placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:234/314)

Kakaowy brzoskwiniowiec z kokosem 221

brzoskwinie pozbawić pestek, obrać ze skóry i pokroić. Włożyć do garnka i podgrzewać, mieszając, aby nie przypalić. Kiedy owoce puszczą sok zmiksować blenderem na gładką masę. Budyń i mąkę ziemniaczaną wymieszać w zimnej wodzie i wlać do gotujących się brzoskwiń. Ugotować gęsty krem. Biszkopt przekroić na pół i jedną część włożyć do blachy, w której się piekł. Jeżeli(...)Przygotować polewę. Cukier puder, kakao i wodę rozmieszać w garnuszku i zagotować. Dodać masło, a kiedy się rozpuści zdjąć z ognia i rozpuścić połamaną czekoladę. Polać z łyżki po placku. Smacznego :) RADA: Biszkopt i ciasto kokosowe najlepiej upiec dzień wcześniej. Kategoria: Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Przekładańce , SŁODKO , Wykorzystanie białek Tagged: brzoskwinie , budyń

https:KKuchniaMniam
Tort cappuccino 149

posiadam żadnych jego zdjęć. Więc musicie zadowolić się zdjęciem pół-tortu:) Składniki: 4 jajka 4 łyżki wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki kawy cappuccino orzechowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 1/2 litra śmietany 30% 1 ,,Śnieżka" 2 łyżki zwykłej kawy cappuccino 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru(...)sobą. Całość delikatnie mieszamy i przelewamy na dwie przygotowane uprzednio blachy i pieczemy 20-30 min w w temp. 180-200'C. Po upieczeniu kroimy oba placki na połowy, tak by było ich cztery. Szykujemy szklankę kawy cappuccino z dodatkiem spirytusu i nasączamy placki tym roztworem Teraz szykujemy masę cappuccino do przełożenia naszego tortu

Ciasteczkowy Potwór
Mazurek czekoladowy z wiśniami 168

tuż, a jak ją smacznie świętować, jak nie pysznymi mazurkami?!? Jednym ze smaczniejszych, jakie znam to mazurek czekoladowy z wiśniami, pyyycha :) Składniki: Ciasto: 170 g mąki 80 g mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 50 g cukru 150 g masła 2 jajka Masa z białej czekolady: 125 ml śmietanki 18% 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 30 g masła(...)zagniatamy ciasto w jednolitą kulę.  Zawijamy je w folie i odkładam do lodówki na ok godzinę. Po schłodzeniu ciasto kładziemy pomiędzy dwa kawałki pergaminu i rozwałkowujemy na cienki placek, który na papierze przenosimy na blaszkę. Formujemy niewielkie ranty, które po upieczeniu będą pełnić rolę "tamy" dla masy, jaką wylejemy na ciasto, zanim stężeje :) Pieczemy w temperaturze 160 stopni

Taste Of My Day
Jak upiec biszkopt który nie opada? 208

tobą nie współpracuje. I nie ważne, ze błagalnym wzrokiem patrzysz na piekarnik. Nie wzrusza go, ze chodzisz na paluszkach, żeby nie przeszkadzać mu w wyrastaniu. Klapa, klops, cienki placek. Za każdym razem, kiedy z drżącym sercem otwierasz drzwiczki piekarnika czujesz jak zalewa cię fala rozczarowania. Skąd to wiem? Bo mi tez zdarzało się siedzieć na podłodze kuchni(...)pianę Przed rozpoczęciem pracy przygotuj sobie foremkę i wyłóż ją papierem do pieczenia Nastaw piekarnik na 160 stopni, musi być dobrze rozgrzany zanim włożysz do niego ciasto Zmieszaj mąkę ziemniaczaną i pszenną i dokładnie przesiej przez sitko Bierzemy się do pracy Wiesz co sprawia, ze biszkopt rośnie? Pecherzyki powietrza z ubitych na pianę jajek. Dobrze ubita piana, to zatem

