Kluski żelazne to kolejna specjalność mojego męża (tak jak i placki kartoflane ). Wymagają nieco pracy, a przede wszystkim siły, gdyż starte ziemniaki trzeba naprawdę porządnie odcisnąć. Dlatego ja się raczej do ich robienia nie palę. Zwykle pojawiają się w naszym domu razem z pieczoną kaczką . Pyszne połączenie! Bardzo dobre są następnego dnia, odsmażone i mocno zrumienione(...)kaczym tłuszczu. Dobrze jest wymieszać przynajmniej 2-3 gatunki kartofli. Polecam! składniki 1500 g obranych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej + dodatkowa do podsypania przygotowanie Z obranych ziemniaków odejmujemy ok 1/4 - 1/3 ( wzięłam 400 g) i gotujemy. Pozostałe ziemniaki ścieramy na bardzo drobnej tarce ( używam robota z tarką do ziemniaków). Starte, przekładamy na sito położone nad miską. Ugotowane
Stare GaryCiasto: 3 jajka 4 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kakao 50 g masła 3 łyżki miodu łyżeczka sody Krem : litr mleka 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru pudru 150 g masła 150 g margaryna Palma z Bielmaru aromat rumowy Przygotowanie: Jajka z cukrem ubijać na parze, ciągle(...)połączenia się składników, ostudzić. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać do środka masę i zagnieść ciasto. Podzielić na pięć równych części. Ciasto bardzo cienko rozwałkować piec każdy placek oddzielnie położony na papierze do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem, na blasze 25 x 35 cm, w nagrzanym piekarniku do 180 stop, przez ok. 5-7 minut. Upieczone placki wystudzić
Kuchnia Danusikulkę i chłodzimy w lodowce przynajmniej 1 godzinkę Nadzienie: Jabłka kroimy w kostkę,podlewamy woda i dusimy 15 minut. Jabłuszka ze słoika wylewamy do rondelka, doprawiamy cynamonem,make ziemniaczana mieszamy z sokiem z cytryny i wlewamy do masy jabłkowej,dusimy ok. 2 minut. ( tak samo robimy w przypadku świeżych jabłek) Ciasto dzielimy na 3 części. Formę wykładamy papierem(...)tarce.Dociskamy do blachy,aby spód był równy.Podpiekamy na zloty kolor ok. 10-15 minut w temp. 180 C Spod lekko studzimy,wykładamy jabłka i rozwałkujemy na cienki placek druga część ciasta. Z 3 części, robimy wałeczki i ozdabiamy w krateczkę wierzch szarlotki. Pieczemy ok. 50 minut ,gdy wierzch zrobi się zloty to znam ze szarlotka się upiekła :) Smacznego
Różne smaki w kuchnikulkę i chłodzimy w lodowce przynajmniej 1 godzinkę Nadzienie: Jabłka kroimy w kostkę,podlewamy woda i dusimy 15 minut. Jabłuszka ze słoika wylewamy do rondelka, doprawiamy cynamonem,make ziemniaczana mieszamy z sokiem z cytryny i wlewamy do masy jabłkowej,dusimy ok. 2 minut. ( tak samo robimy w przypadku świeżych jabłek) Ciasto dzielimy na 3 części. Formę wykładamy papierem(...)tarce.Dociskamy do blachy,aby spód był równy.Podpiekamy na zloty kolor ok. 10-15 minut w temp. 180 C Spod lekko studzimy,wykładamy jabłka i rozwałkujemy na cienki placek druga część ciasta. Z 3 części, robimy wałeczki i ozdabiamy w krateczkę wierzch szarlotki. Pieczemy ok. 50 minut ,gdy wierzch zrobi się zloty to znam ze szarlotka się upiekła :) Smacznego
Słodkości i nie tylkoSmaczne słodkie ciasto. Poniżej podaje prawidłowy przepis. Niestety Ja nie przewróciłam pierwszego placka pianą do dołu, co skutkowało tym, że masa budyniowa nie trzymała się dolnej części ciasta. Ciasto 40 dag mąki 20 dag „Kasi” 16 dag cukru pudru 4 żółtka (białka zostawić do piany na wierzch) 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia szczypta amoniaku (rozpuścić(...)łyżkach kwaśnej śmietany) Zagnieść ciasto, podzielić na dwie równe części Masa 5 żółtek 5 łyżek cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej ½ litra mleka ½ kostki masła orzechy włoski - ja dałam migdały dżem - dałam z czarnej porzeczki Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i ½ szklanki mleka – dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować, zdjąć z ognia i powoli wlać żółtka
Darcia w kuchniłyżki miodu płynnego, 2/3 szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, Biszkopt makowy: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki suchego maku Masa: 1,5 szklanki mleka, 7 łyżek kaszy manny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 łyżki cukru pudru, 200g masła, Dodatkowo: cukier puder do posypania(...)Łączę z masłem. Dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na dwie równe części. Rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Piekę dwa jednakowe placki. Piekę po około 10 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Biszkopt makowy : Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję cukier oraz ocet. Następnie dodaję wymieszane razem
Tradycyjna kuchnia Kasirzadko je robi... są straaaaaasznie czasochłonne i bałaganotwórcze. Ale smak wynagradza wszystko. Pyzy z mięsem Składniki na ciasto: 1 1/2 kg ziemniaków 100 g mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka sól Pyzy z mięsem Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1/2 główki czosnku jajko majeranek sól i pieprz Pyzy z mięsem Wykonanie Zaczynamy(...)przez praskę. Druga połowę ścieramy na tace na drobnych oczkach. Odciskamy z nich sok do miseczki (najlepiej przez ścierkę) i dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Po kilku minutach z soku ziemniaczanego odlewamy wodę a pozostały na dnie krochmal dodajemy do ziemniaków. Dodajemy obydwie mąki, jajka i sól i wyrabiamy ciasto. Pyzy z mięsem Następnie przygotowujemy farsz. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę
Pyza i Surówkapapierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w 200 stopniach - jeżeli używamy jabłek ze słoika, wystarczy przełożyć je do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - całe jabłka należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na małym ogniu w celu odparowania soku - masę jabłkową przełożyć na przestudzone ciasto, wyrównać - z mleka odlać 250ml, wymieszać z budyniami(...)należy dodać do gotowanego mleka tyle cukru, ile wymaga opakowanie) - ugotować budyń, gorący wylać na rozsmarowaną na cieście masę jabłkową, wyrównać łyżką - drugą część ciasta podsypując mąką rozwałkować na placek trochę większy niż forma i wyłożyć na warstwę budyniową, przyklejając ciasto do brzegów formy tak, by budyń znalazł się pod spodem i nie wypłynął podczas pieczenia - ciasto delikatnie nakłuć
Smakołyki Berenikiimprezie. Przygotowanie ciasta jest dość łatwe, a ciasto zaskakuje orzeźwiającym smakiem i nie jest ciężkie. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram mąki pszennej tortowej - typ 450, 30 gram mąki ziemniaczanej, 30 gram cukru, 1 torebki (16 gram) cukru wanilinowego, cukru pudru, 250 ml mleka, 150 gram masła, 2 cytryn, szczypty soli. Przygotowanie tarty, jak każdej tarty rozpocząłem od przygotowania(...)duże jajko i całość dalej miksowałem, do uzyskania jednolitego ciasta, które uformowałem w kulkę i umieściłem na pół godziny w lodówce. Następnie ciasto to rozwałkowałem na niezbyt cienki placek, niewiele większy od średnicy naczynia do tarty i wykleiłem nim wysmarowane wcześniej lekko masłem naczynie. Nie należy przejmować się łamaniem się ciasta - po ułożeniu ciasta należy docisnąć je rękoma
Wyprawy kulinarnerazie potrzeby zimna woda Masa twarogowa: 1/2 kg dobrego twarogu 200 g śmietany 18% 2 jajka 2 białka ( pozostałość z ciasta) cukier do smaku łyżka manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok i skóra z połowy limonki szczypta soli Masa czekoladowa: 100 g dobrej gorzkiej czekolady 200 g śmietany 18% kilka łyżek amaretto Oraz: owoce łyżka kakao tortownica(...)mile widziane, tak w kruchych nie . W tym czasie mieszamy najlepiej ręcznie, składniki na masę twarogową. Zimne ciasto wkładamy do środka do rękawa i wałkujemy trochę większy placek niż spód formy. Chodzi o to, aby brzegi też były wyklejone ciastem. Odcinamy wierzch rękawa, a spód razem z ciastem wkładamy do tortownicy. Taki trik ułatwi nam pracę
Dieta moja pasjałyżka gęstej śmietany 18 % ½ sody oczyszczonej ¼ szklanki miodu 40 g margaryny Składniki na krem: 3 żółtka 90 g cukru 1 szklanka kawy 250 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 200 g margaryny Dodatkowo: 400 g powideł śliwkowych Instrukcje Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, posiekać i szybko zagnieść kruche ciasto. Podzielić na dwie równe(...)mąki), wałkujemy i wykładamy na blaszkę wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Krem: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz 50 ml mleka. Chwilę miksujemy. W garnku zagotowujemy 200 ml mleka i kawę, wlewamy masę jajeczną i cały czas mieszając chwilę gotujemy. Studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę
To co lubię - gotuję i polecamDyniowy placek z jabłkami jest bardzo wilgotny i można śmiało porównać go do brownie. Jabłka podkreślają smak całego ciasta. Ja wykorzystałam kwaśne, dlatego też po upieczeniu i ostudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem. Jeżeli lubicie wilgotne ciasta, to polecam. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 130 g cukru trzcinowego 100 ml oleju rzepakowego 450 g puree z dyni (dobrze odciśniętego(...)wody) 220 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 4 kwaśne jabłka (ok. 700 g) dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta, masło i mąka do wysmarowania formy do pieczenia i oprószenia WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury
Passions hobbies lifeSylwia) zagroziła jednocześnie obiecując,że zamęczy Nas tymi plackami. [tu dowód] Ona nas nie zamęczyła. Zrobiła to blogosfera błyskawicznie porywając przepis i przekształcając go (nierzadko odchudzając do tego stopnia że zamiast kształtnych placuchów wychodziła serowa jajecznica) bądź dodając rodzinne akcenty eksperymentując i kombinując tak,że ze zwyczajnych placków z twarogu,smażonych na patelni - wychodziło Królewskie Śniadanie, a raczej(...)deser. Kto nie popełnił małdrzyków niech pierwszy rzuci kamieniem ... yyy ... plackiem ...niech leci do kuchni smażyć małdrzyki! Bo warto męczyć blogosferę takimi pysznościami. Przepis małopolski od ślązaczki wykonany i często przekształcany przez dolnoślązaczkę zasymilowaną z Pomorzem i...Pokręcone to wszystko trochę.Pora na przepis. Składniki 1 kostka twarogu (250gram) (kostka to kostka, nie używajcie twarogu z wiaderka,proszę) 1jajko 3łyżki
U Fiolkistopni przez ok 45 minut. Wystudzić. W ten sam sposób upiec 2 cześć ciasta. Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g masła, w temperaturze pokojowej 100 ml wódki Szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować z mąkami i żółtkami. Dodać(...)ognia, przykryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do otrzymania jasnego kremu. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać alkohol i ekstrakt. Na pierwszy placek nałożyć krem budyniowy, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, odwracając go warstwą orzechową do dołu i polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 75 g masła 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady
kulinarnyswiatdomi