placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:244/314)

Tort mocno czekoladowy z masą śmietanową 232

serka mascarpone. Czas wykonania: 2 h Ilość porcji : 8-12 kawałków (forma o średnicy 16 cm) Składniki: Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki mąki pszennej (tortowej) 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 3 łyżki oleju 100 g cukru (½ szklanki) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki(...)ubitej śmietany dodać serek mascarpone i na najmniejszych obrotach miksera połączyć ze sobą. Biszkopt wystudzić, wyrównać (odciąć wystającą górę) i podzielić na 3 placki. Tort przełożyć i wysmarować masę śmietanową. Całość udekorować startą czekoladą ozdobami z czekolady. Krok po kroku: 1. Ubić białka na sztywną pianę 2. Zmiksować resztę składników

KuchniaWeDwoje.pl
Drożdżowe serduszka dla Babci i Dziadka 171

180ml mleka 25g świeżych drożdży 1 szczypta soli 1½ łyżki cukru kryształu 4 łyżki oleju rzepakowego Budyń śmietankowy: 250ml mleka 1 żółtko 5 łyżek cukru kryształu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka masła śmietankowego (można także przygotować budyń z torebki, choć ten robiony ma o wiele lepszy smak) Lukier: 2 łyżki soku z cytryny(...)się mleka. Gotujemy ciągle mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji.  Gdy ciasto podwoi objętość dzielimyna 8 mniej więcej równych części. Na podsypanym delikatnie mąką blacie wałkujemy każdą na okrągły placek o śr ok 20cm. Nakładamy po łyżce budyniu i łyżeczce dżemu. Rozprowadzamy równomiernie i zwijamy w rulon, który składamy na pół. Obracamy zgięciem do siebie, nacinamy ostrym nożem

Kuchnia w czekoladzie
Krokiety z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym i Serem 195

sól, pieprz oliwa z oliwek parmezan (lub inny se r) Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki W rocł awskiej Lubella 1 szklanka mleka 2 szklanki wody   2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej do smażenia ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety z Mięsem Mielonym w Sosie Pomidorowym(...)jeszcze kilka minut. Studzimy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.  Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki ostudzonego farszu, posypujemy startym sere m, składamy boki

Słodka Strona
Bezglutenowe wegańskie racuchy 111

Każdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się też na zwolenników drożdży i sympatyków proszku do pieczenia. Niezależnie do której grupy się zaliczacie, zapraszam na pyszne i szybkie placuszki, które kojarzą mi się z tymi smażonymi przez moją mamę. Smakowo też niczym(...)ręką. W mojej kuchni te składniki są praktycznie zawsze. Racuchowy głód więc mi nie straszny :) Składniki: - banan - 3 jabłka (lub 2 duże) - 1 szklanka płatków jaglanych - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mielonych nasion lnu - 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (opcjonalnie) - 2 łyżki oleju - 2 łyżki syropu z agawy (lub innego słodu) - 1/2 szklanki rodzynek Banana, mąkę, siemię

Smakuje zdrowo
Pyszna Babka z Kawałkami Czekolady 245

Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszną babkę z kawałkami czekolady, babka jest naprawdę super, babka jest puszysta nie sucha i bardzo smaczna, nie jest też

Uwaga Babcia Gotuje
Miodownik z orzechami 393

łyżki miodu, ½ szklanki cukru, 200g orzechów włoskich, Masa budyniowa: 500 ml mleka, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżki cukru kryształu, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 150g masła. PRZYGOTOWANIE: Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z masłem. Dodaję miód, cukier, jajka oraz sodę. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Dwie części ciasta rozwałkowuję(...)mleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę. Masą przekładam upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawiam do godzinę do lodówki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Królewiec- smaczny przekładaniec 213

Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki wody Masa: 100 g cukru 1/2 l mleka 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 2 cukry waniliowe (lub jeden duży) 250 g masła Dodatkowo: Powidła śliwkowe Stovit- u mnie Polewa: 1/3 kostki margaryny 1 łyżka wody 1 kopiasta łyżka kakao 4 łyżki cukru(...)teraz pieczemy pieczemy biszkopt. Jajka ubić z cukrem i wodą na puszystą masę . Mąki przesiać i dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając łyżką. Piekłam w tej samej blaszce co placki (wyłożonej pergaminem) w temp. 180°C przez ok. 30 minut.  Teraz zajmiemy się masą. W połowie szklanki mleka rozmieszać obydwie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem , masłem

Z Kuchni Do Kuchni
Tort bezowy z malinami (bez glutenu) 63

użyłam  białka od  Farma Białka 2½ szklanki  drobnego   cukru  (300 g) łyżka  mąki ziemniaczanej łyżeczka  octu spirytusowego Frużelina malinowa 200 g malin świeżych lub mrożonych 1 łyżka cukru  ½ łyżki mąki ziemniaczanej Krem śmietankowy 250 g mascarpone *** 200 ml śmietanki 30% *** 4 łyżki cukru pudru Opcjonalnie śmietan-fix świeże maliny(...)mąkę ziemniaczaną , ocet spirytusowy . Następnie na blaszce formujemy z masy okręgi i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 °C , zmniejszamy temperaturę do 150 °C i pieczemy przez około 90 minut . Po upieczeniu pozostawiamy na kilka godzin w piekarniku do ostygnięcia (najlepiej na noc). Maliny umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i zagotowujemy. Następnie dodajemy przez sitko mąkę ziemniaczaną

WegePrzepis
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 359

gotujemy przez 4 minut. Odcedzamy i siekamy. Cebulę i pędy bambusa (odsączone z zalewy) kroimy w kostkę. W misce umieszczamy posiekane brokuły, cebulę i pędy bambusa. Dodajemy purée ziemniaczane i ząbek czosnku - posiekany lub starty na tarce na małych oczkach. Następnie dodajemy otręby owsiane oraz przyprawy - sól, pieprz, zioła prowansalskie i listki świeżego tymianku. Całość dokładnie mieszamy, aby wszystkie(...)czarnuszką. Dodajemy wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne, łatwo odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie rękami formujemy prostokątny placek. Ostrym końcem drewnianej łyżki nakłuwamy ciasto w kilkunastu miejscach. Na wierzchu układamy liście bazylii. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 200 stopni przez

My Chcemy Jeść
Kostka Szwarcwaldzka 275

Kostka Szwarcwaldzka Przepyszne połączenie ciasta czekoladowego z lekko kwaśnymi wiśniami i kremem z bitej śmietany. Po protu niebo w ustach!     Składniki: Biszkopt kakaowy: 5

Blog z Apetytem
Kotlety z marchewki – wegańskie kotlety marchewkowe z pieczarkami i porem 241

Kotlety z marchewki to pomysł na bardzo szybki dodatek do obiadu, świetnie smakują z każdym sosem! Marchewkowe kotlety moniczka Kotlety z marchewki to pomysł na bardzo

Via Gusto
Ciasto Pijak 3900

także wyglądem. Składniki (forma 25 cm x 36 cm) Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka mąki tortowej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 100 g gorzkiej czekolady 100 g cukru 40 g mąki ziemniaczanej 20 g mąki pszennej 750 ml mleka 2 jajka 300 g masła Polewa : 100 g gorzkiej czekolady(...)rozpuściła). Na gotujące mleko wlać zmiksowane pozostałe składniki. Zagotować. Masło utrzeć, następnie małymi porcjami dodawać wystudzony budyń dalej ucierać. Wystudzony biszkopt przekroić na pół, posmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Wyrównać. Na kremie ułożyć herbatniki. Polać wódką (łyżką na każdy herbatnik). Przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić w śmietance, podgrzewając lekko (ma być na tyle ciepłe by czekolada

Wasze Przepisy
Tarta bezglutenowa z kremem 70

bezglutenowe, mascarpone Prep Time 20 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 40 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 120 g mąki ryżowej 120 g mąki ziemniaczanej 120 g mąki kukurydzianej 100 g wiórków kokosowych 1 szczypta soli 1 łyżeczka łyżeczka pp 1 łyżka cukru waniliowego 100 g cukru trzcinowego 3 sztuki żółtka 1 średnie jajko(...)nich zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do zamrażalnika na czas rozgrzania piekarnika. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C. Jedną część ciasta wyjąć z zamrażalnika, rozwałkować na cienki placek, wyłożyć nim formę do tarty ( o średnicy 22 cm ), używam ceramicznej formy, więc nie muszę jej smarować tłuszczem, ale jeśli macie inną należy ją wcześniej wysmarować olejem i wysypać

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto pychotka 235

plaska łyżeczka proszku do pieczenia - słoik powideł śliwkowych masa - 250 g masła - 1/2 litra mleka - 5 żółtek - 200 g cukru pudru - 3 łyżki mąki mąki pszennej - 3 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Margarynę łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami oraz śmietaną. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Ciasta wałkujemy(...)ogień, gotujemy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Gdy wszystkie składniki gotowe możemy zabrać się za składanie całości. Układamy pierwszy placek, na niego przekładamy masę budyniową a na wierzch drugi placek.  Źródło inspiracji: książka "Przepisy Siostry Anieli

Zainspirowana w kuchni
Prosty przepis na tort z bitą śmietaną i mascarpone 250

mnie tory w najprostszej wersji "dla początkujących".  Nie wymaga zdolności kulinarnych. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne. W smaku pyszny :)! Składniki: Biszkopt - 5 jajek - mąka pszenna 3/4 szklanki - mąka ziemniaczana 1/4 szklanki - cukier 2/3 szklanki Krem - serek mascarpone 250 g - śmietanka 30 % 400 ml - cukier puder 3 łyżki - konfitura z ciemnych owoców 200 g Posypka - wiórki kokosowe szklanka - czekolada(...)suchego patyczka". wyjąć z piekarnika i rzucić biszkopt w tortownicy na podłogę z wysokości ok. 40 cm. ( zapobiegnie to opadnięciu ciasta).  Po wystygnięciu przekroić na trzy równe placki. Śmietanę ubić na sztywno w trakcie dodać łyżkami cukier puder cały czas miksując następnie dodać mascarpone i nadal miksować do uzyskania jednolitej masy. Dolny placek biszkopta nasączyć ponczem ( polewam

Kulinarne przygody

Proponowane wyszukiwania