placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:218/314)

Dyniowy placek z jabłkami 149

Dyniowy placek z jabłkami jest bardzo wilgotny i można śmiało porównać go do brownie. Jabłka podkreślają smak całego ciasta. Ja wykorzystałam kwaśne, dlatego też po upieczeniu i ostudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem. Jeżeli lubicie wilgotne ciasta, to polecam. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 130 g cukru trzcinowego 100 ml oleju rzepakowego 450 g puree z dyni (dobrze odciśniętego(...)wody) 220 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 4 kwaśne jabłka (ok. 700 g) dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta, masło i mąka do wysmarowania formy do pieczenia i oprószenia WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury

Passions hobbies life
Małdrzyki czy serniczki z patelni? A może po prostu placki z twarogu. 155

Sylwia) zagroziła jednocześnie obiecując,że zamęczy Nas tymi plackami.  [tu dowód] Ona nas nie zamęczyła. Zrobiła to blogosfera błyskawicznie porywając przepis i przekształcając go (nierzadko odchudzając do tego stopnia że zamiast kształtnych placuchów wychodziła serowa jajecznica) bądź dodając rodzinne akcenty eksperymentując i kombinując tak,że ze zwyczajnych placków z twarogu,smażonych na patelni - wychodziło Królewskie Śniadanie, a raczej(...)deser. Kto nie popełnił małdrzyków niech pierwszy rzuci kamieniem ... yyy ... plackiem ...niech leci do kuchni smażyć małdrzyki! Bo warto męczyć blogosferę takimi pysznościami. Przepis małopolski od ślązaczki wykonany i często przekształcany przez dolnoślązaczkę zasymilowaną z Pomorzem i...Pokręcone to wszystko trochę.Pora na przepis. Składniki 1 kostka twarogu (250gram) (kostka to kostka, nie używajcie twarogu z wiaderka,proszę) 1jajko 3łyżki

U Fiolki
Jesienna Pani Walewska 135

stopni przez ok 45 minut. Wystudzić. W ten sam sposób upiec 2 cześć ciasta. Krem budyniowy: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g masła, w temperaturze pokojowej 100 ml wódki Szklankę mleka zagotować z cukrem. Drugą zmiksować z mąkami i żółtkami. Dodać(...)ognia, przykryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć do otrzymania jasnego kremu. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na koniec dodać alkohol i ekstrakt. Na pierwszy placek nałożyć krem budyniowy, wyrównać. Przykryć drugim plackiem, odwracając go warstwą orzechową do dołu i polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa: 75 g masła 75 g czekolady gorzkiej 75 g czekolady

kulinarnyswiatdomi
Małdrzyki czy serniczki z patelni? A może po prostu placki z twarogu. 158

Sylwia) zagroziła jednocześnie obiecując,że zamęczy Nas tymi plackami.  [tu dowód] Ona nas nie zamęczyła. Zrobiła to blogosfera błyskawicznie porywając przepis i przekształcając go (nierzadko odchudzając do tego stopnia że zamiast kształtnych placuchów wychodziła serowa jajecznica) bądź dodając rodzinne akcenty eksperymentując i kombinując tak,że ze zwyczajnych placków z twarogu,smażonych na patelni - wychodziło Królewskie Śniadanie, a raczej(...)deser. Kto nie popełnił małdrzyków niech pierwszy rzuci kamieniem ... yyy ... plackiem ...niech leci do kuchni smażyć małdrzyki! Bo warto męczyć blogosferę takimi pysznościami. Przepis małopolski od ślązaczki wykonany i często przekształcany przez dolnoślązaczkę zasymilowaną z Pomorzem i...Pokręcone to wszystko trochę.Pora na przepis. Składniki 1 kostka twarogu (250gram) (kostka to kostka, nie używajcie twarogu z wiaderka,proszę) 1jajko 3łyżki

Fiolka w kuchni
Makowo jabłkowo orzechowe ---Makowo mela noce 338

SKŁADNIKI 2 szklanki mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki rumu 3 łyżki maki pszennej 4 łyżki cukru cukier wanilinowy 200 g miękkiego masła 2 żółtka(...)doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać rum i krótko zmiksować. Krem wyłożyć na placek z makiem przykryć drugim plackiem  lekko docisnąć

w mojej kuchni
Chleb z boczkiem 188

kiedy ciasto rośnie boczek kroimy w wąskie paseczki.    Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 2 części.    Z ciasta formujemy prostokątny placek, układamy na nim paseczki boczku, dociskając je do ciasta.    Zwijamy ściśle rulon tak, jak na roladę.    Przekładamy do nasmarowanych tłuszczem blaszek, wyrównujemy i pozostawiamy(...)termoobiegiem na 45-50 minut.    W międzyczasie przygotowujemy krochmal do posmarowania skórki. Do szklanki wlewamy 2 łyżki zimnej wody, wsypujemy 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, mieszamy i zalewamy wrzątkiem do połowy szklanki.    Na ok. 5 minut przed końcem pieczenia chleby wyciągamy z piekarnika, smarujemy krochmalem i wstawiamy jeszcze raz, aby krochmal się zapiekł. Skórka będzie wtedy

Maminek kulinarny
Pyszne jagodzianki drożdżowe-u mnie znikły jeszcze w tym samy dniu 163

jakiejś starej gazety . składniki 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanka mleka 4 łyżki cukru kryształu 3 dag świeżych drożdży 3 jajka 10 dag rozpuszczonego masła jagody łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania przygotowanie Drożdże pokrusz, dodaj do ciepłego mleka, wsyp łyżkę cukru, mąki i wymieszaj. Odstaw na 20 min. Do miski wsyp mąkę, po 20 min wlej drożdże(...)Potem wlej wystudzone masło i wyrabiaj kolejne 5 min przykryj i odstaw na 1 godzinę. Jagody umyj i osącz na sitku. Ciasto rozwałkuj na stolnicy na placek grubości 1 cm. Potnij na kwadraty i na każdy nałóż jagody i posyp cukrem pudrem. Dokładnie zaklejaj i układaj zlepieniem do dołu. Jak już mamy to zrobione, odstawiamy na 30 min. Nagrzać

Moje Wyroby
Pychotka (pani Walewska) 145

szczypta soli 20 łyżek cukru 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej Na krem: 4 żółtka 1 jajko 500 ml mleka olejek waniliowy  50 g mąki pszennej 50 g skrobi ziemniaczanej 200 g cukru cukier wanilinowy 200 g masła Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu najlepiej z kwaśnych owoców (u mnie jagodowy) pól szklanki posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie:  Ciasto kruche: Mąkę(...)Dodać resztę składników, szybko zagnieść. Uformować kulę i podzielić ją na dwie części. Owinąć je folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 30 min.  Beza: Jeśli pieczemy obydwa placki jednocześnie, można przygotować od razu bezę z całości składników. Jednak w przypadku, kiedy nie posiadamy dwóch identycznych form, konieczne jest przygotowywanie placków osobno. Ważne jest wtedy, by bezę przygotowywać

My sweet a life
BABECZKI SEROWE ZE ŚLIWKAMI DLA DIABETYKÓW 275

kostki) 100g ksylitolu (jeśli ktoś nie lubi/nie może, to ostatecznie może być cukier) 2 łyżki śmietany 12% 2 jajka 1 czubata łyżka budyniu waniliowego (można zastąpić łyżką mąki ziemniaczanej i cukrem waniliowym) 8 dużych śliwek przekrojonych na pół (ok. 400g, u mnie odmiana późnej śliwki Angeleno, ale zwykłe też są pycha) Mąkę posiekać z masłem (ja ścieram masło(...)dodać miód, jajko, dodać szczyptę soli, szybko zagnieść i tak otrzymane ciasto zawinąć w folię i włożyć na 15-20 minut do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować i wykroić okrągłe placki i wyłożyć na dno silikonowych foremek do babeczek. Można skorzystać też z papierowych foremek, ale silikonowe są dużo wygodniejsze. Śliwki umyć i przeciąć na połówki pozbywając się pestek. Jajka

Dietolog
Placuszki drobiowe z jarmużem 165

filetu z piersi kurczaka 3 średnie pieczarki 1 papryka żółta mini 1 papryka czerwona mini spora garść liści jarmużu 1 cebula 3 jajka 3 łyżki mączki ziemniaczanej sól świeżo mielony pieprz  olej do smażenia Filet pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Papryki oraz cebulę pokroić w drobną kostkę. Liście jarmużu posiekać. Wymieszać razem(...)dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i łyżką nakładać niewielkie porcje ciasta formując placuszki. Smażyć po kilka minut z obu stron. Usmażone placki układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Spożywać na ciepło

Kolorowa kuchnia Elki
Sezamowiec 167

szklanki cukru masa kokosowa: 6 białek 1/2 szklanki cukru 10 dag wiórków kokosowych masa budyniowa: 3/4 litra mleka 1/2 szklanki cukru 35 dag masła 3 budynie śmietankowe łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag wiórków kokosowych ponadto: polewa czekoladowa Sposób przygotowania:  Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy. Dzielimy na trzy równe części. Blaszkę do pieczenia (25x36) wykładamy papierem do pieczenia(...)podgrzewamy na małym ogniu. 1/3 przygotowanej masy wykładamy na wierzch ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 30 minut. W taki sam sposób pieczemy drugi placek. Przy trzecim placku natomiast dodatkowo robimy masę kokosową. Białka ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Mieszamy z kokosem. Wykładamy na placem posmarowany masą sezamową. Pieczemy przez pół godziny

Pobite gary Barbary
Brak tytułu 144

jest kolorowo :) Choinki pachnące pomarańczami - przepis Składniki: 3 jajka 3/4 szkl. cukru 12,5 dag miękkiego masła skórka otarta z limetki po 7,5 dag mąki pszennej i ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki likieru pomarańczowego lub innego - jeśli wolicie choinko o innym smaku krem czekoladowy typu nutella 30 dag masy marcepanowej 15 dag cukru pudru polewa czekoladowa(...)białka z 2/3 porcji cukru. Masło utrzeć, dodać resztę cukru, żółtka, skórkę otartą z limetki. Wsypać obie mąki i proszek do pieczenia - wymieszać. Dodać białka - wymieszać. Upiec 4 cienkie placki. Piec w 200 stopniach około 6-8 minut. Likier podgrzać, nasączyć nim plaski. Układać jeden na drugim, smarując cienką warstwą nutelli. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem, rozwałkować

kolorowotorcikowo
Idealne naleśniki bezglutenowe 186

Ich idealność polega na tym, że są elastyczne i nie łamią się.  Są to właściwie naleśniki kukurydziane. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju krokietów jak

Ze smakiem bez glutenu
GRZYBKI 107

szklanka kwaśnej śmietany 18% Składniki na krem budyniowy: 1,5 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 jaja 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 200g masła Sok z ½ cytryny Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolad 30g masła Ponadto: 1 łyżka suchego maku 1 białko Wykonanie ciasta: Mąkę, masło i śmietanę szybko wyrobić(...)godziny. Ja czasami ciasto zagniatam dzień wcześniej. Przygotowanie grzybków: Gdy ciasto jest już mocno schłodzone należy rozwałkować je na grubość ok. 3 mm. Kapelusze: Należy wyciąć koła dużym kubkiem. Placki nakładać na zewnętrzną część małych foremek do babeczek. Spody kapeluszy: Wykroić foremką do babeczek, na środku wyciąć niewielki otwór, tak, aby można było włożyć w niego nóżkę Nóżki grzybków

Słodki Zakątek
Placki ziemniaczane z mięsem 91

Świetne placki lub jak wolisz, kotlety z tartych ziemniaków i mięsa mielonego. Mała ilość składników i proste wykonania. - bez jajek - bez glutenu - bez mleka - i tylko kilka składników Czas przygotowywania:  do 30 minut Smażenie:  do 30 minut  Ilość kotletów:  u mnie 13 sztuk wielkości orzecha włoskiego Składniki: • 250 g mielonej karkówki(...)biodrówki wieprzowej • 800 g ziemniaków - ważone przed obraniem • przyprawy: łyżeczka soli i pieprzu, łyżka ziół prowansalskich i mąki ziemniaczanej Będziesz potrzebować również olej do smażenia i szeroką patelnię z grubym dnem

AniaGotuje.pl
Tarta cytrynowa – deser na niedzielę 144

cukru szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Nadzienie 3 jajka 180 g cukru 50 g masła, temperatura pokojowa 1 cytryna, sok i otarta skórka 1 łyżka pszennej mąki ½ łyżki ziemniaczanej mąki 125 ml śmietanki lub mleka Do podania 100 ml śmietanki kremówki 2 czubate łyżki gęstego jogurtu 150 g borówki Jeśli nie masz zapasów kruchego ciasta na spód(...)mąką, solą i cukrem. Kiedy się zacznie robić kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Zimne ciasto rozwałkuj na placek o 3 mm grubości. Wyłóż nim dno formy, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika, nastawionego na 175ºC. Podpiecz spód przez 10 minut. Miękkie masło zmiksuj z cukrem. Miksując dodawaj

codojedzenia
Jagodzianki cytrynowe 227

płaskie łyżki oleju 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki cukru cytrynowego 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego Na nadzienie: 150 g jagód 1,5 łyżki cukru 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej skórka z 1/2 cytryny Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać i odstawić. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej, ekstrakt i cukry. Zagnieść(...)czasie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 części. Uformować w kształt kuli i pozostawić na około 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli uformować placuszek. Na środku placka umieścić dużą łyżkę farszu jagodowego. Zlepić jak pierogi, dokładnie dociskając. Nadać im kształt owalnych bułeczek. Gotowe ułożyć na blasze i pozostawić do napuszenia na kolejne 45 minut. Piec w temperaturze

Domowa cukiernia Ewy
Szybkie ciasto z samych białek 149

najważniejsze pyszny! polecam także: Biszkopt z samych białek- z jabłkami Składniki: 6 białek 6 łyżek zimnej wody 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki octu 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy 2 śnieżki 400 ml mleka ½ kg dowolnych owoców tłuszcz do formy Wykonanie: Z białek ubić pianę na sztywno, dodając w międzyczasie wodę, cukier, ocet oraz cukier waniliowy. Przygotować(...)minut w temperaturze 150 stopni. Podczas pieczenia środek nieco opadnie dlatego należy zostawić ciasto do ostygnięcia w piekarniku ( nie otwierać piekarnika). Śnieżki ubić z mlekiem, wyłożyć na ostudzony już placek i ozdobić owocami

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania