placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:222/314)

Ciasto serowo-makowe 62

pszennej 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% Składniki masa serowa: 1 kg gotowego sera na sernik 45 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 4 jajka rozmiar L 150 g śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Składniki masa makowa: 850 g gotowej masy makowej lub masa zrobiona w domu (znajdziesz(...)krojąc na mniejsze kawałki. Za pomocą dłoni zagnieć ciasto aż stanie się jednolitą kulą. Blaszkę wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wgnieć w spód, tworząc jednolity cienki placek. Nakłuj go widelcem i włóż blaszkę na 40-50 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Włóż blaszkę z przygotowanym spodem i zapiekaj 12-15 minut

nietylkopasta.pl
Truskawkowa tarta bezglutenowa 89

kruszonkę 60 g masła 60 g mąki ryżowej 80 g cukru 45 g szklanki mąki ziemniaczanej lub z amarantusa Instructions Do miski wsypać mąkę ryżową ( 150 g ), ziemniaczaną i mąkę z amarantusa, cukier i pokrojone w kostkę masło, palcami rozetrzeć masło wraz z mąką na drobny piasek, dodać jajka, zagnieść ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać pozostałą(...)zamrażalnika. Piekarnik rozgrzać od temperatury 180 st C. Formę do tarty o średnicy 34 cm ( jeśli nie jest ceramiczna ), należy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na cienki placek, wyłożyć nim formę, nakłuć widelcem na całej powierzchni ciasta. Wstawić do piekarnika, podpiec spód na złoty kolor, około 10 - 12 minut. Truskawki umyć i przekroić na trzy części

SprawdzonaKuchnia.pl
Pleśniak z porzeczkami i pianką 142

nożem do połączenia się masła z resztą składników. Można użyć miksera i miksować pulsacyjne. Powinna powstać kruszonka. Dodać żółtka i śmietanę i dalej siekać. Szybko zagnieść ciasto w płaski placek i podzielić na dwie części. jedna trochę większa od drugiej. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na dnie większą część ciasta. Wstawić(...)już zbliża się czas wyjęcia ciasta z lodówki ubić białka ze szczyptą soli. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier, cały czas ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i chwilkę jeszcze ubijać. Formowanie ciasta – na spód ciasta rozłożyć rozmrożone i odcedzone porzeczki. Na porzeczki masa z piany, na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto

Kuchnia Pokoleń
Miodownik z masą budyniową 236

szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 0,5 litra mleka 200 gram masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Polewa: 50 gram masła 2 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżka oleju Dodatkowo: Orzechy do posypania wierzchu Papier do pieczenia Forma(...)razem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, blachę wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Drugi placek pieczemy w ten sam sposób. Białka oddzielamy o żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku, na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Bajeczna Kuchnia
Jagodzianki (zdrowa wersja) 179

łyżki roztopionego masła (ok. 50g) Nadzienie: 1 szklanka jagód (lub innych owoców) 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Jagody wymieszać z łyżką ksylitolu i mąką ziemniaczaną. Odstawić. Sposób z drożdżami suchymi: Do miski wsypać mąkę, drożdże i ksylitol, wymieszać, dodać jogurt, mleko, jajko i roztopione masło. Dokładnie zagnieść i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Sposób(...)dodać jogurt, jajko i roztopione masło. Dokładnie zagnieść i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułki, do środka wkładać jagody (wziąć do ręki trochę ciasta, uformować placek, na środek nałożyć jagody, zlepić). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 20 minut w 180 stopniach góra-dół. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
wyśmienity galaretkowy torcik z gruszką,pomarańczą,śmietaną... 162

Składniki BISZKOPT CIEMNY: jajka 2 sztuki, gorąca woda 4 łyżki, cukier 100 gram, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: gruszki 5 sztuk, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, pomarańcze 4 sztuki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 200 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, woda pomarańczowa, czekolada starta 50 gram oprócz(...)minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac ciasto i piec w 200 C około 40 minut, wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki, gruszki obrane, cienko pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki wody z 1 pomarańczy wycisnąć sok, dolać z 1/2 szklanki wody przegotowanej, nasączyć 1 placek

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche ciasto z czereśniami, budyniem i kruszonką 199

mleka kokosowego 2 budynie o smaku kokosowym, śmietankowym lub waniliowym 4 łyżki cukru (jeżeli budyń nie jest słodzony) Składniki na kruszonkę kokosową: 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 100g wiórków kokosowych 125g schłodzonego masła lub margaryny. Dodatkowo: 500 – 600g czereśni ( dałam mrożone, po wcześniejszym rozmrożeniu) cukier puder do posypania wierzchu. Sposób wykonania ciasta(...)kruszonki. Dodać jedno jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wielkości blachy, przełożyć na blachę, zdjąć delikatnie wierzchni papier. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 160 stopni C na kolor jasnozłoty. Jeżeli mamy

Na słodko lub wytrawnie
Snikers 375

SKŁADNIKI Ciasto: 1/2 kg, mąki  1/2 margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki modu 2 jajka  2 płaskie łyżeczki sody  Masa: 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Karmel orzechowy: 25 dag orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru 2 łyżki(...)karmel orzechowy podgrzany na gorąco. Każde ciasto piec 15 min  w temperaturze 180 stopni. Z podanych składników, oprócz masy karmelowej, ugotować budyń ciepły zmiksować z margaryną. Ciepłym przekładać placki. Na pierwszy masa karmelowa, na drugi masa budyniowa. Na wierzch placek z karmelem orzechowym.  Najlepiej smakuje jak postoi przynajmniej jeden dzień. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Pizza z brokułami, fetą i boczkiem 238

powiedział "nie dziękuję" za gorącą kuszącą zapachami rozmaitych połączeń smaków na jednym placku pizzę postawioną tuż przed nim, nie znam. Pizza to wygodny (i łatwy w przygotowaniu) placek, na który możemy poukładać dowolne składniki. Dosłownie. Chyba nie ma w kuchni produktu, który nie nadawałby się na pizzę. I tak tworzą się obiady złożone ze smaków wytrawnych, mięsnych, serowych, rybnych(...)pizzę można wrzucić wszystko, i czasem by się chciało... Podobnie jest z sosami, przygotowuję najczęściej sosy: - pomidorowym słodkim lub ostrym, - pomidorowo-chrzanowym, - pomidorowo-chrzanowo-żurawinowym, - serowym, - śmietanowym, - puree ziemniaczanym z cebulką, - musie pieczarkowym ze śmietanką, - musie z cukinii. Sosy pomidorowe tworzę na kilka sposobów: ze świeżych przetartych pomidorów z dużą ilością ziół, oliwy i przypraw, z pomidorów

Zasmakuj Kuchni
Roladki z tortilli 192

majonezu   Obrany ogórek przekrój na pół, a następnie pokrój w słupki. Paprykę pokrój w paski. Placek posmaruj łyżką majonezu – połóż szynkę, ser, paski papryki i kawałki ogórka. Placek zwiń w rulon i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmij, usuń folię, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu(...)makaronem i tuńczykiem – Sałatka z szynką i ananasem – Sałatka z brokułami i szynką – Sałatka brokułowa z fetą i fasolą – Sałatka z makaronem ryżowym – Sałatka ziemniaczana z koperkiem   7 pomysłów na dania z piekarnika   document.createElement('video'); http://kulinarnysos.pl/wp-content/uploads/2018/01/7-pomysłów-na-dania-z-piekarnika

Kulinarny S.O.S.
PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI ( SIOSTRY ANASTAZJI ) 380

części. Jedną wyłożyć na formę i upiec na złoty kolor w 200 stopniach około 10-15 min. ( należy obserwować, każdy piekarnik inny ).  Odłożyć do ostygnięcia. Drugi placek na tę samą blachę wyłożyć i surowy przykryć masą makową i serową. MASA MAKOWA mak 200 g.  jaja 3 szt. cukier 100 g.  miód 2 łyżki masło(...)wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć na surowe ciasto.  MASA SEROWA twaróg 0.5 kg.  margaryna 100 g.  cukier puder 100 g.  jaja 5 szt.  mąka ziemniaczana 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżeczka Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Zemleć twaróg i dodać do margaryny z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubić

Kuchnia Paulettes
Knedle ze śliwkami 155

delikatne ciasto, słodziutkie śliwki, a to wszystko okraszone cynamonem śmietaną lub bułką tartą. Składniki: 1 kg ziemniaków 800 G śliwek węgierek ok 200 G mąki 2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól, cynamon 3 łyżeczki cukru dodatkowo bułką tarta z masłem śmietana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę, dodajemy mąki i cynamon. Wyrabiamy ciasto, który(...)kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Odstawiamy na kilka minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Każda z nich rozdajemy na mniejsze. Formujemy kulki a z nich placki i które nakładamy po ok łyżce śliwek. Zawijamy dobrze aby owoce nie wypadły - formujemy na knedle. Gotujemy w osolonej wrzącej około 5 minut. Podajemy ze śmietaną i cynamonem

Lena Gotuje
Słodka tarta z amerykańską borówką 153

trzcinowego ½ łyżeczki soli 300 g pszennej mąki 2 duże żółtka 50 ml zimnej wody 200 g zimnego masła Tarta 500 g borówki amerykańskiej 2 łodygi rabarbaru 3 łyżki skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka kardamonu jajko do posmarowania 3 łyżki trzcinowego cukru + 1 łyżka do posypania Pokrój masło, dodaj mąkę, migdały, żółtka i delikatnie połącz w całość(...)traci na kruchości. Podziel ciasto na dwie części, jedną trochę większą aby wyłożyć dno formy. Rozwałkuj między dwoma kawałkami folii. Wyłóż formę po brzegi większym kawałkiem, owiń folią. Drugi placek rozwałkuj również między kawałkami folii. Włóż oba placki do lodówki (jeden z formą) na 2 godziny. Nastaw piekarnik na 175ºC. Podziel rabarbar na kawałki i wymieszaj z borówkami

codojedzenia
Drożdżówka z jabłkami i budyniem 182

momentu aż będzie odchodziło od ręki i ścian naczynia).  Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). Budyniowe nadzienie Mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao. Żółtka  utrzeć z cukrem. Powoli dolewać mleko do żółtek i rozmieszać.  Gotową mieszaninę zagotować w rondelku mieszając do otrzymania gęstego budyniu. Ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć(...)wymieszać do otrzymania kruszonki.  Kruszonkę wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Wykonanie drożdżówki: Ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę i Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na placek o wymiarach blachy. Następnie przełożyć placek do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto rozwałkować na duży prostokąt, następnie rozsmarować na nim budyń i posypać startymi jabłkami. Zwinąć

Kulinarna (nie)codzienność
Kartacze 125

Składniki 1,5 kg ziemniaków (typ C) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 450 g łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku szczypta lubczyku Przygotowanie Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie - następnie zmielić, resztę zetrzeć na tarce i wycisnąć przez gazę. W misce mieszamy ziemniaki z jajkami, dwoma rodzajami mąki i szczyptą soli(...)kleiło do rąk - może złe ziemniaki?). Zmielone mięso wymieszać z jajkami wyciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą (zmieliłam ją razem z mięsem) porządnie przyprawić solą i pieprzem. Uformować w dłoni placek z ciasta i nałożyć farsz mięsny. Następnie zwinąć tak aby powstała zgrabna kluska. Gotować w osolonym wrzątku ok 20 min. Okrasić wędzonym boczkiem i gotowe.. Kartacze zrobiłam według

Gaździnka warzy
Pełnoziarnista tarta z truskawkami i rabarbarem - 245 kcal 184

Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ksylitolu szczypta soli 120 g zimnego masła  1 jajko Nadzienie: 300 g rabarbaru 200g truskawek 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny 1. Mąkę, sól i ksylitol wymieszaj, dodaj posiekane masło. 2. Dodaj jajko i ugniataj do uzyskania gładkiej masy. Uformuj(...)pokrój na kawałki szerokości 1 cm. Truskawki pokrój na grube plastry. 5. Do miski wrzuć mąkę, ksylitol i cynamon, dodaj pokrojony rabarbar i truskawki. Wymieszaj. 5. Ciasto rozwałkuj na placek o   średnicy ok. 40 cm. Na środku ułóż nadzienie, zostaw kilka cm odstępu z boków. Skrop sokiem z cytryny, zawiń brzeg. 6. Piecz około 30 minut do zarumienienia

Powiedz dietom nie
Zapiekanka Maminka 183

Kroimy też pora i suszone pomidory.    Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone warzywa, ser i sparzoną pszenicę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.     Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody(...)odstawiamy do wyrośnięcia.    Dodajemy sól, pozostałą wodę, stopniowo mąkę a na koniec olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.    Przygotowujemy natłuszczoną formę. Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami. Zakładamy brzegi ciasta do środka

Maminek kulinarny
placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, porem i otrębami żytnimi... 236

Składniki: ziemniaki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 szklanka, por 1 mała, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz świeżo mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie 3/4

W Mojej Kuchni Lubię
Kopytka z serem 229

Wspomnienia i smaki dzieciństwa. Kopytka z twarogiem na słodko z dodatkiem zrumienionej na maśle bułce tartej, zawsze lubiłam a teraz serwuję moim domownikom.  Robią się

Ala piecze i gotuje
Szarlotka z bezą 94

Ciasto wyjąć z lodówki, umieścić je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, ciasto rozwałkować na placek, którym należy wypełnić formę o średnicy 23-24 cm. Rozwałkowany placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, dokładnie docisnąć ciasto do dna i boków, widelcem podziurkować całą powierzchnię. Usmażone jabłka wyłożyć na surowe ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez(...)dodać szczyptę soli zacząć ubijać białka, kiedy uzyskami sztywną pianę można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce po każdej dodanej łyżce cukru ubijać przez minutę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez 2 minuty. Po 25 minutach pieczenia ciasta wyjąć je z piekarnika na wierzch nałożyć bezę i wyrównać wierzch ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut

SprawdzonaKuchnia.pl
Kluski Z Podduszoną Kapustą Kiszoną 225

mięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy(...)jakieś 40 minut. Na sam koniec duszenia możemy kapustkę lekko zrumienić wtedy będzie miała lepszy smak. Gotowa odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. 4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 5. Gotowe kluseczki  gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około

Gotowanie...to proste !
Sekret skrywa Charlotte 200

mentalne- staram się sobie samej przemówić do rozsądku, że może jednak warto spróbować. Mąka wydała się niezłym krokiem pośrednim. SZARLOTKA GRYCZANA Z RÓŻĄ 175g mąki gryczanej 50g mąki ziemniaczanej duża szczypta soli 150g masła 2 łyżki cukru trzcinowego Nadzienie 1kg jabłek (u mnie babcine antonówki) 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 cytryna 2 szczypty cynamonu 5-6 łyżeczek konfitury(...)cukier. Siekamy nożem do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy kilka łyżek lodowatej wody i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Chłodzimy 30 minut w lodówce, wyjmujemy i rozwałkowujemy na dwa cienkie placki wielkości formy do pieczenia. Jeden umieszczamy w formie, drugi rozkładamy na papierze. Znów chowamy do lodówki-na co najmniej dwie godziny. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy

les mirabelles
Brazylianka 329

cukru pudru 10 łyżek kwaśnej śmietany (jeśli ciasto jest miękkie należy zmniejszyć ilość śmietany) Krem: 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag masła 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ( u mnie litrowy słoik jabłek prażonych ) 1 galaretka (dowolny smak) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić, podzielić(...)mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać partiami przestudzimy budyń. Dobrze utrzeć. 3. Prażone jabłka zagotować, wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. 4. Przełożyć ciasto od dołu: placek miodowy - krem - placek miodowy - jabłka - placek miodowy. Całość polać polewą. 5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania