placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:236/337)

Jeżynianki 149

drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść(...)godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu

moj przepis na
Jeżynianki 147

drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść(...)godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu

moj przepis na
Ciasteczka orzechowe - Rozpływające się w ustach - Najlepszy przepis pod słońcem! 125

piaskownicy ;) Link do filmu z przepisem: 104 - Najlepszy przepis na ciasteczka orzechowe! Kruche i rozpływające się w ustach -Praca domowa! Składniki: 150g orzechów włoskich lub laskowych 170g mąki ziemniaczanej 220g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120-130g pudru z cukru, ksylitolu, erytrytolu itp. 250g masła 2-3 łyżki gęstej śmietany   Przygotowanie(...)sypkie to wtedy dodajemy jeszcze 1 łyżkę śmietany) i zagniatamy ciasto.      Wyrobione ciasto wkładamy na około pół godziny do lodówki. Następnie po wyjęciu rozwałkowujemy na placek o grubości ok. 0,5cm i wycinamy ciasteczka, które układamy na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy).      Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kruche ciasto z borówkami 239

Zapraszam Was dziś na pyszne, słodko-kwasne ciasto z borówką amerykańską, którą zamiast partiami pomrozić sobie na zimę, ja władowałam do placka 🙈 Stwierdziłam, że może jeszcze gdzieś mi się uda kupić i schować do zamrażarki, a póki co cieszymy się swoimi i jemy, jemy, jemy... Wyjątkowo jej dużo! Tfu, tfu... żeby nie zapeszyć :D  W tym cieście jest(...)750g, będzie co najwyżej ciut niższe ;) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki na kwadratową blaszkę o boku 24cm 300g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 1 cukier wanilinowy mały 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 żółtka 1 pełna łyżka śmietany 36% 100g cukru pudru 140g zimnego masła Ponadto: 1 kg borówki amerykańskiej 500g

Kuchnia w czekoladzie
Jeżynianki 175

drożdży szczypta soli 1 szklanka mleka (250 ml) 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego/rzepakowego 1/4 szklanki cukru Jeżynowe nadzienie: 300 g jeżyn 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść(...)godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule, i znów pozostawić na 15 minut do napuszenia. Z każdej kuli zrobić placek (można rozwałkować, ja to robię dłonią) i na jego środku umieścić kopiastą łyżkę farszu. Zlepić placki jak pierogi, dokładnie dociskając. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu

moj przepis na
biskwity z bitą śmietaną i bananem 247

składniki: 1 i 1/2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżki cukru 1 szczypta soli dodatkowo: 150 ml śmietany kremówki 30-36% 1 łyża cukru pudru + do oprószenia 2 banany wykonanie: Białka ubijamy z solą na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, cały czas miksując. Na koniec(...)stopniowo dodajemy wymieszane, przesiane mąki i delikatnie mieszamy je z masą przy pomocy szpatułki. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po ok. 2 łyżki masy tworząc okrągłe placki o średnicy ok. 10 cm (mi wyszło 7 szt.). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 7 -10 min. Po upieczeniu delikatnie ściągamy z papieru, pomagając sobie nożem. Zginamy

Domowy Smak Jedzenia
Makowa panienka 802

żółtka  100 g cukru 150 g maku 100 g wiórek kokosowych 100 g mielonych migdałów krem: 500 ml mleka 2  łyżki mąki pszennej 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 łyżka cukru z wanilią 4 żółtka 4 łyżki cukru 250 g masła  1 łyżka ekstraktu z wanilii ponadto: 50 g płatków migdałowych Białka ubić ze szczyptą soli(...)wymieszać wszystko łopatką. Masę podzielić na 2 części i przelać do 2 blaszek (24/28 cm) wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170* przez 20 minut. Po upieczeniu wystudzić placki. Odlać 1/2 szklanki mleka, wymieszać z mąkami i żółtkami,resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać rozrobioną mieszankę mączną i gotować stale mieszając

Kolorowa kuchnia Elki
DIETETYCZNE KOTLETY Z KURCZAKA 3834

papryka  1 marchew 1 cebula  2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę  2 jajka 2 duże łyżki jogurtu naturalnego gęstego  1 duża łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku  2 łyżki oleju(...)jogurt i  doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy mięso na 15 minut aby się przegryzło.  Teflonowa patelnie o nieprzywieranym dnie, smarujemy lekko oliwą i nakładamy średniej wielkości placki. Pieczemy na złoto, na małym ogniu,  z jednej i drugiej strony. Podajemy z surówką i ulubionymi dodatkami.           Kotlety są bardzo smaczne

Kulinarne Fantazje Marioli
Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 214

Gdańsku 18-19 kwiecień 2015 - oglądaj poniżej : ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Pyra Bar - ul.Garbary 6/7, Gdańsk W skrócie - Królestwo Ziemniaka!   W menu wszystko co z tego warzywka można tylko wymyślić: z apiekanki, placki, kluchy, pyry, frytasy itp. itd. Porcje solidne za optymalną kasę, nie bije zbyt mocno po kieszeni. Miejsce minimalistyczne w wystroju . Wnętrze trochę w stylu baru mlecznego - zresztą sposób składania(...)przybyciu następnym razem rowerem . Menu bogate i zachwycające słowem. Ten Kurczak Cukinsyn czy Kurak na lazurowym    brzmi dumnie! :) Przede mną talerz zapiekankowej dobroci. Nazwa wiele mówiąca: zBoczek! Ziemniaczane talarki pod przykryciem z wędzonego boczku i czerwonej cebulki , polane kwaśną śmietaną i przyprószone mozzarellą . jednym słowem - obiadowa ambrozja! Pan Mąż z kolei postawił na Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane

Grunt to przepis!
Kawowy tort bezowy z granatem 219

tort z pewnością Was zachwyci.  Składniki:  6 białek 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżeczka czubata maki ziemniaczanej  szczypta soli masa 125 g serka mascarpone skórka otarta z 1 cytryny i sok 50 g cukru pudru do dekoracji 1 duży granat  strata gorzka czekolada(...)łyżce cukier puder, jak białka ładnie zaczną błyszczeć dodajemy ocet, mąkę kakao i kawę cały czas ubijając. Masę białkową wykładamy na dwie blachy piekarnikowe wyłożone papierem pergaminowym, tworzymy cztery placki od największego na najmniejszego.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku termoobieg na 120 C przez 30 minut, następnie zmieszamy temperaturę na 100 C i pieczemy jeszcze 2,5 h. Serek

Niezły Młynek
RAFAELLO 216

SZKL.MĄKI PSZENNEJ 0,5 SZKL.MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA MASA: 0,5L MLEKA 2 ŻÓŁTKA 2 PŁASKIE ŁYŻKI MĄKI PSZENNEJ 2 KOPIASTE ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ 1 SZKL. CUKRU 1 CUKIER WANILIOWY 1 KOSTKA MARGARYNY 20 DKG.WIÓREK KOKOSOWYCH PRZYGOTOWANIE: PIECZEMY DWA BISZKOPTY W DUŻEJ PODŁUŻNEJ BLASZCE: BIAŁKA UBIJAMY NA SZTYWNO DODAJEMY ŻÓŁTKA I CUKIER(...)MASA: Z MLEKA,MĄKI,ŻÓŁTEK I CUKRU-UGOTOWAĆ BUDYŃ MARGARYNĄ UTRZEĆ DODAJĄC PO TROCHĘ UGOTOWANY I WYSTUDZONY BUDYŃ NA KONIEC DODAĆ WIÓRKI I WYMIESZAĆ MASĘ. PRZEŁOŻYĆ DWA PLACKI MASĄ,ZOSTAWIĆ TROCHĘ NA WIERZCH,POSMAROWAĆ MASĄ ,MOŻNA RÓWNIEŻ POLAĆ POLEWĄ CZEKOLADOWĄ LUB TYLKO POSYPAĆ WIÓRKAMI NAJLEPIEJ SMAKUJE JAK POSTOI KILKA GODZIN I ZMIĘKNIE PROSTE I NAPRAWDĘ DOBRE CIASTO

Swojskie jedzonko
Pani Walewska 215

wykładam na dwie  blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Oba smaruję po wierzchu powidłami. Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier puder, na końcu wsypuję mąkę ziemniaczaną. Bezą smaruję ciasta z powidłami i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 225'C na jakieś 10-15 min. Upieczone ciasto wyjmuję i odstawiam aby wystygło. Z mleka odlewam pół(...)przykrywam folią spożywczą i odstawiam w chłodne miejsce. Masło ucieram z cukrem na pianę, dodaję porcjami zimny budyń. Na koniec dorzucam śmietanę 18%, mieszam i wykładam masę na pierwszy placek, przykrywam drugim plackiem i odstawiam na min 12 godz, by ciasto skruszało

Ciasteczkowy Potwór
orzechowo-jabłkowe------nut-apple 409

Ubić na sztywno białka, stopniowo dodawać cukier i. Ubijać, aż masa będzie błyszcząca i sztywna, a cukier rozpuszczony. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko miksować.. Drugą część ciasta rozwałkować Na wierzch wyłożyć ubitą piane ,rozsmarować i piec w w 120 C z termoobiegiem ok 25-30 minut(...)doprowadzić do wrzenia. Tak powstały budyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać likier i krótko zmiksować. Krem wyłożyć na placek z jabłkami, przykryć drugim plackiem z bezą i lekko docisnąć. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Smacznego :) nut -apple Ingredienti:      meringa

w mojej kuchni
Knedle serowe z truskawkami 126

woli ser wiejski. To właśnie on nadaje knedlom odpowiedniej elastyczności i delikatnego, wręcz sernikowego smaku. O ile nasze knedle ze śliwkami czerpały ze sprawdzonego przepisu na ciasto ziemniaczane, o tyle tu skorzystaliśmy z lekko zmodyfikowanego ciasta na klasyczne kluski leniwe . Sekretem jest odpowiednia temperatura składników, a więc i ostatecznie samego ciasta. Dzięki naszym wskazówkom knedle nie wyjdą nigdy zbyt(...)dzieciństwa, w dodatku wypełnione letnimi wspomnieniami, koniecznie zobacz nasz przepis! Zapraszamy! Knedle serowe z truskawkami Składniki: Na knedle: twaróg półtłusty: 450 – 500 g jajko: 1 szt. mąka ziemniaczana: 2 łyżki mąka pszenna: 2 łyżki truskawki: 16 – 20 szt. mąka do podsypania Do podania: śmietana 18 % cukier Knedle serowe z truskawkami przepis Przygotowanie: Aby przygotować pyszne knedle serowe

Kuchnia Na Wypasie
Tort urodzinowy z marcepanem kremem z marakui i śmietaną 191

słodki biszkopt i marcepan. Tort jest słodki ale również orzeźwiający dzięki słodko kwaśnej marakui. Jak przyrządzić marcepan do tortu? Ja kupuję gotowy placek, który dodatkowo jeszcze rozwałkowuję. Kupny placek wystarcza na tort o średnicy 20 cm. Mój biszkopt piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm, więc marcepanowe przykrycie starczyło na styk i nie mogłam je dobrze wygładzić. Fałdki(...)wrzącej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli Krem z marakui 3 owoce marakui 1 jajko 1 żółtko 100 g cukru 2 łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej sok z jednej limonki 30 g masła Nadzienie śmietankowe 350 ml śmietanki kremówki, 36% 250 g malin 80 cukru cukier puder do posypania garść malin, u mnie również borówki kwiaty

codojedzenia
Nadziewane kluski śląskie 227

Tradycyjne kluski śląskie formowane są w małe, lekko spłaszczone kulki z wgłębieniem na środku, ja, jako, że zostało mi mięso z rosołu postanowiłam je spożytkować pod

Kraina Miodem Płynąca
Krokiety ziemniaczane z jajkiem 310

Czasem zostaje mi od obiadu trochę ugotowanych ziemniaków. Najczęściej robię z nich Pierogi ruskie  albo Podlaskie pierożki idealne na Walentynki:) czy po prostu kopytka. Tym

Z miłości do słodkości
Karpatka 94

Krem: 3 szklanki (750 ml) mleka 3/4 szklanki (170 g) cukru odrobina pasty waniliowej, lub cukier z wanilią 4 łyżki (80 g) mąki pszennej 4 łyżki (80 g) mąki ziemniaczanej 2 żółtka 200 g masła 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem, najlepiej zrobić to w garnku o grubym dnie, by się nie przypalił krem. W pozostałym mieszamy żółtka(...)Miękkie masło ucieramy do białości (ok 10 minut na najwyższych obrotach miksera) następnie dalej ucierając dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu.  Gotowy krem wykładamy na jeden z upieczonych placków, wyrównujemy i przykrywamy drugim i ciasto gotowe

Cynamonowe szczęście
Ciasto serowo-makowe 114

pszennej 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 18% Składniki masa serowa: 1 kg gotowego sera na sernik 45 g mąki ziemniaczanej 180 g cukru 4 jajka rozmiar L 150 g śmietany 18% 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Składniki masa makowa: 850 g gotowej masy makowej lub masa zrobiona w domu (znajdziesz(...)krojąc na mniejsze kawałki. Za pomocą dłoni zagnieć ciasto aż stanie się jednolitą kulą. Blaszkę wyłóż na spodzie papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wgnieć w spód, tworząc jednolity cienki placek. Nakłuj go widelcem i włóż blaszkę na 40-50 minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Włóż blaszkę z przygotowanym spodem i zapiekaj 12-15 minut

nietylkopasta.pl
Truskawkowa tarta bezglutenowa 165

kruszonkę 60 g masła 60 g mąki ryżowej 80 g cukru 45 g szklanki mąki ziemniaczanej lub z amarantusa Instructions Do miski wsypać mąkę ryżową ( 150 g ), ziemniaczaną i mąkę z amarantusa, cukier i pokrojone w kostkę masło, palcami rozetrzeć masło wraz z mąką na drobny piasek, dodać jajka, zagnieść ciasto, jeśli ciasto będzie zbyt lepkie dodać pozostałą(...)zamrażalnika. Piekarnik rozgrzać od temperatury 180 st C. Formę do tarty o średnicy 34 cm ( jeśli nie jest ceramiczna ), należy wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować ciasto na cienki placek, wyłożyć nim formę, nakłuć widelcem na całej powierzchni ciasta. Wstawić do piekarnika, podpiec spód na złoty kolor, około 10 - 12 minut. Truskawki umyć i przekroić na trzy części

SprawdzonaKuchnia.pl
Pleśniak z porzeczkami i pianką 212

nożem do połączenia się masła z resztą składników. Można użyć miksera i miksować pulsacyjne. Powinna powstać kruszonka. Dodać żółtka i śmietanę i dalej siekać. Szybko zagnieść ciasto w płaski placek i podzielić na dwie części. jedna trochę większa od drugiej. Blaszkę o wymiarach 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na dnie większą część ciasta. Wstawić(...)już zbliża się czas wyjęcia ciasta z lodówki ubić białka ze szczyptą soli. Jak już białka są sztywne powoli wsypywać cukier, cały czas ubijać. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i chwilkę jeszcze ubijać. Formowanie ciasta – na spód ciasta rozłożyć rozmrożone i odcedzone porzeczki. Na porzeczki masa z piany, na górę zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto

Kuchnia Pokoleń
Miodownik z masą budyniową 297

szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 0,5 litra mleka 200 gram masła 0,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej Polewa: 50 gram masła 2 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao 1 łyżka oleju Dodatkowo: Orzechy do posypania wierzchu Papier do pieczenia Forma(...)razem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, blachę wykładamy papierem do pieczenia, spód wylepiamy ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Drugi placek pieczemy w ten sam sposób. Białka oddzielamy o żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku, na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia

Bajeczna Kuchnia
Jagodzianki (zdrowa wersja) 227

łyżki roztopionego masła (ok. 50g) Nadzienie: 1 szklanka jagód (lub innych owoców) 1 łyżka ksylitolu 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Jagody wymieszać z łyżką ksylitolu i mąką ziemniaczaną. Odstawić. Sposób z drożdżami suchymi: Do miski wsypać mąkę, drożdże i ksylitol, wymieszać, dodać jogurt, mleko, jajko i roztopione masło. Dokładnie zagnieść i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Sposób(...)dodać jogurt, jajko i roztopione masło. Dokładnie zagnieść i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie formować bułki, do środka wkładać jagody (wziąć do ręki trochę ciasta, uformować placek, na środek nałożyć jagody, zlepić). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 20 minut w 180 stopniach góra-dół. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
wyśmienity galaretkowy torcik z gruszką,pomarańczą,śmietaną... 227

Składniki BISZKOPT CIEMNY: jajka 2 sztuki, gorąca woda 4 łyżki, cukier 100 gram, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: gruszki 5 sztuk, galaretka cytrynowa 1 opakowanie, pomarańcze 4 sztuki, galaretka wiśniowa 1 opakowanie, śmietana 30 % 200 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, woda pomarańczowa, czekolada starta 50 gram oprócz(...)minut jajeczną masę, wsypać przesiane mąki z proszkiem, tortownica bez smarowania 24 cm, wlac ciasto i piec w 200 C około 40 minut, wystudzony biszkopt przekroić na 3 placki, gruszki obrane, cienko pokrojone zeszklić na patelni z 1 łyżką cukru i 1/4 szklanki wody z 1 pomarańczy wycisnąć sok, dolać z 1/2 szklanki wody przegotowanej, nasączyć 1 placek

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche ciasto z czereśniami, budyniem i kruszonką 249

mleka kokosowego 2 budynie o smaku kokosowym, śmietankowym lub waniliowym 4 łyżki cukru (jeżeli budyń nie jest słodzony) Składniki na kruszonkę kokosową: 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru 100g wiórków kokosowych 125g schłodzonego masła lub margaryny. Dodatkowo: 500 – 600g czereśni ( dałam mrożone, po wcześniejszym rozmrożeniu) cukier puder do posypania wierzchu. Sposób wykonania ciasta(...)kruszonki. Dodać jedno jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia na placek o wielkości blachy, przełożyć na blachę, zdjąć delikatnie wierzchni papier. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 160 stopni C na kolor jasnozłoty. Jeżeli mamy

Na słodko lub wytrawnie
Snikers 440

SKŁADNIKI Ciasto: 1/2 kg, mąki  1/2 margaryny 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki modu 2 jajka  2 płaskie łyżeczki sody  Masa: 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna Karmel orzechowy: 25 dag orzechów włoskich 2 łyżki miodu 2 łyżki cukru 2 łyżki(...)karmel orzechowy podgrzany na gorąco. Każde ciasto piec 15 min  w temperaturze 180 stopni. Z podanych składników, oprócz masy karmelowej, ugotować budyń ciepły zmiksować z margaryną. Ciepłym przekładać placki. Na pierwszy masa karmelowa, na drugi masa budyniowa. Na wierzch placek z karmelem orzechowym.  Najlepiej smakuje jak postoi przynajmniej jeden dzień. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie

W kuchennym oknie Ewy
Roladki z tortilli 266

majonezu   Obrany ogórek przekrój na pół, a następnie pokrój w słupki. Paprykę pokrój w paski. Placek posmaruj łyżką majonezu – połóż szynkę, ser, paski papryki i kawałki ogórka. Placek zwiń w rulon i owiń folią spożywczą. Włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie wyjmij, usuń folię, pokrój na mniejsze kawałki i ułóż na talerzu(...)makaronem i tuńczykiem – Sałatka z szynką i ananasem – Sałatka z brokułami i szynką – Sałatka brokułowa z fetą i fasolą – Sałatka z makaronem ryżowym – Sałatka ziemniaczana z koperkiem   7 pomysłów na dania z piekarnika   document.createElement('video'); http://kulinarnysos.pl/wp-content/uploads/2018/01/7-pomysłów-na-dania-z-piekarnika

Kulinarny S.O.S.
PRZEKŁADANIEC SEROWY Z MAKIEM I JABŁKAMI ( SIOSTRY ANASTAZJI ) 448

części. Jedną wyłożyć na formę i upiec na złoty kolor w 200 stopniach około 10-15 min. ( należy obserwować, każdy piekarnik inny ).  Odłożyć do ostygnięcia. Drugi placek na tę samą blachę wyłożyć i surowy przykryć masą makową i serową. MASA MAKOWA mak 200 g.  jaja 3 szt. cukier 100 g.  miód 2 łyżki masło(...)wymieszać na jednolitą masę. Wyłożyć na surowe ciasto.  MASA SEROWA twaróg 0.5 kg.  margaryna 100 g.  cukier puder 100 g.  jaja 5 szt.  mąka ziemniaczana 1 łyżka proszek do pieczenia 1 łyżeczka Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Zemleć twaróg i dodać do margaryny z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubić

Kuchnia Paulettes
Knedle ze śliwkami 205

delikatne ciasto, słodziutkie śliwki, a to wszystko okraszone cynamonem śmietaną lub bułką tartą. Składniki: 1 kg ziemniaków 800 G śliwek węgierek ok 200 G mąki 2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól, cynamon 3 łyżeczki cukru dodatkowo bułką tarta z masłem śmietana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę, dodajemy mąki i cynamon. Wyrabiamy ciasto, który(...)kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Odstawiamy na kilka minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Każda z nich rozdajemy na mniejsze. Formujemy kulki a z nich placki i które nakładamy po ok łyżce śliwek. Zawijamy dobrze aby owoce nie wypadły - formujemy na knedle. Gotujemy w osolonej wrzącej około 5 minut. Podajemy ze śmietaną i cynamonem

Lena Gotuje
Słodka tarta z amerykańską borówką 200

trzcinowego ½ łyżeczki soli 300 g pszennej mąki 2 duże żółtka 50 ml zimnej wody 200 g zimnego masła Tarta 500 g borówki amerykańskiej 2 łodygi rabarbaru 3 łyżki skrobii ziemniaczanej 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 1 łyżeczka kardamonu jajko do posmarowania 3 łyżki trzcinowego cukru + 1 łyżka do posypania Pokrój masło, dodaj mąkę, migdały, żółtka i delikatnie połącz w całość(...)traci na kruchości. Podziel ciasto na dwie części, jedną trochę większą aby wyłożyć dno formy. Rozwałkuj między dwoma kawałkami folii. Wyłóż formę po brzegi większym kawałkiem, owiń folią. Drugi placek rozwałkuj również między kawałkami folii. Włóż oba placki do lodówki (jeden z formą) na 2 godziny. Nastaw piekarnik na 175ºC. Podziel rabarbar na kawałki i wymieszaj z borówkami

codojedzenia
Drożdżówka z jabłkami i budyniem 227

momentu aż będzie odchodziło od ręki i ścian naczynia).  Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). Budyniowe nadzienie Mleko wymieszać z mąką ziemniaczaną i kakao. Żółtka  utrzeć z cukrem. Powoli dolewać mleko do żółtek i rozmieszać.  Gotową mieszaninę zagotować w rondelku mieszając do otrzymania gęstego budyniu. Ostudzić. Jabłka obrać i zetrzeć(...)wymieszać do otrzymania kruszonki.  Kruszonkę wstawić do lodówki na czas przygotowania ciasta. Wykonanie drożdżówki: Ciasto drożdżowe przełożyć na stolnicę i Podzielić na pół. Jedną część rozwałkować na placek o wymiarach blachy. Następnie przełożyć placek do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto rozwałkować na duży prostokąt, następnie rozsmarować na nim budyń i posypać startymi jabłkami. Zwinąć

Kulinarna (nie)codzienność
Kartacze 173

Składniki 1,5 kg ziemniaków (typ C) 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 450 g łopatki wieprzowej 2 cebule 3 ząbki czosnku szczypta lubczyku Przygotowanie Połowę ziemniaków ugotować w osolonej wodzie - następnie zmielić, resztę zetrzeć na tarce i wycisnąć przez gazę. W misce mieszamy ziemniaki z jajkami, dwoma rodzajami mąki i szczyptą soli(...)kleiło do rąk - może złe ziemniaki?). Zmielone mięso wymieszać z jajkami wyciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą (zmieliłam ją razem z mięsem) porządnie przyprawić solą i pieprzem. Uformować w dłoni placek z ciasta i nałożyć farsz mięsny. Następnie zwinąć tak aby powstała zgrabna kluska. Gotować w osolonym wrzątku ok 20 min. Okrasić wędzonym boczkiem i gotowe.. Kartacze zrobiłam według

Gaździnka warzy
Pełnoziarnista tarta z truskawkami i rabarbarem - 245 kcal 260

Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej razowej 2 łyżki ksylitolu szczypta soli 120 g zimnego masła  1 jajko Nadzienie: 300 g rabarbaru 200g truskawek 2 łyżki mąki ziemniaczanej pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki ksylitolu sok z 1/2 cytryny 1. Mąkę, sól i ksylitol wymieszaj, dodaj posiekane masło. 2. Dodaj jajko i ugniataj do uzyskania gładkiej masy. Uformuj(...)pokrój na kawałki szerokości 1 cm. Truskawki pokrój na grube plastry. 5. Do miski wrzuć mąkę, ksylitol i cynamon, dodaj pokrojony rabarbar i truskawki. Wymieszaj. 5. Ciasto rozwałkuj na placek o   średnicy ok. 40 cm. Na środku ułóż nadzienie, zostaw kilka cm odstępu z boków. Skrop sokiem z cytryny, zawiń brzeg. 6. Piecz około 30 minut do zarumienienia

Powiedz dietom nie
Zapiekanka Maminka 234

Kroimy też pora i suszone pomidory.    Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojone warzywa, ser i sparzoną pszenicę i dokładnie mieszamy. Dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.     Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody(...)odstawiamy do wyrośnięcia.    Dodajemy sól, pozostałą wodę, stopniowo mąkę a na koniec olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.    Przygotowujemy natłuszczoną formę. Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem pomidorowym. Wykładamy przygotowane wcześniej mięso z warzywami. Zakładamy brzegi ciasta do środka

Maminek kulinarny
placki ziemniaczane z kapustą kiszoną, porem i otrębami żytnimi... 306

Składniki: ziemniaki 10 sztuk, kapusta kiszona 1 szklanka, por 1 mała, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz świeżo mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie 3/4

W Mojej Kuchni Lubię
Kopytka z serem 276

Wspomnienia i smaki dzieciństwa. Kopytka z twarogiem na słodko z dodatkiem zrumienionej na maśle bułce tartej, zawsze lubiłam a teraz serwuję moim domownikom.  Robią się

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania