kolację... Podobnie jak placki z cukinii świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Składniki: 2 duże cukinie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 125 g sera mozzarella (kulka lub tarty) 3 jajka 2 łyżki oliwy 3 łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz Wykonanie: Cukinie
Kuchnia MagdaLenykolację... Podobnie jak placki z cukinii świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Składniki: 2 duże cukinie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 125 g sera mozzarella (kulka lub tarty) 3 jajka 2 łyżki oliwy 3 łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz Wykonanie: Cukinie
Kuchnia MagdaLenyziemniaki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 jajka sól pieprz tłuszcz do smażenia Ziemniaki obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Wszystko wymieszać i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Już usmażone, trzymać w nagrzanym do 100°C piekarniku, żeby nie ostygły, zanim wszystkie placki będą gotowe
stajnia gołębie od kuchniwszystkie naraz). Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao połączyć, przesiać przez sito i dodać do ucieranej masy. Całość porządnie zmiksować. Ciasto wylać na wysmarowaną margaryną brytfannę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. ok. 50 minut. Po tym czasie wyjąć, ostudzić i przekroić wzdłuż na pół. Nasączyć środek i wierzch placka wymieszanym spirytusem z wodą
Gotuję Testujęłyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka Lukier 7 łyżek cukru pudru sok z połowy cytryny PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, sól i masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, oraz śmietanę zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Odciąć ok 15 dag ciasta rozwałkować na cienki placek i wyciąć wąski paski, którymi udekorujemy
RAROSSAdodawać cukier i mąkę ziemniaczaną. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć na spód, posmarować ciasto cienko dżemem. Na dżem wyłożyć delikatnie połowę bezy, a wierzch bezy posypać dodatkami (u nas rodzynki, pestki słonecznika i pokrojone suszone morele). Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. W taki sam sposób upiec drugi placek i je wystudzić. Przygotować
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniewrzucać do szatkownicy. Placki można jeść same polane np. jogurtowym sosem z posiekanym koperkiem, mogą też być dodatkiem do sosów z mięsem. Polecam wypróbować, dla mnie pyycha:) Składniki na ok 15 placuszków: dwie młode cukinie (razem ok 70dkg) 20dkg sera żółtego 2 jajka 1 mała cebula 4łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz
Maślane ciasteczkoszklanki cukru łyżka mąki ziemniaczanej łyżka octu Krem: słodka śmietanka 30% lub 36%, kartonik 300 ml opakowanie serka mascarpone, ok 250 g płaska łyżeczka cukru waniliowego Dodatkowo: maliny borówka amerykańska listki świeżej mięty opcjonalnie mrożona mieszanka owoców kompotowych (truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny) Wykonanie: Bezę wykonujemy w dwóch fazach, czyli z każdy z dwóch placków z połowy podanych składników(...)osiągniemy pożądany stan, dodajemy cukier waniliowy i pomału, łyżkami dodajemy serek mascarpone i na wolnych obrotach miksera mieszamy do uzyskania gładkiej, puszystej, jednolitej masy. Połowę kremu wykładamy na jeden placek bezy, układamy na nim troszkę owoców, następnie przykrywamy drugą bezą i postępujemy tak samo, czyli wykładamy na niego resztę kremu, pozostałe owoce i przyozdabiamy listkami mięty. Smacznego! Tort jest
Taste Of My DayCukier 1 szklanka Mąka pszenna 1 szklanka Proszek do pieczenia 1 ½ łyżeczki Kakao 2 łyżki Olej mniej jak ½ szklanki Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Wykonanie placka kakaowego: Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, następnie dodać żółtka, wymieszać, wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao. Na koniec wlać olej delikatnie jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy(...)przez 35 minut. Składniki na wkładkę serową: Ser biały 60 dag Jajka 6 szt. Cukier 20 dag Cukier waniliowy 1 szt. Budyń śmietankowy 2 łyżki lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej Margaryna 15 dag Proszek do pieczenia 1 łyżeczka Wykonanie sernika: Zmielony ser utrzeć z żółtkami, cukrami, margaryną. Następnie wsypać budyń, proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i delikatnie połączyć
Tradycyjna Kuchniaorzechów włoskich 50g miodu 50g masła MASA SEROWA 1kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego twarogu z wiaderka (np. Piątnica) 150g cukru 150g masła 4 jajka 125ml mleka 40g mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii skórka otarta z jednej pomarańczy Wykonanie: CIASTO - masło, miód i cukier podgrzać w rondelku, ostudzić do lekko ciepłego, dodać jajko i ekstrakt z wanilii(...)gładkie ciasto - ciasto powinno być lekko klejące, ale nie należy dodawać mąki - ciasto podzielić na trzy równe części, zafoliować i krótko schłodzić lub od razu rozwałkować na placki wielkości dna tortownicy - placki nakłuć widelcem, dwa z nich upiec w 180 stopniach przez około 12 minut lub do lekkiego zrumienienia - na ostatni blat nałożyć ciepłą masę orzechową (przepis poniżej
Smakołyki BerenikiSkładniki: -5 ziemniaków -jajko -1 łyżka mąki -sól i pieprz -olej Sposób przygotowania: Ziemniaki trzemy na tartce na największych oczkach. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy
Magia jedzenia.formie do tarty. Wyszedł kruchy i aromatyczny kawałek ciasta, szczególnie na drugi dzień kiedy ciasto skruszało. Składniki na kruchy spód: 300 ml mąki kukurydzianej 100 ml mąki ziemniaczanej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 ml cukru 2 całe jajka 1/2 kostki margaryny ewentualnie 100 ml gęstej śmietany Mąki, proszek do pieczenia, cukier waniliowy(...)Następnie dodać jajka i zagnieść. Jeśli będzie za gęste dodać śmietanę i zagnieść finalnie. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie rozwałkować na placek grubości ok 1 cm i wyłożyć go do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, tworząc rant po bokach do wysokości formy do pieczenia. Odciąć zbędne ciasto, po nakłuwać
Ze smakiem bez glutenuzimnej wodzie łyżkę mąki ziemniaczanej. Ładniej się gotują i przechowują. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pieczarki ścieramy na tarce, lub drobno kroimy. Partiami dodajemy do cebuli i przesmażamy. Chodzi o to, by woda szybko z grzybów odparowała. Po ok. 15 minutach smażenia dodajemy przyprawy i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Następnie ostrym nożem
Kuchnia Na Wypasie