tortilla - 4383 przepisów (strona:242/293)

Czy wiesz Którą użyć i do czego. 187

domieszek, używana jest do pieczywa spulchnianego nie drożdżami, ale proszkami do pieczenia. Masa Harina to mąka kukurydziana bardzo miałka, przesiana i wzbogacana w związki wapnia, z której robi się tortille. Mąka z prosa , jest bogata w białko, witaminy i sole mineralne, ale ma niewielką zawartość glutenu, toteż zwykle łączy się ją z mąką pszenną. Pieczywo reklamowane jako "zdrowa żywność" często

NaKońcuJęzyka
Rodzaje mąk bezglutenowych 171

cukiernictwie i piekarnictwie. Dodaje się ją do ciast, ciasteczek, pieczywa oraz placków. Służy do zagęszczania sosów, zup i potraw chińskich.  Powszechnie używana jest w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli, nachos, tacos

NaKońcuJęzyka
Chyba winna Wam jestem podsumowanie... z jajem? 230

lyonnaise czyli francuska sałatka z boczkiem i jajkiem w koszulce  (Widelce) Tosty z jajkiem w koszulce  (Lawendowy Poranek) Leśne śniadanie  (Lawendowy Poranek) Jedzonko do pracy czyli tortilla z jajkiem  (Codzienne Gotowanie) Tosty. Placki i inne zapiekanki: Szybki i proste zapiekanki z jajkiem i suszonym pomidorem  (Jak zdrowo żyć i nie zwariować) Jajeczne muffinki  (Misiu

bastalena
Pasta, tapenada z suszonych pomidorów i oliwek 215

słoiku.. tak mogę nazwać te włoską pastę. Zmiksowane suszone pomidory i oliwki to przepis na szybką przekąska czy kolacje. Taką pastę można podawać do chleba, kanapek, krakersów, tortilli, mies, czy makaronów. Pasuje idealnie do wszystkiego. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sos Tzatziki 132

dodatek do mięs ( w tym świetnie nadaje się do dań z grilla) i pieczywa. Doskonale też pasuje jako samodzielny dodatek do rozmaitych potraw w formie dipa np. do pizzy, tortilli, czy zapiekanek.   Składniki: 1 ogórek długi Jogurt grecki chudy Jeden ząbek czosnku Sól, pieprz Ogórek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Solimy i odkładamy na chwilkę

Kolizje Smaków
13 sposób na oszczędności w domowym budżecie 213

obiadu? Zjedzmy je na drugi dzień. Nie lubimy jeść dwa dni pod rząd tego samego? Przeróbmy to co zostało. Niedojedzone spaghetti zamieńmy na zapiekankę, ziemniaki na puree, kotleta na tortille J Nabiału kupuj tyle ile potrzeba i każdej innej szybko psującej się żywności. Mimo że lubię robić zakupy na cały tydzień to zawsze dobrze się zastanawiam ile kupić jogurtu, kefiru

Kolizje Smaków
Sałatki i przystawki 254

chorizo Kanapeczki z halloumi Empanadas z tuńczykiem Dip czosnkowy z kiszoną cytryną Cygara z filo z fetą i ziołami Dip z pieczonych pomidorów Roladki z pieczonej papryki Kolorowa tortilla na imprezę Sałatka na przeziębienie Turecka pasta z bakłażana Panzanella Sałatka z fasolki szparagowej Letnia sałatka z kuskusem

Chilli Czosnek i Oliwa
Pasta z czarnej fasoli i sera feta po grecku 234

białej fasoli, ale mi podoba się jej "marmurkowy" kolor żeby pozostać w klimacie Grecji, podajcie pastę z chlebem pita; do takich past pasuje również inne płaskie pieczywo (np. tortilla), maca czy grzanki   Pasta z czarnej fasoli i sera feta po grecku Przepis własny Składniki: 1 puszka czarnej fasoli lub ok. 150 g suchej 1/2 opakowania sera feta (100g

Chilli Czosnek i Oliwa
Chlebki pita - historia i przepis 242

oraz talerz. Placki pokrojone w trójkąty wykorzystuje się do nabierania sosów i dipów , np. hummusu (dipu z ciecierzycy) czy taramosalata (greckiej pasty z ikry). W chlebki, niczym w placki tortilla, zawija się różne składniki, lub też wkłada się je do wnętrza kieszonek. Przykładami są tu sławne potrawy greckie i tureckie - kebaby, falafle, gyrosy i souvlaki. Podobno w krajach arabskich prawie

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z papryki i koziego sera - do wina na jeden gryz 245

Dzień dobry, Dzisiejsze danie to moja kolejna propozycja przekąski na imprezę karnawałową . Jej przygotowanie wymaga nieco więcej zręczności w porównaniu do kolorowej tortilli z piekarnika , ale gwarantuję Wam, że jest warta włożonego w nią wysiłku.  Te smakowite ślimaczki pyszniące się na zdjęciu to nic innego jak roladki przygotowane z pasków czerwonej papryki ( usmażonej z efektem zwęglenia się skórki, która

Chilli Czosnek i Oliwa
Dip z pieczonych pomidorów. Do wszystkiego. 182

sprawdzi się jako dip do maczania chipsów, nachosów, paluszków grissini, krakersów i sucharków, generalnie możecie zastąpić nim ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony omlet ze szparagami i szpinakiem 177

botwinką La Trouchia , Włosi smażą frittatę z dzikimi szparagami na Lany Poniedziałek, Grecy lubią dodawać do jajek dziką zieleninę i nazywają tak powstałe danie sfugato, w końcu Hiszpanie mają tortillę de espinacas (ze szpinakiem) i tortillę de espárragos (ze szparagami). Sami widzicie - le omelette, frittata, sfugato... niezależnie od nazwy oznacza praktycznie to samo danie. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich kochają omlety

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowy kebab z jagnięciny 179

mielonego kminku 1 łyżeczka kolendry sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki startego imbiru (może być suszony) sól i pieprz do smaku 5 placków tortilli  pomidor sałata ogórek  cebula sos pikantny: 1 pomidor sparzony bez skóry kilka kropli tabasco 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka octu winnego pieprz i sól do smaku Przygotowanie(...)dotykało dna tylko wisiało i tłuszcz mógł skapywać do naczynia - opiekamy je przez 30 minut w temperaturze 200 C często obracając i ścinając przypieczoną warstwę.  Tortille opiekamy na patelni z obu stron, układamy na niej mięso, sałatę, pokrojonego ogórka, pomidora, cebulę i polewamy oba sosami. Zawijamy folia aluminiową tak aby sosy nas nie ubrudziły i podajemy

Niezły Młynek
Babka ziemniaczana (Kartoflak) 281

Podczas gdy na blogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, albo inne zagraniczne zapiekanki, ja proponuję wam prostą, naszą polską babkę ziemniaczaną z surowych tartych ziemniaków, z dodatkiem smażonego boczku, szynki i cebuli. Ta babka jest przygotowana tradycyjnie, bez wymyślnych dodatków, tak jak przygotowywało się u mnie w domu. Babkę ziemniaczaną z boczkiem przygotowywał w domu mój tata

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chilli con carne 214

mielone lub drobno siekane mięso, doprawione kuminem i chilli. Chilli con carne to aromatyczne, meksykańskie pikantne danie o głębokim aromacie. Podaje się do tego dania, chleb ryż lub tortillę. Jest to idealne dla całej rodziny, gdyż jest szybkie w przygotowaniu i mało pracochłonne, wszystko przygotowuje się w jednym garnku. Aby stworzyć Chilli con carne wystarczy trochę wyobraźni, smaku i serca(...)gęsty sos. Na koniec dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę, kukurydzę i gotujemy pod przykryciem przez ok.3 minuty. Chilli con carne podajemy na gorąco z białym ryżem, chlebem lub plackami tortilli. Smacznego! The post Chilli con carne appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię