Składniki 1,5 kg ziemniaków (typ C) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 450 g łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku szczypta lubczyku Przygotowanie Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie - następnie zmielić, resztę zetrzeć na tarce i wycisnąć przez gazę. W misce mieszamy ziemniaki z jajkami, dwoma rodzajami mąki i szczyptą soli(...)kleiło do rąk - może złe ziemniaki?). Zmielone mięso wymieszać z jajkami wyciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą (zmieliłam ją razem z mięsem) porządnie przyprawić solą i pieprzem. Uformować w dłoni placek z ciasta i nałożyć farsz mięsny. Następnie zwinąć tak aby powstała zgrabna kluska. Gotować w osolonym wrzątku ok 20 min. Okrasić wędzonym boczkiem i gotowe.. Kartacze zrobiłam według
Gaździnka warzyCiasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ksylitolu szczypta soli 120 g zimnego masła 1 jajko Nadzienie: 300 g rabarbaru 200g truskawek 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny 1. Mąkę, sól i ksylitol wymieszaj, dodaj posiekane masło. 2. Dodaj jajko i ugniataj do uzyskania gładkiej masy. Uformuj(...)pokrój na kawałki szerokości 1 cm. Truskawki pokrój na grube plastry. 5. Do miski wrzuć mąkę, ksylitol i cynamon, dodaj pokrojony rabarbar i truskawki. Wymieszaj. 5. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy ok. 40 cm. Na środku ułóż nadzienie, zostaw kilka cm odstępu z boków. Skrop sokiem z cytryny, zawiń brzeg. 6. Piecz około 30 minut do zarumienienia
Powiedz dietom nieKroimy też pora i suszone pomidory. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone warzywa, ser i sparzoną pszenicę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody(...)odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy sól, pozostałą wodę, stopniowo mąkę a na koniec olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy natłuszczoną formę. Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami. Zakładamy brzegi ciasta do środka
Maminek kulinarnySkładniki: ziemniaki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 szklanka, por 1 mała, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz świeżo mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie 3/4
W Mojej Kuchni LubięWspomnienia i smaki dzieciństwa. Kopytka z twarogiem na słodko z dodatkiem zrumienionej na maśle bułce tartej, zawsze lubiłam a teraz serwuję moim domownikom. Robią się
Ala piecze i gotujeCiasto wyjąć z lodówki, umieścić je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, ciasto rozwałkować na placek, którym należy wypełnić formę o średnicy 23-24 cm. Rozwałkowany placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, dokładnie docisnąć ciasto do dna i boków, widelcem podziurkować całą powierzchnię. Usmażone jabłka wyłożyć na surowe ciasto, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez(...)dodać szczyptę soli zacząć ubijać białka, kiedy uzyskami sztywną pianę można zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce po każdej dodanej łyżce cukru ubijać przez minutę. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, ubijać jeszcze przez 2 minuty. Po 25 minutach pieczenia ciasta wyjąć je z piekarnika na wierzch nałożyć bezę i wyrównać wierzch ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut
SprawdzonaKuchnia.plmięsa i mielimy razem z nim. Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto. 3. Kapustę kiszoną (jeśli nie lubimy kwaśnego płuczemy ją pod woda około 2 razy) siekamy nożem na drobno i przekładamy(...)jakieś 40 minut. Na sam koniec duszenia możemy kapustkę lekko zrumienić wtedy będzie miała lepszy smak. Gotowa odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. 4. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta. 5. Gotowe kluseczki gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około
Gotowanie...to proste !mentalne- staram się sobie samej przemówić do rozsądku, że może jednak warto spróbować. Mąka wydała się niezłym krokiem pośrednim. SZARLOTKA GRYCZANA Z RÓŻĄ 175g mąki gryczanej 50g mąki ziemniaczanej duża szczypta soli 150g masła 2 łyżki cukru trzcinowego Nadzienie 1kg jabłek (u mnie babcine antonówki) 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 cytryna 2 szczypty cynamonu 5-6 łyżeczek konfitury(...)cukier. Siekamy nożem do otrzymania grubej kruszonki. Dodajemy kilka łyżek lodowatej wody i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta. Chłodzimy 30 minut w lodówce, wyjmujemy i rozwałkowujemy na dwa cienkie placki wielkości formy do pieczenia. Jeden umieszczamy w formie, drugi rozkładamy na papierze. Znów chowamy do lodówki-na co najmniej dwie godziny. Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy
les mirabellescukru pudru 10 łyżek kwaśnej śmietany (jeśli ciasto jest miękkie należy zmniejszyć ilość śmietany) Krem: 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag masła 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ( u mnie litrowy słoik jabłek prażonych ) 1 galaretka (dowolny smak) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić, podzielić(...)mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać partiami przestudzimy budyń. Dobrze utrzeć. 3. Prażone jabłka zagotować, wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia. 4. Przełożyć ciasto od dołu: placek miodowy - krem - placek miodowy - jabłka - placek miodowy. Całość polać polewą. 5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia domowa AniMąka orkiszowa, biała doskonale sprawdza się w cieście na naleśniki. Do tego serek kokosowy i mus ze świeżego ananasa :) Składniki : - 1 szklanka mąki orkiszowej, - 1 jajko
Przepisy MikołajaBezglutenowe naleśniki zainspirowane przepisem Małgosi ze Smaków Alzacji. Cienkie i delikatne, cudowne z samymi miodem, ale także prażonymi jabłkami czy w wersji wytrawnej. Bardzo szybkie
Kuchnia bezglutenowaDrożdżowe, pyszne i puszyste dzięki dodaniu piany z białek racuszki z jabłkami na maślance. Pachnące cynamonem są fajną propozycją na podwieczorek czy śniadanie. Proste w
potrawyregionalne1,5 kg ziemniaków 100 g słoniny wędzonej 100 g bundzu (ser górski) 1 cebula duża sól pieprz 1 jajko 3/4 szkl mąki 1 łyżeczka proszku
Gotowanie jest łatweoczywiście do smaku. Robi je się błyskawicznie więc już mi się to spodobało. Przepis pochodzi z bloga Natchniona. pl 150 g mąki owsianej 100 g mączki ziemniaczanej 1 i 1/2 szkl. gorącej wody sól do smaku ( dałam 1/3 łyżeczki) Obie mąki oraz sól wsypać do miski,zalać gorącą wodą i zagnieść ciasto. Ja nie używałam robota(...)otrzymamy bardzo elastyczne ciasto. Ciasto należy podzielić na 5 części,bo tyle wychodzi sztuk tortilli z tej porcji,każda o średnicy dużego talerza. Każdą porcję trzeba bardzo cieniutko rozwałkować,placki muszą być cieniutkie jak papier,ponieważ i tak się skórczą podczas pieczenia i przybiorą na grubości. Ja podsypywałam sobie odrobiną mąki podczas wałkowania i by otrzymać bardzo równiutkie okrągłe
Kolorowa kuchnia Elki