymi

Dziś Ja gotuje
Delikatne Ciacho Śmietanowe Cappuccino 180

mąki pszennej - 2 łyżki ziemniaczanej - 50g cappuccino - 250g margaryny WYKONANIE: Do połowy mleka dodać cukier i nastawić do gotowania. W drugiej połowie dokładnie rozmieszać żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Gdy mleko zawrze wlać mieszaninę i ugotować budyń, energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki. Odstawić do ostygnięcia. Ucieramy margarynę dodajemy stopniowo budyń, na końcu dosypujemy cappuccino i dokładnie(...)WYKONANIE: Dobrze schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy do gęstości, stopniowo dodajemy serek mascarpone, oraz cukier puder. DODATKI: około 20 herbatników ciemnych pół tabliczki mlecznej czekolady do posypania placka PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa cappuccino - herbatniki - masa śmietanowa - starta czekolada

Dziś Ja gotuje
Rafaello na Krakersach 156

czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek kokosowych 400g masła 6-7 łyżek ajerkoniaku 2 opakowania krakersów WYKONANIE: W połowie mleka roztrzepać żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Drugą połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Z całości ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć stopniowo dodając budyń na końcu kokos i ajerkoniak(...)600g śmietany 30% 5 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny odrobina gorącej wody WYKONANIE: Śmietanę ubijamy do gęstości dodajemy cukier puder na końcu żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Nakładamy na placka. Górę placka posypujemy wiórkami kokosowymi

Dziś Ja gotuje
Serniczek z jagodami zawijany w tortillę. 106

będzie naszym dzisiejszym deserem do popołudniowej kawy. 3 tortille 250 g twarogu półtłustego jajko 2 łyżki manny ksylitol do smaku 2 łyżki soku z cytryny szklanka jagód łyżką mąki ziemniaczanej łyżka cukru waniliowego cukier puder Do miski wrzucamy twaróg, jajko, sok i rozgniatamy widelcem. Jeśli ser jest mocno odciśnięty i twardy można dodać 2 łyżki śmietany. Słodzimy według własnego(...)jagoda była obtoczona w mące i cukrze. Na środek tortilli kładziemy 1/3 twarogu, lekko rozklepujemy. Na twaróg nakładamy 1/3 jagód i tak samo jak w poprzednich deserach z tym plackiem, składamy do środka. Kładziemy  ( łączeniem do spodu ) na zimą patelnię, podgrzewamy bardzo wolno cały czas pod przykryciem, po jakiś 3 minutach obracamy. Aby deser dobrze się przepiekł należy

Dieta moja pasja
Ciasto chlebowe z jagodami 131

jednej upieczemy chleb a z drugiej ciasto z jagodami. Na nasze ciasto przeznaczymy ok. 1/3.    Ciasta układamy w odpowiednich formach. Z kawałka przeznaczonego na ciasto z jagodami formujemy placek a na nim układamy jagody, dociskając je do ciasta.    Na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto na chleb nacinamy ostrym nożem a następnie  obie formy wstawiamy(...)minut.    Ciasto z jagodami upieczone, więc wyjmujemy je z formy.    Na 5 minut przed wyjęciem chleba  smarujemy go krochmalem z wody i mąki ziemniaczanej.    Po kilku minutach chlebek również jest gotowy.    Ciasto chlebowe z jagodami najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego

Maminek kulinarny
Relacja ze Street Food Festiwal - 16.06.13 Warszawa 119

bliskowschodnia Siriana podająca laffę z jagnięca koftą (która pyszni się na zdjęciu po prawej), kurczakiem lub falaflem oraz trzy rodzaje hummusów podawane z pitą. Spodobało mi się to, że placki był świeżo wypiekane na tyłach stoiska, co naprawdę było czuć jedząc laffę. Ja zamówiłam tę z falaflem, jako dodatki miałam marchewkę z pietruszką i sosy - była bardzo aromatyczna, świeża(...)Mahreb serwujący kebaba w bułce, baba ganoush, oliwki a nawet marokańskie trufle.   Ciekawą ofertę zaprezentowała Pani ze Smaku obfitości przygotowująca "na żywo" pierogi z jednym z dwóch farszów - ziemniaczanym a'la ruskim oraz z soczewicy. Po ulepieniu pierogi były smażone na tyłach stoiska. Dziewczyny z Le Targ przygotowały fajne kanapeczki z groszku i pieczarek. Podsumowanie Tłum ludzi, choć

Chilli Czosnek i Oliwa
PLACUSZKI Z KALAFIORA I SUSZONYCH POMIDORÓW 147

duży ząbek czosnku 6 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 pełne łyżki pestek słonecznika 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach, szczypta gałki muszkatołowej olej lub klarowane masło do smażenia. WYKONANIE Różyczki(...)łyżki zsuwamy je na rozgrzany olej. Spłaszczamy i smażymy po 3 minuty z każdej strony, do zrumienienia. U mnie najmniejsza moc dużego palnika. W razie potrzeby regulujemy moc płomienia (placki nie mogą zbyt szybko się przypiekać, bo w środku pozostaną surowe). Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.  Podajemy jako dodatek do obiadu lub np. z majonezem wymieszanym

cool and minty
Ekologiczne produkty Allos! 120

Plus za miły akcent w postaci nasion słonecznika. Skład również niczego sobie: pomidory 42%, nasiona słonecznika, marchew 10%, olej słonecznikowy, por 8%, przecier pomidorowy 5%, syrop z agawy, skrobia ziemniaczana, suszone pomidory 1,5%, czosnek 1,5%, zagęszczony sok z cytryny, sól morska, przyprawy (cebula w proszku, chili), substancja zagęszczająca: guma akacjowa . * Allos sos z wiśni amarena Skład(...)się podobnego smaku i absolutnie się nie zawiodłam. Smak jest mocno owocowy i słodki, podkreślony przez wanilię i lekką goryczkę gorzkich migdałów. Plus za brak rafinowanego cukru. Najlepszy do placków, gofrów i omletów :) * Allos pieczywo chrupkie amarantusowe wielozbożowe Ekologiczne pieczywo chrupkie, podobne do popularnego pieczywa z supermarketów, jednak ma w swoim składzie kminek, len i kolendrę, z którymi w tego

Poranek na słodko
Placki z kurczakiem i pieczarkami 130

https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Placuszki smakują rewelacyjnie i są bardzo proste w przygotowaniu. Zawsze nie nadążam ich smażyć - tak szybko znikają! Polecam! 300g filetów z

Di gotuje
Kotlety drobiowe 104

końcowy powala smakiem.   Składniki 300 g filetów drobiowych 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1 mała puszka kukurydzy 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 jajko mąka ziemniaczana (do zagęszczenia) 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę i paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Filety myjemy, osuszamy papierowym(...)osączoną z zalewy kukurydzę, jajko, musztardę, majonez, przyprawy, składniki mieszamy. Następnie dodajemy mąkę. Masa ma być gęsta. Na rozgrzany olej wrzucamy (łyżką) przygotowaną masę (mają wyjść takie a’la placki). Smażymy na złoto z jednej i z drugiej strony. Podajemy z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Placuszki z kuskusu z wędzonym łososiem i kremowym serkiem Apetina 180

kuskusu razowego 50 g serka typu śródziemnomorskiego Apetina light  z bazylią i oregano 1 mała czerwona cebula 2-3 ząbki czosnku 2 jajka 2 płaskie łyżki skrobii ziemniaczanej garść świeżego koperku garść świeżego szczypiorku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra Do podania: kremowy serek Apetina o smaku naturalnym łosoś wędzony koperek Kuskus prażymy na suchej patelni przez(...)przykryła kaszę), dodajemy płaską łyżeczkę soli i zostawiamy na 10 minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy ją w drobna kostkę, siekamy koperek (zostawiamy kilka gałązek do przyozdobienia placków) i szczypiorek, kruszymy serek sałatkowy Apetina, czosnek przeciskamy przez praskę. Po 10 minutach mieszamy nasz kuskus, jeśli nie wchłonął całej wody-odcedzamy go na sitku. Doprawiamy solą, pieprzem, 2 łyżeczkami

Zawsze głodna!
Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym 182

całości, wystudzić i zmielić. Surowe ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na małych oczkach a następnie odcedzić z wody. Surowe i gotowane ziemniaki połączyć ze sobą, dodać mąkę ziemniaczaną i zagnieść jednolite ciasto. Sposób wykonania nadzienia: Mięso pokroić na mniejsze części   i ugotować w wodzie z dodatkiem obranych warzyw, kostek rosołowych, ziela angielskiego,   liści laurowych. Całość gotować(...)warzywami 1 raz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do smaku i jajko. Z ciasta formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie, brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze. Gotowe kartacze wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 20 minut od chwili

Na słodko lub wytrawnie

Proponowane wyszukiwania