płynnego masła 50 ml wody Sernik Ruski 750 g twarogu 1 kg ugotowanych ziemniaków 5 łyżek oleju roślinnego 1 cebula drobno pokrojona 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz świeżo zmielony Dodatki 250 g bekonu w kostkach Szczypiorek 3 łyżki oleju roślinnego Jak przygotować Ruski Sernik Kruche ciasto. Mąkę wymieszaj z wodą, płynnym masłem, następnie ugniataj ciasto(...)podsmaż go dość mocno, przed końcem smażenia, dodaj posiekany szczypiorek. Jak złożyć Sernik w całość Kruche ciasto wyjmij z lodówki, podsyp powieszchnię roboczą mąką i rozwałkuj ciasto na placek, większy niż forma, w której będziesz piec sernik. Teraz włóż placek do formy i dobrze go ugnieć i rozprowadź na spodzie i bokach. Wyłóż formę papierem do pieczenia
RafalCookmrożonych malin wydruk cukrowy (u nas z motywem Shimmer i Shine ) różowy i niebieski jadalny brokat Jeden biszkopt to 3 jajka, 3 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, aromat , szczypta soli oraz odrobina barwnika. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z solą, a następnie dodać cukier i ubijać(...)upieczeniu biszkopt całkowicie wystudzić. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, dodając inny barwnik. Każdy z biszkoptów przeciąć na pół, tak abyśmy mogli otrzymać 4 placki. W 1/3 szklanki gorącej wody rozpuścić żelatynę i ją ostudzić. W misce umieścić mascarpone, śmietankę i cukier miksować aż krem zrobi się gęsty (6-7 minut), a następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować
Krylowa Kuchniacukru (ok. 8 łyżek) 2 łyżki masła lub margaryny 25 dag siekanych lub połówek orzechów włoskich masa kajmakowa do przełożenia: ½ litra mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 budyń waniliowy bez cukru 1 jajko 1/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego lub 1 cukier wanilinowy 100 g masła 1 puszka masy kajmakowej powidła śliwkowe Sposób przygotowania(...)przestudzoną masę. Wyrabiamy ciasto. Ja wyłożyłam całe ciasto na jedną dużą, płytką blachę, która jest na wyposażeniu piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia, na 1/3 wykładamy masę z orzechami, cały placek pieczemy ciasto w temperaturze 180 ˚C przez 15-20 minut. Ciasto studzimy, kroimy na 3 części. Krem: Połowę mleka i masło umieszczamy w rondlu, zagotowujemy. Do pozostałego mleka dodajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępodsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i śmietaną kremówką. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku i po 2 łyżki cukru pudru i ucierać(...)długą rączką). I ewentualnie dodać rodzynki (albo inne bakalie jeśli mamy ochotę). Blaszkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek (ja to robię między dwoma kawałkami folii spożywczej). Ciasto przełożyć do blaszki (powinno wypełniać całe dno, ale nie powinno tworzyć rantów). Ponakłuwać gęsto widelcem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni
w mojej kuchniPlacek z rabarbarem to obowiązkowy punkt każdego maja. Jako mała dziewczynka rabarbar rwałam i zajadałam na surowo – obowiązkowo maczany w cukrze. Kwaśność połączona ze słodyczą charakteryzuje także to ciasto ze słodką, bezową pianką. To jedno z najlepszych ciast z rabarbarem jakie można zrobić. Idealnie nadaje się na każdą okazję. Składniki na tradycyjną “dużą blachę”. Ciasto(...)Ciasto z rabarbarem i bezą – wierzch: 600-800 g rabarbaru (można też dodać truskawki lub maliny) 6 białek jaj 1 szklanka drobnego cukru + 1 łyżka 2 łyżki mąki ziemniaczanej szczypta cynamonu opcjonalnie: płatki migdałowe do dekoracji Wszystkie składniki na półkruche ciasto należy zagnieść (masło kroimy uprzednio na małe kawałki) – ręcznie lub mikserem czy malakserem. Ciastem wykładamy blachę
Poezja smakupodczas Świąt Bożego Narodzenia czy w Sylwestra. Naprawdę jest wart poświęconego czasu :) Ciasto: 6 jajek, 300g masła, 15 czubatych łyżek mąki tortowej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, łyżka cukru waniliowego. Masło stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem oraz cukrem(...)Powinno wyjść około 10 placków. Krem: 1200 ml śmietany 30 lub 36% (najlepiej dać pół takiej, pół takiej), 2/3 szklanki cukru pudru, sok z 1 lub 1/2 cytryny. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny (ewentualnie może być skórka z cytryny). Kremem przełożyć placki oraz wierzch
Z miłości do słodkościZapiekane naleśniki z twarogiem zalane śmietaną.Jakie to jest pyszne. Naleśniki z góry chrupiące a w środku wilgotne. Możemy jeść na ciepło chociaż na
Ala piecze i gotujepierogi z jagodami , za każdym razem było ich oczywiście za mało, aby najeść się na cały rok. Ciekawostką podpatrzoną u Mamy było dodanie do jagodowego farszu budyniu zamiast mąki ziemniaczanej, w efekcie czego jagodowe nadzienie miało o wiele ciekawszy smak. Składniki na pierogi z jagodami 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 / 2 szklanki ciepłej przegotowanej wody 1 łyżeczka(...)potrzeby podsypać mąką. Przykryć je folią i odstawić na 15 minut. Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, je również oprószyć, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkowywać na cienki placek i wykrawać szklanką krążki. Na środek nałożyć porcję jagód, zlepić brzegi. Gotowe pierogi przykryć bawełnianą ściereczką, aby ciasto nie obeschło i przygotować pierogi z pozostałych 3 części. W dużym
niecodziennikparyjest kruchutki, ale nie łamie się i nie kruszy. Mazurek ozdabiamy póki masa kajmakowa jest ciepła i całkowicie nie stężeje. SKŁADNIKI SPÓD 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 50 g drobnego cukru lub cukru pudru 150 g masła / zimnego 1 jajko MASA KAJMAKOWA 400 ml śmietany 30% 1/2 szklanki brązowego cukru 90-100 g gorzkiej czekolady(...)Piekarnik rozgrzewamy do 200℃ z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Zimne ciasto wykładamy na arkusz papieru do pieczenia, przykrywamy dużym kawałkiem folii spożywczej i rozwałkowujemy na placek o grubości około 3-4 mm. Ostrym nożem wycinamy kształt pisanki, a ze ściętych kawałków ciasta formujemy wałeczek. Przyklejamy go do boków ciasta, formując rant. Spód ciasta nakłuwamy widelcem
cool and mintyTarta wprost rozpływa się w ustach. Idealna propozycja dla osób lubiących brownie. Najlepiej smakuje podana jeszcze na ciepło, kiedy czekolada jest płynna i cudownie wypływa ze
Zielona KuchniaSkładniki na ciasto naleśnikowe: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej olej do smażenia Składniki na masę serową: 250 g twarogu półtłustego 400 g
Świat Domowej Kuchni23x33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 40 minut w 180 st. C do tzw. suchego patyczka. Krem: 0,5 l mleka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru pudru 200g masła 1 szklanka rodzynek 2 łyżki kakao Polewa: 100g gorzkiej czekolady 1-2 łyżki cukru 1 łyżka masła(...)jednej części dodajemy rodzynki, a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy Wystudzone ciasto przecinamy na 2 cienkie blaty. Na jeden wykładamy krem z rodzynkami, wyrównujemy i przykrywamy drugim plackiem, na który wykładamy krem z kakao. Wierzch polewamy polewą Polewa: Mleko podgrzewamy z cukrem i masłem. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i mieszamy do uzyskania błyszczącej polewy. Lekko studzimy
Cynamonowe szczęścieSezon na śliwki w pełni, nie mogło zatem zabraknąć na moim blogu ciasta ze śliwkami:) Nie jest to jednak tradycyjny placek:) Moje Dzieci bardzo chciały zjeść "jakieś" ciasto ze śliwkami i kremem, więc tak oto powstał biszkopt w zdrowszej wersji, bo z mąki owsianej, który przełożyłam kremem na bazie budyniu i mascarpone. Na wierzch ułożyłam duże, jędrne i słodkie(...)prezentuje, także z powodzeniem może uchodzić za torcik:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BISZKOPT OWSIANY: 3 jaja 1/3 szklanki + 1 łyżka cukru 3 czubate łyżki mąki owsianej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki gorącej wody SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY: 1 opakowanie budyniu śmietankowego z cukrem (60 g) 400 ml mleka 3/2 % 250 g mascarpone 4 łyżki cukru pudru (lub więcej
Słodko-Słony Świat Ilonymożna zrobić szarlotkę bez jabłek? :) Ja spróbowałam i wyszła wyśmienicie ! Połączenie soku jabłkowego i kremu karpatkowego dało zadziwiający efekt. Składniki na biszkopt: 8 jajek ¾ szklanki mąki tortowej ¾ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie biszkoptu: Białka ubić na sztywno, wsypując powoli cukier. Następnie dodać żółtka i obie(...)przez 3 minuty. Po wystudzeniu utrzeć z masłem. Upieczony i ostudzony biszkopt, przekroić w poprzek na pół, nasączyć ponczem oba blaty i przełożyć masą( 1/3 masy zostawić na gorę placka) Składniki na poncz: 1 szklanka soku jabłkowego 100% 1 łyżka spirytusu Składniki na polewę: 1 gorzka czekolada 1 mleczna czekolada 1 mała śmietana 12% Wykonanie polewy: Wszystkie składniki
Tradycyjna Kuchniaziemniaczanej kilka łyżek marmolady śliwkowej lub morelowej + 1 do posmarowania 1/2 łyżeczki cynamonu Śliwki myjemy , kroimy w ósemki. Dodajemy cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Ser łączymy z żółtkiem i cukrem pudrem, mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika smarujemy marmoladą (1 łyżka, która pozostała). DODATKOWO 1 żółtko rozkłócone z odrobiną wody 1,2 łyżki cukru brązowego do oprószenia Przepis inspirowany pomysłem na placek ze śliwkami i masą serową zamieszczony w magazynie Apetyt nr 5/2015
WYSPA SZCZĘSLIWAdyni. Pomarańczę przekroić na pół. Wycisnąć z jednej połówki sok i dodać do masy serowej. Wymieszać masę szpatułką lub dużą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną i przyprawy dokładnie ale niezbyt energicznie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Masę serową przełożyć do tortownicy. Piec(...)końcówką dużą gwiazdką. Schłodzony sernik udekorować śmietaną wedle uznania. Oprószyć śmietanę lekko cynamonem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE: Pur é e z dyni - najprostsze! Pumpkin Pie - amerykański placek dyniowy
maniapieczeniaPoszukując nowego sposobu na sernik, natrafiłam na przepis siostry Anastazji, który przyznam się szczerze trochę zmodyfikowałam, bo w oryginale sernik nie ma spodu z ciasta i
Smakowy Rajcebula 3 ząbki czosnku ok. 3 łyżki masła bazylia w proszku sól pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka szczypta soli Krokiety z Cukinią i Pieczarkami - Sposób przygotowania: Farsz: Obraną ze skórki(...)bazylią. Studzimy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy
Słodka StronaBiszkopt : 5 jajek 160 g cukru 100 g maki 45 g maki ziemniaczanej lub opakowanie kislu szczypta soli Oddzielamy zoltka od bialek Bialka ubijamy na sztywna piane Do bialek dodac stopniowo cukier, maki i szczypte soli Wszystko mieszamy az uzyskamy sztywna piane Do formy wylozonej papierem wlewamy ciasto(...)wrzucamy ubita smietane i laczymy wszystko razem powoli mieszajac mikserem Tort: biszkopt masa smietanowa cos do przystroju tortu ( np. masa cukrowa) Biszkopt dzielimy na dwa placki Jeden placek smarujemy dosyc gesto masa Na to nakladamy drugi placek Na gore nakladamy pozostala mase i ladnie ja wygladzamy na wierzchu tortu
Klaudynkowa kuchnia