placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:231/314)

Karpatka 36

szklanki mąki 3/4 kostki margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na krem: 3 szklanki mleka 2/3 szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 30 g cukru waniliowego 2 żółtka 250 g margaryny sok z połówki cytryny do dekoracji cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: W celu przygotowania ciasta margarynę rozpuszczamy w wodzie(...)ognia. Jak ciasto ostygnie, to dodajemy po jednym jajku ciągle miksując. Uzyskana masa powinna być jednolita, ciasto dzielimy na dwie części. Blachę (23×36), na której będziemy piec placki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy połowę ciasta. Pieczemy w temperaturze 200 stopni (na złoty kolor), przez około 20 minut. W taki sam sposób pieczemy drugą połówkę ciasta. Zabieramy

Gotuj z Prezesem
Makowiec biszkoptowy 101

Makowiec biszkoptowy zawsze uwodził mnie tym, że gotowana masa makowa była “gładka” – bez orzechów, rodzynków czy skórki pomarańczowej. Szczególnie rodzynki namiętnie wydłubywałam ze wszelkiego rodzaju makowych placków (co zostało mi do dziś), więc ten wypiek był dla mnie idealny. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyście wzbogacili masę makową o bakalie (tradycyjnie, makowiec biszkoptowy ich nie posiada(...)oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Makowiec biszkoptowy – masa: 400 g niebieskiego maku (zmielonego lub w całości) 200 g masła 4 duże jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ szklanki cukru ½ szklanki płynnego miodu ½ szklanki mielonych migdałów lub orzechów ekstrakt migdałowy, amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego – wg uznania Makowiec biszkoptowy – polewa: 100 g masła

Poezja smaku
Szybki placek z porzeczkami + filmik 399

śliwkami Tym razem przedstawiam przepis w wersji oryginalnej , tak jak zawsze piekła go moja mama , ale z małą różnicą - margarynę zamieniłam na masło . To jest naprawdę pyszny owocowy placek . Jeżeli macie nadmiar jakichś owoców, na przykład kwaśnych porzeczek, to jest przepis dla Was - zestawienie słodkiego ciasta ze smakiem kwaśnych owoców - jest genialną kompozycją .  Ogromnie polecam :-) I jak ostatnio(...)mleka 125 g masła 3 całe jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 paczuszka cukru waniliowego szczypta soli ok. 300 g porzeczek (lub innych owoców) + ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej cukier puder do posypania Wykonanie:  1. Zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku wraz z cukrem i mlekiem i pozostawienia do ostygnięcia. 2. Do miski wsypujemy suche składniki

Kawa z mlekiem
Rolada wuzetkowa 263

minut wymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa  źródło : "Gotuj krok po kroku " Składniki  : 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego Sposób przygotowania: Ciasto:  Oddzielamy żółtka od białek.. Białka ubijamy na sztywną pianę . Żółtka ucieramy(...)dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek się nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy z cukrem

Różne smaki w kuchni
Ciasto miodowo-orzechowe 120

płynnego miodu u mnie akacjowy  MIODY POLSKIE 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w łyżce mleka Krem pół litry mleka 3.2% pół szklanki cukru 2 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 200 g masła Lukier z orzechami 300 g orzechów włoskich u mnie  KRESTO 200 g masła 5 łyżek cukru trzcinowego 4 łyżki miodu akacjowego(...)się spali. Odstawić do wystudzenia. Międzyczasie przygotować lukier. Rozpuścić masło , miód i cukier, wsypać orzechy i uprażyć. Nie za długo, aby się nie zaczęły wiązać. Na blachę rozwałkować drugi placek i wyłożyć na niego lukier orzechowy, szybko rozprowadzić, bo będzie nam zastygał. Rozprowadzamy gorący. I tak przygotowany wierzch ciasto + lukier pieczemy około 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia

Z Kuchni Do Kuchni
długo świeży chleb z ziemniakiem 157

wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy połowę mąki żytniej, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając tyle wody, aby powstało dość luźne ciasto.  Ilość wody zależy od mąki i nie sposób podać jej dokładnej ilości. Należy uzyskać(...)staramy się aby jak najmniej świeżo dodanej mąki wgnieść do środka ciasta).  Po otrzymaniu lekko zwartej konsystencji  (  dającej się formować), wyrabiamy ciasto, na dwu centymetrowej grubości placek. Następnie zakładając kawałki ciasta na siebie, formujemy z niego okrągły bochenek. Chleb układamy do wysypanej mąką misy, zostawiając go na dwie godziny, w ciepłym miejscu. Następnie przekładamy bochenek

Miód i pieprz
Kruche ciasteczka z makiem 150

łyżki suchego niemielonego maku do obtaczania ciasteczek drobny cukier do wypieków (2-3 łyżki – sypnęłam całkiem „na oko”) z niewielką ilością cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Wykonanie: Mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier puder przesiałam do miski. Dodałam zimne masło i posiekałam razem przy pomocy siekaczki. Dosypałam cukier waniliowy i mak. Dłonią zagniotłam ciasto, zawinęłam je w folię spożywczą(...)Ponieważ ciasto jest trudne w obróbce, rozwałkowałam je na silikonowej podkładce, którą dodatkowo lekko podsypałam mąką. Wierzch ciasta również troszkę posypałam, żeby nie kleiło się do wałka. Z rozwałkowanego placka wycięłam foremkami jeżyki i kółeczka. Ciastka przeniosłam na blachę pomagając sobie stołowym nożem. Ta ilość wystarczyła akurat na zapełnienie całej blachy. Ciastka mogą być układane dość blisko siebie

Kuchenne zapiski Edyty
Rolada wuzetkowa 444

Czas pieczenia ok. 10 minut wymiary blaszki : blaszka duża piekarnikowa źródło : "Gotuj krok po kroku " Składniki : 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 50 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka kefiru 250 g masła roślinnego   Sposób przygotowania: Ciasto: Oddzielamy żółtka od białek.. Białka ubijamy na sztywną pianę(...)dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce.   Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy

Słodkości i nie tylko
Snikers 337

pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 30 minut. Masa budyniowa: z 500 ml mleka odlać 200 ml. Do 200 ml dodać żółtka jajek, mąkę ziemniaczaną oraz budyń. Rozbić ręczną ubijaczką tak aby nie było grudek. 300 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Kiedy mleko zaczyna się gotować, zmniejszyć ogień i wlać zimne(...)skadniki są roztopione i zaczynają się gotować dodać pokruszoną w kostę czekoladę. Mieszać energicznie do rozpuszczenia się czekolady. Zdjąć z ognia. Złożenie ciasta: ciasto ciemne rozkroić wzdłuż na dwa placki. Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy budyniowej, na masę położyć ciasto orzechowe, na ciasto orzechowe pozostałą część masy a na nią drugi placek ciemny. Po wierzchu polać

mecooks
Indyjskie kotleciki z ziemniaków i batatów 68

mięty (to cała spora roślinka świeżej mięty) – 3-4 łyżki gęstego jogurtu – 5 łyżek oleju lub masła klarowanego – do podania: mango chutney gotowy lub domowy Składniki placki chiapati: – 200 g mąki pszennej – 120 ml ciepłej wody o temperaturze około 70% (możesz zagotować i odstawić na około 5 minut) – pół łyżeczki soli – 2 łyżki(...)Weź widelec i za jego pomocą rozgnieć bataty i ziemniaki podczas smażenia, następnie zamieszaj i smaż około 8 -9 minut, aż ziemniaki zaczną się lekko podsmażać. Wtedy zdejmij mieszankę ziemniaczaną z ognia i pozwól jej przestygnąć. SOS: W tym czasie przygotuj sos. Do miksera włóż miętę oraz jogurt i zblenduj na gładki sos. GRANAT: Obierz też granat i wyjmij

nietylkopasta.pl
Placuszki z kurczakiem i warzywami 278

  Kolejna placuszkowa kombinacja tym razem z kurczakiem i warzywami. Wyszło super, nie dość że mieliśmy pyszny obiadek to jeszcze kilka sztuk zostało na kolację i

Simply Food
Miodownik piernikowy z kremem i powidłami 1036

blaty pieczone są z dodatkiem miodu, a więc twardnieją po upieczeniu, najlepiej przygotować je kilka dni wcześniej, aby zdążyły zmięknąć ( wiem wiem, to taki trening na cierpliwość ;) ). Same placki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni, po przełożeniu ciasto trzymamy w lodówce. Dla mnie najsmaczniejszy w tym cieście jest chrupiący orzechowy wierzch :) Zachęcam do wypróbowania . Do świąt(...)miodu 4 łyżki cukru Krem budyniowo - maślany: 600 ml mleka 3 żółtka 5 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego 3,5 łyżki mąki pszennej, czubatej 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, czubatej 300 g masła Dodatkowo: około 350 g powideł śliwkowych Wykonanie: Blaty : Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z sodą. Mleko i miód umieścić w garnuszku i podgrzać do rozpuszczenia

Opowieści z piekarnika
Kokosowa krówka 50

pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem kokosowy: 600 ml śmietanki 30% 100 g wiórków kokosowych 2 - 3 łyżki cukru pudru  3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 2 duże opakowanie solonych krakersów kajmak kakao do oprószenia ciasta Biszkopt: 1. Mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy. 2. Białka oddzielamy(...)miksujemy na najniższych obrotach miksera.  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 30 - 35 minut. Po upieczeniu studzimy. Kroimy na dwa placki. Krem: 1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy, żeby napęczniała. Następnie chwilkę podgrzewamy i zostawiamy do wystudzenia. 2. Śmietankę miksujemy na gęstą masę, dodajemy do niej cukier puder, oraz wiórki

kruche babeczki
Moje warsztaty kuchni fusion 219

Wykonanie: Makaron i kaszę jaglaną gotujemy osobno i mieszamy. Marchewkę i jabłka trzemy i podsmażamy z cukrem. Kiedy zmięknie dodajemy pół szklanki wody z rozpuszczonymi dwoma łyżkami mąki ziemniaczanej. Mieszamy jeszcze chwilę podgrzewając. Układamy warstwami makaron z kaszą i owoce. Na wierzch posypujemy startą czekoladą. Składniki: - czerwona kapusta - ugotowane ziemniaki - śliwki - musztarda Wykonanie: Kapustę ugotować i obrać(...)trochę cukru i czekamy aż zaczną pracować. Następnie dodajemy mąkę i wodę w takich ilościach, aby uzyskać gęste ciasto, do którego dodajemy pokrojone owoce. Czekamy aż wyrośnie, kładziemy małe placki łyżką na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron. I nasz czarny koń, który był sam w drużynie, ale sprawił się doskonale. Czarne maki. Składniki: - cebula - cukier - kapusta kiszona

Kryzysowa Książka Kucharska
Piernik przekładany dżemem i kremem budyniowym 187

łyżeczki sody 1 łyżka kakao  1 szkl. mleka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki krem budyniowy: 300 ml mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki cukru 2 żółtka  150 g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki polewa czekoladowa Margarynę,jaja(...)25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec ok. 45 minut. Po upieczeniu wystudzić piernik i przekroić  na trzy cienkie placki.  Z podanej ilości mleka odlać 1/2 szklanki,resztę zagotować. W 1/2 szklanki mleka rozpuścić obie mąki,cukier i cukier waniliowy,dodać żółtka i wymieszać. Mieszankę wlać do gotującego się mleka

Kolorowa kuchnia Elki
Kopytka jaglane z zielonym groszkiem, na szybko. 875

stoi. Bardzo często szukam inspiracji w starych przepisach i przygotowuję lżejsze i zdrowsze wersje popularnych potraw. Do moich ulubionych zamienników należy kasza jaglana. Świetnie się sprawdza w deserach, wypiekach, plackach, no i oczywiście w kluskach. Jaglana zawiera dużo łatwo przyswajalnego białka, witamin z grupy B, żelaza i miedzi, nie zawiera glutenu, nie uczula i nie zakwasza organizmu... i jest(...)wody i z patelni. Czas przygotowania: 30 minut + studzenie kaszy Porcje:  4 Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej, 1 szklanka mrożonego groszku, 1 jajko * , 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej lub jaglanej, którą można zrobić w domu mieląc suchą kasze w młynku do kawy, sól, pierz cayenne, oliwa lub olej tłoczony na zimno do polania, natka

SzczyptaSmaQ
FITLOVEBOX i moje przepisy 162

  Witajcie moi kochani! Dzisiaj przedstawiam wam FITLOVEBOX, czyli pudełko z niespodzianką! Prezenty uwielbiam, a szczególnie te jedzeniowe, wiec szybko wzięłam się za moje ulubione zdrowe

fitolarun.blogspot.com
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 330

Ziemniaki do potęgi trzeciej. Ugotowane, surowe i te w postaci skrobi ziemniaczanej. Tylko tyle potrzeba żeby zrobić prawdziwe, polskie kluski z ziemniaków zwane pyzami. Uwierzcie mi, że te smakują zupełnie inaczej niż pyzy z paczki. Wymagają na przygotowanie dłuższej chwili, ale wcale nie są trudne do zrobienia. Ze względu na wartość użytkową możemy wyróżnić trzy podstawowe typy ziemniaków(...)materiał na frytki, chipsy, placki. Idealne będą do duszenia i gotowania np. w zupie (Irys, Irga, Orlik, Flaming, Gala, Bila, Justa). Typ C to ziemniaki najbardziej mączyste, zawierające najwięcej skrobi- one łatwo się rozpadają, mają najczęściej jasny i sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka

Karo in the Kitchen
CURRY WARZYWNE Z PLACKIEM Z PATELNI 97

starcie chrupkość krótko gotowanych warzyw a na mecie kokosowy, nieco ostry, rozgrzewający smak. Curry warzywne z plackiem z patelni to danie iście odpornościowe. Curry warzywne, pełne dyni, fasolki i brokułu – szybko, pysznie, wegańsko i zdrowo! Warzywa otuliłam idealnie pikantną żółtą pastą curry, dodałam dużo pysznego czosnku, rozgrzewającego imbiru, trawy cytrynowej i prozdrowotnej kurkuminy zawartej w kurkumie. Te wszystkie aromatyczne(...)KURCZAKIEM     PAD THAI Z KURCZAKIEM     FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI     SPAGHETTI Z CUKINII I MARCHEWKI Z KREWETKAMI     KARTOFFELSALAT SAŁATKA ZIEMNIACZANA   ŻÓŁTE CURRY WARZYWNE, ODPORNOŚCIOWE : – Chrupiące pyszne zdrowe warzywa – Szybkie i orzeźwiające – Nieco pikantne i rozgrzewające – Pełne prozdrowotnych przypraw – Rozgrzewające ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT CO POTRZEBUJESZ

globuskulinarny
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI. 155

jajko (do posmarowania bułek)   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 60 g cukru 60 g miękkiego masła Na nadzienie: 2 00g jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki wymieszać) Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem(...)ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając jagodami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem

Walijskie Pichcenie
Ptasie mleczko z galaretką 123

Ładnie wygląda a smakuje wybornie. Przepis mojej cioci z Bieszczad. Składanki na biszkopt: 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu tłuszcz do formy bułka tarta do formy Składniki dodatkowe: ½ szklanki soku pomarańczowego 100% 1 duży kubek śmietany 12% ½ szklanki cukru 1 aromat pomarańczowy 2 galaretki(...)ubijamy na sztywno białka z cukrem, łączymy z żółtkami, mąkami. Delikatnie łączymy składniki i wylewamy do przygotowanej formy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.  Składanie placka: Upieczony, ostudzony biszkopt nasączamy sokiem pomarańczowym. Kolorowe galaretki ugotować oddzielnie, każdą jednej szklance wody i odstawić do całkowitego ścięcia, dowolnie pokroić. Śmietanę wymieszać z cukrem i aromatem do smaku

Tradycyjna Kuchnia
Puszysty i lekki biszkopt z pianką z bitej śmietany i galaretki. Punkt krytyczny - Energia odNowa. 247

lubicie bardziej wilgotne ciasta, to możecie biszkopt skropić ponczem lub wodą z cytryną. Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody Jajka umyć, osuszyć i oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając stopniowo w trakcie ubijania cukier(...)połączyć. Przelać do formy i  piec w temperaturze 160 stopni przez około 30 minut. Biszkopt powinien lekko się zazłocić. Po upieczeniu dobrze wystudzić dobrze i przekroić na dwa placki. pianka: 500 ml śmietany kremówki (36%, ewentualnie 30%) 2 malinowe galaretki (każda na pół litra wody) Galaretki rozpuścić w połowie zalecanej na opakowaniu wody. Odstawić w chłodne miejsce

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciastka/babeczki "grzybki" 184

gorszego dla dziecka niż nuuudaaaaa...! Składniki: Ciasto: 4 szkl. mąki pszennej 1 margaryna 200g śmietany 18% Krem budyniowy: 1/2 litra mleka 1/2 szkl. cukru 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 2 pełne łyżki mąki pszennej 1 cukier wanilinowy Delecta 1 margaryna Dodatkowo: 1 białko mak niebieski kolorowe posypki (użyłam posypek z linii Decorada od Delecty: posypka smak owocowy, maczek smak(...)gdyby nie chciało się połączyć dodajemy jeszcze odrobinę śmietany, tak około łyżkę, a jeśli zbyt lepkie dodajemy odrobinę mąki). Schładzamy w lodówce około godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na cienki placek (2-3mm) i wycinamy elementy grzybków. Kapelusze i spody wycinamy foremką, na której będziemy je piec lub szklanką, a następnie w każdym spodzie małym korkiem robimy dziurkę

Kolorowy Przepisownik
PUSZYSTE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ 174

jajko (do posmarowania bułek)   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 60 g cukru 60 g miękkiego masła Na nadzienie: 2 00g jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki wymieszać) Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i części podgrzanego wcześniej mleka. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka ubić z cukrem(...)ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając jagodami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki   sklejeniem

Walijskie Pichcenie
Jesienny pulower i ziemniaki z ogniska. Rieska, fiński chleb. 162

czekam.  Czekam aż skorupka zagrzebanych w popiele ziemniaków przypali się tak jak lubię.  Grubym patykiem rozgrzebuję ognisko. Uwalniam zapach - ciepły, jesienny, ziemniaczany.  Tylko masło i sól - ziemniaczana uczta. Myślę o chlebie. Jak smakuje tam, gdzie jest jeszcze zimniej.  Odkładam część ziemniaków. Rieska. Fiński chleb. Taki upiekę.  Jest inny. Płaski,malutki, pyszny.  Ma smak(...)pulower. Upiecz rieska. Otul się ciepłem, podziel się chlebem. PERUNARIESKA - FIŃSKI CHLEB Z ZIEMNIAKÓW Rieska - fiński chleb pieczony najczęściej z mąki jęczmiennej, bez użycia drożdży, w formie płaskich okrągłych placków podobnych do chrupkiego pieczywa. Chleby rieska podawane są najczęściej na ciepło, zaraz po upieczeniu. Istnieje kilka rodzajów rieska - wersja, w której używane są gotowane ziemniaki nosi nazwę Perunarieska .  Chlebki

KUCHARNIA
placki ziemniaczane z młodych ziemniaków... 148

Składniki: 60 dag ziemniaki młode, 3/4 szklanki mąka pszenna, 1 sztuka jajka, 1 łyżka vegeta, 1/2 łyżeczki pieprz czarny mielony, - ile potrzeba olej do smażenia, - w

W Mojej Kuchni Lubię
Placki z dynią przyprawione kardamonem i cynamonem - CZAS NA DYNIĘ 184

Kolejny przepis w cyklu CZAS NA DYNIĘ, tym razem bardzo smaczne i bardzo aromatyczne placuszki z dyni z dodatkiem kardamonu i cynamonu. Osobiście bardziej mi smakują

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania