pytanie o ulubione danie bez wahania odpowiadam: naleśniki! Doskonale sycą i dobrze smakują zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej. Nadmiar placków zawsze można odgrzać i nadziać ulubionym farszem. Pomysł na zielone naleśniki wyłapałam już dawno i niejednokrotnie próbowałam w swojej kuchni, ale ale ... z różnym efektem. Dzisiaj miałam więcej czasu i swobody w kuchni, więc postanowiłam zabrać się(...)ponownie. Inspirując się przepisem na naleśniki z kaszy gryczanej, zrobiłam nową wersję - z ryżu basmati. Tym razem dodałam nieco mąki ziemniaczanej i, co oczywiste, szpinaku. Ciasto wyszło dość lejące, ale mimo to z zapałem i ciekawością zabrałam się za smażenie. Moja mała, teflonowa patelnia jest niezawodna, dlatego użyłam jej również tym razem. Naleśniki w tej odsłonie wyszły nieco
Kuchnia Elliepuszystą, jasną masę - do masy maślanej dodawać pojedynczo żółtka, po każdym ucierając masę do wrobienia żółtka, następnie dodawać partiami zmielony twaróg, cukier waniliowy, ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę ziemniaczaną - do masy serowej dodać oprószone mąką rodzynki (nadmiar mąki strzepnąć), wymieszać - białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo pozostałą 1/3 cukru pudru - pianę przełożyć do masy(...)kilku porcjach, po każdej delikatnie mieszając masę z pianą - gotową masę serową przełożyć na podpieczony spód z ciasta kruchego - schłodzone ciasto kruche, które pozostało, rozwałkować na dość cienki placek, radełkiem wykroić paski o szerokości 0,8-1cm - wykrojone paski delikatnie ułożyć pod skosem na cieście, tworząc kratkę - małym pędzelkiem posmarować paski z ciasta roztrzepanym żółtkiem - sernik wstawić
Smakołyki BerenikiNadrabiam truskawkowe zaległości:) Rano była sałatka, teraz przyszła kolej na deser. Lekki biszkopt, waniliowa masa serowa i spora porcja truskawek... Można też upiec większy biszkopt i
Z miłości do słodkościstworzyłam przepyszne ciasto z owocową marmoladką. Dojrzałe i słodkie morele oraz łodyżki rabarbaru, przykryte bezową pierzynką. Ciasto nie jest za słodkie, ponieważ lekko kwaskowate nadzienie owocowe, równoważy smak. Polecam placek do kawy albo na słodkie śniadanie. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Rabarbarowo morelowe ciasto z bez\u0105 i ros\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/beza-z-rosa.jpg(...)szklanki cukru","1 \u0142y\u017cka cukru waniliowego","3 bia\u0142ka jaj w temperaturze pokojowej","szczypta soli","1\/3 szklanki cukru drobnego do wypiek\u00f3w","1 \u0142y\u017cka m\u0105ki ziemniaczanej","1 \u0142y\u017ceczka octu"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","name":"Morele przekroi\u0107 na po\u0142\u00f3wki i wyci\u0105gn\u0105\u0107 pestki. Pokroi\u0107 na mniejsze cz\u0105stki. Intensywnie czerwone
ProstePesto.plquindi un nuovo anno ricco di felicità, prosperità, amore, nella speranza che tutti i vostri sogni potranno presto avverarsi!!! Pieczone placuszki z jabłkiem (Frittelle di mele al forno) Placki z cukinią i fetą (Frittelle di zucchine e feta) Focaccia z patelni na jogurcie (Focaccia in padella con yogurt) Pomarańczowe tiramisu (Tiramisu all'arancia) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone(...)mascarpone) Migdałowe ciasto z borówkami (Torta con mirtilli e mandorle) Ciasteczka z białą czekoladą, migdałami i płatkami owsianymi (Biscotti con mandorle, fiocchi d'avena e cioccolato bianco) Sałatka ziemniaczana z boczkiem w sosie musztardowym (Insalata di patate con pancetta e salsa di senape) Pieczone frytki z cukinii (Bastoncini di zucchine al forno) Tarta na francuskim cieście z cukinią, papryką
La grande e la piccola cuocaprzykryć ciasto folią aluminiową). Ciasto musi zupełnie wystygnąć przed nałożeniem na nie masy budyniowej. Składniki na masę budyniową: 2 żółtka 8 łyżek cukru 500 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 250 g masła 1 czekolada Żółtka roztrzepujemy i dodajemy do nich cukier, mleko i obie mąki. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu stale mieszając. Kiedy masa(...)trzymamy ją jeszcze chwile na ogniu, a następnie studzimy. Zimną masę miksujemy z miękkim masłem (można dodać sok z cytryny i kieliszek spirytusu). Przekładamy ją na upieczony i wystudzony placek. Wierzch posypujemy startą czekoladą – gorzką lub mleczną, według uznania. Serowiec przechowujemy w chłodnym miejscu. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA gdzie znajdziecie więcej przepisów na regionalne słodkości i nie tylko
Trzeci talerzteż kolację. ok. 260 g filetu z piersi kurczaka 1/2 czerwonej papryki garść liści szpinaku 50 g startego żółtego sera 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej sól świeżo mielony pieprz olej do smażenia Filet pokroić w drobną kostkę.Paprykę oraz cebulę również pokroić w kostkę. Liście szpinaku posiekać. Wymieszać razem wszystkie pokrojone składniki,wbić(...)wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta formując placuszki. Smażyć po kilka minut z obu stron. Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Spożywać na ciepło
Kolorowa kuchnia Elkiskończą się jesienią :D Dziś zrobiłam pasztet z cukinii. Robię go zawsze, kiedy na ogrodzie cukinia obrodzi tak, że nie wiadomo co zrobić z jej darami. Cukinia w słoikach, placki z cukinii, no i w końcu pasztet :D Robi się go dość szybko i nie wymaga sztywnego trzymania się przepisu. Zasady są takie: trzeba dodać coś, co zwiąże startą(...)dziś posłużyłam się zamiennikami. Składniki: * cukinia do 1 kg * 2 jajka * 1 duża marchew * pieczarki - opcjonalnie * żółty ser - max 15 dkg * szklanka kaszy manny albo 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej * 1 starta cebula * 2 ząbki czosnku - opcjonalnie * przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Oprószyłam solą i odstawiłam na godzinkę, żeby puściła
Pieprzyć z Fantazjąpierwszy raz jestem naprawde zadowolona z moich knedli :) Wyszły pyszne i delikatne. Zachęcam do zrobienia i Zyczę smacznego! Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół łyżeczki soli 300 g truskawek Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. Dodać obie mąki, sól(...)gładkie ciasto. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Ciasto podzielić na trzy części, a następnie uformować trzy wałki i pociąć na kawałki okolo 4-5cm. Każdą część uklepać na placek, na środek położyć truskawkę i dokładnie zlepić i uformować kulę. Gotowe knedle partiami wrzucać na lekko osolony wrzątek z dodatkiem oleju. Gotować około 5 minut od wypłynięcia na wierzch
kuchnia doskijajka 1 łyżka miodu prawdziwego 1 łyżeczka sody Masa budyniowa: 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru Cukier waniliowy 4 płaskie łyżki mąki pszennej 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: Puszka masy kajmakowo-orzechowej Helio 100 gram orzechów ziemnych Helio Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło, jajka, cukier, miód oraz sodę, zagniatamy ciasto, dzielimy(...)równe części. Trzy jednakowe formy (24x24cm.) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy i wykładamy na dno blachy. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, każdy placek pieczemy osobno. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, w pozostałym mleku rozrabiamy obydwie mąki, wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Gorący wylewamy na ostudzony placek
Bajeczna Kuchniastopni do tzw. "suchego patyczka". Całkowicie studzimy oba ciasta. Krem: 1,5 szklanki mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W reszcie mleka rozpuszczamy mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Następnie rozpuszczoną mąkę wlewamy do gotującego się mleka energicznie mieszając do zgęstnienia masy i ponownego zagotowania. Zdejmujemy z ognia i całkowicie studzimy. Masło ubijamy na jasną, puszystą masę. Następnie(...)stopniowo dodajemy po łyżce ostudzonej masy. Każde z ciast kroimy wzdłuż na 3 częś ci, a n astępnie każd y płat ciasta znów na trzy części tworząc z każdego placka po 9 kwadratowych pasów. Następnie na tackach układamy na przemia n jasne ciasto z ciemnym za każdym razem bok smarując porcją masy. Gdy trzy paski będą ze sobą "sklejone
Słodka Stronaprzyjaciół :) Przepis pochodzi z bloga mojewypieki.com Składniki: Kruchy spód: 135 g zimnego masła 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 95 g cukru pudru 165 g mąki pszennej 45 g mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Masa czekoladowo-jogurtowa: 125 g jogurtu greckiego 160 g białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić(...)części: ¾ i ¼. Następnie każdą kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na kilkumilimetrowy placek i przy pomocy większych wykrawaczek do ciasteczek w wielkanocnych kształtach wycinać mini-mazurki. Krawędzie każdego ciastka posmarować przy pomocy pędzelka zimną wodą (ułatwi to przyklejanie brzegów). Z mniejszej części ciasta
MyCookBook.pljajek 160g cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 200g chałwy waniliowej 2 łyżki kakao 2 łyżki (20g) mąki pszennej 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej chałwa do dekoracji wierzchu sernika Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej - mąkę przesiać, dodać cukier puder, szczyptę soli, zimne masło oraz żółtko, składniki(...)razem, zagnieść jednolite ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - formę wyłożyć na dnie i bokach lub tylko na dnie papierem do pieczenia - dno formy wylepić schłodzonym ciastem lub ciasto rozwałkować na placek wielkości dna formy, nakłuć widelcem, podpiec w 180-190 stopniach przez 20-30 minut do zrumienienia - podpieczony kruchy spód ostudzić, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150-160 stopni, na dnie
Smakołyki BerenikiSkładniki: 3 jajka 17 dag cukru 17 dag mąki pszennej 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przepis na 1 ciasto, upiec trzeba dwa. Kakaowy placek - przepis jak wyżej, z tym, że trzeba ująć 2 łyżki mąki pszennej, a w to miejsce dodać 2 łyżki kakao. Jajka z cukrem dobrze utrzeć, dodać resztę składników(...)połączenia składników. Piec w dwóch keksówkach. 30 minut w temperaturze 180-200°C. MASA BUDYNIOWA 1/2 l mleka 1 szklanka cukru+2 cukry waniliowe 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej Z podanych składników ugotować budyń. Wystudzić. Utrzeć 1 kostkę masła lub margaryny, nadal miksując dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. POLEWA 1 jajko 3 łyżki
Blondynka Gotuje