proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii szczypta soli Nadzienie z rabarbaru : 700 g rabarbaru - waga samych łodyg, bez liści i końcówek 5 łyżek cukru 2 łyżki skrobi ziemniaczanej opcjonalnie - 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo : cukier puder do oprószenia Wykonanie : Kruche ciasto : Wymieszać mąkę pszenną, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodać żółtka, pokrojone w kosteczkę zimne masło(...)skrobią ziemniaczaną. Nadzienie z rabarbaru wyłożyć na podpieczony kruchy spód, wyrównać ( jeśli na dnie miski zostanie mąka z cukrem, wysypać je równomiernie na rabarbar ). Na rabarbar zetrzeć mniejszą część zamrożonego ciasta ( również na grubych oczkach ). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 30-40 minut, do ładnego zarumienienia się ciasta. Upieczony placek
Opowieści z piekarnikacebula 1 szklanka czerwonego wina – wytrawnego lub półwytrawnego 1 szklanka bulionu 1 łyżka sosu sojowego olej do smażenia mąka do obtoczenia roladek 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – do zaciągnięcia sosu *** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju *** *** Po przestudzeniu wszystko drobno siekamy(...)mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą oraz przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8-9 porcji. Każdą część rozpłaszczamy dłonią na płaski placek *** *** Na mięsie układamy po około 2 łyżki farszu *** *** Mięso rolujemy zaczynając od jednego boku- do środka i formujemy w dłoniach roladki *** *** Roladki mięsne obtaczamy w mące *** *** Następnie ponownie formujemy
Blog z ApetytemPlacek bez wtrabiania, ciasto mieszamy łyżką. W cieście mamy puree dyniowe. Ale placek posypujemy jeszcze tartą dynią i kruszonką. Prosty, szybki i smaczny placek. Ciasto ; mąka pszenna 340 g drożdże 40 g puree z dyni 230 g mleko 125 ml cukier puder 100 g 2 mniejsze jajka olej 3 łyżki szczypta soli, cukier waniliowy(...)łyżeczki Dodatek dyniowy : obrana dynia 250 g galaretka pomarańczowa 35 g sok z cytryny 1 łyżeczka Kruszonka : mąka pszenna 85 g mąka ziemniaczana 1 łyżka cukier puder 4 płaskie łyżki cukier ze skórką pomarańczową 1 łyżeczka masło lub margaryna ok. 4 łyżki Blaszka kwadratowa 20 X 20 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Mąki przesiewamy do miski
Smaczne mojePrzepis, lekko zmieniony, z bloga Mirabelki . Składniki: (na okolice 18 sztuk) 9 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki skrobi kukurydzianej (oryginalnie- mąki ziemniaczanej), 2 duże jajka, 1 - 1 1/2 szklanki ciepłej wody, 100-150g szynki, lub wędliny kurczaczej, albo indyczej 100-150g żółtego sera, 200g pieczarek, ½ dużej czerwonej papryka(...)zielone cebulki szczypta suszonej bazylii, sól i pieprz, olej do smażenia Szynkę, lub wędlinę, pieczarki, paprykę i cebulkę bardzo drobno pokrój – im drobniej, tym placki będą miały ładniejszy kształt. Obie mąki, jajka i wodę wymieszaj na ciasto o konsystencji śmietany. Dodaj pozostałe składniki, doprawić solą, pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzej olej
Lejdi of the houseskrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy łyżką, po chwili gdy już są trochę chłodniejsze, wyrabiamy ciasto ręcznie, aż uzyska jednolita konsystencję i będzie odchodziło od ręki. Śliwki przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca, tylko tyle aby udało się usunąć pestkę, na jej miejsce wsypujemy trochę cynamonu. Zmykamy śliwkę i każdą oblepiamy porcją ciasta. Najlepiej uformować w dłoni placek
Quinoa Raz!masą ziemniaczaną tak, aby ziemniaki wypełniały dno i brzegi. Następnie wypełniamy naczynka mięsem. Przykrywamy warstwą ziemniaków, na wierzch kładziemy odrobinę masła i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut. Naczynka można napełnić również ziemniakami, zmieszanymi z mięsem i kaszą, ale możemy też zmieszać ziemniaki z mięsem i kaszą i usmażyć placki
Maminek kulinarnyplacek kokosowy: 4 białka 20 dag kokosu 20 dag cukru Przygotowanie: Z 4 białek ubić pianę, dodać do niej cukier i nadal ubijać, aż nie będzie czuć grudek cukru. Kokos wmieszać łyżką. Piec w150 stopniach, aż się 'ususzy' ;) Składniki masa ananasowa: 4 żółtka 1 łyżka cukru 1 duży budyń śmietankowy (bez cukru) 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Lawendowe Niebomąkę ziemniaczaną i wymieszać. Ubić pianę z białek z szczyptą soli dodać do masy i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę, wyrównać i włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa placki. Krem
Ala piecze i gotujeNie tylko na śniadanie, choć zacząć dzień taką pysznością, to sama przyjemność. Klinek chudego twarogu (250g) miksujemy z dwoma żółtkami. Dodajemy słodziwo wedle uznania. Ja dodałam
KucharzycaSkładniki: 10 większych ziemniaków 3 cebule 1 cebula czerwona 4-5 ząbków czosnku 250 - 300 g wędzonego boczku do smaku tymianku, lubczyku, majeranku, estragonu sól, pieprz
Gaździnka warzyŚniadanie: Placki bananowe na mące owsianej, Lunch: Zupa jarzynowa na bazie wywaru warzywnego, Przekąska: Gruszka pokrojona w plasterki, Kolacja: Makaron pełnoziarnisty w sosie pomidorowym wzbogacony bazylią. Dzień 6: Śniadanie: Chia pudding na mleku kokosowym podany z owocami tropikalnymi, Lunch: Sałatka Cezar ze świeżym kurczakiem, Przekąska: Koktajl owocowy, Kolacja: Polędwiczki wieprzowe duszone w sosie musztardowym serwowane z puree ziemniaczanym
Marcepanowa kuchniarozpływa się w ustach. Tort piekłam z myślą o mojej zmarłej mamie. Lubiła truskawki, czereśnie. Mamciu, spoczywaj w spokoju. SKŁADNIKI biszkopt 4 jajka mąka pszenna 60 g mąka ziemniaczana 40g cukier drobny 60 g proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka kawa inka 1 łyżeczka krem masa kajmakowa 250 g + ok 20 g śmietana(...)pszenną, ziemniaczaną, kawę, proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać oba cukry. Wlewać po jednym żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać wymieszane i przesiane suche składniki. Wymieszać delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przełożyć masę na blaszki, wyrównać. W tortownicy upiec jeden biszkopt i przekroić na pół, lub piec dwa placki
Smaczne mojeplacku z dynią . Postanowiłam pójść tym torem smakowym i dodatkowo połączyć te smaki z ziemniakami, robiąc coś w rodzaju zapiekanki czy gratin. Dynię postanowiłam natomiast dodać do sosu, wzorem tego sosu do zapiekanki makaronowej z sosem dyniowym . Więc to takie kombinowane danie, ale wszystkie te dyniowe tropy połączyły się w pyszną kremową całość. Spróbujcie. Print Zapiekanka ziemniaczana z dynią
Cooking for Emilybudyniu wiśniowego z cukrem (może też być inny smak np. waniliowy) 350 ml mleka żółtko jajka 450 g wiśni (albo innych owoców świeżych lub mrożonych) + łyżka mąki ziemniaczanej Lukier: 5 łyżek soku z cytryny szklanka cukru pudru Dodatkowo: białko jajka do posmarowania Przygotowanie Ciasto drożdżowe Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Przesianą mąkę przekładamy do miski(...)ziemniaczaną. Przygotowanie bułeczek Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat posypany mąką i jeszcze raz wyrabiamy, podsypując taką ilością mąki, aby gładko odchodziło od dłoni. Ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich znowu na dwie, a następnie z każdego kawałka formujemy po trzy kulki, tak aby powstało ich łącznie 12. Każdą kulkę rozwałkowujemy na cienki placek
