placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:211/314)

Placuszki z cukinii z koperkiem 140

Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:                          

Kulinarne przygody
Zielone kopytka 165

placki mogłam jeść bez limitu ;) Zostało mi tak do tej pory ;)Pomyślałam żeby na obiad zrobić kopytka, ale żeby smakowały troszkę inaczej dodałam do nich szpinak. Wyszły cudnie zielone i pyszne. Kopytka są bardzo delikatne, czuć dość wyraźny smak i zapach bazylii.Rodzinka je zaakceptowała,więc będą gościć u nas częściej :)   Składniki : 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki ziemniaczanej

Różne smaki w kuchni
Placek z truskawkami - łatwy i szybki do przygotowania 1129

placek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami.  Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm: 4 jajka (rozmiar l) 1/2 szklanki oleju (110 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (250 g) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Ugotować
PLACKI ZIEMNIACZANE Z RZODKIEWKĄ I TWAROŻKIEM ZIOŁOWYM 138

startą cebulką i odrobiną bazylii. Ciasto: ***************** 1 mały pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach 1 kg.ziemniaków 0.5 cebuli Sól morska 1 jajko Pieprz 2 łyżki mąki ziemniaczanej Koperek 2 łyżki mąki pszennej Gzik: **********************  1-2 kostki twarogu Śmietana 0.5-1 Mięta 1 mały ząbek czosnku Sól morska Biały pieprz 1 mała cebulka Bazylia szczypta gałki(...)muszkatołowej **************************************  Obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce.Rzodkiewki umyć i zetrzeć.Do ziemniaków dodać rzodkiewki , jajko , obie mąki,startą cebulę,odrobinę posiekanego koperku , pieprz,sól,gałkę.Wymieszać,poczym usmażyć placki ziemniaczane.Twaróg wymieszač z posiekanym czosnkiem,cebulką, posiekaną miętą,solą,pieprzem, gałką ,a na końcu że śmietaną.Placki podawać gorące z chmurką twarogowego gziku.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki 145

ziemniaczaną. Ubijać do powstania zwartej bezy. Wyłożyć po połowie na ciasto. Piec każdy z ciast w 175st. C po 40 minut.  KREM: Szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą szklankę zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Zagotować budyń, odstawić do zimna. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodawać zimnego budyniu. Cały czas ucierać. Przełożyć placki

Gotuję Testuję
Ciasto Aniołek 466

placki pod wpływem masy budyniowej zamieniają się w delikatną i rozpływającą się w ustach całość. Myślę, że swym bielutkim kolorem idealnie wpasuje się w świąteczną atmosferę ;) Polecam! ;) Blacha 25cm x 30cm Składniki: Kruche blaty: 0,5kg mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% 125g margaryny- rozpuścić i wystudzić łyżka mąki ziemniaczanej

Czerwona Porzeczka
Tort "Marysieńka" 173

ziemniaczaną. Wlać te składniki na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Po zagotowaniu odłożyć do ostudzenia. Utrzeć margarynę i dodać do niej przestudzony budyń. Do masy można dodać alkohol. Gotowy tort oblać polewą kakaową/czekoladową lub roztopioną gorzką czekoladą (potrzeba 200g). Tort można też wykonać na blaszce prostokątnej (standardowej) - będzie wtedy bardziej płaskie. Przełożenie tortu:  placek

Mania Wypiekania
Langosz węgierski przysmak 233

ziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. Langos sajtos tejfolos Innym braterskim przysmakiem obok kutroszy jest,  pochodzącym z Węgier, obecnym  na Słowacji  i w Czechach ,no i w Polsce jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz to placek

Kulinarny karnet Christophera
Sernik dyniowy z orzechami 317

ziemniaczanej polewa orzechowa 75g orzechów włoskich 50g cukru 60g śmietanki słodkiej (30%) 35g masła duża szczypta cynamonu Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, cynamon oraz zimne masło, składniki razem posiekać - dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek

Smakołyki Bereniki
Kotleciki z kurczaka i cukinii 333

placki z cukinii , które czasami przygotowuję, ale są bardziej bogate. Jak ktoś nie chce się bawić w luzowanie kości z kurczaka, to zamiast udek z kurczaka można wykorzystać piersi z kurczaka. Przedstawiam Wam mój pomysł, na smażone kotleciki z kurczaka i cukinii. Składniki: 2 udka kurczaka 1 cukinia 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto cztery smaki z masą serową 330

Ciasto bardzo łatwe do upieczenia i patrząc na to ciasto ma się wrażenie, że wymaga bardzo dużo pracy. Otóż, nie. Pieczemy jeden placek i gotujemy masę serową.  Efekt wizualny bardzo fajny, a i w smaku rewelacja. Cztery smaki w jednym cieście. Każde z nich może być osobnym ciastem. Każdy kawałek ma inne kolory co zachęca do zjedzenia kolejnych(...)szklanki cukru 9 jajek 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel (pominęłam a w zamian dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę czerwonego barwnika) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać. Dodać

O kuchni z uczuciem
Kąski z tortiili 873

Placki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a

Kuchnia Pełna Pasji
Ciasto kokosowo-orzechowe z kremem budyniowym 50

opcja na różnego rodzaju święta czy rodzinne uroczystości. Wszyscy będą zachwyceni. Na całość składają się dwa placki przygotowane na samych białkach, jeden orzechowy, a drugi kokosowy. Przełożone są one dużą ilością kremu budyniowego przygotowanego na dużej ilości żółtek (pozostałych po pieczeniu placków). Kto raz spróbował masy budyniowo-żółtkowej, ten wie jak jest ona pyszna. Baaaardzo kremowa(...)połączenia będzie bardzo zadowolony. No i ten krem! Niebo w gębie Ciasto kokosowe: 5 białek szczypta soli 1 niepełna szkl. drobnego cukru 150 g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 5 białek 1 niepełna szkl. drobnego cukru 100 g mielonych orzechów (u mnie laskowe) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki

Smaki Na Talerzu
Keto budyniowiec, czyli torta della nonna (Paleo, LowCarb, bezmleczny) 59

pinii. Koniecznie do zrobienia! tortownica Budyń (najlepiej zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem) 6 szt. żółtka 70 g erytrytol 480 ml gęste mleko kokosowe ⅛ łyżeczki wanilia w proszku 15 g mąka ziemniaczana ((skrobia) - 1 czubata łyżka) Ciasto kruche 2 szt. jajka 1 łyżka oliwa z oliwek 45 g erytrytol 60 g olej kokosowy 100 g mąka kokosowa Dodatkowo(...)ziemniaczaną i zmiksować. Masę żółtkową przelać do zagotowanego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając. Ugotowany budyń przelać do miski, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić (najlepiej zrobić z dłuższym wyprzedzeniem). Ciasto kruche Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na jednolite ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez. ok. 20 minut. Następnie 3/4 ciasta rozwałkować na placek

Modern Cave Girl
Czekoladowe serduszka. 157

słodki, walentynkowy prezent, czy też pyszną przekąskę dla najbliższych. Ale uwaga, uzależniają. Polecam!!! Składniki na czekoladowe serduszka: 150 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki  cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 150 g zimnego masła      Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne(...)razie problemów dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około 45 minut.       Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Zimne ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm, wycinamy serduszka. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Serduszka pieczemy krótko, by się nie zarumieniły, czyli 10-12 minut. Gotowe

Rozpustne gotowanie