szybki i łatwy przepis na pyszne ciasto łaciate. Idealne na każdą okazję, a także do popołudniowej kawki. Smacznego! PRZEPIS NA CIASTO ŁACIATE Składniki BISZKOPT JASNY 15 dag mąki ziemniaczanej 5 dag mąki pszennej 20 dag cukru łyżka octu 6 białek łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT CIEMNY 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia(...)ziemniaczaną, ocet, proszek do pieczenia delikatnie wymieszać. Biszkopt ciemny: białka jaj ubić na pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki. Blachę do pieczenia wyścielić papierem. Wymiary blachy 25 x 40. Na blaszce nakładać na przemian po łyżeczce masy jasnego i ciemnego biszkoptu, tworząc łaciaty placek
Przepiski.plziemniaczaną), proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i cukier puder. Wszystkie składniki sypkie wymieszałam łyżką. Dodałam masło pokrojone na plasterki. Wbiłam jajko i dodałam jogurt naturalny. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite gładkie ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. Następnie ciasto podzieliłam na kawałki i każdy z nich rozwałkowałam na placek
Waniliowe ImprowizacjeZapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Kulinarne przygodyplacki mogłam jeść bez limitu ;) Zostało mi tak do tej pory ;)Pomyślałam żeby na obiad zrobić kopytka, ale żeby smakowały troszkę inaczej dodałam do nich szpinak. Wyszły cudnie zielone i pyszne. Kopytka są bardzo delikatne, czuć dość wyraźny smak i zapach bazylii.Rodzinka je zaakceptowała,więc będą gościć u nas częściej :) Składniki : 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki ziemniaczanej
Różne smaki w kuchniplacek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami. Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm: 4 jajka (rozmiar l) 1/2 szklanki oleju (110 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (250 g) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Ugotowaćstartą cebulką i odrobiną bazylii. Ciasto: ***************** 1 mały pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach 1 kg.ziemniaków 0.5 cebuli Sól morska 1 jajko Pieprz 2 łyżki mąki ziemniaczanej Koperek 2 łyżki mąki pszennej Gzik: ********************** 1-2 kostki twarogu Śmietana 0.5-1 Mięta 1 mały ząbek czosnku Sól morska Biały pieprz 1 mała cebulka Bazylia szczypta gałki(...)muszkatołowej ************************************** Obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce.Rzodkiewki umyć i zetrzeć.Do ziemniaków dodać rzodkiewki , jajko , obie mąki,startą cebulę,odrobinę posiekanego koperku , pieprz,sól,gałkę.Wymieszać,poczym usmażyć placki ziemniaczane.Twaróg wymieszač z posiekanym czosnkiem,cebulką, posiekaną miętą,solą,pieprzem, gałką ,a na końcu że śmietaną.Placki podawać gorące z chmurką twarogowego gziku.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiziemniaczaną. Ubijać do powstania zwartej bezy. Wyłożyć po połowie na ciasto. Piec każdy z ciast w 175st. C po 40 minut. KREM: Szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą szklankę zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Zagotować budyń, odstawić do zimna. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodawać zimnego budyniu. Cały czas ucierać. Przełożyć placki
Gotuję Testujęplacki pod wpływem masy budyniowej zamieniają się w delikatną i rozpływającą się w ustach całość. Myślę, że swym bielutkim kolorem idealnie wpasuje się w świąteczną atmosferę ;) Polecam! ;) Blacha 25cm x 30cm Składniki: Kruche blaty: 0,5kg mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% 125g margaryny- rozpuścić i wystudzić łyżka mąki ziemniaczanej
Czerwona Porzeczkaziemniaczaną. Wlać te składniki na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Po zagotowaniu odłożyć do ostudzenia. Utrzeć margarynę i dodać do niej przestudzony budyń. Do masy można dodać alkohol. Gotowy tort oblać polewą kakaową/czekoladową lub roztopioną gorzką czekoladą (potrzeba 200g). Tort można też wykonać na blaszce prostokątnej (standardowej) - będzie wtedy bardziej płaskie. Przełożenie tortu: placek
Mania Wypiekaniaziemniaczany z czosnkiem, śmietaną i serem. Langos sajtos tejfolos Innym braterskim przysmakiem obok kutroszy jest, pochodzącym z Węgier, obecnym na Słowacji i w Czechach ,no i w Polsce jest LANGOS-langosz. Ta słynna potrawa węgierska, której z pewnością skosztował każdy podróżujący tam turysta ,jest niezwykle prosta ,a przy tym pozwala na olbrzymią różnorodność podawania. Langosz to placek
Kulinarny karnet Christopheraziemniaczanej polewa orzechowa 75g orzechów włoskich 50g cukru 60g śmietanki słodkiej (30%) 35g masła duża szczypta cynamonu Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać sól, cukier puder, cynamon oraz zimne masło, składniki razem posiekać - dodać żółtko, wyrobić gładkie ciasto, schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce - tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, ciasto rozciągnąć lub rozwałkować na placek
Smakołyki Berenikiplacki z cukinii , które czasami przygotowuję, ale są bardziej bogate. Jak ktoś nie chce się bawić w luzowanie kości z kurczaka, to zamiast udek z kurczaka można wykorzystać piersi z kurczaka. Przedstawiam Wam mój pomysł, na smażone kotleciki z kurczaka i cukinii. Składniki: 2 udka kurczaka 1 cukinia 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto bardzo łatwe do upieczenia i patrząc na to ciasto ma się wrażenie, że wymaga bardzo dużo pracy. Otóż, nie. Pieczemy jeden placek i gotujemy masę serową. Efekt wizualny bardzo fajny, a i w smaku rewelacja. Cztery smaki w jednym cieście. Każde z nich może być osobnym ciastem. Każdy kawałek ma inne kolory co zachęca do zjedzenia kolejnych(...)szklanki cukru 9 jajek 9 łyżek oliwy 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 czerwony kisiel (pominęłam a w zamian dałam 2 łyżki mąki ziemniaczanej i odrobinę czerwonego barwnika) 1/2 szklanki suchego maku 1/2 szklanki wiórków kokosowych Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać. Dodać
O kuchni z uczuciemPlacki pszenne tortilla są niezwykle wdzięcznym "materiałem wyjsciowym" dla wielu potraw. W jednym z poprzednich przepisów proponowałam je z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, a
Kuchnia Pełna Pasjiopcja na różnego rodzaju święta czy rodzinne uroczystości. Wszyscy będą zachwyceni. Na całość składają się dwa placki przygotowane na samych białkach, jeden orzechowy, a drugi kokosowy. Przełożone są one dużą ilością kremu budyniowego przygotowanego na dużej ilości żółtek (pozostałych po pieczeniu placków). Kto raz spróbował masy budyniowo-żółtkowej, ten wie jak jest ona pyszna. Baaaardzo kremowa(...)połączenia będzie bardzo zadowolony. No i ten krem! Niebo w gębie Ciasto kokosowe: 5 białek szczypta soli 1 niepełna szkl. drobnego cukru 150 g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto orzechowe: 5 białek 1 niepełna szkl. drobnego cukru 100 g mielonych orzechów (u mnie laskowe) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki
Smaki Na Talerzupinii. Koniecznie do zrobienia! tortownica Budyń (najlepiej zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem) 6 szt. żółtka 70 g erytrytol 480 ml gęste mleko kokosowe ⅛ łyżeczki wanilia w proszku 15 g mąka ziemniaczana ((skrobia) - 1 czubata łyżka) Ciasto kruche 2 szt. jajka 1 łyżka oliwa z oliwek 45 g erytrytol 60 g olej kokosowy 100 g mąka kokosowa Dodatkowo(...)ziemniaczaną i zmiksować. Masę żółtkową przelać do zagotowanego mleka i ugotować gęsty budyń, cały czas mieszając. Ugotowany budyń przelać do miski, przykryć folią spożywczą, całkowicie wystudzić (najlepiej zrobić z dłuższym wyprzedzeniem). Ciasto kruche Wszystkie składniki umieścić w malakserze i utrzeć na jednolite ciasto. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez. ok. 20 minut. Następnie 3/4 ciasta rozwałkować na placek
Modern Cave Girlsłodki, walentynkowy prezent, czy też pyszną przekąskę dla najbliższych. Ale uwaga, uzależniają. Polecam!!! Składniki na czekoladowe serduszka: 150 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki gorzkiego kakao 150 g zimnego masła Suche składniki mieszamy w misce, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne(...)razie problemów dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce około 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Zimne ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm, wycinamy serduszka. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Serduszka pieczemy krótko, by się nie zarumieniły, czyli 10-12 minut. Gotowe
Rozpustne gotowanieziemniaczanej. Polewa: 1/3 kostki margaryny, 1 łyżka wody, 1 czubata łyżka kakao, 4 łyżki cukru. Dodatkowo Kwaśna marmolada. Ciasto miodowe: Mąkę wymieszać z sodą, posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować, włożyć do blaszki. Piec w 200 o C przez 7-10 minut. W ten sam sposób upiec drugi placek
Słodki Zakątekjajka 100g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia barwnik spożywczy w kolorze zielonym MASA SEROWA: 700g sera z wiaderka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 50 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru pudru 3 jajka PRZYGOTOWANIE: CIASTO: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. 2. Dodajemy partiami przesianą mąkę z proszkiem cały czas miksując. 3. Wlewamy roztopione(...)koniec dolewamy barwnik spożywszy. Mieszamy. 5. Masę wylewamy na wyłożoną papierem blachę. 6. Pieczemy w 180 st. C ok. 35-40 min. 7. Przestudzony placek przekrajamy na 2 blaty i wycinamy za pomącą foremki choinki. MASA SEROWA: 1. Ser miksujemy z mąką, budyniem, cukrem, mlekiem i żółtkami. 2. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę
Marcepanowa kuchniaSEROWA: 500 g dwu, trzykrotnie mielonego twarogu + 125 ml ciepłego mleka (lub 500 g twarogu z wiaderka) 150 g cukru 1 łyżka cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej lub białego budyniu (np. waniliowego) 6 ubitych na sztywno białek 20 g drobno pokrojonej kandyzowanej skórki cytrynowej Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ser ubijamy(...)połową piany z białek, skórką cytrynową, a na koniec dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę ostrożnie wykładamy na dżem. Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, wałkujemy na placek wielkości blachy, ostrożnie przekładamy na masę serową, brzegi ciasta sklejamy, wierzch nakłuwamy widelcem i wkładamy do średnio nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45-60 minut na złoto. Po upieczeniu ciasto chłodzimy
Rozpustne gotowanieBezglutenowe racuchy z owocami - dowód na to, że dieta bezglutenowa może być naprawdę pyszna! Są po prostu wspaniałe. Musicie koniecznie spróbować :) SKŁADNIKI na 2 porcje: 50
Kuchnia bezglutenowaSIEKANE KOTLETY Z SEREM I MARCHEWKĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki 500 g fileta z kurczaka 200 g żółtego sera 2 marchewki 1 cebula 2 jajka 1 łyżka skrobi ziemniaczanej sól pieprz papryka słodka czosnek granulowany olej do smażenia Wykonanie Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę drobno siekamy. Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce(...)grubych oczkach, ser żółty również ścieramy na tarce. Składniki umieszczamy w misce, dodajemy jajka, skrobię oraz przyprawy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na nagrzany olej wykładamy porcję placków, przy użyciu łyżki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety na obiad Kurczak to jedno z najbardziej popularnych rodzajów mięsa, z którego można przygotować wiele
Przepiski.pljajko 1 łyżka masła 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody + 2 łyżki Składniki na farsz 2 szklanki puree z dyni 1 średnie jajko 250 g serka ricotta 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki cynamony 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka miodu Dodatkowo do wyboru śmietana cynamon bułka tarta masło Instructions Składniki na ciasto umieścić w misce, zagnieść gładkie ciasto(...)folię spożywczą i zostawić na około 1/2 godziny aby odpoczęło. Pure z dyni umieścić w misce. Dodać ser, przyprawy, mąkę, jajko, wszystko dokładni wymieszać. Ciasto rozwałkować na duży placek, pociąć go na pasy. Na przygotowane paski ciasta, nałożyć farsz i przykryć drugim takim samym plackiem. Docisnąć ciasto wokół farszu, a następnie wyciąć kształt odpowiednią formą, może być
SprawdzonaKuchnia.plpieczenia • 1/2 łyżeczki amoniaku • 1 duża puszka masy makowej Masa kremowa • 1 litr mleka • 125 g masła • 4 białka • 1 szklanka cukru • 3 łyżki mąki pszennej • 3 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa • 1 czekolada mleczna • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki Wykonanie: Ciasto kruche • Zagnieść wszystkie składniki ciasta. • Ciasto podzielić na 6 części. • 2 części rozwałkować na wielkość blaszki(...)każdy osobno w temp. 180 st.C przez 15 minut. • Pozostałe 4 części rozwałkować na takie same prostokąty. • Masę makową podzielić na 4 części, rozłożyć na placki i zwinąć 4 rolady. • Ułożyć je w blaszce obok siebie i piec razem w temp. 180 st.C przez 40 minut. Mają się połączyć tworząc jedno
To co kochamTaki ich ... urok :)) Składniki: 1 kostka prawdziweg o masła (200g - 82%) 1 jajko 3/4 szkl. cukru kilka kropli aromatu pomarańczowego 3 łyżki mleka 2 szkl mąki 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 1 szkl. suszonej żurawiny 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich Wykonanie: Masło wcześniej wyjęte z lodówki rozkręcamy z cukrem na gładką masę. Dodajemy jajko, aromat, mleko oraz obie mąki(...)miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy żurawinę i orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy je do lodówki na ok 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na placek ok 1cm grubości i wycinamy literatką kółka. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180st ok 15 minut
Walijskie Pichceniemąki 50 g cukru pudru 70 g masła jajko szczypta soli szczypta proszku do pieczenia Strawberry curd 250 g truskawek szklanka cukru jajko + 3 żółtka łyżka mąki ziemniaczanej łyżka oliwy Beza 3 białka 200 g cukru pudru łyżka mąki łyżka octu szczypta soli + barwnik spożywczy Składniki na kruche ciasto siekamy z grubsza nożem, a następnie(...)ręką. Formujemy kulę, którą zawijamy szczelnie w folię i chłodzimy w lodówce przez 40 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy i dzielimy na 5 równych części. Formujemy w dłoniach placki, którymi wykładamy wysmarowane masłem i obsypane kaszą manną tartelki. Palcami dopasowujemy każdą z nich do formy i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do zarumienienia, czyli jakieś
sama złodycz