e-PrzepisyKulinarneplacek jest pyszny. Zagniata się bez konieczności długiego wyrabiania. Polecam do szybkiego zjedzenia - jeszcze ciepłego, chrupiącego z wierzchu maślaną kruszonką. Składniki: 250 gram mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 jajko 2 łyżki roztopionego masła lub oleju 2 łyżki cukru cukier waniliowy 20 gram drożdży 3 słodkie jabłka 1 łyżka cukru sok z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kronika Piekarnikablogu znajdziecie mnóstwo pysznych przepisów na kotlety i placki, nie tylko w wersji mięsnej ale rybnej czy warzywnej. Tym razem zainspirowała mnie @dieta_bez_diety , której kotleciki tak zapadły w mojej pamięci, że postanowiłam je odtworzyć, doprawić po swojemu i pokazać Wam. Czy są dobre? Są rewelacyjne, zjedliśmy wszystkie w niesamowitym tempie! Polecam Wam także: – kotlety rybne(...)kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej KOTLETY ZIEMNIACZANE NADZIEWANE SZPINAKIEM PRZYGOTOWANIE: 35 minut + gotowanie ziemniaków Ilość porcji: 6-7 kotletów SKŁADNIKI: – 600 g ziemniaków – 2 jajka rozmiar L – 3 łyżki mąki pszennej + 2 łyżki do panierki – 150 g szpinaku – 50 g sera feta
nietylkopasta.plziemniaczanym a w piątek wystąpi w towarzystwie kaszy. Piekąc kurczaka upiekliśmy też: cieciorkę, awokado i brukselkę oraz sznycle. Wieczorem wystarczyło upiec pizzę – wierzcie, że to robota na maks 15 minut, zrobić tortille – też nic kłopotliwego, a dającego dużą satysfakcję. Poza tym po ostatnich sensacjach jakie zafundowała nam sklepowa tortilla, nigdy więcej, mówimy przy świadkach, nie kupimy placków
Niedzielny kucharzPlacki z kurczaka z pietruszką lub kotleciki z kurczaka i cukinii , czy kotlety siekane z kurczaka i pieczarek. Kotlety z siekanej karkówki, przepis na 12 sztuk sporych kotletów wieprzowych. Sposób na rozmnożenie mięsa 😉 SKŁADNIKI 4 plastry karkówki wieprzowej ok. 1/2 kg, 1 cebula 3 ząbki czosnku ćwiartka papryki 1 jajko, 50 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięziemniaczaną i pszenną). Gdy mleko w garnku się zagotuje, dodaj do niego dobrze rozmieszane mąki. Całość chwilę jeszcze gotuj, mieszając. Ugotowany budyń odstaw do przestudzenia. Margarynę (ja użyłam masła roślinnego) utrzyj w misce mikserem. Do puszystego tłuszczu dodawaj stopniowo, mieszając, zimny budyń. Wystudzone ciasto wyjmij z keksówek i pokrój na równe kawałki. Można, np. ustawić oba placki obok
blog.moje-pasje.infoszybki i łatwy przepis na pyszne ciasto łaciate. Idealne na każdą okazję, a także do popołudniowej kawki. Smacznego! PRZEPIS NA CIASTO ŁACIATE Składniki BISZKOPT JASNY 15 dag mąki ziemniaczanej 5 dag mąki pszennej 20 dag cukru łyżka octu 6 białek łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT CIEMNY 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia(...)ziemniaczaną, ocet, proszek do pieczenia delikatnie wymieszać. Biszkopt ciemny: białka jaj ubić na pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier. Dodać żółtka, wymieszać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki. Blachę do pieczenia wyścielić papierem. Wymiary blachy 25 x 40. Na blaszce nakładać na przemian po łyżeczce masy jasnego i ciemnego biszkoptu, tworząc łaciaty placek
Przepiski.plziemniaczaną), proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, kakao i cukier puder. Wszystkie składniki sypkie wymieszałam łyżką. Dodałam masło pokrojone na plasterki. Wbiłam jajko i dodałam jogurt naturalny. Z podanych składników zagniotłam szybko jednolite gładkie ciasto. Ciasto owinęłam folią spożywczą i schłodziłam w lodówce przez kilka godzin. Następnie ciasto podzieliłam na kawałki i każdy z nich rozwałkowałam na placek
Waniliowe ImprowizacjeZapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Kulinarne przygodyplacki mogłam jeść bez limitu ;) Zostało mi tak do tej pory ;)Pomyślałam żeby na obiad zrobić kopytka, ale żeby smakowały troszkę inaczej dodałam do nich szpinak. Wyszły cudnie zielone i pyszne. Kopytka są bardzo delikatne, czuć dość wyraźny smak i zapach bazylii.Rodzinka je zaakceptowała,więc będą gościć u nas częściej :) Składniki : 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki ziemniaczanej
Różne smaki w kuchniplacek należy posypać cukrem pudrem. Poniższe ciasto jest łatwe, szybkie i tanie w przygotowaniu. Truskawki możecie zastąpić malinami, jeżynami lub śliwkami. Składniki na blachę o wymiarach 30 x 20 cm: 4 jajka (rozmiar l) 1/2 szklanki oleju (110 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru (100 g) 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej (250 g) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
Ugotowaćstartą cebulką i odrobiną bazylii. Ciasto: ***************** 1 mały pęczek rzodkiewki startej na tarce o dużych oczkach 1 kg.ziemniaków 0.5 cebuli Sól morska 1 jajko Pieprz 2 łyżki mąki ziemniaczanej Koperek 2 łyżki mąki pszennej Gzik: ********************** 1-2 kostki twarogu Śmietana 0.5-1 Mięta 1 mały ząbek czosnku Sól morska Biały pieprz 1 mała cebulka Bazylia szczypta gałki(...)muszkatołowej ************************************** Obrane ziemniaki zetrzeć na grubej tarce.Rzodkiewki umyć i zetrzeć.Do ziemniaków dodać rzodkiewki , jajko , obie mąki,startą cebulę,odrobinę posiekanego koperku , pieprz,sól,gałkę.Wymieszać,poczym usmażyć placki ziemniaczane.Twaróg wymieszač z posiekanym czosnkiem,cebulką, posiekaną miętą,solą,pieprzem, gałką ,a na końcu że śmietaną.Placki podawać gorące z chmurką twarogowego gziku.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiziemniaczaną. Ubijać do powstania zwartej bezy. Wyłożyć po połowie na ciasto. Piec każdy z ciast w 175st. C po 40 minut. KREM: Szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą szklankę zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Zagotować budyń, odstawić do zimna. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodawać zimnego budyniu. Cały czas ucierać. Przełożyć placki
Gotuję Testujęplacki pod wpływem masy budyniowej zamieniają się w delikatną i rozpływającą się w ustach całość. Myślę, że swym bielutkim kolorem idealnie wpasuje się w świąteczną atmosferę ;) Polecam! ;) Blacha 25cm x 30cm Składniki: Kruche blaty: 0,5kg mąki pszennej 0,5 szklanki cukru 2 jajka 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% 125g margaryny- rozpuścić i wystudzić łyżka mąki ziemniaczanej
Czerwona Porzeczkaziemniaczaną. Wlać te składniki na gotujące mleko i ugotować z tego budyń. Po zagotowaniu odłożyć do ostudzenia. Utrzeć margarynę i dodać do niej przestudzony budyń. Do masy można dodać alkohol. Gotowy tort oblać polewą kakaową/czekoladową lub roztopioną gorzką czekoladą (potrzeba 200g). Tort można też wykonać na blaszce prostokątnej (standardowej) - będzie wtedy bardziej płaskie. Przełożenie tortu: placek
Mania Wypiekania