Byliśmy ostatnio u znajomych na Śl... tzn. Zagłębiu :D. Damian przygotował dla nas wspaniałą tortille na kolację, a Kasia pyszny deser z brzoskwiniami i truskawkami. I to właśnie ten deser zamierzam Wam dziś przedstawić - był po prostu obłędny. Kasiu dziękuję za przepis. Odrobinkę go zmodyfikowałam i już zdążyłam zaproponować go domownikom. Deser z mascarpone z truskawkami. Składniki
Miksturowniknigdy nie byłam dobra;) (no, chyba, że w jedzeniu;)) Naleśniki przedstawione tutaj są idealne! Mięciutkie, sprężyste i cieniutkie! Pyycha! Ale uwaga - następnego dnia trzeba je lekko podgrzać (tak jak tortille) inaczej będą suche. Przedstawiam zatem gryczane naleśniki z nutką Indii! :) Tak, tak - zdjęcia wieczorową porą... Składniki: 2 szkl. mąki gryczanej 1 szkl. mleka sojowego 1,5 szkl. wody łyżka oliwy
pyszne zdrowościOstatnio w moim menu króluje mąka żytnia. Tym razem tortilla. Składniki: 1,5 szklanki mąki żytniej 0,5 szklanki wody 2 łyżki oliwy Szczypta soli Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać sól i dolewać wodę (najlepiej gorącą) jednocześnie ugniatając ciasto. Pod koniec dolać oliwę i ponownie zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na około 15 minut. Ciasto
Tradycyjna KuchniaWiecie, że ostatnio staram się wprowadzać zamienniki tradycyjnej, pszennej mąki do mojej kuchni. Zastępuję ją głównie mąką żytnią (polecam pierogi z mąki żytniej oraz tortille z mąki żytniej ) Dziś tradycyjny włoski specjał, z mniej tradycyjną mąką żytnią. UWAGA! standardowo na pizzę używa się mąki pszennej o wysokim przemiale- czyli typ 450. Ja niestety znalazłam jedynie żytni odpowiednik na poziomie
Tradycyjna KuchniaProsty, szybki i pyszny przepis na domową tortille z mąki kukurydzianej i pszennej. Składniki: 30 dag mąki pszennej 20 dag mąki kukurydzianej 3 łyżki stopionego masła 1 szklanka wody sól do smaku Wykonanie: Zmieszać obie mąki, wlać letnią wodę, posolić i wyrobić ciasto aż stanie się elastyczne (wyrabiać około 15 minut) następnie ciasto zgnieść w kulę i odstawić
Tradycyjna Kuchniapapkę dodając sok z cytryny 3. Wszystkie składniki zmieszać razem, doprawić solą i chili. Guakamole jest doskonałe do krakersów, cykorii oraz jako dodatek do naleśników po meksykańsku, buritto i tortilli. Ja lubię je nawet samo The post Dip guacamole appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogiapatelni na rozgrzanym oleju (lub oliwie do smażenia), na rumiano. Podajemy do mięs, ryb, owoców morza, jajek sadzonych, z sezonową surówką… i nie tylko. Kaszka kukurydziana to składnik tortilli, omletów, chlebów, placków, zup, wszelkiej maści zapiekanek czy słodkich wypieków. Z łatwością zastąpi też panierkę do kotleta. Ugotowana, jest produktem wyjściowym do przygotowania ciekawych i smacznych potraw. O jej smaku decydują
mojewypiekiinietylkosałatka ze szpinakiem roladki z bakłażana i pastą z pestek słonecznika i dyni sałatka pieczarkowa kulki drobiowe podawane na zimno z sos tysiąca wysp humus z tortillą i suszonymi pomidorami naleśniki z gorgonzolą Oprócz w/w potraw będą oczywiście jeszcze ciasta, tort i napoje :-) Mam nadzieję, że pomogłam Wam w dokonaniu wyboru, co do jedzenia
pieprzny smaczekNajlepszą tortillę robi moja sąsiadka ,wiekowa pani . Z pewnością będę próbowała zrobić równie smaczną ,ale nie wiem czy kiedykolwiek mi się uda.Dzisiejsza jest z dodatkiem szparagów ,idealna na szybki obiad . Składniki: 300 g ziemniaków cebula szparagi 150 g ,ugotować 3 minuty i przelać zimną wodą oliwa z oliwek 4 jajka (duże ) sól ,pieprz Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki
Ladylaura.dobre przekąski, które umilą czas Waszym gościom, nacieszą oko i jednocześnie dostarczą sił na długą zabawę. Poniżej przepis, który spełnia wszystkie funkcje udanych przekąsek na karnawałową imprezę. Grillowane tortille można przygotować wcześniej - smakują dobrze tak na ciepło, jak i na zimno. Żeby nie było zbyt monotonnie przygotowałam dwa różne nadzienia. Pierwsze z delikatną piersią z kurczaka oraz dużą ilością warzyw
Milion Smakówkuchni zarówno meksykańskiej (skąd pochodzi) jak i hiszpańskiej. Podstawą jest awokado, do którego dodaje się tradycyjnie cebulę, pomidory, czosnek i przyprawy. Sprawdza się świetnie jako dip do chipsów z tortilli, jako pasta do kanapek, czy nawet dodatek do zup. Przede wszystkim jednak smakuje wyśmienicie w takim połączeniu jak dziś - guacamole i grillowany kurczak
Milion Smakówpodzielone na trzy działy. Pierwszy z nich - SZYBKO - znajdziemy w nim przepisy na dania dla osób zabieganych - m.in. przepisy na szybkie makarony, frittatę, grillowane i pieczone mięsa, zupy, tortille czy sałatki, a dodatkowo propozycję szybkich owocowych deserów, musów, lodów czy nawet ciast. Drugi dział - ŚWIEŻO - klasyczne dania w nowej, świeżej odsłonie - np. sałatka Cezara czy caprese, burger, stek, makarony
Plate of Joyrestauracją Sphinx. Danie to jest banalnie proste, szybkie i łatwe do zrobienia, a wyrazistości grillowanemu mięsu nadają sosy. Shawarma / Shoarmę można podać w wersji błyskawicznej, zawijając podsmażone mięso w tortillę lub podać grillowane mięso w chlebkach pita z pomidorami, czerwoną cebulą, sałatą i sosem. Ja miałam czas, więc podałam drobiową shoarmę z żółtym ryżem za sprawą dodanej kurkumy i sosem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjagodzianka" Uwielbiam meksykańskie smaki. Kolendra, limonka, kumin, fasola, wołowina i tequila. Te produkty są najważniejsze. Kiedy pierwszy raz zrobiłam meksykańskie danie, … Przeczytaj cały artykuł Post Burrito w pszennej tortilli pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerCorner by "jagodzianka" Rewelacyjne meksykańskie placki. Doskonały składnik burrito czy fajity, chimichangi i quesadilli. Niestety nie wychodzą takie okrągłe jak te ze sklepu, … Przeczytaj cały artykuł Post Pszenne tortille pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner