wspaniałych bab drożdżowych , do pieczenia których zużywało się wielkie ilości żółtek. Przepis na babkę śnieżną znalazłam w książce Florentyny Niewiarowskiej „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady” z 1895 roku. Ciasto jest bardzo delikatne, wilgotne w środku(...)się do góry nogami (stawia się na nóżkach). 10 białek – około 360 g, 200 ml cukru, wanilia (olejek waniliowy, pasta waniliowa, cukier waniliowy... co kto ma), 60 g mąki ziemniaczanej, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Białka ubić na sztywną masę, następnie ciągle ubijając wsypywać cukier a następnie wanilię. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca wsypać
królestwo garówwigilijnym stole. Składniki na ciasto idealne (około 40 pierogów): 2 szklanki mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 3/4 szklanki gorącego mleka szczypta soli łyżka masła lub oleju Farsz ziemniaczany z kapustą: 400 g ziemniaków 400 g kapusty 1 cebula 1 łyżka oleju sól, pieprz kminek lub majeranek Wykonanie: mąkę, sól i olej umieścić w misce i stopniowo dolewać gorące mleko(...)koniec wymieszać utłuczone ziemniaki z lekko przestudzoną kapustą, intensywnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem lub kminkiem podzielić ciasto na 2 lub 3 części. Każdą część z osobna rozwałkować na placek grubośći około 2 mm. Szklanką lub metalową obręczą wykrawać krążki, układać po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiać. Pierogi odkładać na przygotowaną ściereczkę. Przy większej ilości pierogów warto nakryć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dodatkiem malibu, przełożone kwaśnym dżemem dla urozmaiceni a smaku. Całość wypadła doskonale. Polecam :) Składniki na biszkopt: 3 jajka 100 g cukru 100 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier i żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać, łyżka po łyżce dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszając, najlepiej drewnianą szpatułką. Dno formy o wymiarach(...)przez kilka minut, dodać kokos, połączony z kaszą i jeszcze chwilę miksować, tylko do połączenia składników. Pierwszy spód ciasta posmarować połową dżemu z aronii, wyłożyć cały krem, wyrównać. Drugi placek ciasta posmarować pozostałym dżemem i ułożyć go na wierzchu, lekko dociskając. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez około 12 godzin. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Ciasto najlepiej smakuje podane
Domowa cukiernia Ewyteż się świetnie nadaje. Jest bardzo sycący no i z mięsem. Na ciepło i na zimno. Z taką przekąską możemy zaczynać zabawę ... Składniki: 300 g mąki 30 g mąki ziemniaczanej 150 g masła ok 3 łyżek ciepłej wody szczypta soli farsz 100 g mięsa mielonego wołowego 50 g kukurydzy 1 cebula czerwona 1 cebula biała 3 ząbki czosnku pęczek(...)sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu ok 15 minut. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek ok 0,3 mm i wycinamy z niego trójkąty. Zewnętrzne trójkąty układamy nachodząc na siebie tworząc okrąg. Następnie układamy trójkąty w odbicie lustrzane
Niezły Młynekmnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z morelami. Jak znalazłam przepis na AZgotuj! , to od razu zapisałam je w folderze do zrobienia:). Zwykle na knedle robię ciasto ziemniaczane lub ziemniaczano-serowe więc ciekawa byłam jak smakuje takie połączenie. Wyszła pyszna kombinacja ciasta, dość zwartego, serowego z delikatną morelą, a do tego aromatyczna posypka z prażonych migdałów z miodowym(...)gładkie ciasto. Przełożyć na blat i uformować wałek. Podzielić ciasto na pół a każdą połówkę na 6 części tak żeby wyszło 12 sztuk knedli. Każdą część rozpłaszczyć ręką na placek włożyć umytą i osuszoną morelę i skleić aż wyjdzie kula, którą chwilę zrolować w rękach aż będzie gładka. Morele można włożyć całe z pestką i później uważać przy jedzeniu
UgotujmyTo.plSkładniki: ziemniaki 1 kg, cebula 1 sztuka, mieszanka barbecue Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, mąka pszenna 1/2 szklanki, bułka tarta 1/2
W Mojej Kuchni Lubiędużych jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną lub wyłożyć matą teflonową (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy placek oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto uformuję się w kulę i będzie się odklejać od garnka. Ciasto(...)około 25-30 min, do złotego koloru. Wystudzić całkowicie w formie. Śmietankowy Crème Pâtissière : 6 żółtek z temp. pokojowej 600 ml mleka 40 gr mąki pszennej 40 gr mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii, przekrojona na pół, wzdłuż 100 gr cukru drobnego może być też zwykły (drobny po prostu szybciej się ubija) 300-500 ml śmietany 36% schłodzonej Do mleka
moj przepis nadużych jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną lub wyłożyć matą teflonową (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy placek oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto uformuję się w kulę i będzie się odklejać od garnka. Ciasto(...)około 25-30 min, do złotego koloru. Wystudzić całkowicie w formie. Śmietankowy Crème Pâtissière : 6 żółtek z temp. pokojowej 600 ml mleka 40 gr mąki pszennej 40 gr mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii, przekrojona na pół, wzdłuż 100 gr cukru drobnego może być też zwykły (drobny po prostu szybciej się ubija) 300-500 ml śmietany 36% schłodzonej Do mleka
moj przepis nadużych jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną lub wyłożyć matą teflonową (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy placek oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto uformuję się w kulę i będzie się odklejać od garnka. Ciasto(...)około 25-30 min, do złotego koloru. Wystudzić całkowicie w formie. Śmietankowy Crème Pâtissière : 6 żółtek z temp. pokojowej 600 ml mleka 40 gr mąki pszennej 40 gr mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii, przekrojona na pół, wzdłuż 100 gr cukru drobnego może być też zwykły (drobny po prostu szybciej się ubija) 300-500 ml śmietany 36% schłodzonej Do mleka
moj przepis napowinien być mocno zapieczony, ale ja wolę jego delikatniejszą wersję. Pycha! Koniecznie spróbujcie. (Patelnia o średnicy 22 cm) 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki cukru do budyniu + 1 łyżka na patelnię 1/2 łyżeczki masła ziarenka z 1/2 laski wanilii 300 ml mleka zagotować z ziarenkami wanilii i masłem(...)mocy średniego palnika - do momentu wyraźnie zarumienionych boków.) Usmażony budyń ostudzić i schłodzić w lodówce. (Ja dopiero po schłodzeniu deseru wyjęłam go z patelni.) Kazandibi można podawać w formie placka lub zwinięty w roladkę. Inspiracja z bloga: Turcja od kuchni
Di gotujewcześniej z lodówki i krem mięknie :) Wymiary blaszki: 34x24 cm Czas pieczenia: 20 minut Temp. pieczenia: 170 C Składniki: 6 jaj 1/2 szkl. maki pszennej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem: 2 szkl. mleka w proszku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 300 g masła(...)rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem na następny dzień :) Smacznego :) Przepis zaczerpnięty
Różne smaki w kuchniwcześniej z lodówki i krem mięknie :) Wymiary blaszki: 34x24 cm Czas pieczenia: 20 minut Temp. pieczenia: 170 C Składniki : 6 jaj 1/2 szkl. maki pszennej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem: 2 szkl. mleka w proszku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 300 g masła(...)rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem na następny dzień :) Smacznego :) Przepis zaczerpnięty
Różne smaki w kuchnipieczenia "Bez"podchodziłam aż 4 razy i udało się właśnie za czwartym razem.Zawsze wychodziły popękane,beżowe i nie ciekawe,a pierwsze to wyszły w formie płaskich placków hi hi:)...Oglądając inne wypieki dziewczyn na blogach tak im bardzo zazdrościłam , ich ciastka bezowe były białe jak śnieg i nie popękane, a moje to takie brzydkie kaczątka ,i wreszcie się udało ufff(...)właściwie chciałam założyć rękaw cukierniczy hi-to już innym razem.Tak więc nikt nie jest doskonały...:)))) 3 białka 225g.cukru 1/2 łyżeczki białego octu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Białka ubijamy na sztywno(muszą mieć temp.pokojową),dodajemy nieprzerwanie 3 łyżki wody i cukier,a następnie ocet i mąkę ziemniaczaną.Pieczemy w 140st.przez
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwcześniej z lodówki i krem mięknie :) Wymiary blaszki: 34x24 cm Czas pieczenia: 20 minut Temp. pieczenia: 170 C Składniki : 6 jaj 1/2 szkl. maki pszennej 1/2 szkl. maki ziemniaczanej 3/4 szkl. cukru 4 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Krem: 2 szkl. mleka w proszku 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 300 g masła(...)rozpuszczenia. Masło ucieramy, wlewamy ostudzone mleko i miksujemy na małych obrotach. Następnie wsypujemy mleko w proszku i ucieramy. Ciasto Mleczna Kanapka: Biszkopt kroimy w poprzek i wykładamy na 1 placek, krem mleczny,przykrywamy drugim plackiem. Polewamy rozpuszczoną czekoladą 50 g z mlekiem ok. 5 łyżek. Robimy esy floresy i zajadamy się ze smakiem na następny dzień :) Smacznego :) Przepis zaczerpnięty
Słodkości i nie tylkodużych jajek 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dwie formy wysmarować masłem wysypać kaszą manną lub wyłożyć matą teflonową (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy placek oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto uformuję się w kulę i będzie się odklejać od garnka. Ciasto(...)około 25-30 min, do złotego koloru. Wystudzić całkowicie w formie. Śmietankowy Crème Pâtissière : 6 żółtek z temp. pokojowej 600 ml mleka 40 gr mąki pszennej 40 gr mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii, przekrojona na pół, wzdłuż 100 gr cukru drobnego może być też zwykły (drobny po prostu szybciej się ubija) 300-500 ml śmietany 36% schłodzonej Do mleka
moj przepis naDzisiaj znowu mam dla Was ciasto ;) Myślę, że kolejne wpisy będą już bardziej świąteczne, teraz jeszcze kruchy, czekoladowy placek z masą kokosową i jeżynami, które latem, przezornie zamroziłam ;) Masa rozpływa się w ustach :) Tym ciastem uczciliśmy koniec remontu, uff, wreszcie! Ostatnim etapem była wymiana kilku okien i zakup osuszacza powietrza. Strasznie wilgotno mieliśmy w domu, a wiadomo, ze nadmiar(...)masła lub margaryny 200 g cukru 4 żółtka 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 4 białka 200 g cukru 1 budyń śmietankowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 125 g wiórków kokosowych 500 g śmietany 18% 2 szklanki jeżyn Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i kakao. Dodać miękkie masło i wcierać je w sypkie składniki
Domowa cukiernia EwyUwielbiam ciasta miodowe, ten aromat i smak jest niepowtarzalny. Typowy miodownik przygotowuję zwykle na święta i jest dość pracochłonny, gdyż trzeba placki zagniatać i oddzielnie wypiekać. Z jedzeniem również trzeba ze 2 dni zaczekać, aby był smaczny. Nie tak dawno było miodobranie i oczywiście odpowiedni zapas miodu w kuchni również został uzupełniony. Wykorzystując świeżutki miodek zrobiłam ciasto miodowe. Prezentowane(...)przyprawy do piernika (opcjonalnie) 2 jajka 250 g masła 3 - 4 łyżki miodu naturalnego 300 ml mleka Krem: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 litra mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka soku z cytryny Lukier : 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Ciasto
Kuchcik gotujekremowy. Taki właśnie jest mój śmietankowiec truskawkowy – kremowy i rozpływający się w ustach. Truskawkowy śmietankowiec 10 – 12 porcji Składniki: Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 75 g ziemniaczanej mąki 75 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli do smaku tłuszcz do posmarowania, mąka do oprószenia(...)pieczenia. Boki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij tortownicę ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz biszkopt przez 25 minut. Ostudzony biszkopt rozkrój na 3 cienkie placki. Dwa zapakuj i przechowuj w zamrażalce. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij żelatynę z wody i podgrzej do całkowitego rozpuszczenia. Zmiksuj truskawki
codojedzeniarazem. A więc tarta dyniowa - idealna do popołudniowej kawy, gdy o szyby deszcz dzwoni jesienny... Składniki: ciasto: 250 g mąki 120 g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1 jajko 60 g cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli nadzienie: 1 mała dynia (około 1 kg) 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego 1 łyżka melasy(...)wymieszać na gładką masę. Dodać mąkę sól i skrobię. Wyrobić ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i odłożyć na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować na okrągły placek i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Nakłuć ciasto widelcem, przykryć środek obciążonym (np. fasolą) papierem do pieczenia i podpiec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wypełnić ciasto
zadanie-gotowaniemalinową i świeżymi malinami na szczycie. No rewelacja. Ciasto właściwie dość proste w zrobieniu, świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Na biszkopt: pół szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 200 g cukru 4 jajka 1 paczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem (zwykłym i waniliowym). Ucierając powoli dodajemy obie maki wymieszane(...)było jakoś ją spożytkować. Przecinamy więc biszkopt na pół i dolną warstwę smarujemy bitą śmietaną i konfiturą malinową. Nakładamy górną część biszkoptu i wierzch również smarujemy bitą śmietaną. Boki placka również. I przyozdabiamy świeżymi malinami i startą na tarce gorzką czekoladą. Wkładamy na godzinę do lodówki. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres
Marder&Marder ManufactureCiasto piec około 20 minut w temperaturze 180 o C. Składniki na masę budyniową: 3 żółtka; 3 łyżki cukru kryształu; 1 szklanka mleka; 1 kostka masła; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 3-4 łyżki waniliowej kawy cappucino; Wykonanie: Żółtka i mąkę dobrze roztrzepać z cukrem, wlać do nich gotujące się mleko, dobrze rozmieszać, zagotować i przestudzić. Masło utrzeć dodając przestudzony(...)kremówkę ubić ze śnieżką, dodać szklankę adwokata, pokruszone biszkopty oraz 2 łyżki wiórków kokosowych, a na końcu rozpuszczoną i schłodzoną lekko czekoladę oraz rozpuszczoną żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożenie placka: Połowa biszkoptu-połowa masy budyniowej-ciasto kokosowe-druga połowa masy budyniowej-druga połowa biszkoptu-masa kokosowa. Gotowe ciasto posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto biszkoptowe przed przełożeniem dobrze jest lekko naponczować
In my kitchen