Naleśniki z serkiem filadelfia, warzywami 240Idealne do pracy czy szkoły. Zamiast tortilli, możemy właśnie użyć naleśników zrobionych na słono. a do środka ulubione rzeczy. Z reguły robiąc naleśniki lekko solę masę, smażę, a po usmażeniu połowy dodaje cukru i na słodko, to tak tylko pomysł z mojej srony :) Czytaj więcej
Pasja tworzenia
BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE WRAPY Z MIGDAŁOWYM SOSEM "MAJONEZOWYM", CUKINIĄ, GUACAMOLE, SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 219gości. Na szczególną uwagę zasługuje migdałowo - słonecznikowy sos a'la majonez, który cudownie wzbogacił smak potrawy. Świetnie sprawdzi się również jako dressing do sałatki lub sos do burgera, kanapki, tortilli, chapati, itp. Najważniejsze w tym daniu są jednak walory odżywcze. Naleśniki z komosy ryżowej to źródło pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu składników mineralnych i witamin. Migdały i słonecznik
Jeść, by żyć w zdrowiu
Śmietankowy dip do nachos "Wild West". 262wszystkie składniki oprócz fasoli i kukurydzy. Fasolę i kukurydzę odsączyć i przepłukać. Dodać do masy kremowej i wymieszać dokładnie, ale delikatnie. Odstawić na 1 godzinę. Podawać do nachos, tortilli, świeżego pieczywa
zadanie-gotowanie
Kociołek ranczerski z kurczakiem i fasolą. 286tylko ten jeden kurczak złapany rano w krzakach koło kaktusa? Przechowywać nie było łatwo. Więc? Dawać wszystko do kociołka! Dania kociołkowe improwizuje się jeszcze fajniej niż nadzienia do tortilli. Do pewnego momentu dominuje przekonanie, że im więcej, tym lepiej. Potem pojawia się myśl, że może jednak jest jakaś granica. U mnie pojawiła się stosunkowo szybko, ale jeśli macie w szafce
zadanie-gotowanie
Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania / Warsztaty z marką Hotpoint 224smakował jak ciasto. Ja w teamie z Kasią, miałam przyjemność przygotować orzechowo – cynamonową granolę z waniliowym jogurtem i musem owocowym oraz kurczaka tikka masala podanego z pszenną tortillą. Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania zmusza do refleksji. Warto wprowadzić zdrowe nawyki żywieniowe. To zaowocuje w przyszłości ! Na warsztatach panowała super atmosfera. Ten dzień spędziłam naprawdę miło. Dziękuję za zaproszenie
Moja pasja smaku
Hasło tygodnia - Dziki Zachód. 178samo, co tamte sławne lub tylko osławione postacie? Pewnie idą, przepraszam - jadą do supermarketu i zgarniają do wózka tony puszek z zupami, chili, paczki bekonu, ranch mixu i tortilli. Z grubsza rzecz biorąc horyzont smaków i aromatów pozostaje jednak ten sam. Lubię czasem poszperać po stronach z przepisami z głębi Ameryki. Zdarza mi się znaleźć tam pomysły, które doskonale wpisują
zadanie-gotowanie
Chili con carne 243będzie zbyt gęsty, podlewamy wodą). Na końcu dodajemy fasolę oraz oregano, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy kolejne 10 minut. Podajemy z kwaśną śmietaną i ryżem lub w tortillach. Smacznego
Moje-pitraszenie
HUMMUS 196składnikiem jest ciecierzyca ( zwana też cieciorką lub grochem włoskim,żeby było jeszcze bardziej bojowo), która zawiera niezliczoną ilość witamin, białka i minerałów. Jest doskonała do chleba, pity, tortilli lub po prostu zajadania łyżką :-) Uwielbiam... Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy + 2 łyżki oliwy 100 g białego sezamu + 1 łyżki oliwy pół limonki
pieprzny smaczek
Sos tzatziki ze słonecznika 193sosie, że zajada go na wszelkie możliwe sposoby – na kanapkach, z makaronem, ale także potrafi go wyjadać z miseczki łyżeczką. Ja osobiście najbardziej lubię go podawać w tortilli razem z wegańską fetą. Świetnym połączeniem jest również sos tzatziki + hummus , np. na kanapce. Niebo w ziemi! Artykuł Sos tzatziki ze słonecznika pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendman
Zupa biala enchilada z indykiem 183poniższa zupa. To wariacja na temat meksykańskiej potrawy enchilady. Domowy wywar połączony z mlekiem, śmietaną, intensywnymi przyprawami, fasolą, kukurydzą i mięsem. Takie nasze flaczki tylko bardziej na bogato. Zamiast tortilli do zupy użyłam makronu łazanki Lubella , który dodatkowo zagęścił zupę. Wyszła przepyszna kombinacja, jednogarnkowe danie, które zniknęło w oka mgnieniu. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Naleśniki z szynką i sałatą 248Naleśniki z szynką i sałatą / rolls z szynką i sałatą / roladki z naleśnika z szynką i sałatą. Rollsy są przygotowane z naleśnika, który skład ma jak tortilla (mąka, woda, sól i olej), do jego posmarowania przygotowałam sos jogurtowo-majonezowy z pietruszką, w składzie jest też szynka konserwowa i strzępiaste dwukolorowe sałaty 🙂 Ten Rolls to mój śniadaniowy hit. Takie wytrawne rolowane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bataty faszerowane kurczakiem fajitas 306tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 40 min Czas gotowania
Wędrówki po kuchni
Domowe wegańskie płatki śniadaniowe CiniMinis 245tylko dla jego zdrowia zarówno fizycznego i psychicznego, włączając w to święty spokój niezmącony moim bręczeniem). Zawsze czytam etykiety, a już nad wyraz uważnie od czasu, gdy wciągając kupną tortillę doszukałam się w składzie smalcu. Co do płatków śniadaniowych to fakt, że większość jest wege, ale syrop glukozowo-fruktozowy i olej palmowy są na początku listy składników. Moja rada
greenscarf
Zdrowe desery na Walentynki! 175chałki Waniliowy sernik z kuskusem z pszenicy kamut Ciasto knedlowe Placuszki z kamutu Potrójnie kokosowe placuszki Sernik z ricotty Makaron c onchiglioni zapiekany w serniczku Twarogowy suflet z tortilli Czekoladowy muffin z ananasem Drożdżowe pierożki z truskawkami Piernikowe babeczki dyniowe Batatowe pancakes Podwójnie czekoladowy omlet z ricotty Omlet z serka wiejskiego Sernikowa zapiekanka makaronow a Parfait z truskawkami Piernik
Poranek na słodko
Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio. 220bardzo dobrze przyprawiona. Przypomina mi trochę ajvar, jednak z chrupiącymi dodatkami. * meksykańską z komosą ryżową i fasolą Z dodatkiem kukurydzy, czerwonej papryki, cebulki i chili. Próbowałam jej z plackami tortilla, tofu i warzywami w wersji na ciepło i muszę przyznać, że smakowały naprawdę dobrze. Świetnie nadaje się również do zapiekanek, ponieważ podgrzana smakuje o wiele lepiej! * pomidorową z łubinem Słyszeliście
Poranek na słodko