Ciastkozercy
Orkiszowe galette z jabłkami 111

łyżki lodowatej wody Nadzienie 2-3 jabłka 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru (lub więcej, w zależności od słodkości jabłek) ½ łyżeczki cynamonu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 30 g zimnego masła (2 łyżki) Dodatkowo 1 rozkłócone jajo 1 łyżka perlistego cukru do posypania (opcjonalnie) Mąkę wymieszać z cukrem i solą, posiekać nożem z zimnym masłem do uzyskania drobniutkiej(...)połówkę przekroić na 6-8 plasterków. Plasterki przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny. Dodać cynamon, połowę cukru i mąki wszystko wymieszać. Na papierze do pieczenia rozwałkować ciasto na placek o średnicy ok. 30 cm. Przełożyć na blachę. Na środku placka odcisnąć talerz o średnicy ok.25 cm. Powstałe koło posypać pozostałą mąką z cukrem. Następnie ułożyć

Pełny talerz
Pyszotka kawowa 254

rozpuszczenia, delikatnie mieszając.Następnie odstawiamy do przestygnięcia. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę przesiewamy z kawą rozpuszczalną kakao,mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką.Na samym końcu dodajemy olej jeszcze raz delikatnie mieszając. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni(...)nasączyć kawą lub herbatą jeśli lubicie bardziej wilgotne ciasta. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym.Następnie ciągle mieszając wlewamy czekoladę,kawę i galaretkę, 3/4 masy wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugim plackiem. Resztą masy smarujemy wierzch ciasta.Na masie układamy żurawinę i ścieramy wafelka Grzesiek. Gotowe ciasto odstawiamy na 2 godziny do lodówki aby dobrze stężało. Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoladowy tort z malinami 125

malinowa : Maliny gotujemy z 0,5 szklanki wody przez ok 15 minut. Następnie do gotujących owoców wsypujemy cukier. Gotujemy i mieszamy 5 minut. Kolejno dolewamy rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia dodajemy rozpuszczoną galaretkę. Odstawiamy do pół stężenia.  Krem czekoladowy :  Śmietanę zagotowujemy. Dodajemy połamaną czekoladę. Odstawiamy 2-3 minuty, a następnie mieszamy do momentu(...)czekoladę. Odstawiamy 2-3 minuty, a następnie mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady i powstania gładkiej, jednolitej masy. Studzimy. Przekładanie tortu:  Biszkopt po wystudzeniu dzielimy na 3 placki. Jeśli ktoś lubi można lekko skropić alkoholem (nalewką malinową lub innym ulubionym, ja użyłam amaretto). Na warstwę biszkoptu wykładamy tężejące maliny, chłodzimy w lodówce wykładamy krem czekoladowy. Tak samo

Słodki Zakątek
Miodownik 180

trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C. przez 10 minut.  Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami. Polewa orzechowa: - 10 dag orzechów włoskich  - 2 łyżki masła  - 4 łyżki cukru  - 3 łyżki miodu 1. Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem. Orzechy(...)się nie pokruszyło. Ciasto możemy upiec 2 dni wcześniej i przekładać w dniu następnym, aby zdążyło zmięknąć.   Masa budyniowo - maślana: - 1/2 litra mleka - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej - 2 płaskie łyżki mąki pszennej - wanilia mielona lub esencja waniliowa - 25 dag masła - 1 żółtko - 5 łyżek cukru pudru Dodatkowo: - słoik powideł, dżemu lub konfitury 1. Ugotować budyń

Apetyczna babeczka
Sernik z makiem i jabłkami Siostry Anastazji 346

wszystko dokładnie mieszamy. Mak wykładamy na surową część ciasta kruchego. Składniki [SER]: 0.5 kg sera białego 100 g masła 200 g cukru pudru 5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Ser mielimy, a następnie zmielony ser dodajemy stopniowo do masła. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Ubijamy pianę(...)ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cukier i smażymy do miękkości. Pod koniec smażenia wsypujemy do jabłek galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze chwilę. PRZEŁOŻENIE PLACKA: Ciasto z makiem i serem - masa jabłkowa - kruchy placek Gotowe ciasto możemy ozdobić polewą bądź lukrem

psgotujemy
Cytrynowy sernik z bezową pianką 136

pamiętam sernik, który bardzo często piekłyśmy z siostrami w sobotnie popołudnie. Jeden z takich serników stał się nawet tematem zabawnej w efekcie historyjki, którą opowiedziałam we wpisie "Masz babo placek..." . Serniki lubią prawie wszyscy, ja przynajmniej nie znam takiego, który nie lubi. Czasem jednak są kapryśne i nie wychodzą tak, jakbyśmy tego chcieli. Główną przyczyną jest jakość sera, dlatego(...)półtłustego 150 g masła 6 żółtek 2 całe jajka 3/4 szklanki cukru 1 cytryna (wyszorowana i sparzona) 3 łyżki esencji waniliowej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej pianka: 6 białek 2/3 szklanki drobnego cukru Twaróg zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku.  Masło roztopić i przestudzić.  Do zmielonego twarogu dodać żółtka i jajka, cukier

Codzienna kuchnia niecodzienna
ciasto piegusek majowy 929

pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier, ubijamy dalej. Do ubitej masy dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Dodajemy ocet, mieszamy. Pieczemy ok. 40 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka(...)słoik musu jabłkowego 0,9 l 2 galaretki pomarańczowe wykonanie: Mus jabłkowy podgrzewamy, doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki .Odstawiamy i delikatnie schładzamy. wykonanie placka: biszkopt makowy – masa budyniowa – placek z białek – mus jabłkowy – masa budyniowa – biszkopt makowy – polewa czekoladowa. Gotowe ciasto odstawiamy na noc w chłodne

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki nadziewane 557

łyżki) kwaśnej śmietany 18% 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 200g powideł śliwkowych Wykonanie: - do miski przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i kakao, dodać miód (jeśli jest twardy, rozpuścić go i ostudzić), posiekane zimne masło, jajko, przyprawę do piernika i sodę roztartą ze śmietaną - składniki najpierw posiekać nożem, następnie(...)lodówki, jeśli jest dość twarde, zmiękczyć dłonią lub pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej - ciasto powinno być miękkie i elastyczne, nie wymaga podsypywania mąką przy rozwałkowywaniu - ciasto rozwałkować na placek grubości około 3mm - szklanką, innym okrągłym naczyniem lub foremką wykrawać kółka z ciasta - najlepiej dopasować ich wielkość tak, by były nieco większe od kształtu foremki, którą będziemy wycinać finalnie

Smakołyki Bereniki
Zapiekane naleśniki z karmelizowanymi jabłkami w sosie waniliowym 202

Ciasto naleśnikowe (na 7 szt.): 375 ml mleka, 2 małe jajka, 150 g mąki pszennej, olej do smażenia. Nadzienie jabłkowe: 1 kg kwaśnych jabłek, obranych i

Świat Domowej Kuchni
Jagodzianki 298

jagodzianek: w tym celu jagody opłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Odcedzić na durszlaku, a następnie osuszyć za pomocą ręczników papierowych. Przerzucić jagody do miseczki lub pudełeczka, dodać mąkę ziemniaczaną oraz cukier, wymieszać. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę, powyrabiać przez około minutę pozbywając się pęcherzy powietrza (można je uderzyć pięścią lub kilka razy porozciągać i składać na zmianę(...)połowę znów na pół i każdą z tych części znów na pół, dzięki czemu powstaje mi 16 kawałków ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć w dłoniach na placek, nałożyć 1/16 farszu jagodowego i dokładnie zlepić brzegi ciasta, tak jakby zlepiało się pierogi. Następnie porolować w dłoniach na owalne jagodzianki. Postąpić tak ze wszystkimi kawałkami ciasta i farszem

Kulinarne Przeboje
kremówka 158

pszennej 1 szkl kwaśnej śmietany (dałam jogurt grecki) szczypta soli 250 g margaryny krem: 1 l mleka 200 g masła 4 jajka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 szkl cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 łyżki advocata (likieru jajecznego) ponadto: cukier puder Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę i sól, zagnieść. Odłożyć do lodówki(...)żółtkową, mieszać do czasu powstania gęstego budyniu, dodać pokrojone w kawałki masło, wymieszać aż tłuszcz się rozpuści i powstanie jednolity krem, na końcu dodać advokat. Kremem od razu przełożyć placki, odstawić do wystygnięcia i stężenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

6niebo

Proponowane wyszukiwania