placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:219/314)

Cytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem 200

Cytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem to klasyczny kruchy placek z owocami, wzbogacony o świeży smak cytryny. Całość zwieńcza polewa jogurtowa, którą również urozmaica dodatek soku z cytryny. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x20cm . Cytrynowe ciasto kruche z truskawkami i rabarbarem Składniki: CIASTO KRUCHE 320g mąki pszennej 150g masła 100g cukru pudru 1 małe jajko skórka otarta(...)cytryn 3 łyżki soku z cytryny szczypta soli NADZIENIE OWOCOWE 400g truskawek 200g rabarbaru 2 łyżki brązowego cukru 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej POLEWA JOGURTOWA 60g cukru pudru 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, jajko

Smakołyki Bereniki
Makowo- wiśniowa panienka 433

mące obtaczamy odsączone owoce i łączymy z powstałą masą. Przelewamy na wyłożony papierem do pieczenia spód formy i pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 30 minut. 2. Placki makowe: Białka ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy porcjami cukier i po jednym żółtku. Mak łączymy z kokosem oraz mielonymi migdałami. Porcjami dodajemy do piany i delikatnie(...)pieczemy (osobno- chyba, że mamy dobry piekarnik) w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 20 minut. 3. Krem: Mleko łączymy wraz z sokami. Odlewamy szklankę, w której rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz żółtka. Wlewamy na pozostałe gotujące się z sokiem mlekoi intensywnie mieszamy, by nie zrobiły się grudki. Ściagamy z ognia i dodajemy starte lub drobno posiekane masło

Kuchnia w czekoladzie
Tort z kremem czekoladowym i orzechowym /Tort z kremem z syropu z brzoskwiń 141

uchylonych drzwiczkach. 4. Jak przygotować krem? Sok z brzoskwiń mieszamy z cukrem i w rondelku zagotujemy aż cukier się rozpuści i połączy z sokiem z brzoskwiń.  Mąkę ziemniaczaną i pszenną mieszamy z wodą, kiedy sok z cukrem zacznie się gotować, dolewamy do niego wymieszane mąki w wodzie, dokładnie całość mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia.  Kiedy masa(...)równe części,  n ożem nacinamy brzegi tortu na głębokość około 2 cm. W nacięcie włożyć nitkę, skrzyżować i zdecydowanym ruchem ciągnąć oba końce.  6. Każdy placek nasączamy wodą wymieszaną z sokiem cytryny.  Na pierwszy placek nakładamy krem, zakrywamy drugim plackiem który nasączamy i nakładamy krem oraz dżem malinowy, lub inny, wedle upodobania. Zakrywamy 3 plackiem

Mój pomysł na
Pyszne ciasto Delicja babci Basi 251

Składniki biszkoptu ( który upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm ) : 5 jaj , ( temp. pokojowa), 3/4 szklanki cukru kryształu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1/2 szklanki mąki tortowej Basia 1/4 mąki ziemniaczanej, szczypta soli, Uwaga ! bez proszku do pieczenia! Potrzebne składniki na warstwę brzoskwiniową : 800 ml wody, 2 galaretki brzoskwiniowe Winiary, 1 duża puszka brzoskwiń. Potrzebne składniki na czekoladową warstwę(...)szklanki gorącej wody, 1 łyżeczka żelatyny. 2 łyżki cukru pudru. Potrzebne składniki na polewę czekoladową : 70 ml śmietany kremówki 30 %, 70 g. czekolady gorzkiej Wedel .   Sposób przygotowania placka : Najpierw przygotowujemy biszkopt. UWAGA : do przygotowania biszkoptu nie używa się metalowej łyżki , tylko drewnianej, plastykowej , silikonowej itp. Oddzielamy białka jajek od żółtek. 2. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywno

Pysznosci Babci Basi
Ciasteczka dla Świętego Mikołaja - z masłem orzechowym i dżemem malinowym 258

cukru 1 duże jajko (rozmiar L) 2 łyżki mleka 350 g mąki pszennej ½ łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Dżem malinowy dokładnie mieszamy ze skrobią ziemniaczaną. W dużej misce za pomocą miksera ubijamy masło, masło orzechowe i cukier, do czasu, aż masa zrobi się puszysta. Do masy dodajemy mleko i jajko, chwilę miksujemy do połączenia się składników(...)cały czas miksując. Ma powstać miękkie ciasto. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, wykładamy na niego kulę ciasta, lekko ugniatamy dłońmi, przykrywamy kolejną warstwą papieru do pieczenia. Wałkujemy na placek grubości 0,5 cm. Smarujemy ciasto dżemem na całej powierzchni, po czym zawijamy w rulon. Odkładamy do lodówki, aby odrobinę stwardniało (najlepiej na całą noc, ale 2 godziny

W kuchni Katie
Rozpoczęcie sezonu grillowego, i tort z tej właśnie okazji 197

kremu maślanego) i owocami - będzie bardziej wiosennie i świeżo. W oryginale pieczone są trzy blaty ciasta w trzech tortownicach - ja mam tylko dwie, i w nich piekłam. Później każdy placek przekroiłam na pół - tort wyszedł bardzo wysoki. Miejcie to na uwadze - w trakcie układania warstw najlepiej wspomóc się papierem do pieczenia. Ogólnie przygotowanie ciasta to świetna zabawa - dodatek majonezu(...)jajka 75 g majonezu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki białego octu winnego mus owocowy: 250 g rabarbaru 300 g truskawek 4 listki żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny krem do przełożenia tortu: 500 m śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru krem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
chrupiące placki ze śmietaną... 180

Składniki: 10 średnie ziemniaki, 1 łyżeczka pieprz czarny mielony, 1 łyżeczka kucharek, 1 sztuka jajka, 2 łyżki mąka pszenna, - ile potrzeba olej rzepakowy, - ile potrzeba śmietana

W Mojej Kuchni Lubię
Rustykalne tartaletki truskawkowe z miętowo-cytrynową nutą 66

cytryny szczypta soli 1 małe jajko 3 łyżki lodowatej wody Na nadzienie: 1kg truskawek 4 łyżki cukru skórka otarta z połowy cytryny duża łyżka siekanej mięty płaska łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 4 łyżeczki bułki tartej 1 żółtko cukier trzcinowy do posypania brzegów cukier puder do oprószenia lody waniliowe/śmietankowe do podania – opcjonalnie   Do robota kuchennego wsypyjemy mąkę(...)listki mięty. Na to sypiemy cukier i albo rozcieramy w moździeżu lub na deskę, siekamy i rozcieramy nożem. Tak przygotowany aromatyczny cukier dodajemy do truskawek. Posypujemy je także mąką ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy. Wstawiamy do lodówki do chwili użycia.   Nagrzewamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.   Wyciągamy schłodzone ciasto z lodówki. Delikatnie oprószamy stolnice

Smaczna Strona
Pani Walewska – pychotka na dużą blachę 167

dużej blaszce beza w środek ciasta. 6 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodałam po łyżce cukru i wciąż ubijałam aż masa była bardzo gęsta. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i mieszałam za pomocą szpatułki. Uwaga: beza na jedną dużą blaszkę będzie z połowy składników(...)Jedną bezę posypałam migdałami ( to będzie wierzch ciasta). Ciasto bezowe pieczemy 40 minut w 160 stopniach C ( ja piekłam jedno ciasto na górze, drugie na dole, jednocześnie). Po upieczeniu placki studzimy. Masa budyniowa: składniki i wykonanie. 750 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru (po 40g) pół szklanki cukru 2 żółtka kostka masła (200g) 1 łyżka maki pszennej Pól

Ania gotuje
Najlepsze książki o jedzeniu w 2018 – top 10 wg ugotowanepozamiatane.pl 153

lokalne superfoods jak rokitnik czy jagody. Co bym ugotowała z tej książki? Dobrze wygląda domowy chleb, grzaniec z tarniny, tarta na ziemniaczanym spodzie, różyczki kalafiora w glazurze, sałatka ziemniaczana z rzeżuchą i granatem, skańska brązowa kapusta w wersji wege i oczywiście skandynawskie kanapki na bogato. Zielone Boże Narodzenie Autorka: Karoline Jonsson Wydawnictwo Marginesy 5. Jajko. Zofia i Katarzyna(...)mamę i córkę. Zofia i Katarzyna Pilitowskie wychodzą z założenia, że jajko pasuje do każdego dania i do każdego posiłku. Jajko może być przecież na miękko, w zupie, w plackach, w cieście, w pasztecie, w szakszuce, tortilli, naleśnikach z serem i w leniwych pierogach. Można je jeść przez cały dzień, ale śniadanie bez jajka to nie śniadanie. Prawie każdy

Ugotowane pozamiatane
Rafaello na Krakersach 90

czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek kokosowych 400g masła 6-7 łyżek ajerkoniaku 2 opakowania krakersów WYKONANIE: W połowie mleka roztrzepać żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Drugą połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Z całości ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć stopniowo dodając budyń na końcu kokos i ajerkoniak(...)600g śmietany 30% 5 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny odrobina gorącej wody WYKONANIE: Śmietanę ubijamy do gęstości dodajemy cukier puder na końcu żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Nakładamy na placka. Górę placka posypujemy wiórkami kokosowymi

Dziś Ja gotuje
Delikatne Ciacho Śmietanowe Cappuccino 191

mąki pszennej - 2 łyżki ziemniaczanej - 50g cappuccino - 250g margaryny WYKONANIE: Do połowy mleka dodać cukier i nastawić do gotowania. W drugiej połowie dokładnie rozmieszać żółtka, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną. Gdy mleko zawrze wlać mieszaninę i ugotować budyń, energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki. Odstawić do ostygnięcia. Ucieramy margarynę dodajemy stopniowo budyń, na końcu dosypujemy cappuccino i dokładnie(...)WYKONANIE: Dobrze schłodzoną śmietanę przelewamy do miski i ubijamy do gęstości, stopniowo dodajemy serek mascarpone, oraz cukier puder. DODATKI: około 20 herbatników ciemnych pół tabliczki mlecznej czekolady do posypania placka PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa cappuccino - herbatniki - masa śmietanowa - starta czekolada

Dziś Ja gotuje
Rafaello na Krakersach 168

czubate łyżki maki ziemniaczanej 2 płaskie łyżki mąki pszennej 200g wiórek kokosowych 400g masła 6-7 łyżek ajerkoniaku 2 opakowania krakersów WYKONANIE: W połowie mleka roztrzepać żółtka, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Drugą połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem pudrem. Z całości ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć stopniowo dodając budyń na końcu kokos i ajerkoniak(...)600g śmietany 30% 5 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny odrobina gorącej wody WYKONANIE: Śmietanę ubijamy do gęstości dodajemy cukier puder na końcu żelatynę rozpuszczoną w wodzie. Nakładamy na placka. Górę placka posypujemy wiórkami kokosowymi

Dziś Ja gotuje
Serniczek z jagodami zawijany w tortillę. 115

będzie naszym dzisiejszym deserem do popołudniowej kawy. 3 tortille 250 g twarogu półtłustego jajko 2 łyżki manny ksylitol do smaku 2 łyżki soku z cytryny szklanka jagód łyżką mąki ziemniaczanej łyżka cukru waniliowego cukier puder Do miski wrzucamy twaróg, jajko, sok i rozgniatamy widelcem. Jeśli ser jest mocno odciśnięty i twardy można dodać 2 łyżki śmietany. Słodzimy według własnego(...)jagoda była obtoczona w mące i cukrze. Na środek tortilli kładziemy 1/3 twarogu, lekko rozklepujemy. Na twaróg nakładamy 1/3 jagód i tak samo jak w poprzednich deserach z tym plackiem, składamy do środka. Kładziemy  ( łączeniem do spodu ) na zimą patelnię, podgrzewamy bardzo wolno cały czas pod przykryciem, po jakiś 3 minutach obracamy. Aby deser dobrze się przepiekł należy

Dieta moja pasja
Ciasto chlebowe z jagodami 140

jednej upieczemy chleb a z drugiej ciasto z jagodami. Na nasze ciasto przeznaczymy ok. 1/3.    Ciasta układamy w odpowiednich formach. Z kawałka przeznaczonego na ciasto z jagodami formujemy placek a na nim układamy jagody, dociskając je do ciasta.    Na chwilę odstawiamy do wyrośnięcia, ciasto na chleb nacinamy ostrym nożem a następnie  obie formy wstawiamy(...)minut.    Ciasto z jagodami upieczone, więc wyjmujemy je z formy.    Na 5 minut przed wyjęciem chleba  smarujemy go krochmalem z wody i mąki ziemniaczanej.    Po kilku minutach chlebek również jest gotowy.    Ciasto chlebowe z jagodami najlepiej smakuje na ciepło. Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania