ziemniaczaną), proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i cukier puder. Wszystkie składniki sypkie wymieszałam łyżką. Dodałam masło pokrojone na plasterki. Wbiłam jajko i dodałam jogurt naturalny. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite gładkie ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. Następnie ciasto podzieliłam na kawałki i każdy z nich rozwałkowałam na placek
Waniliowe ImprowizacjeZapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Kulinarne przygodyplacki mogłam jeść bez limitu ;) Zostało mi tak do tej pory ;)Pomyślałam żeby na obiad zrobić kopytka, ale żeby smakowały troszkę inaczej dodałam do nich szpinak. Wyszły cudnie zielone i pyszne. Kopytka są bardzo delikatne, czuć dość wyraźny smak i zapach bazylii.Rodzinka je zaakceptowała,więc będą gościć u nas częściej :) Składniki : 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki ziemniaczanej
Różne smaki w kuchniplacek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami. Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm: 4 jajka (rozmiar l) 1/2 szklanki oleju (110 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (250 g) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Ugotowaćstartą cebulką i odrobiną bazylii. Ciasto: ***************** 1 mały pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach 1 kg.ziemniaków 0.5 cebuli Sól morska 1 jajko Pieprz 2 łyżki mąki ziemniaczanej Koperek 2 łyżki mąki pszennej Gzik: ********************** 1-2 kostki twarogu Śmietana 0.5-1 Mięta 1 mały ząbek czosnku Sól morska Biały pieprz 1 mała cebulka Bazylia szczypta gałki(...)muszkatołowej ************************************** Obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce.Rzodkiewki umyć i zetrzeć.Do ziemniaków dodać rzodkiewki , jajko , obie mąki,startą cebulę,odrobinę posiekanego koperku , pieprz,sól,gałkę.Wymieszać,poczym usmażyć placki ziemniaczane.Twaróg wymieszač z posiekanym czosnkiem,cebulką, posiekaną miętą,solą,pieprzem, gałką ,a na końcu że śmietaną.Placki podawać gorące z chmurką twarogowego gziku.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiziemniaczaną. Ubijać do powstania zwartej bezy. Wyłożyć po połowie na ciasto. Piec każdy z ciast w 175st. C po 40 minut. KREM: Szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą szklankę zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Zagotować budyń, odstawić do zimna. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodawać zimnego budyniu. Cały czas ucierać. Przełożyć placki
Gotuję Testujęplacki pod wpływem masy budyniowej zamieniają się w delikatną i rozpływającą się w ustach całość. Myślę, że swym bielutkim kolorem idealnie wpasuje się w świąteczną atmosferę ;) Polecam! ;) Blacha 25cm x 30cm Składniki: Kruche blaty: 0,5kg mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% 125g margaryny- rozpuścić i wystudzić łyżka mąki ziemniaczanej
Czerwona Porzeczkaziemniaczaną. Wlać te składniki na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Po zagotowaniu odłożyć do ostudzenia. Utrzeć margarynę i dodać do niej przestudzony budyń. Do masy można dodać alkohol. Gotowy tort oblać polewą kakaową/czekoladową lub roztopioną gorzką czekoladą (potrzeba 200g). Tort można też wykonać na blaszce prostokątnej (standardowej) - będzie wtedy bardziej płaskie. Przełożenie tortu: placek
Mania Wypiekaniaziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. Langos sajtos tejfolos Innym braterskim przysmakiem obok kutroszy jest, pochodzącym z Węgier, obecnym na Słowacji i w Czechach ,no i w Polsce jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz to placek
Kulinarny karnet Christopheraziemniaczanej polewa orzechowa 75g orzechów włoskich 50g cukru 60g śmietanki słodkiej (30%) 35g masła duża szczypta cynamonu Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, cynamon oraz zimne masło, składniki razem posiekać - dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek
Smakołyki Berenikiplacki z cukinii , które czasami przygotowuję, ale są bardziej bogate. Jak ktoś nie chce się bawić w luzowanie kości z kurczaka, to zamiast udek z kurczaka można wykorzystać piersi z kurczaka. Przedstawiam Wam mój pomysł, na smażone kotleciki z kurczaka i cukinii. Składniki: 2 udka kurczaka 1 cukinia 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto bardzo łatwe do upieczenia i patrząc na to ciasto ma się wrażenie, że wymaga bardzo dużo pracy. Otóż, nie. Pieczemy jeden placek i gotujemy masę serową. Efekt wizualny bardzo fajny, a i w smaku rewelacja. Cztery smaki w jednym cieście. Każde z nich może być osobnym ciastem. Każdy kawałek ma inne kolory co zachęca do zjedzenia kolejnych(...)szklanki cukru 9 jajek 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel (pominęłam a w zamian dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę czerwonego barwnika) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać. Dodać
O kuchni z uczuciemPlacki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a
Kuchnia Pełna Pasjiopcja na różnego rodzaju święta czy rodzinne uroczystości. Wszyscy będą zachwyceni. Na całość składają się dwa placki przygotowane na samych białkach, jeden orzechowy, a drugi kokosowy. Przełożone są one dużą ilością kremu budyniowego przygotowanego na dużej ilości żółtek (pozostałych po pieczeniu placków). Kto raz spróbował masy budyniowo-żółtkowej, ten wie jak jest ona pyszna. Baaaardzo kremowa(...)połączenia będzie bardzo zadowolony. No i ten krem! Niebo w gębie Ciasto kokosowe: 5 białek szczypta soli 1 niepełna szkl. drobnego cukru 150 g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 5 białek 1 niepełna szkl. drobnego cukru 100 g mielonych orzechów (u mnie laskowe) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki
Smaki Na Talerzupinii. Koniecznie do zrobienia! tortownica Budyń (najlepiej zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem) 6 szt. żółtka 70 g erytrytol 480 ml gęste mleko kokosowe ⅛ łyżeczki wanilia w proszku 15 g mąka ziemniaczana ((skrobia) - 1 czubata łyżka) Ciasto kruche 2 szt. jajka 1 łyżka oliwa z oliwek 45 g erytrytol 60 g olej kokosowy 100 g mąka kokosowa Dodatkowo(...)ziemniaczaną i zmiksować. Masę żółtkową przelać do zagotowanego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając. Ugotowany budyń przelać do miski, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić (najlepiej zrobić z dłuższym wyprzedzeniem). Ciasto kruche Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na jednolite ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez. ok. 20 minut. Następnie 3/4 ciasta rozwałkować na placek
Modern Cave Girl