placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:245/314)

Babka śnieżna 140

wspaniałych bab drożdżowych , do pieczenia których zużywało się wielkie ilości żółtek. Przepis na babkę śnieżną znalazłam w książce Florentyny Niewiarowskiej „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”  z 1895 roku. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne w środku(...)się do góry nogami (stawia się na nóżkach). 10 białek – około 360 g, 200 ml cukru, wanilia (olejek waniliowy, pasta waniliowa, cukier waniliowy... co kto ma), 60 g mąki ziemniaczanej, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Białka ubić na sztywną masę, następnie ciągle ubijając wsypywać cukier a następnie wanilię. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca wsypać

królestwo garów
Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą 1249

wigilijnym stole. Składniki na ciasto idealne (około 40 pierogów): 2 szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 3/4 szklanki gorącego mleka szczypta soli łyżka masła lub oleju Farsz ziemniaczany z kapustą: 400 g ziemniaków 400 g kapusty 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz kminek lub majeranek Wykonanie: mąkę, sól i olej umieścić w misce i stopniowo dolewać gorące mleko(...)koniec wymieszać utłuczone ziemniaki z lekko przestudzoną kapustą, intensywnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem lub kminkiem podzielić ciasto na 2 lub 3 części. Każdą część z osobna rozwałkować na placek grubośći około 2 mm. Szklanką lub metalową obręczą wykrawać krążki, układać po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiać. Pierogi odkładać na przygotowaną ściereczkę. Przy większej ilości pierogów warto nakryć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto Pijany kokosowiec II 156

dodatkiem malibu, przełożone kwaśnym dżemem dla urozmaiceni a smaku. Całość wypadła doskonale. Polecam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach(...)przez kilka minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników. Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 12 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje podane

Domowa cukiernia Ewy
Karnawałowy ring 302

też się świetnie nadaje. Jest bardzo sycący no i z mięsem. Na ciepło i na zimno. Z taką przekąską możemy zaczynać zabawę ... Składniki: 300 g mąki 30 g mąki ziemniaczanej 150 g masła ok 3 łyżek ciepłej wody szczypta soli farsz 100 g mięsa mielonego wołowego 50 g kukurydzy 1 cebula czerwona 1 cebula biała 3 ząbki czosnku pęczek(...)sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu ok 15 minut. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek ok 0,3 mm i wycinamy z niego trójkąty. Zewnętrzne trójkąty układamy nachodząc na siebie tworząc okrąg. Następnie układamy trójkąty w odbicie lustrzane

Niezły Młynek
Knedle serowe z morelami 144

mnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z morelami. Jak znalazłam przepis na AZgotuj! , to od razu zapisałam je w folderze do zrobienia:). Zwykle na knedle robię ciasto ziemniaczane lub ziemniaczano-serowe więc ciekawa byłam jak smakuje takie połączenie. Wyszła pyszna kombinacja ciasta, dość zwartego, serowego z delikatną morelą, a do tego aromatyczna posypka z prażonych migdałów z miodowym(...)gładkie ciasto. Przełożyć na blat i uformować wałek. Podzielić ciasto na pół a każdą połówkę na 6 części tak żeby wyszło 12 sztuk knedli. Każdą część rozpłaszczyć ręką na placek włożyć umytą i osuszoną morelę i skleić aż wyjdzie kula, którą chwilę zrolować w rękach aż będzie gładka. Morele można włożyć całe z pestką i później uważać przy jedzeniu

UgotujmyTo.pl
chrupiące placki ziemniaczane z barbecue i z twarożkiem... 197

Składniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, mieszanka barbecue Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2

W Mojej Kuchni Lubię
Karpatka po królewsku 74

dużych jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną lub wyłożyć matą teflonową (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy placek oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto uformuję się w kulę i będzie się odklejać od garnka. Ciasto(...)około 25-30 min, do złotego koloru. Wystudzić całkowicie w formie. Śmietankowy Crème Pâtissière : 6 żółtek z temp. pokojowej 600 ml mleka 40 gr mąki pszennej 40 gr mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii, przekrojona na pół, wzdłuż 100 gr cukru drobnego może być też zwykły (drobny po prostu szybciej się ubija) 300-500 ml śmietany 36% schłodzonej Do mleka

moj przepis na
Karpatka po królewsku 84

dużych jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną lub wyłożyć matą teflonową (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy placek oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto uformuję się w kulę i będzie się odklejać od garnka. Ciasto(...)około 25-30 min, do złotego koloru. Wystudzić całkowicie w formie. Śmietankowy Crème Pâtissière : 6 żółtek z temp. pokojowej 600 ml mleka 40 gr mąki pszennej 40 gr mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii, przekrojona na pół, wzdłuż 100 gr cukru drobnego może być też zwykły (drobny po prostu szybciej się ubija) 300-500 ml śmietany 36% schłodzonej Do mleka

moj przepis na
Karpatka po królewsku 88

dużych jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną lub wyłożyć matą teflonową (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy placek oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto uformuję się w kulę i będzie się odklejać od garnka. Ciasto(...)około 25-30 min, do złotego koloru. Wystudzić całkowicie w formie. Śmietankowy Crème Pâtissière : 6 żółtek z temp. pokojowej 600 ml mleka 40 gr mąki pszennej 40 gr mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii, przekrojona na pół, wzdłuż 100 gr cukru drobnego może być też zwykły (drobny po prostu szybciej się ubija) 300-500 ml śmietany 36% schłodzonej Do mleka

moj przepis na
Kazandibi - turecki deser mleczny ze skarmelizowaną skórką 130

powinien być mocno zapieczony, ale ja wolę jego delikatniejszą wersję. Pycha! Koniecznie spróbujcie. (Patelnia o średnicy 22 cm)   500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru do budyniu + 1 łyżka na patelnię 1/2 łyżeczki masła  ziarenka z 1/2 laski wanilii    300 ml mleka zagotować z ziarenkami wanilii i masłem(...)mocy średniego palnika - do momentu wyraźnie zarumienionych boków.) Usmażony budyń ostudzić i schłodzić w lodówce. (Ja dopiero po schłodzeniu deseru wyjęłam go z patelni.) Kazandibi można podawać w formie placka lub zwinięty w roladkę.     Inspiracja z bloga: Turcja od kuchni

Di gotuje
Ciasto Mleczna Kanapka 154

wcześniej z lodówki i krem mięknie :)  Wymiary blaszki: 34x24 cm Czas pieczenia: 20 minut Temp. pieczenia: 170 C Składniki: 6 jaj 1/2 szkl. maki pszennej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem: 2 szkl. mleka w proszku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 300 g masła(...)rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem na następny dzień :) Smacznego :) Przepis zaczerpnięty

Różne smaki w kuchni
Ciasto Mleczna Kanapka 191

wcześniej z lodówki i krem mięknie :)  Wymiary blaszki: 34x24 cm Czas pieczenia: 20 minut Temp. pieczenia: 170 C Składniki : 6 jaj 1/2 szkl. maki pszennej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem: 2 szkl. mleka w proszku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 300 g masła(...)rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem na następny dzień :) Smacznego :) Przepis zaczerpnięty

Różne smaki w kuchni
BEZY - A NIECH TO" GĘŚ KOPNIE" 133

pieczenia "Bez"podchodziłam aż 4 razy i udało się właśnie za czwartym razem.Zawsze wychodziły popękane,beżowe i nie ciekawe,a pierwsze to wyszły w formie płaskich placków hi hi:)...Oglądając inne wypieki dziewczyn na blogach tak im bardzo zazdrościłam , ich ciastka bezowe były białe jak śnieg i nie popękane, a moje to takie brzydkie kaczątka ,i wreszcie się udało ufff(...)właściwie chciałam założyć rękaw cukierniczy hi-to już innym razem.Tak więc nikt nie jest doskonały...:))))       3 białka 225g.cukru 1/2 łyżeczki białego octu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy na sztywno(muszą mieć temp.pokojową),dodajemy nieprzerwanie 3 łyżki wody i cukier,a następnie ocet i mąkę ziemniaczaną.Pieczemy w 140st.przez

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto Mleczna Kanapka 630

wcześniej z lodówki i krem mięknie :)  Wymiary blaszki: 34x24 cm Czas pieczenia: 20 minut Temp. pieczenia: 170 C Składniki : 6 jaj 1/2 szkl. maki pszennej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem: 2 szkl. mleka w proszku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 300 g masła(...)rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem na następny dzień :) Smacznego :) Przepis zaczerpnięty

Słodkości i nie tylko
Karpatka po królewsku 228

dużych jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną lub wyłożyć matą teflonową (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy placek oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto uformuję się w kulę i będzie się odklejać od garnka. Ciasto(...)około 25-30 min, do złotego koloru. Wystudzić całkowicie w formie. Śmietankowy Crème Pâtissière : 6 żółtek z temp. pokojowej 600 ml mleka 40 gr mąki pszennej 40 gr mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii, przekrojona na pół, wzdłuż 100 gr cukru drobnego może być też zwykły (drobny po prostu szybciej się ubija) 300-500 ml śmietany 36% schłodzonej Do mleka

moj przepis na
Kruche z masą kokosową i jeżynami 239

Dzisiaj znowu mam dla Was ciasto ;) Myślę, że kolejne wpisy będą już bardziej świąteczne, teraz jeszcze kruchy, czekoladowy placek z masą kokosową i jeżynami, które latem, przezornie zamroziłam ;) Masa rozpływa się w ustach :) Tym ciastem uczciliśmy koniec remontu, uff, wreszcie! Ostatnim etapem była wymiana kilku okien i zakup osuszacza powietrza. Strasznie wilgotno mieliśmy w domu, a wiadomo, ze nadmiar(...)masła lub margaryny 200 g cukru 4 żółtka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 200 g cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 125 g wiórków kokosowych 500 g śmietany 18% 2 szklanki jeżyn Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Dodać miękkie masło i wcierać je w sypkie składniki

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto miodowe 156

Uwielbiam ciasta miodowe, ten aromat i smak jest niepowtarzalny. Typowy miodownik przygotowuję zwykle na święta i jest dość pracochłonny, gdyż trzeba placki zagniatać i oddzielnie wypiekać. Z jedzeniem również trzeba ze 2 dni zaczekać, aby był smaczny. Nie tak dawno było miodobranie i oczywiście odpowiedni zapas miodu w kuchni również został uzupełniony. Wykorzystując świeżutki miodek zrobiłam ciasto miodowe. Prezentowane(...)przyprawy do piernika (opcjonalnie) 2 jajka 250 g masła 3 - 4 łyżki miodu naturalnego 300 ml mleka Krem: 1/2 szklanki cukru pudru  1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka soku z cytryny Lukier : 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Ciasto

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania